Triomfprijs 2010 voor zakenvrouw Maritza Russel

6

De Surinaams-Nederlandse zakenvrouw Maritza Russel heeft gisteren de Triomfprijs 2010 in ontvangst genomen. De prijs werd in 2002 in leven geroepen als blijk van waardering voor de bijdrage aan empowerment voor zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen. Russel is onder andere oprichter van de stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland.

Naast Maritza Russel waren ook genomineerd Martina Litaay-Ruhukail, een van de eerste vrouwelijke predikanten in de Molukse Kerk in Nederland en de Surinaamse Anita Shiwally Chedi, genomineerd vanwege haar inzet als voorvechtster voor de rechten van lesbische en bi-vrouwen in Nederland en Suriname.

De organisatie wil met de Triomfprijs laten zien dat bij zwarte vrouwen niet alleen maar gedacht moet worden aan problemen, achterstanden en behoefte aan extra hulp en ondersteuning. Er zijn veel vrouwen met ambitie en die als rolmodel kunnen dienen voor anderen.
triomf
[Van links naar rechts Martina Litaay, Anita Chedi en Maritza Russel]


6 REACTIES

 1. Deze prijs is voor alle kinderen van Suriname, homo of niet!!!

  Als student zijnde, zei mijn docent Biologie op Lyco 2 te Paramaribo, zowat elke dag, hoeveel spijt hij had, dat ie terug naar Suriname gekomen was.

  Hij kwam na de Onafhankelijkheid van Suriname, om zijn land weer op te bouwen. En zijn land gaf hem voor zijn vaderlandsliefde, niets. NO jobs, no Future!

  Ik kwam Michael Slory tegen, mijn favoriete dichter…Trotse man. I salute him! Met zijn gedichten fascineerde hij mij, toen ik op de hendrikschool zat. Ik hoorde van hem, ook een hetzelfde verhaal. Hij kwam terug om zijn Land op te bouwen.

  IK werd geinspireerd door de woorden van Grote mensen als Ghandi, Martin Luther King en vele anderen. Uiteindelijk voelde ik diezelfde oer-drang in mij van de generatie jongeren die rond mijn geboorte terug naar huis (Suriname)gingnen.

  Alleen bewuster:
  “Vraag niet wat jouw land voor je gedaan heeft, stel jezelf de vraag,
  Wat heb jij voor je land gedaan? ”
  Aldus Anita Chedi Shiwally 4 oktober 2010

  Ik ben mijn geboorteland Suriname enorm dankbaar, St. Womensways, St. SMU, dhr. Rishi Kanhai, dhr. Akash Gobardhan (met trots Student Rechten, zo jong die nu al opkomt voor mensen-rechten in Suriname) en vele anderen, die mij geholpen hebben. Dank gaat ook naar Tara Ramsukul mijn klasgenootje van de Hendrikschool en haar zakenpartner Vikaash, voor jullie steun en bijdrage (dit noemt men vriendschap, door dik en dun).

  Niet te vergeten alle jongeren, met wie ik gesproken en gedanst heb tijdens de anti-discriminatie-week 2010. Jullie zijn de toekomst van morgen! Ik ook, ik mag dan in koude Nederland zitten. Ik ben in mijn hart elke dag in onze Suriname, om samen met jullie onze moederland op te bouwen. Ik kan jullie slechts helpen, door de waarheid te vertellen, mijn kracht te geven. Ik zal mijn best blijven doen, zodat wij zonder angst verder kunnen.

  Luister naar de woorden van uw/ons volkslied en leef…hoe moeilijk het ook soms kan zijn, Onze grootste vijand is Angst, niet de economie. Word bewust en Win!!!

  Anita Chedi Shiwally
  Burger van Nederland maar Dochter van Suriname!
  6-10-2010


  Maak melding

 2. Tevens bedank ik mijn ouders, zusje en broertje en onze grote Familie Chedi die achter mijn visie staat!

  Het was niet Anita Chedi Shiwally die 4 oktober 2010 gewonnen heeft, Neen, het gezin Sitalpersad Chedi en Premawatie Mohan heeft maandag 4 oktober 2010 gewonnen.

  Met trots, voor mijn ouders, zusje en broertje!!!

  Ik ben shiwally, Shiwa ke Shiwally


  Maak melding

 3. Maritza en al die andere vrouwen : Fantastisch gedaan!

  Keep up the good work!

  We zijn heel erg trots op jou en al die anderen !

  Goede rolmodellen voor de jeugd in NL en Sur. !


  Maak melding

 4. Beste Maritza,

  Wat geweldig. Elke keer ben ik weer onder de indruk van je prestaties. Neem nu Kidswonderworld. Gewoon geweldig hoe je dat bedrijf naar de verdommenis hebt geholpen. En de subtiele wijze waarop jij je personeelsbeleid uitvoert. Prachtig om te zien hoe je met valse verklaringen zo ver gekomen bent.Geweldig om te zien hoe je door allerlei gekonkel je vriendjes en vriendinnetjes op allerlei cruciale plekken binne je imperiumpje neer zet. Werkelijk geweldig, maar pas wel op he. Want mocht een accountantsdienst je doorlichten en ze doen hun werk of wanneer de Fiod eens echt zijn vizier op je richt dan wordt het gevaarlijk. Maar ga zo door meid. Ook jij bent welkom in Gods genade. Alleen mag je dan niet bij ons aan tafel komen zitten, want wij vinden je niet zo aardig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.