Minister van Defensie Suriname maakte U-bocht

41

PARAMARIBO, 4 okt – Minister Lamuré Latour van Defensie is op zijn woorden terug gekomen wat betreft de militaire dienstplicht. Hij is nu wel voorstander, integendeel tot kort na zijn aantreden. Dat blijkt glashelder nu president Desiré Bouterse de herinvoering heeft aangekondigd.

Latour veranderde van inzicht na een onderhoud met Bouterse. “Ik was in eerste instantie inderdaad niet van plan de dienstplicht weer in te voeren”, zegt Latour tegenover de Ware Tijd. Aanleiding voor de omslag zou een sollicitatieoproep zijn van het leger. Daar is enthousiast en massaal op gereageerd. Ook wil de regering het fenomeen aanpakken van hangjongeren in buurten.

Het leger krijgt er dan een rol bij, namelijk die van opvoeder. Dat de inzichten zijn veranderd op Defensie mag overigens niet verkeerd begrepen worden. Er is geen sprake van dat Bouterse zijn wil doordrukte. “Het si toch niet zo9 dat één persoon alle beslissingen neemt in dit land? Er was overleg en daar waren bovendien ook enkele collega-ministers bij”, aldus Latour.


41 REACTIES

 1. Toeval?

  Lamure laat zich aan de muur als gewoon behangpapier ophangen in een woning te Latour. Op de kruising van Pad van Wanica en Latourweg kan je ook een mooie U-turn maken.

  Natuurlijk neemt Desi de beslissingen en kan je als minster alleen maar U-bochten maken.
  Niet of wel toevalig heeft de nieuwe Bevel Dienstplicht de vorige week ook voorgesteld.

  Dat er veel inschrijvingen zijn voor de militaire dienst is te wijten aan het werkeloosheidscijfer en slecht opgeleiden.
  Die denken in het Leger heel hoog te scoren
  net als Desi en consorten.

  Dienstplicht is niet nodig als men zich zo vrijwillig mogelijk inschrijft. Haal wel de hangjongeren van de hoeken van de straat en geef ze enige dienstverplichting. Studenten dienen vrijgesteld te worden.


  Maak melding

 2. Het leger als opvoeder? Dat is gewoon niet haalbaar! De enige opvoeders zijn de ouders, dat zou de basis moeten zijn in ieder kinds leven.
  Als die basis wegvalt om wat voor reden dan ook krijg je inderdaad allerlei grote problemen zoals al is aangetoond in menig wetenschappelijk onderzoeks rapport.

  Om echter het leger dat zelf nog opvoeding nodig heeft als opvoeder op latere leeftijd te doen gelden is gewoon nonsens! Dat zal nooit werken!
  ik denk ook dat hierom deze wet nooit door het parlement zal komen!


  Maak melding

 3. bouta wil nu weer zijn leger versterken kijk een crimineel blijv een criemineel een mordernaar blij een moordenaar hij is gewoon een junk kjik naar zijn oogen hij is een drugs gebruiker en ook die djoeka brunsie hij is niet eens geschool hoe kan je zo iemand in de regering toelaten. dus wij hebben in totaal drie junk minister met rasta haar hij is ook een junk in suriname hebben een regering met junk en moordernaar


  Maak melding

 4. Jaren tachtig zit ver in de geheugen bij de bevolking.
  Vaak wordt geklaagd dat er geen geld is om de lonen te betalen.Nu wil men dienstplicht invoeren…..
  Ga na wat de militairen de ellende heeft meegebracht.Nu weer militairen opleiden kunnen ze weer vervelend worden t.o.v. de burgers.
  Als ze werkelijk mensen nodig hebben in het leger;kunnen ze sollicitatie oproep plaatsen om zo mensen te krijgen voor de dienst.
  Na de training zijn de meeste militairen toch weer vervelend t.o.v de gewoone burgers.Zeker als ze geen werk hebben gaan ze beroven e.d. recent was zo een voorbeeld in de krant??


  Maak melding

 5. Verschil in inzichten moet kunnen, en dan moet je ook bijstellen.

  Terwijl Minister Lamuré Latour dus maar zicht heeft op het kleiner geheel zijn Ministerie dus, moet de President het groter plaatje voor ogen hebben.

  “Ook wil de regering het fenomeen aanpakken van hangjongeren in buurten.

  Het leger krijgt er dan een rol bij,…”

  Dit bericht heeft dus geen enkele toegevoegde waarde, de minister geeft gewoon aan hoe de beraadslagingen in de ministerraad werkt.

  Gezonde zaak dus, transparantie.


  Maak melding

 6. Baas ik ben het eens met jou als jij bedoeld,dat er dienst plicht moet komen,maar dan zo..

  ,,,,Laat inderdaad iedereen soliciteren bij de millitaire dienst..

  Geef onmiddellijk elke solicitant een verplicht i.d. kaart die deze figuur om zijn/haar nek moet dragen..

  Laat deze mensen verplicht landbouw werk doen op de verschillende l.v.v. gebieden de gewassen ook vlees en vis direct exporteren via zanderij.

  Laat s.l.m. de tarieven direct verlagen tot b.v. 40 US$ cent p.kg die zij verplicht is te doen in opdracht van de regering..

  Zet deze gewassen af in het caraïbisch gebied natuurlijk in overleg met de caricom landen elke ochtend ver op de markten.

  Wie niet wil werken,sluit je op in de kazerne,totdat hij/zij ja zegd.

  Wie steelt rooft verkracht moordt pak ze op en bindt zijn handen voeten en laat de gedupeerde zelf oordelen zijn straf geven..

  Wie in herhaling treedt,hak zijn handen af,dan zijn we klaar met het gezeur..


  Maak melding

 7. Herinvoering van de dienstplicht in Sur is natuurlijk een lachertje. Er zijn niet eens genoeg kledingstukken om de huidige soldaten te kleden en niet eens genoeg transportmiddelen om ze te vervoeren. Dat wordt dus alleen maar erger wanneer er nog eens een paar duizend militairen bij komen. Ik heb het dan nog niet eens gehad over het aantal wapens wat toch ook een wezenlijk onderdeel van een leger moet uitmaken. Wil de president dan ongewapende en slecht geklede jongens inzetten bij een conflict?
  Overigens: waar heeft Sur een groot leger voor nodig? Zijn de buurlanden soms agressief?


  Maak melding

 8. Benne benieuwd wat de kiezer die voor Bouterse en zijn partij hebben gekozen, hiervan vinden. Stond het in het partijprogramma vraag ik me af. Ik vrees dat rijke mensen hun kinderen massaal richting het buitenland zullen sturen, de arme “kinderen” zullen het maar met de verplichte dienstplicht moeten doen. Wat gebeurt er na de dienstplicht; worden er banen geschapen die de dienstplichtigen kunnen vervullen of worden ze aan hun lot overgelaten?


  Maak melding

 9. Van het leger mogen er ook geen wonderen worden verwacht.
  Wat achttien jaren onder het ouderlijk gezag, zo daar sprake van is, krom is gegroeid is- en zal krom blijven.

  You can take the man out of the gutter, maar het rioolwater zal hij zelf uit moeten spugen.

  Het leger is overigens geen creche.

  Militair zijn is primair een roeping en daarna een middel van bestaan.


  Maak melding

 10. Militairen zijn bereid hun land te verdedigen met desnoods hun hoogste goed, hun leven als inzet.

  Zij zijn 7-dagen per week- en 24-uren per dag inzetbaar.

  Je kunt ze voor onbepaalde tijd naar onbekende bestemming dirigeren, uiteraard konform de vigerende voorwaarden.


  Maak melding

 11. Opvoeden, opleiden, orde, tucht, discipline, beschaving bijbrengen, toekomstperspectieven scheppen voor de kinderen, iets wat vele ouders in tekort geschoten hebben, o.a. ook uit armoede, onverschilligheid en onmacht. Mensen moet ook respect hebben voor anderen en de wetten, regels en plichten van de staat. Waar anders kun je dit het beste leren als in de leger of op school, als je ouders erin hebben tekortgeschoten.

  Als dit de nieuwe wind is die in Suriname moet gaan waaien, dan mag het wat mij beteft zo snel mogelijk gebeuren en voor altijd blijven waaien zo.


  Maak melding

 12. Ik zou niet graag zien dat een stel opgefokte militairen als opvoeder gaan spelen van wie dan ook.
  De mensen van de jaren tachtig die ik ken, die het leger ingegaan waren, zijn er zeker niet beter uitgekomen.
  Dus….


  Maak melding

 13. Weer een paar stomme meningen van een paar gasten die niet willen of kunnen door denken.
  De dienstplicht is in een heel goeie zaak en in het surinaams geval helemaal prima.Tijdens de dienstplicht worden jongelui in elkgeval discipline bijgebracht en het vermindert in elk geval de hangjongeren.De dienstplicht kan er ook voor zorgen dat er genoeg militairen zijn voor het bewaken van de landsgrenzen,het oporde brengen van goud gronden,enz..enz.
  NADENKEN MENSEN EN HOU EENS OP MET DAT GELEUTER OVER PERSONEN.


  Maak melding

 14. Er zit wat in jonge mensen in de leeftijd van 18-26 jaar dienstplicht laten doen.Uit mijn ervaringen met kerels in de leeftijd van 18 jaar kan ik het volgende zeggen een deel heeft echt gezegd zoiets als een diensplicht nodig omm ze opgang te krijgen.Een jaar in de dienst is niet zo gek dat kan voor jongens en meijes zijn.De zaak moet ook positiv bekeken worden, wat doet men een heleboel jonge mensen die nog niet aan de slag kunnen.


  Maak melding

 15. Kan dat zomaar? In elk beschaafd land zou het parlement er eerst een hele tijd over discussiëren, wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen, wat zal het allemaal kosten en wie moet dat gaan betalen? Alleen in Suriname besluiten twee oude mannen op een blauwe maandag dat de dienstplicht her- ingevoerd zal worden. Zegt de oppositie er niets van? Mijn kinderen doen in ieder geval niet mee met deze poppenkast, desnoods moet ik ze naar Guyana laten verhuizen, want als het zo doorgaat met het nemen van ondoordachte beslissingen dan is het straks toch beter toeven in Guyana.


  Maak melding

 16. Het volgende kan van belang zijn voor deze discussie:

  Dienstplicht geen middel tegen criminaliteit

  Gepubliceerd op dinsdag 03 april 2007

  AMSTERDAM (ANP) – Herinvoering van de militaire opkomstplicht is niet een middel om de criminaliteit terug te dringen. De idee dat mannen die de militaire dienstplicht hebben vervuld, minder geneigd zijn tot het plegen van misdaden, is niet juist.

  Dat concluderen Marieke van Schellen en Paul Nieuwbeerta, twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht, uit een onderzoek, waarvan zij de bevindingen hebben gepubliceerd in het sociologisch tijdschrift Mens & Maatschappij.

  De twee onderzoekers vergeleken een groep van 174 mannen die rond 1970 in dienst zijn geweest, met 504 mannen die destijds even oud waren, maar hun dienstplicht niet hoefden te vervullen. De mannen die in dienst waren geweest, pleegden daarna minder misdaden, maar dat kan geheel eraan worden toegeschreven dat zij voor hun diensttijd al minder crimineel waren.


  Maak melding

 17. Jahoor, grote broer Bouterse heeft Latour weer even wat geleerd : Kop houden en doen wat ik zeg!!!! Zo werkt het nu in democratisch Suriname!

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 18. Over geschoold gepraat JOHAN, aan jouw reactie te zien, ben je nooit naar school geweest. Laat het denken dus maar aan de regering over. Je verhalen slaan als een tang op een varken en hebben niets van doen met de dienstplicht of het maken van een U-bocht.

  Waar gaat het eigenlijk om, dat de minister van defensie na rijp beraad een andere mening krijgt. Als ik ergens anders over denk dan mijn collega-ministers en zij weten mij met argumenten te overtuigen, mag ik dan van mening veranderen? Minister Latour denkr terecht van wel. De dienstplicht is gericht op het leren van normen en waarden, verantwoordelikheidsbesef, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, samenwerking en plichtsbetrachting. Wie kan hier op tegen zijn behalve de gebruikelijke azijnpissers en ik ben tegen Bouta figuren?


  Maak melding

 19. he Johan,

  ga je eigen tekst eens nakijken!!
  Of je schrijft in het sranan of in het nederlands. Dit lijkt nergens op. Niet serieus te nemen trouwens. Als je iemand van iets beschuldigd, moet je met bewijzen komen. Anders ben je gewoon een na-prater!! En daar zijn er al genoeg van, toch?


  Maak melding

 20. Ik wordt wars van al die stomme figuren die commentaar moeten leveren zonder daarbij na te denken. de mind is zo doorspekt van haat en stommiteit dat een normale redenering niet meer mogelijk is. Ouders hebben als geen ander gefaald en zullen blijven falen in de opvoeding omdat ze simpelweg geen tijd voor hun kinderen hebben. never mind de factoren die daarvan de oorzaak zijn. Andere instanties en vooral het leger kunnen mede helpen om de ontspoorde jeugd weer op het trechte pad te brengen. Het pilot project civiele vorming heeft dat bewezen. Suriname laat je niet tegenhouden. Voer de dienstplicht in, al was het maar voor enkele jaren. Stommerikken, bouta haters en andere ezels, jullie halen je hart op.


  Maak melding

 21. Gratis huisvesting, eten, drinken, vrouwen en opleiding is het minste wat aan de achterban van Lonny geboden moet worden. Goed leren schieten en wapensystemen leren kennen is wat DDB minimaal terug kan doen voor Brunsie voor zijn huidge steun aan de regering.

  Deze achterban moet een militaire opleiding krijgen, zodat in een later stadium als Suriname echt gered moet worden van een militaire dictatuur “de oude Jungle Commando” actief kan worden als tegenmacht voor de vroegere militaire structuren van de jaren tachtig.

  Dus mensen onze toekomstige president van Suriname is Lonny en ondersteun hem in zijn goede inzicht en als redder van SME.


  Maak melding

 22. Er is geen geld.
  Weet je waarom Nederland de dienstplicht heeft opgeschort?
  Omdat de jongelui niet gemotiveerd zijn.
  En met ongemotiveerde jongelui begin je niets.

  Ja je kan de verkapte slavernij weer invoeren en straffen onder het mom van zo leren ze het wel.
  Goede legers en ontwikkelde landen hebben hun lesje al lang geleden geleerd.
  Maar Suriname heeft geen geld om duizenden jongelui te huisvesten en te instrueren.
  Dus de krijgsraad zal het druk krijgen en de cellen zullen vol zijn.
  Goed voor de opvoeding? Laat me niet lachen.

  Maar misschien betaalt Donald Trump wel of Frankrijk 🙂


  Maak melding

 23. @ nummer 9 pinto,
  Waneer begin jij jou riool water uit te spuggen ? men probeerd jou met man en macht uit de goot te halen maar jij blijft met jou gotro mentaliteit.
  Het is een illusie om te denken dat je met het invoeren van de dinstplicht je daarmee de criminaliteit zal verkomen of doen af nemen ik kan mij nog herinneren dat er geluiden waren in nederland om een militaire kamp in te voeren voor ontspoorde jongeren maar men is tot de conclussie gekomen dat het niet de juiste oplossing is ,De oplossing moet gezocht worden in de opvoeding, thuis situatie onderwijs en werkgelegenheid.als de dinstplicht de oplossing zou zijn vraag ik mij af waarom zoveel blaka brada’s van mij in de gevangenis ziten terwijl het leger altijd meer blaka brada’s in dienst heeft dan andere landgenoten.
  Ik zag twee foto’s op het internet die mij aan het denken hebben gezet de één gaat over de nieuwe lichting bij A de kom universiteit en de anderen foto gaat over de invoering van de militaire dienstplicht in suriname wat mij dan opvalt is dat bij de foto van de militaire dienstplicht je 99% procent creoolse jongens ziet en bij de aanmelding bij de A de kom universiteit het juist anders om is 1% creoolse jongens en 99% anderen landgenoten. Inplaats dat de nieuwe regeerders in suriname investeren in het onderwijs komt men plannen die bedoeld zijn op hun macht positie te verstevigen zo kan je zien dat die Beesten die nu aan de macht zijn alleen aan hun eigen belangen denken en niet aan de bevolking die hun daar hebben gezet om hun belangen te behartigen.Criminaliteit verkom je niet door represie en paarde middelen maar wel met goede en verstandige investeringen tot nu toe kan ik bouterse en zijn bende daar niet op betrappen .


  Maak melding

 24. Ik heb medelijden met de kaderleden van het NL, die nu jongens en meisjes van 17 jaar en ouder moeten gaan opvoeden in de hoop dat het kinderen zijn die thuis opvoeding hebben gehad.
  Hopenlijk is het niet zo als in de jaren na 1975 dat alleen mensen van de lagere sociale klassen werden opgeroepen en de gegoede burgers buiten schot bleven of plotseling moesten studeren in het buitenland!


  Maak melding

 25. Stelletje leeghoofden,
  Als je teveel van dat spul opsnuift gaan je hersenen inkrimpen, gevolgd is dat je niet meer weet wat je zegt of wat je doet.
  Het is wel triest om zulke mensen de verantwoordelijkheid te laten dragen om je land en volk te dienen.

  Oh, wat een medelijden heb ik wat mijn broeders en zusters moeten slikken.

  Theo


  Maak melding

 26. Voorstel!

  Desi heeft Lamur overgehaald om een U-turn te maken. Dat is alles wat dit bericht zegt.

  Om dit voorstel aan de regering ter goedkeuring aan te bieden zullen er meer positieve factoren moeten worden aangebracht.

  Zie dit dan als een voorstel van een aantal ministers en de president. Aangenomen is dit nog niet. Zo werkt het niet in een land dat zegt democratisch te zijn.

  Desi is democratisch gekozen dus zijn beslissingen moeten ook democratisch genomen worden.


  Maak melding

 27. Je moet je afvragen of meneer latour op de juiste plaats zit en nog velen op zijn niveau..

  Kiezen voor eigen eer en geweten is beter dan in zo’n functie steeds terug gevloten worden..

  Ik zou als burger beter goed uitkijken om nu in sme een verantwoorde functie uit te oevenen,je weet niet waar je aan toe bent..

  time will tell zoals baas dat zegd..


  Maak melding

 28. Nooit geweten dat meisjes van Suriname tussen 17 en 26 jaar ook een militaire opvoeding nodig hebben.
  Meisjes die rover, straatcrimi’s zijn, drugsoverlast bezorgen, hele wijken terroriseren etc. zou misschien wel wenselijk zijn.
  Dames voorwaarts.


  Maak melding

 29. Of.. uhhh!!! zit er niets achter??? De Tom en Jerry spel tussen Bouta en Brunsie destijds jaren 80!!!

  Door de dienstpicht in te stellen, de militairen opvoeden, hersenspoelen en uiteindelijk OVERGAAN TOT WRAAKACTIE!!!

  Nou Brunsie je bent gewaarschuwd!

  Jullie hadden toch aan elkaar belofte gemaakt hierop terug te komen, om in de toekomst de appel alsnog te schillen??? of vergis ik mij zich hierin????
  De heer Latour weet het beter denk ik.

  Denk goed erover na s.v.p.

  Wiep-Ding


  Maak melding

 30. Ik ben het eens met de dienstplicht. Inderdaar draagt het bij bij de vorming van de jongeren. maar dat een minister nu erop komt . Of hij is achterlijk of hij is dom. DC watch out. Je hebt knippa en pinda verkopers in je kabinet.


  Maak melding

 31. ‘als dienstplichtige een technische opleiding krijgen’, dus na je 18e > wel, op tekko 1 en 2 en hogere nummers, kan dat al vanaf je 12e !.
  wat ze gaan leren is waarvan we last hebben en zullen blijven krijgen : de kettingen van moesje afrukken, de zakken van baba ‘rollen’, guerilla-tactieken bij inbraken en berovingen alsook bij verzet tegen arrestaties !.


  Maak melding

 32. Verschil in inzichten moet kunnen,en dat moet je ook bijstellen. dit zegt één van de volgers van massamoordenaar desi bouterse als ik dit soort reaktie leest vraag ik mijn zelf af of deze dreumes die soms hier reageren weten waar zei het over hebben en over wie ze het hebben, bouterse heeft nooit van zijn leven tegenspraak geduld hij heeft mensen die andere inzichten hadden koelbloedig afgeslacht sterken nog hij heeft deze mensen eerst op de podium bedreigd samen met zijn vriend bishop van grenada.velen van die gasten die hier reageren waren volgens mij nog niet geboren toen deze tiran bouterse tekeer ging in suriname onder invloed van drugs en alcohol.
  De misdaden tegen de menselijkheid die zijn gepleegd door beesten als stalin , hitler, sadam,idi amin bouterse keizer bokassa kan je nooit goed praten dat zal nooit lukken.bouterse is en blijft een schoft die neerkijkt op de zwarte bevolking van suriname daarom noemt hij zich zelf een indiaan hij heeft geen enkel respect voor de zwarten bevolking in suriname hij misbruikt ze vertrapt, ondedrukt, knecht ze toch aanbidden ze hem dit noem ik slaafse mentaliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.