zondag, mei 5, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidDijksteel uit bezorgdheid over toename HIV/Aids en Syfilis onder jonge Surinamers

Dijksteel uit bezorgdheid over toename HIV/Aids en Syfilis onder jonge Surinamers

-

Does Travel - naar Suriname

VHP-parlementariër Cheryl Dijksteel heeft dinsdagavond in De Nationale Assemblee (DNA) extra aandacht gevraagd voor de HIV/Aids zorg in Suriname.

“We hebben gezien dat eigenlijk sinds januari vorig jaar, en de nadruk in december 2023 bij Wereld Aids Dag, dat er een toename heeft plaatsgevonden van de prevalentie van aids geïnfecteerde in Suriname. En dat is een toename van 1.1% in 2020 naar 1.6% in 2023. En dat is een stijging van bijkans 50%. Dat is schrikbarend”, benadrukte Dijksteel tijdens de openbare vergadering waarbij volksgezondheid, veiligheid en de energie- en watertarieven centraal stonden.

Vanuit de vaste parlementaire commissie voor Volksgezondheid heeft zij een cc van een brief ontvangen, waarbij de HIV/Aids behandelaren een noodkreet uiten over het ontbreken van aidsremmers (ART’s), belangrijke instrumenten, test and treat- beleid, aanpak van stigma en discriminatie en een grote bewustwordingscampagne met betrekking tot HIV/Aids.

Verder is er ook een toename van syfilis te merken. “Een bewustwording waarbij men preventief te werk gaat met betrekking tot deze ziekte. Wat we ook hebben gezien is een toename van syfilis en we hebben nog geen beleid daarop gezien.

Er is december vorig jaar ook vanuit de Spoedeisende Hulp alarm geslagen dat jonge dames die zwanger zijn al in stadium 4 syfilis op de SEH terechtkomen. En we zien ook daar onvoldoende campagne met betrekking tot bewustwording. We eisen dat er hiervoor prioriteit komt, omdat we niet willen dat seksueel overdraagbare aandoeningen weer de kop opsteken. Het zijn deze jonge mensen die we nodig hebben om ons land op te bouwen”, aldus Dijksteel.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Liever te laat dan nooit !! Maar hebt u uw eigen minister van volksgezondheid of de dna commissie van volksgezondheid hierover gesproken? Het lijkt meer op in de picture komen i.v.m. de komende verkiezing. In elk geval succes en hopelijk blijft het niet hierbij.


    Maak melding
  2. De situatie in ht land zorgd ervoor dat jonge kinderen hun lichaam verkopen. Je hebt dan die smetmrige volwassenen die misbruik maken. Zolang armoede niet aangepakt wordt gaan we dit blijven krijgen. Weet Dijksteel hoeveel kinderen gestopt zijn met school?? Deze regering is de slechtste ooit


    Maak melding
  3. deze stijging is Al laaannnggg bekend bij de huisartsen. als ze krassie zijn en geen paraplu willen gebruiken is dat echt niet de schuld van de minister. bij sommige bevolkings groepen is het hebben van meerdere vrouwen cultureel gebonden.


    Maak melding
  4. @ Debby
    Wat het ontbreken van ” voedsel ” pakketten allemaal teweeg
    kan brengen! Mensen gaan hallucineren en dom lullen, en jij
    Debby past precies bij deze categorie! Maw als je door een vent
    zonder condoom genomen wordt, en je wordt zwanger dan is
    dat volgens jou de fout van de ” overheid ” !. Ach Debby domheid
    kan men niet genezen, en tenslotte ben je ook aanhangster van
    de Nationale Domme Partij. En naar mijninziens, de domste van
    allemaal! ”Ai baja, yu e gi Gado sari”


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES