maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurRadiodocumentaire 'Van Fort Bomika tot Fort Zeelandia'

Radiodocumentaire ‘Van Fort Bomika tot Fort Zeelandia’

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname is in afwachting van de start van het strafproces tegen oud-legerbevelhebber Desi Bouterse en alles draait in Suriname nog steeds om Bouterse. Daarom heeft het radioprogramma Zorg en Hoop besloten tot de herhaling van de vierdelige radiodocumentaire ‘Van Fort Bomika tot Fort Zeelandia’, die in februari en maart 1983 voor het eerst werd uitgezonden.

Aan de hand van historische fragmenten en interviews met hoofdrolspelers van toen, wordt de geschiedenis gereconstrueerd van de ontspoorde militaire staatsgreep van Desi Bouterse; vanaf de machtsovername op 25 februari 1980 tot aan de executies in de nacht van 7 op 8 december in het Fort Zeelandia.

zaterdag 5 mei:
Hierin worden de gebeurtenissen besproken vanaf de dag van staatsgreep op 25 februari 1980 tot aan het aftreden van president Johan Ferrier op 13 augustus 1980. Wat was de aanleiding voor de militaire ‘ingreep’ zoals de president de coup benoemde en waarom stapte hij uiteindelijk op.

zaterdag 12 mei:
Het aantreden van Henk Chin A Sen als president en aandacht voor de linkse coup van de militairen Sital, Mynals en Joeman. Ze werden gevangen genomen en verzoenden zich later met Bouterse onder de afspraak dat de revolutie een linkse koers zou opgaan.

zaterdag 19 mei:
De betrekkingen met Cuba, een couppoging van Wilfried Hawker, de eerste concept-grondwet, het aftreden van president Chin A Sen en de begrafenis van NPS- propagandist ‘Pa Lem’ die uitloopt op een politieke demonstratie tegen Bouterse.

zaterdag 26 mei:
Verder groeiend verzet tegen het regime, met name vanuit de vakbeweging De Moederbond, de mislukte couppoging van Surinder Rambocus, het bezoek van Maurice Bishop aan Suriname, de revolutieleider van Grenada en de executie van 15 tegenstanders van Bouterse, in de nacht van 7 op 8 december 1982.

Na de radiouitzending zullen de vier delen van deze historische documentaire als special beschikbaar worden gesteld op de website van Zorg en Hoop. De redactie bereidt het vervolg voor op deze historische serie, dat gaat over de periode na de decembermoorden van 1982 tot aan het echte herstel van de democratie in Suriname, toen president Venetiaan in 1992 de nieuwe bevelhebber van het Nationaal Leger, Arthy Gorré installeerde, als opvolger van Bouterse.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Slapende geesten activeren.. met doel ? ?…ik vraag mij af.. waarom….moet het “HAAT” gevoelens in Su..aanwakkeren.

  Is Su. op dit moment niet rustig genoeg of zijn teveel Suri’s die sympathie tonen…..richting …oppositie…dit is dus puur richting… willen geven….wij zullen elkaar dan meer en meer gaan haten.

  Ai-boi media…media..ai-baja


  Maak melding
 2. Radio Zorg en Hoop zou deze kwestie wat meer objectief moeten belichten en ook kenbaar maken dat voormalig president Ronald Reagan van Amerika, in 1983 de CIA toestemming had verleend (maar toen Ned. niet mee wilde doen, deze gelijk heeft ingetrokken) om het militairregime in Suriname omver te werpen en Bouterse te vermoorden.
  Tussen 1982 – 1983 zijn er drie pogingen van de Amerikanen geweest om Bouterse te elimineren, waarvan allen zijn mislukt.

  Ik weet dat een Amerikaanse tv station ABC of NBC een documentaire met keiharde bewijzen hierover had in hun programma ‘Nightline’.
  In de New York Times van 1 juni 1983 is er eveneens een artikel hierover verschenen.

  Wie dus meer hierover wilt weten zou bv gewoon het volgende in google kunnen intikken; ‘CIA wants to overthrow the Suriname government’ en dan verschijnen er diverse artikels mbt deze zaak.


  Maak melding
 3. waarom niet beginnen bij wat er naar toe heeft geleid?
  waarom niet beginnen bij 1978
  hel begin maar bij de onafhankelijkheid.


  Maak melding
 4. dat was genieten.
  leuke uitzending. jammer dat het toch wat summier aanging en toch wat anti-propaganda was uit de jaren 80. dus het totaal beeld mist nog. Maar bleef leuk aan te horen. moest je derby horen.


  Maak melding
 5. Ik wil weten wat een man of vrouw van 25-30 jaar oud, aan dit gebeuren heeft.

  Het is geschiedenis daar kunnen wij niet omheen.
  Maar de oma’s en opa’s nu aan de macht moeten nu gaan begrijpen dat dit verleden troebel is voor de jeugd, en het land in geen enkel voordeel positie plaatst, ik zie zelf het meest nadeel.

  De man/vrouw van rond 25-30 moet nu een goed leven hebben, zij moeten nu de kinderen van hen klaar zetten voor later.(toekomst)

  En niet het geleuter van oma en opa, het brengt geen toekomst en ook geen brood op de plank.


  Maak melding
 6. Als jullie het niet wisten vanaf dag een had Su. te maken met CIA en vrij intensief.
  Dit omdat men ervan uitging dat Rasta-mannen de coup feb.’80 gepleegd hadden.

  Er mocht daarom geen enkele man met dreadlock’s de stad in lopen..gebeurde het toch dan moest betrokkene ter plekke het haar los gooien of knippen en nog erbij een flink pakslag van de militair bij staande houding.

  Eigenlijk schuld van de radio stations die draaiden alleen rasta-music met nummer’s als >. mamma I shot a police-man->. I shot the sheriff, daarna kregen zij de opdracht van de militairen om mars-muziek te draaien.

  Vanaf toen wist ik dat Bob-Marley niet lang meer te leven had.(waarschijnlijk tijdens concert met laser bestraald)

  Laten wij stil blijven en goed naar de wereld kijken.
  Ik hoop dat de machthebber’s dit anno 2007 wel moeten gaan begrijpen.


  Maak melding
 7. De geschiedenis herhaalt zich en kent uw geschiedenis…in Nederland OVT en “Andere Tijden”wij Surinamers houden van tories, halve leugens, kleine waarheden en opjutterij….gegevens en feiten liever niet want dan had niemand meer een reden om te kletsmajoren op websites zoals deze. Hulde aan een programma als Zorg en Hoop en allen die onderzoek doen naar en over de gebeurtenissen in Suriname. “Opdat wij niet vergeten, hen die gestorven zijn voor……WAT?”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES