zo 25 okt 2015 13:00

Grafruiming Rooms Katholieke begraafplaats

10-11-2008 01:37:13 | Foto uit Suriname: Grafruiming Rooms Katholieke begraafplaats

Vorige week maandag is gestart met het ruimen van graven op de Rooms Katholieke begraafplaats. Dit jaar zullen de eerste 175 graven van personen die veertig jaar geleden of langer zijn begraven worden geruimd. Dit om ruimte te maken op de begraafplaats. Bisschop Wilhelmus de Bekker (midden) was bij de start aanwezig.[(c)Waterkant.Net/2008]

Er zijn 14 reactie(s)

 • Nou het hard vooral voor gene die 40 jaar geleden een dierbare daar ten grave hebben gelegd.. velen van die leven zelf niet meer. nou we moeten doorgaan. ze komen toch niet terug. adjosi zou ik zeggen.
  Rack @ 10-11-2008 21:09:53
 • Ik vraag mij met alle respect voor de doden af waarom moet dit nou gebeuren.In een land vijf maalgroter dan nederland geen plaats meer zou geen plaats meer voor de doden zijn.Ik vind dat de roomskatholieken geen respect en eerbied toontvoor de doden jammer.Er is toch genoeg ander ruimte in dit immens groot land waar men elders een begraafplaats kan creeren en ik vraag mij af waarom moet deze plek het ontgelden.

  w.malmberg @ 10-11-2008 23:07:49
 • Beste grafverzorgers,
  Mijn vader is 40 jaar terug begraven op deze begraafplaats. Mijn broer was afgelopen mei/juni daar toen ze bezig waren (heel toevallig ) bij het graf van mijn vader. Het verhaal van ontruiming heeft hij aangehoord. Gelijk heeft hij betaald aan de mensen die daar bezig waren bij het graf van mijn vader zaliger en gevraagd deze niet te ontruiming. Heeft ervoor betaald om het niet te doen. Want er wordt gezorgd voor een gedenkteken.
  Dit is hem op het Kerkhof beloofd. Dus ik hoop dat het graf van onze papa zaliger niet ontruimd wordt. En ook de andere graven. Benader desnoods indien nodig de nabestaanden.
  Met alle respect.
  Ik hoop dat aan deze reacties ook aandacht wordt besteed.
  Weet u: de wereld kunnen wij niet verbeteren maar toch kunnen we een bijdrage leveren en dus een andere oplossing zoeken naar
  RUIMTE VOOR DE LAATSTE RUSTPLAATS.

  Eline (Lien ) Douma-Sumopawiro
  Dordrecht (Nederland)


  eline douma-sumopawiro @ 12-11-2008 11:03:46
 • Ik lees dit nu en schrik wel een beetje,de reden is namelijk, ik ga 24 januari 2009 na 42 jaar weer terug naar Suriname en ik wilde het graf van me moeder bezoeken, ik wilde samen met me zusje gaan waar ik 42 jaar geleden mee vertrok uit Suriname en me broer die ik 42 jaar niet gezen heb. Het wordt zeker emotioneel maar als ze gaan ruimen en me moeder zit erbij dan zal me dat heel veel verdriet doen. Dat ze worden geruimd dat zal wel een goede reden zijn maar het land is zo groot was er geen andere manier. De bedoeling was om haar op te laten graven en haar te cremeren en uit te strooien over de Suriname rivier.
  Haar naam is Betsy Darshoen en of Betsy Singh.
  Naresh @ 12-11-2008 20:20:03
 • Mijn vader ligt vrij vooraan al eenenvijftig jaar begraven.Ik ken hem persoonlijk niet,was vier-maanden oud toen hij stierf.Ik heb elk jaar samen met mijn vrouw zijn graf bezocht,dus hou ik rekening mee dat hij volgend jaar er voor goed voor mij er niet meer is.
  Eric @ 17-11-2008 10:01:27
 • Beste mensen,

  Ik ben woedend over dit bericht en ik ben er in en inverdrietig om! Mijn (over)grootouders en mijn vader liggen op deze begraafplaats, toen zij hier werden begraven, werd er niet bij gezegd dat zij eens opgegraven zouden worden! Dit getuigt van totaal geen respect voor de doden, wat eenmaal in de grond zit, moet er blijven zitten! Ik kom net uit Suriname en heb gezien hoe die bisschop met zijn w.c.borstel water over de graven stond te strooien, ik had ernstige neigingen om hem van de begraafplaats af te trappen!'Wij behandelen de graven met het grootste respect!' Nou, mooi niet dus! Het katholieke geloof is ons opgedrongen, het gaat jullie niet om de Surinaamse mens, alleen maar om hun zieltjes, en nog meer om hun centjes! Waar gaat de gemiddelde Surinamer 800 euro vandaan halen, zodat hun geliefden nog tien jaar mogen blijven liggen?! Mijn voorouders zijn hun hele leven katholiek geweest, gingen elke zondag netjes naar de kerk, lieten hun kinderen dopen, eerste heilige communie, plechtige communie, en nu worden zij zo bedankt, het is een groot schandaal! Waarom worden de Joodse begraafplaatsen op de Leeuwensteinstraat en de vroegere Gravestraat niet ontruimd? Daar liggen nog veel oudere graven, die nooit bezocht en onderhouden worden. Als jullie zonodig plaats moeten maken, ga daar dan ruimen! O Surinaamse regering, waar blijven jullie??? Dit is een schande voor elke Surinamer en elke katholiek die hieraan meewerkt! Laten wij onze krachten bundelen en desnoods met geweld onze graven beschermen!
  M. Proeve @ 28-11-2008 12:53:24
 • Ik moet eerlijk zeggen dat ik zwaar geschokt ben door dit bericht. Mijn schoonvader ligt op deze begraafplaats. Ikzelf ben Nederlandse van geboorte en ik zeg jullie, als mijn vader na zo'n tijd geruimd zou worden...wat zeg ik, dat zou niet gebeuren !!! Ook al zou ik ze met geweld tegen moeten houden, hij bleef waar hij was! Wat denken die katholieken wel, dat ze nog steeds baas zijn over de hele wereld? Dit valt mij tegen van de Surinamers, ik ken ze als een strijdvaardig volk, die niet met zich laten spotten! Surinamers, kom op, dit pikken jullie toch niet, ze willen jullie geliefden gaan ruimen en allemaal door elkaar in 1 graf gaan zetten! Dat kunnen jullie toch niet goedvinden, deze arme opgegravenen krijgen zo geen rust! Laat jullie horen, doe er wat aan! Veel sterkte en succes vanuit Holland, wij leven erg met jullie mee.
  Lynda @ 28-11-2008 13:15:12
 • Ik zou graag willen weten wie ik kan benaderen voor informatie over de lijst van overledenen. Zelf vind ik deze hele situatie heel erg oneerbiedig en respectloos.
  Celita @ 14-12-2008 02:10:06
 • Het doet zo een pijn, zo verschrikkelijk veel verdriet. Mijn opa die ik nooit heb leren kennen, zijn graf ligt daar, en ik heb nog steeds de hoop/ wens om hem bij zijn graf te kunnen bezoeken. Waarom moet hij geruimd worden?Laat die mensen toch rusten in vrede. Ik vind het echt oneerbiedig voor een Rooms Katholieke begraafplaats. Doe er wat aan a.u.b laat het niet gebeuren. Mijn opa is Rudolf Willems overleden in 1943 en mijn oma is Rosalina Meiland daar is al geen graf meer van, dus kan al nooit meer echt het gevoel hebben bij me oma nog ooit te kunnen zijn. doe het ons niet allemaal aan Laat onze dierbaren a.u.b. a.u.b. met rust
  Roos @ 26-02-2009 03:05:19
 • ik heb haast een hele dag liggen huilen,geen zin om te eten en nog steeds verdrietig, toen ik hoorde dat de naam van mijn vader in de krant stond om zijn graf te gaan ruimen. mijn vader is zelf lijkbewasser geweest in het academisch ziekenhuis in paramaribo, en liefst 40jaar lang,mag hij niet na 40 jaar van zware arbeid geen rust hebben??? waarom wordt hem die rust niet gegund??? de gene die op het idee zijn gekomen om tot deze daad over te gaan zullen in deze gestraft worden. echt waar men is gewoon bezig om over de rug van anderen geld te gaan verdienen met hun zogenaamd mooie ideeen voor het kerkhof,schaam jullie toch.als er een wet is aangenomen dan moet het gelden voor de mensen die nu sterven.mijn vader viel nog onder de wet van 30 jaar.en jullie hebben nieuwe ideeen met het kerk hof dan moeten jullie de nabestaanden per brief mededelen,en niet dat jullie dit gewoon in de krant plaatsen.veel mensen die in suriname heb gebeld waren niet op de hoogte van dit gebeuren.ik kan me niet voorstellen dat jullie hiertoe overgaan. sorry maar respectloos vind ik dit,ik heb er geen woorden voor,maar ik laat jullie aan god over .wanneer dingen jullie zullen overkomen
  uno bari mi gado of laten jullie familie leden zeggen mi gado,want dan is het jullie verdiende straf
  wonny
  milan @ 19-11-2009 19:44:13
 • Beste mensen,
  Laat je toch cremeren
  of stel je lichaam na de
  dood beschikbaar aan de MEDISCHE
  wetenschap.Werk alvast
  aan je stamboom als herinnering aan je voorouders .R.K. IS OOK NIET ZALIGMAKEND.
  Na je begravenis word je
  toch(op) geruimd

  Vriendelijke groet
  Elfie Muntslag.
  elfride muntslag. @ 24-04-2010 14:20:38
 • lieve mensen,ik kan mij jullie verbazing best wel voorstellen.maar wij die hier in nederland zitten ,en misschien nooit meer terug gaan naar een land waar eens voor sommigen hun voorouders uit dit land vandaan komen.hier in nederland zijn je nabestaanden,indien zij daartoe bereid zijn. gedurende de tijd dat je in je graf ligt
  verplicht de onderhoudskosten voor het graf te betalen. als je het niet doet gebeurd er ook iets wat je eigenlijk ook niet graag zou willen.als je cristen ben kom je bovendien elkaar weer tegen in een hemels onstervelijk lichaam.
  joyce vriesde @ 22-06-2010 23:29:14
 • degenen die het echt vreselijk vinden, kunnen dat geld betalen, of de hele familie bij mekaar geld laten zetten. Ben het niet eens met de ruiming, maar aan de andere kant geef die vrekken dat geld, want daar is het ze om te doen.
  De RK kerk vraagt voor alles geld. Is altijd zo geweest, nu komen ze zo, op deze manier.
  Gloria @ 19-05-2011 11:52:37
 • In de Koloniaal advertentie blad van 19-2-1929, jaargang 81,No.5 staat het volgende:Mariarust (EBG) werd bij resolutie van de Gouverneur op 27-8-1892 gesloten verklaard. Belang hebbende konden zicht melden tot maart 1930. Ook hier was er in 1930 sprake van grafruiming.
  Wat ik bij de RK heb aangekaart is dat zij hun gegevens uit de dodenboek moeten publiceren, zodat mensen die alsnog willen weten wanneer hun dierbare is geboren en overleden dit kunnen nazoeken.

  Ank de Muntslag @ 06-11-2013 17:01:17

Geef een reactie

Berichten met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd. Constant typen of overmatig gebruik van hoofdletters is niet toegestaan. Reacties moeten betrekking hebben op deze foto. Voor andere discussies kunt u terecht op ons forum.

Ads:

Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com