Oud-directeur Jharap van Staatsolie spreekt deze week in Amsterdam

25
Oud-directeur Jharap van Staatsolie spreekt deze week in Amsterdam
EDDY JHARAP - FOTO (C) RAÚL NEIJHORST

De bekende oud-directeur van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., geoloog Srirampersad Eduard (Eddy) Jharap, spreekt op vrijdag 13 september a.s. in de Koningskerk te Amsterdam. Op deze avond organiseert het broederschap AMOS het event ‘I Have a Dream’. Jharap is dan de keynote speaker over o.a. staatsolie Suriname. De aanvangstijd is 19.30.

Eddy Jharap heeft zijn bekendheid te danken aan het succes van Staatsolie tijdens zijn beleid als algemeen directeur gedurende 25 jaren (sinds 1980). Hij is de eerste werknemer, eerste directeur en de eerste jubilaris met 25 dienstjaren van het bedrijf. Voor zijn diensten mag hij zich drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster noemen.

Hij werd geboren in een arm landbouwersgezin van 10 kinderen. 1964 behaalde hij het diploma van de Algemene Middelbare School en kreeg een studiebeurs voor geologie van de bauxietmaatschappij Suralco. 

Jharap studeerde in Nederland en keerde in 1970 terug naar Suriname waar hij in dienst trad van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Een periode waarin ook ingenieurs zoals Hugo Coleridge, naar hun geboorteland terugkeerden en zich o.a. verdiepten in de aanwezigheid van ruwe olie in de bodem van Suriname.

Jharap: “Een hoogtepunt in mijn leven was 25 november 1982: de dag van de eerste succesvolle olieboring in Suriname”.

25 REACTIES

 1. De Puinhopen Van 10 Jaar NDP.

  Lets Make Surinam Great Again.

  Opper Surinamers.

  In feiten moet de rode loper uit gerold worden voor deze groot Surinamer

  Deze Heer Jharap heeft voor gezorg dat de staats olie vandaag de dag nog Surinaams eigen is.

  Als het aan Bouterse en gezanten lach was de staats olie in de jaren 80/90 reeds verkocht aan een buitenlands befrijf.met alle gevolgen van dien..

  Deze Heer JHARAP .. groot mens die bestuurlijk goed onder bouwd is met een enorme denkkracht

  Zo een cratieve GEEST als de Heer JHARAP heeft ons land abosoluut ook nodig in de NW Suriname die aanstande is (na mei 2020)

  LETS MAKE SURINAME GREAT AGAIN


  Maak melding

 2. Respect voor meneer Jarap…heb hem een paar keer mogen ontmoeten.

  Zoals zo vaak zijn je “vijanden” eerder binnen, dan biiten de organizatie. Verschil in inzicht noemen ze dat. Ik begreep dat hij een conservatievere opvatting had over de koers van Het bedrijf….mischien daarom ook dat hij op tijd met pensioen moest.

  Ben benieuwd wat hij gaat vertellen; publiek gevraagd om kritische vragen mbt huidige koers van staatsolie….ook tav “black goldrush” die nu gaande is. Succes!


  Maak melding

 3. De heer Jharap heb ik in zijn studiejaren ontmoet. Deze goedlachse man is Godfearing en integer en dat straalt hij ook uit. Of hij ooit president van Suriname wordt ??? Neen, de zwarten willen geen gladharige als president die weet wat delen betekent. Liever hebben ze een criminele dictator die zijn zakken vult. Jammer !


  Maak melding

 4. Zijn naam: Srirampersad Eduard (Eddy) Jharap.
  Jammer dat hij niet bekend staat als Sriram Jharap of Ram Jharap maar als Eddy Jharap. Niemand hoeft z’n Hindoestaanse naam te verloochenen. Niet dat hij dat deed, maar eerder zijn studie- en werkomgeving.


  Maak melding

 5. Broeder Jay bedankt voor jouw bijdrage, object is getraceerd en er zal naar behore worden opgetreden, jouw bijdrage zal ervoor zorgen dat Meriba uit onze samenleving zal verdwijnen.


  Maak melding

 6. Dr. Srirampersad Eduard (Eddy) Jharap een voorbeeld voor alle Surinamers, “slogan” vertrouwen in eigen kunnen” dat is de norm, en we zullen succes boeken, neem het aan.


  Maak melding

 7. Eddy Jharap,
  vertel de wereld of herhinner ze nogmaals voor de ramp die bouta en co van staatsolie
  gemaakt hebben!!
  Met U als captain van Staatsolie zouden wij nog vele sucsessen hebben beleefd en nog beleven.
  Helaas bouta en co hebben de trots van de natie Staatsolie tot puinhoop gemaakt!


  Maak melding

 8. @Damso pannekoek
  Wij hebben de groei en succes van Staatsolie meegemaakt met Eddy Jharap als captain en we zijn trots ,
  en jij zielepoot,hoe kom jij erbij om trots te zijn op de vernietiger bouta die Suriname failliet heeft gemaakt en van staatsolie een grap heeft gemaakt?!
  Eddy Jharap die heeft een wereld platform om zijn zegje te doen ,en je baasje die komt niet verder dan ocer en met een mislukkeling als jou soort als luisteraar.Soort zoekt soort..


  Maak melding

 9. De heer Djarab is 25 jaar lang directeur geweest. Wat heeft dat voor Sur opgeleverd. Geen moer. Ontginningskosten en exploitatie kosten zijn gelijk aan de opbrengsten. Nog steeds geen raffinaderij en de aardolie die uit de grond wordt gehaald is marginaal.


  Maak melding

 10. @@@Ray
  Met alle respect voor jou en Djarab. Maar wanneer je in 25 jaren geen raffinaderij heb kunnen neerzetten en het pompen van de aardolie is marginaal, dan heb je niet voldoende aardolie in de grond zitten of je hebt het totaal verknald. Vergeet niet dat in zijn tijd van heinde en ver ingenieurs tot zijn beschikking heeft gehad, maar resultaat is weggebleven. Hoe lang duurt het in de regel om een mijnbouw winstgevend dan wel in een grote volume te organiseren.


  Maak melding

 11. @Vijay
  Jij hebt helemaal gelijk
  Deze meneer dient met zijn volle naam genoemd worden en in de geschiedenis boeken ingaan.
  Maar ook hedendaags dient hij met zijn volle naam aangekondigd worden en genoemd te worden in de media.
  Trots mogen wij Surinamers zijn op deze Surinamer van Hindoestaanse afkomst.
  Vele Hindoestaanse Surinamers heb het in hun DNA meegekregen door te zetten dus prestatie gericht zijn en ook zorgzaam om te gaan met financiële middelen, vandaar dat dit vaak uitmond tot bedrijven op een hoger niveau.


  Maak melding

 12. Wat een walgelijk achterlijke persoon is diegene die onder de naam DAMSCO hier post. Het lijkt wel alsof deze man gestoord overkomt. Waarom mogen anderen geen mening hebben ? Waarom denk je dat jij DAMSCO de enige bent die een eigen overheersende mening mag hebben. Je bent net zo erg als degene die je adoreert.
  Lekker veilig in Amsterdam op je dikke zwarte reet zitten en niets anders doen dan mensen uit te schelden. Ik zou zeggen liever een JO koe dan een mmp aap.


  Maak melding

 13. Damsco domme zwartje. Zolang er gepost kan worden op waterkant blijf ik dat doen. Anders moeten ze die optie maar weghalen dan kan iedereen tegen het scherm aanstaren en erop schelden. Posten is vrij en ik beroep mij op vrijheid van meningsuiting. Wie er niet tegen kan die moet maar in een hoekje zitten janken.


  Maak melding

 14. Zoals gesteld is deze man zeer integer en heeft hij onder zijn leiding ervoor gezorgd dat Staatsolie in handen van Suriname is gebleven want als het aan de zwarte drugsbaron had gelegen dan had hij Staatsolie verkocht aan het buitenland. Maar zoals het de Hindoestaan betaamt die altijd in langs belang denkt, wist Jharap dit te voorkomen en van het bedrijf een bloeiend en gloeiend industrie gemaakt waar alle Surinamers van zouden kunnen profiteren. Helaas vloeit de opbrengsten can Staatsolie direct in de zakken van de zwarte corruptelingen !


  Maak melding

 15. Samen met Sheik Djarap, hebben vele Surinamers op zeer creatieve manier invulling gegegeven aan het opbouwen ve bedrijf….zoals zo vaak, “succes kent vele vaders…”, maar de echte wordt genegeerd!

  Het was ’82 en de jaren daarna; iedereen vergeet dat Bouta daarachter stond…in perspectief gezien, het was misschien nog niet eens zo slecht om buitenlandse investeerders binnen te halen; met hun kennis en kapitaal was staatsolie moschien veel verder gekomen, inclusief beursnotering op New York… dan was alle obligaties, etc. Niet nodig geweest.

  Oh ja, ook de boorprogramma offshore was zelf ter hand genomen door Suroil, een dichter van Excon of Statoil….

  Ook de beknellende invloed vd politiek is nooit mogelijk geweest.

  Maar ja, vele Suris hebben mond vol van ‘eigen kunnen’, maar kennen hun beperkingen niet!


  Maak melding

 16. Als het aan de NDP regering had gelegen was Staatsolie eind jaren 90 verkocht geworden aan het buitenland voor naar verluidt een schijntje van 50 miljoen dollar. Gelukkig heeft Jharap zich daartegen verzet samen met de steun v.h. volk en is het niet meer doorgegaan.


  Maak melding

 17. Damsco 9 september 2019 at 09:58
  @,Cheffrey ( THE Special One )
  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
  Jo koe zelf onder jou z.g. schuilnaam moet jij je schamen om racistisch te reageren jo EZEL ! IN 2020 ga je loesbere en diaree krijgen,want BOUTA komt WEEEEEEEEEEEEEEEEEER !

  Wat is mijn echte naam dan? Niet de wereld draait door maar jij met je idiote reacties en ordinaire scheldpartijen. En mocht ik diarree krijgen dan zal ik die mond van jou onderpoepen. Tuig zoals jouw soort verdient het om zo vernederd te worden.


  Maak melding

 18. ik weet dat het Staatsolie project tijdens de regering voor 1980 was begonnen ..tijdens ddb er is geprobeerd Staatsolie Suriname aan Deawoo uit Korea te verkopen ….ra .ra wie was de drijveer tot verkoop ? …….Dhr . Ing Jaraph is toen niet verschenen op opgedragen tijdstip om te tekenen.


  Maak melding

 19. @Jay…allemaal roddels; laat dhr. Jarap starks in NL precies ingaan op hoe het ging.

  Zie mijn betoog: buitenlands bedrijf is niet perse slecht; is hoe je het inricht….Sr kon/kan nog altijd buitenlandse investeerdeers halen. De hamvraag, tegen welke risico is men bereid?

  Je kunt een constructie bedenken waar de controle in SR handen blijft, terwijl bedrijfsvoering en kapitaal injectie in buitenland. Desnoods als minderheids aandeelhouder….

  Voordeel: beschikbaarheid van kapitaal, efficiente bedrijfsvoering en geen politieke invloeden. Deze pad levert op lange termijn een veel transparantere ontwikkeling op.

  Nu draagt defacto de overheid alle risico’s met zich mee; bedrijf wordt geleid door politieke mensen, met allerlei corruptieve verhalen….terwijl de bevolking eigenlijk weinig van merkt.

  Misplaatste trots “vertrouwen op eigen kunnen” kan ook een valkuil zijn…


  Maak melding

 20. Mensen die niet bij staatsolie hebben gewerkt hebben de grootse mond. ALLE Staatsolie toppers hebben grote delen van hun familie bij het bedrijf geregeld. Ook Jharap. Hele familiestambomen zijn er te vinden. Is geen geheim. Het bedrijf heeft al jaren meer medewerkers in dienst, dan dat zij nodig heeft. Maar als je een bedrijf bent in de oliesector die winst al swater maakt, dan maakt het niet veel uit hé….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.