‘Suriname bepaalt hoe slecht of goed verdragen uitpakken’

1

PARAMARIBO, 18 mei – Suriname bepaalt tot op zekere hoogte zelf hoe goed of slecht internationale verdragen uitpakken. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie. Er kan gejammerd worden over de rechtvaardigheidsgraad van vrijhandelsverdragen, zoals die van de Wereldhandels Organisatie, WTO. Waar het op aankomt is hoe goed Suriname zijn huiswerk maakt. En dat laatste wil soms tegenvallen.

Het samenwerken bijvoorbeeld tussen belangengroepen is nog niet wat die wezen moet. Vaak wordt nog langs elkaar heen gewerkt wat vaker dan niet nadelig kan uitwerken. “Als lidland van de WTO hebben we flink gewerkt aan het aandragen van bouwstenen. Als we praten over uniforme regels, hebben we in de praktijk nog een lange weg te gaan”, zei Sapoen tijdens een workshop over handelsbevordering. Verdragen kunnen soms hard lijken en onrechtvaardig.

Het kan inderdaad zo zijn, maar soms gaat er ook intern veel fout. Nationaal moet nog veel werk worden verzet. “We moeten ons meer laten leiden door wat onze nationale situatie eist. We moeten zelf uitzoeken wat onze prioriteiten zijn en ambities”, aldus Sapoen. Zo kan beter en effectiever worden ingespeeld op wat vaak ervaren wordt als internationale handelsbarrière. “Anders hebben als die handelsakkoorden die we sluiten geen enkel effect op de kwaliteit van ons leven.”

1 REACTIE

  1. De naweeen van de Eu.ACP vergadering is nog niet zichbaar maar ze komen nog.Als lackin Min Buitenlandse Zaken zijn grote bek blijft hebben gaan we weer de jaren 80 tegemoet waarbij poep in zakjes werdt verkocht in plaats van Pindakaas en urine in plaats van huishouds olie door internationaal boycot..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.