maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Suriname loopt risico in diep gat te vallen als IMF-programma uitgewerkt is'

‘Suriname loopt risico in diep gat te vallen als IMF-programma uitgewerkt is’

-

Does Travel - naar Suriname

Econoom Jim Bousaid vreest dat wanneer het IMF-programma volgend jaar is uitgewerkt het land in een diep gat zal vallen. Dat zei de oud-directeur van de Hakrinbank in een radio-interview met RadiotamaraONE.

“Het IMF-programma is een tijdelijk programma om Suriname te helpen uit de crisis te komen en het eindigt eigenlijk over een jaar. Vanwege het politiek klimaat, de complexiteit en de consequenties van de maatregelen voorzie ik een spanningsveld; het risico dat we de komende reviews realiseren, dat dat steeds kleiner wordt. Het betekent dat in de tussentijd je jouw institutionele capaciteit moet opbouwen. Want het IMF geeft technische adviezen en geeft ook begrotingssteun. De Wereldbank en IDB geven projectsteun.

Als het programma eindigt over maximaal een jaar, moet jij dan de institutionele capaciteit hebben opgebouwd om het zelf te kunnen doen. Wat ik helaas constateer is dat wij aan het slapen zijn hier en dat die institutionele capaciteit niet wordt opgebouwd. Waardoor mijn grote angst is dat als het IMF-programma is uitgewerkt, dat we in een diep gat vallen”, aldus Bousaid.

Volgens Bousaid is het daarom belangrijk dat er een brede inzet is van alle deskundigen in Suriname. Helaas is de intelligentsia in Suriname op dit moment diep gefrustreerd en bezorgd over de toekomst van het land.

“Ze worden niet erbij betrokken ondanks een heleboel lip service. En als je een beetje kritisch bent, dan wordt je echt als een schoft of als een hond buiten spel gezet. En dat is geen recept om een land tot ontwikkeling te brengen”.

Het feit dat de politieke campagnes in het land al zijn gestart, leidt al tot een toenemende polarisatie tussen en binnen partijen. Hierdoor krijgen personen die kritisch zijn het steeds moeilijker in Suriname, terwijl alleen ‘mensen die politiek correct zijn’ betrokken blijven.

“En dat is gevaarlijk, want dat is een te kleine basis om de institutionele capaciteit op te bouwen. Zodat we na het IMF-programma op een goede, stevige manier verder kunnen gaan. Het is jouw verantwoordelijkheid om die institutionele capaciteit op te bouwen. Binnen het IMF is vaker hierop gehamerd”, aldus Bousaid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Jin moet ook zwijgen Boussaid. Jij deed vrolijk mee. Iedereen hft vanaf dag 1 gezien dat deze regering is komen roven. Kijk naar de OMO’S. Heb je ooit je snuit erover open gemaakt?? Ned. Kom nu niet de desjundige uithsngen want deze gasten hebben ons al in de ravijn gegooit. Praat over gelden van Staatsolie, multi nationals en de IMF gelden. Waar zijn ze??


    gemodereerd
  2. Dit zijn uiterst serieuze en dus zéér relevante waarschuwingen van de heer Jim Bousaid die eerder zijn sporen heeft verdiend als een door de wol geverfde econoom……
    Regeren is namelijk OOK VOORUITZIEN en dus tijdig ANTICIPEREN op ALLE MAATSCHAPPELIJKE en ECONOMISCHE uitdagingen……
    Maar wat als je als regering helaas helemaal geen langere termijn (toekomst) planning hebt en nog héél veel erger, indien je als regering bovendien helemaal niet beschikt over een ontwikkelingsvisies en strategieën!
    Hopelijk is deze zeer bekwame econoom geen roepende in de Surinaamse woestijn!


    Maak melding
  3. Het schip is zinkende. Het land zinkt naar de diepte als een lek geschoten duikboot. Soms denk ik ook dat het geheel gaat imploderen. Het geheel is niet meer ‘ under control ‘. Sommigen hebben alvast een reddingsvest aangemeten terwijl de meerderheid van de bevolking gaat verzuipen. De huidige leiding van het land ging een IMF avontuur aan en dat is hen zuur komen te staan. Regeren is vooruitzien en dat hebben Chan en zijn dreamteam niet gedaan. Chan liet zich beinvloeden door de handelskapitalisten die hun vermogen alleen zagen groeien door het beleid van Chan. Met goed beleid had men de koers in bedwang kunnen houden.Jammer genoeg heeft men daarin gefaald.Chan en zijn ‘friends & family ‘ denken na dit jaar heb ik de buit binnen te halen.


    gemodereerd
  4. Het zal nooit veranderen in die corrupte, criminele FAILED STATE. bijna 50 jaar onafhankelijk en zelfstandig, en het resultaat is na elke regeerperiode hetzelfde. Chaos, armoe en ellende, financieel, economisch en moreel finaal in de afgrond. En de grootste politieke misdadigers slaan vervolgens als schaamteloze LAFAARDS op de vlucht.


    Maak melding
  5. Micro macro economie is niet zo moeilijk.
    Grrr meer Zelf Produceren Meer Exporteren (en geen Drugs) en minder importeren.
    De mogelijkheden zijn er. Inzicht doorzetting dat ontbreekt soms nog.


    Maak melding
  6. Het is te hopen dat ze deze man, Bousaid, serieus nemen en niet uit arrogantie gaan afserveren als een lastige rondvliegende vlieg. Iedereen die een beetje kritiek levert wordt buitenspel gezet of neergezet als racist. Zit het land in de steigers of is het over een jaar weer voorbij. Iemand zei dat je met geld alleen niks kunt als de dragers (steigers), de instituten niet in orde zijn.
    Boussaid heeft serieuze twijfels hier omtrent en komt met een waarschuwing. “Als het programma eindigt over maximaal een jaar, moet jij dan de institutionele capaciteit hebben opgebouwd om het zelf te kunnen doen. Wat ik helaas constateer is dat wij aan het slapen zijn hier en dat die institutionele capaciteit niet wordt opgebouwd. Waardoor mijn grote angst is dat als het IMF-programma is uitgewerkt, dat we in een diep gat vallen”, aldus Bousaid.
    Als het klopt wat Bousaid concludeert dan is een jaar niet genoeg om adequaat aan de versteviging van de instituten te werken. Als deze regering blijft volharden in haar arrogantie, ja dan is het al de tijd puru bruku weri bruku geweest. IMF cijfers vertellen niet alles.
    Misschien denkt Chan nog vijf jaar nodig te hebben!!


    Maak melding
  7. Maar waarom zou je zoveel moeite doen als je dagelijks voor rotte vis wordt uitgemaakt. Waarom en voor wie?

    Meneer schets een mogelijk scenario en de meningen zijn in beton gegoten er is geen speld tussen te krijgen.

    Is het dan eindelijk zover dat de ndp de eigen ravage mag opruimen.
    Ik vind het een uitstekende gedachte!
    Laat de boel maar in het gat vallen.

    Waar je aandacht aan geeft groeit.


    Maak melding
  8. De presidentiële commissies zijn nog zoekende, hebben nog bitter weinig gerapporteerd aan de pres.
    Dit is de leemte (manco) die aanwijsbaar is, ook door Bousaid geconcludeerd (geconstateerd?), er is nog veel werk te doen.


    Maak melding
  9. Vervang bij de bijdrage van RobG(oebbels) de naam Chan door ‘de voortvluchtige voor moord veroordeelde Plésident’. De Nationale Dieven Personen hebben ons keer op keer naar de afgrond geleid.


    Maak melding
  10. Suriname een land in ontwikkeling.
    Het Surinaamse volk snapt haar verantwoordelijkheden niet.
    De kinderen hebben problemen op school; komt door de meester hij geeft niet goed les, als de meester iets zegt tegen de brutale kinderen; he meester, kom niet aan mijn kinderen.
    De ouders snappen niet dat zij verantwoordelijk zijn voor hun kinderen.
    Een regering komt met aan het hoofd een crimineel; de crimineel weet ze te bespelen door ze zoet te houden met voedsel pakken en subsidies.
    Het volk vindt het goed en doet niets terwijl ze weten dat het om geld gaat verkregen uit het verpanden van hun inkomsten bronnen zoals staatsolie en goud en leningen afsluiten.
    Nu zijn we belandt bij regering Chan; hij heeft het Surinaamse volk goed bespeeld door te kijken wat de vorige regering gedaan heeft en een grotere mond op gezet met veel leugens ( mijn volk is vatbaar daarvoor ).
    Ze hebben massaal op hem gestemd en Chan gaat door met wat de vorige regeerders deden; oliebronnen verpanden geld lenen, subsidies geven.
    Het Surinaamse volk begrijpt nog steeds niet dat zij de uiteindelijke macht hebben.
    In plaats van wat aan te doen gaan ze door met anderen de schuld geven.
    Die party was beter dan die in plaats van wacht effe; ik heb het niet goed dus ik moet ervoor zorgen dat ik het goed heb dan heb ik het niet over negatieve dingen doen want negatief loont nooit.
    Het belangrijkste wat de Surinamer moet begrijpen is dat wij het samen gaan moeten doen en als men die stap gezet heeft kan men naar stap 2 gaan.
    In het verleden heb ik aan mijn familie een bankrekeningnummer gevraag zodat ik geld naar ze toe kan overmaken, hun antwoord was stuur eerst het geld.

    Ik heb geleerd dat we in deze wereld zijn om de andere te helpen.
    Je hoeft het niet eens te zijn met mij, ik heb alleen gezegd wat ik geleerd heb.

    Be smart!

    I love you all.


    Maak melding
  11. [robje g-debby-pony] , eigenlijk moet de ndp de verkiezingen winnen en dan kunnen ze hun troep opruimen , alleen zijn ze erin 2025 niet meer , ze zien de bui al hangen en zijn het land ontvlucht


    Maak melding
  12. Geachte redactie van wtk:
    Wat is de reden dat jullie mijn reactie van vanmorgen hebben verwijdert??
    Wellicht ter overvloede, ik heb niemand beledigd, lees het nog even na. Heeft alles weg van willekeurige censuur.


    Maak melding
  13. ja, dat geloof ik zeker. het volk moet hierover ingelicht worden. er is nooit rente betaald over de schulden van regering hiervoor, die zal nu (2024, 2025, 2026) aankomen en het volk denkt voordeel te kunnen gaan krijgen uit de olieopbrengsten net als Guyana, maar er zal niets binnenkomen omdat het allemaal naar schulden betalen en rente betalen gaat. en de rest van de inkomsten uit de olie is verpand, dus die komt niet binnen als belastingopbrengst. men moet zich verder ook realiseren dat de ondernemers, die dicht bij het vuur van santhokie zaten, vrienden en familie, nu hun zaakjes zullen gaan laten draaien en het volk hiervoor de hoofdprijs zullen laten betalen. dus sommige mensen zullen het goed hebben, het grootste deel zal het slecht hebben en niemand zal het begrijpen. mensen, voordat je je stem gaat uitbrengen, hoor je kandidaat uit. vraag welke garanties die geeft voor prudent beleid, welke structuren er zullen komen, wanneer die structuren er komen, zoals het er nu aan toe gaat, zijn er alleen maar halve wetten, die een partij bevoordelen en de andere partij benadelen. werk er niet aan mee dit zo te houden. stel vragen aan je kandidaten, en denk eraan: wanneer ze daar zitten, dank zij jou, hebben ze niets meer met jou te maken. dus zorg ervoor dat je er de juiste neerzet.


    Maak melding
  14. Michel 11 april 2024 Bij 18:54
    Suriname een land in ontwikkeling.
    Het Surinaamse volk snapt haar verantwoordelijkheden niet.
    De kinderen hebben problemen op school; komt door de meester hij geeft niet goed les, als de meester iets zegt tegen de brutale kinderen; he meester, kom niet aan mijn kinderen.
    De ouders snappen niet dat zij verantwoordelijk zijn voor hun kinderen.
    Een regering komt met aan het hoofd een crimineel; de crimineel weet ze te bespelen door ze zoet te houden met voedsel pakken en subsidies.
    ——————–
    zoals je het beschrijft, lijkt het alsof niemand het meer weet. misschien is dat ook zo. iedereen is zo gewend naar een ander te luisteren, in plaats van een boek of een tekst met de informatie te lezen, en dit is tot een kunst verheven. degenen die nog kunnen lezen, die verkopen de anderen waar zij zelf bij staan.
    mensen denken niet meer na, weten niet meer na te denken, zijn totaal gestresst, zij hebben er zelf voor gekozen, maar nu is het tijd om te onderzoeken waarvoor zij precies gekozen hebben en hoe het tij te keren. “Keer het tij” oftewel Tra fas deh! een vraag: waarom wil deze regering er zeker van zijn dat zij het volk beledigd heeft?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES