zondag, mei 12, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijJavaanse familie in Nederland: 'Naast elkaar wonen heeft alleen maar voordelen'

Javaanse familie in Nederland: ‘Naast elkaar wonen heeft alleen maar voordelen’

-

Does Travel - naar Suriname

Een Javaans-Surinaamse familie van drie gezinnen gaat volgend jaar naast elkaar wonen in Almere (Nederland). Die drie gezinnen tekenden onlangs het koopcontract voor de drie huizen in een nieuwbouwproject De Kreekvelden in Almere Oosterwold. Verslaggever Sam Jones zocht ze op voor Omroep Flevoland.

Het gaat om in totaal zes volwassenen en hun kinderen en kleinkinderen die de stap wagen. Ze gaan naast elkaar wonen: Opa Michael Leidelmeijer (62) met oma Wini Kaelani (61) in het hoekhuis. Daarnaast dochter Nicky Leidelmeijer (31) met man Yoeri Graaf (28) en hun zoontje Keanu van vijf maanden. En daarnaast Barbara Leidelmeijer (29) met haar man Marpel Titaley (31) en hun één jarig zoontje Jevayro.

Het was het idee van Nicky die een appartement voor haar zoontje maar niks vond. “Dan wil je toch liever een huis met een tuin.” Zus Barbara vond dat een goed idee en schreef zich ook in bij het nieuwbouwproject De Kreekvelden in Almere. “Ik was eigenlijk gelijk enthousiast want het heeft alleen maar voordelen.” Opa en oma kunnen om de kleinkinderen passen en als ze ouder worden zijn er kinderen en kleinkinderen in de buurt die voor hun grootouders kunnen zorgen.

Omdat er nog veel keuze was, vertelde Nicky het gelijk aan haar ouders, die net als Barbara in Amsterdam wonen. Die hadden er wel oren naar. “Bij ons in Suriname woon je als familie ook vaak bij elkaar”, vertelt oma Wini Kaelani die Javaanse is. Haar Indische man Michael Leidelmeijer denkt niet dat dat ze hun privacy kwijtraken. “We komen nu al bijna dagelijks bij elkaar over de vloer.”

Ook de schoonzonen zijn wel wat gewend. “Ik vind dit een mooie omgeving en een nieuwe uitdaging”, zegt Yoeri die net als zijn schoonvader een Indische achtergrond heeft. “Ik ben zelf Moluks”, zegt Marpel. “Ik weet niet anders. Het voelt heel warm.” Een scheiding, gedoe in de familie of ruzie, daar zijn ze nu even niet mee bezig. “Als ik ruzie heb met mijn zusje, dan doe ik gewoon de deur dicht”, zegt Nicky. “Morgen is weer een dag.” Begin volgend jaar zijn de woningen af en voor de zomervakantie van dat jaar kunnen de drie families in hun huizen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Vindt dit heel positief initiatief van deze familie,
    zoals het werd aangegeven als je ruzie hebt,”doe je gewoon de deur dicht.”
    Zo is dat en niet anders


    Maak melding
  2. Javaanse familie? Ik lees dat alleen oma heel verre Javaanse roots heeft. Toch leuk dat ze zich met de Surinaams-Javaanse cultuur identificeren.


    Maak melding
  3. Als het van Indonesië of Maluku was, zou ik geloven, dat zij heeeeel langggg volhouden en dat is gebleken!! Hoe lang nog met deze van Surinaamse afkomst! Ik gun hen van harte! maar er is altijd in zulke gebeuren een maar!!!!
    Het begin is altijd raak, maar naar mate de tijd verstrijkt, raakt alles naar de afgrond!! Alle lof hoor!!


    Maak melding
  4. Heel leuk initiatief. De trotse opa en oma kunnen dan elke dag met de schattige kleinkinderen spelen. Dat is beter dan dat de TV en iPhone op de kinderen passen. Heel veel succes allemaal.


    Maak melding
  5. De naam Leidelmeyer is Nederlands, dus Opa is halfbloed.
    Nederlandse Vader en waarschijnlijk een Javaanse moeder
    of, een Molukse moeder!!

    jacko


    Maak melding
  6. Wat…. mijn reactie is weggehaald, het is toch de waarheid?????
    En dat mag niet van de redactie geplaatst worden, en vooral
    niet als het door Jacko is (wordt ) geschreven!!!!

    sari tori

    Jacko


    Maak melding
  7. Ze doen alsof dit iets nieuws is. Wat dacht je van de kampers/zigeuners die altijd bij elkaar wonen. In vele volksbuurten wonen familieleden ook dicht bij elkaar, althans dat was vroeger.
    Nu met al die gentrificatie is er plaatsgemaakt voor die walgelijke “groene” yuppie wereldburgers…


    Maak melding
  8. Leuk, vooral oudjes bij elkaar opa en oma vindt ik leuk en javaans eten is ook zeer lekker en deze familie kan het missen hebben veel geld dus hang het breed maar ik geen familie mens. Ik heb zelf veel vogels om mij heen maar nu met vogelpest en vogelgriep virus is een stille ramp aan het voltrekken in europa en nl ik probeer met kruiden tegen verlammingen van de vogels tegen te gaan en vogelgriep want straks kan je geen javaans kip eten door de vogelgriep.


    Maak melding
  9. @xavier met je demente kop en je zit op je dikke hol wederom te zeuren dat je niets snapt nou ik snap jouw totaal niet je denkt dat je intelligent bent zit je met je dikke hol alleen onzin te schrijven. Nou ga hard werken dan gaat jouw demente kop alles snappen. Soms is het @debby of @rob jullie zeuren te veel zitten jullie en jouw fans op hun dikke stinkende hol en zijn zeer zeer dom en snappen niks oja doe touw om je nek knoop en verhang je zelf dan touw vast dan snap je alles dus touw knopen om je nek @xavier de lorrie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES