zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameSponsors politieke partijen ook in Suriname geheim

Sponsors politieke partijen ook in Suriname geheim

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 mei – Het publiceren van de namen van personen die politieke partijen financieren mag dan internationaal worden gepredikt, in Suriname zitten politici er niet op te wachten. De Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, moedigt lidlanden juist tot dergelijke ‘openheid’ aan. Leiders van Caribische landen, waaronder Suriname,lopen bepaald niet warm.

Er is dan wel alle begrip voor een bijkomend gevolg van openheid. De herkomst van het sponsorgeld zal verklaard moeten worden. Maar dat kan dan weer tot gevolg hebben dat sponsors minder enthousiast raken. “Men is het er mee eens dat drugs- en zwart geld niet bij politieke partijen komen. Maar voor wat betreft het andere deel, het melden van de donateurs, daar zijn we niet happig op”, zegt parlementariër André Misiekaba (NDP) tegenover de Times of Suriname.

Hij heeft op Barbados pas een conferentie bijgewoond. Onderwerpen kwam er aan de orde als het kapen van politieke partijen door sponsors. Dit zogenaamde hijacken ligt nu onder vuur. Volgens de OAS bedreigt de praktijk niets minder dan de democratie zelf. Misiekaba kan zich daar wel in terug vinden: “Elke politieke partij gaat je zeggen, niemand kaapt ons. Maar als je lang genoeg in Suriname rondloopt, zul je weten dat politieke partijen grote sponsors hebben.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

55 REACTIES
 1. Hoe corrupter de politicus, hoe groter het gesponsorde bedrag, hoe meer het gezegde ‘Pecunia non olet’ (geld stinkt niet) opgaat in Suriname. Al zou het geld voor het voeren van de verkiezingscampagne rechtstreeks van de duivel komen, de huidige coalitieleden zullen het, net als in het verleden, zonder aarzelen aanvaarden. Daarom verbaast het me niet dat de beloften aan het volk gedaan na de overwinning zonder aarzelen worden opgeofferd aan de beloften gedaan aan de geheime sponsors.


  Maak melding
 2. Maar voor wat betreft het andere deel, het melden van de donateurs, daar zijn we niet happig op”, zegt parlementariër André Misiekaba (NDP) tegenover de Times of Suriname.

  In troebel water…….


  Maak melding
 3. GMAP,specialist in leugen en bedrog, die leugengeest van je heb je niet meer in bedwang.Nu niet,volgende week ook niet en in de verre toekomst helemaal niet.Je fantaseert er maar op los.Je komt helemaal niet meer geloofwaardig over.Ook de Nederlandse politie en de Nederlandse politiek hebben je geanalyseerd.Met jou samenwerken staat gelijk aan je zaad verspelen op een onvruchtbare akker.


  Maak melding
 4. Dit is niks nieuws toch …. zelfs in Nederland en andere westerse landen is dit niet openbaar.

  Overal worden politieke partijen door bedrijven en rijke individuen gefinanciëerd.

  Lekker belangerijk allemaal.


  Maak melding
 5. GMAP+ Bifa +henk +Henk Molenaar ..Dat een stel bejaarde mannen (homogeen)zich op zulke wijze bezig houden en ook zo reageren………dan moet u toch gaan begrijpen dat Su. een behoorlijke achterstand moet hebben.


  Maak melding
 6. Gmap & Henkie M,

  Praat maar over dubieuze financiëring van de Surinaamse politiek.

  Er was laats een documentaire op tv waarin een schatting werd gemaakt van de Europese goudvoorraad en hoeveel ton hiervan is ontvreemd uit voormalige koloniën.

  Hieruit bleek dat meer dan 30 % van de Europese goudvoorraad geroofd goud is. De Nederlandse goudvoorraad bedraagt 654 ton (DNB).

  Dat betekent dat Nederland bijna 200 ton goud uit Suriname,Antillen en Indonesië in zijn kluis heeft liggen.

  Laten ze daarvan een gedeelte teruggeven als ze zo eerlijk zijn en dan kunnen ze in Suriname net zulke geweldige dijken bouwen als in Nederland.

  O ja…wanneer je in een land woont met meer honderden coffeeshops waarin drugs wordt verhandeld dan ben je zeker de aangewezen persoon om andere landen te beschuldigen van drugshandel.

  De VS is echter wel op de hoogte van dubbele standaard die Nederland hanteert en heeft daarom een kant en klaar invasieplan voor Nederland in geval dat er ooit een Amerikaan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag komt te staan. Het leuke is dat de VS, Nederland hiervan officiëel van op de hoogte hebben gesteld.

  Hmmmm…. was het niet het Nederlandse verzet dat Anton de Kom heeft uitgeleverd aan de Nazi’s nadat de Nederlanders hem uit Suriname hebben gedeporteerd. Hij was toch geen drugsdealer of moordenaar zoals Bouterse, maar een man van pen en papier.

  Jawel Henkie en Gmap. Jullie wonen in Nederland …het eerlijkste land in de hele wereld zolang je de waarheid maar niet verteld.


  Maak melding
 7. Parbo,
  Dit bericht gaat over sponsors van politieke partijen in Suriname.
  Kan je mij vertellen waar jij die documentaire hebt gezien ??? dan zal ik jou verder op jou plaatst zetten met jou dom gelul.
  Vraag aan Bouterse en bosje wat ze met onze goudvoorraad hebben gedaan, wat jij verteld over invasie plan van VS moet je in ocer vertellen, daar geloven ze dit soort in elkaar gedraaide paarse dogma.
  Leest dit, ik hoop dat je het snapt wat je leest,http://www.pm.nl/artikel/203/obama-is-uit-op-wisselgeld-voor-erkenning-strafhof


  Maak melding
 8. Mensen als Misiekaba zijn de duivel himself. Hij is geen voorstander van openheid omdat hij weet dat er veel drugsgeld in zijn partij wordt geinvesteerd. Deze man noemt zich een dominee. Ik walg van die man, ik word kotsmisselijk!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Hahaha,..de troef zal gezet worden,..Bouterse loopt regelrecht in de val.

  Staatshoofd Desi Bouterse zal de komende week via zijn advocaat Jennifer van Dijk-Silos een rechtszaak aanhangig maken tegen assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS). De parlementariër had twee dagen de tijd om een correctie te plaatsen over een artikel in Times of Suriname. In de krant stond een bericht ‘president roept op tot bezuiniging, maar koopt jacht’. De krant schreef de informatie toe aan Tjin-A-Tsoi.


  Maak melding
 10. Opvallend dat Paarse Paupers zoals Parbo bij kritiek op hun criminele leiders, nooit ingaan op deze kritiek maar altijd weer Nederland er met de haren bij halen ‘omdat het daar nog erger zou zijn, liefst met voorbeelden uit de slavenperiode.


  Maak melding
 11. Beste Parbo

  Fieten liegen niet:

  OP de lijst van minst corrupte landen staan Nederland in de top 10

  Suriname behoort volgens de officiele cijfers tot de m meest corrupte landen volgens onderstaande index.
  De Surinaamse samenleving is totaal doortrokken van de corruptie, maar op het hoogste niveau wil men dat eigenlijk niet zien. Dat schrijft de Amerikaanse ambassade in Paramaribo in maart 2008 aan Washington.

  Een andere vorm van corruptie wordt in de hand gewerkt door het systeem van etnische politieke partijen, waarbij kiezers rechtstreeks beloond worden. Bijvoorbeeld met een baantje of, beter gezegd, door ze op de loonlijst van de overheid te zetten.

  De ambassade zegt dat het vaak gebeurt dat iemand salaris krijgt, zonder dat er voor gewerkt wordt: “Het is in Suriname gewoon om meerdere baantjes te hebben waar je wel of niet voor komt opdagen.”
  Zo kent de ambassade een niet-gouvernementele organisatie voor kinderrechten die moet samenwerken met elf maatschappelijk werkers van de overheid. Daarvan functioneren er drie slecht en de overige acht werken helemaal niet.

  De Surinaamse politiek en samenleving is door en door verrot door de kanker van corruptie. Dus openheid? Laat me niet lachten. Die anti corruptie wet die Bouterse heeft beloofd, die komt er NOOIT.

  Nog een deel van het rapport van de USA ambassade

  “Het is zowel een middel om een inkomen te verwerven, als een manier om de bureaucratie te omzeilen. Corruptie zal vermoedelijk blijven bestaan zolang de overheid doorgaat werk te verschaffen aan 50 procent van de beroepsbevolking, een verbazingwekkend hoog percentage.”


  Maak melding
 12. Surinam patriot,
  Opvallend vindt het gedrag van Silos onze miss piggy.
  Nog opvallender is massamoordenaar bouterse die naar de rechter stapt, die massamoordenaar die een slechte voorbeeld is wanneer het over het recht gaat in Suriname.


  Maak melding
 13. =Geld maakt macht en een ieder weet dat er een stelletje corrupte het land Suriname regeren.

  =Drugs, goud wegdrukken, geld weg drukken zijn allemaal van deze tijd voor de corrupte die vertellen hoe een land geregeerd moet worden zonder een goed beleid.

  @GMAP, je hebt gelijk, omdat Bouterse/Wijdenbosch nooit zullen verklaren waar al dat goud is gebleven.

  @Parbo, waarom weer Nederland erbij betrekken. Is het misschien niet zo dat de Surinamers zelfs hebben ondertekent voor dat goud die de Nederlanders mee mochten nemen? Zie waarom hun familie het ook goed hadden.

  =Suriname kan het nu zelfs en wat gebeurt er weer??ja hoor, precies hetzelfde..goudvoorraad is verdwenen onder Bouterse en Wijdenbosch.

  –Geef niet steeds de ander de schuld, omdat vele Surinamers geen haar beter zijn.


  Maak melding
 14. @GMAP
  Broeder, is het je niet opgevallen dat indien je feiten inzake SU ” neerlegt” bepaalde personen oftewel inteelt producten steeds de neiging hebben de vinger vervolgens dan te wijzen naar zaken in NED ipv zich bezig te houden met de feiten/zaken die je hebt aangehaald inzake SU….
  Zielige vertoning..


  Maak melding
 15. Roy.
  Ik zal nooit de kant van dictatuur,moord, criminaliteit, onderdrukking, vernedering,onrecht en norm verval kiezen.
  Ze mogen doen wat ze willen deze man laat zich door niemand de mond snoeren, ook niet door een stelletje paarse schapenkoppen en revo kindertjes.


  Maak melding
 16. Gmap en Henkie,

  De zuster komen dadelijk weer jullie luiers verschonen. Daarna krijgen jullie weer een pilletje.

  Nogmaals ik ben geen NDP en geen aanhang van Bouterse !!!

  Oeps ….ik praat tegen oude demente circus apen !!

  Jullie generatie heeft Suriname verneukt met al die feestjes,Mulo diploma’s en hoerenloperij !!


  Maak melding
 17. GMAP, je moet niet de vinger wijzen naar Suriname als het om corruptie gaat. Wijs je vinger richting je geboorte eiland Curaçao en Nederland. Maar dat durf je uit lafheid en persoonlijk belang niet. Je bent dus ook tot in je kleinste element corrupt.

  1. Je durft Curaçao niet in het rijtje te plaatsen omdat je er dan niet meer welkom bent.Van Nederland krijg je alle vrijheid om de Surinaamse regering vals te beschuldigen.
  2. Je krijgt van de grote onzichtbare hand(macht) van Nederland, gevraagd en ongevraagd toegang tot de nationale media om Suriname en de Surinaamse regering te besmeuren.Deze rechten en de daarbij behorende betalingen voor diverse diensten wil je niet kwijtraken.


  Maak melding
 18. PARBO Laat de gezondheidszorg over aan hen die daarvoor opgeleid zijn, en ga eens in op de posting van Henk Molenaar van vandaag 9.55uur.

  Ver wil ik van je weten waar wanneer en hoe laat Nederland goud zou hebben gestolen van de Antillen.

  feiten graag. Ik wacht……

  Overigens bestaan de Antillen sinds 10-10-2010 niet meer, maar dat is je vergeven, want ook jij vertoont tekenen van onderontwikkeling, demensie en symptonen van het syndroom van asperger.

  Dus als je straks toch een gezondheidswerker spreekt, vraag een verwijsbrief voor psychiatrische hulp.

  Have a nice day….


  Maak melding
 19. ROBG: Ik adviseer je dinsdag a.s. als PARBO zn afspraak maakt bij het pschychiatrisch ziekenhuis, dat hij ook voor jou gelijk een afspraak maakt.

  En het gaat hier over Surimaribo en niet over Curacao,dus hou die erbuiten, en laat die discussie over aan mensen die daar verstand van hebben, en hou jij je bezig met je paarse staatsdebielen, steeltuig, steeldieven en politieke delinquenten… and have a nice day….


  Maak melding
 20. Aldus parbo, een man zonder principes en moraal. Hij is niet voor het ndp maar pimpt ddb wel de hemel in. Zie zijn oudere postings. Wie neemt wie in de maling.
  Ik ben ook niet kapot van RobG maar hij komt wel uit voor zijn mening.
  Overigens zou hij zich moeten laten opnemen maar dat geheel ter zijde.


  Maak melding
 21. KOOS PARBO alias gargamel is niet alleen een man zonder pricipes en moraal, de parbo’s die hij naar binnen giet helpen ook zijn krakende hersencellen niet….


  Maak melding
 22. Who Cares,Koos, GMap,

  Whahahhaha…….jullie zijn echt grappig !!!

  Stelletje uitkeringstrekkers…..nietsnutten.

  Om de zoveel tijd heb ik me lol met jullie hier en jullie stellen me nooit teleur.


  Maak melding
 23. GMAP, je hoeft geen verdekte standpunt te verkondigen. Je weet het bliksemgoed dat niet alles volgroeide bloemkool en volle borsten in Nederland is.De klassering van Nederland op de corruptie index is vals en bedrog. Op basis van voorgeselecteerde data weet men zich mooier te verkopen aan de wereld.

  Who cares, jij moet echt aan de vrouw.Je roept medelijden bij me op. Ik heb een paar leuke collega’s die lekker uit hun dak met je zullen gaan.Gooi je remmen los. Jij moet echt het licht zien gaan schijnen. God, de almachtige schepper heeft veel moois gecreëerd op deze aardbol.Dit alles gaat aan je voorbij.Zonde,zonde,zonde.

  Er zijn vrouwen met smalle en brede heupen, slanke en minder slanke vrouwen, korte en lange vrouwen,geremde en minder geremde vrouwen(zij zijn het lekkerst), en kenaus.Zal ik een date voor je regelen.Maar drink je zelf niet omver als de date vorm gaat krijgen.Doe stoer, straal kracht uit. Pimp jezelf op!!!!!

  De vrouwen houden van mannen die zelfvertrouwen uitstralen omdat vrouwen over het algemeen een beetje onzeker zijn.Kijk maar naar Esmerald. Typisch het voorbeeld van een onzekere vrouw die stoer wil overkomen door president Bouterse voor van alles en nog wat uit te schelden.


  Maak melding
 24. .Kijk maar naar Esmerald. Typisch het voorbeeld van een onzekere vrouw die stoer wil overkomen door president aldus RobG!!

  jazeker.. zij, vrouw, slaat jou dagelijks om de oren dat jij verandert in kleur paars!


  Maak melding
 25. Sponsoring?

  Geld deponeren in de kas van een politieke partij is vaak de aanzet tot omkoping. Kijk, bij de SP in Nederland is het anders geregeld. Mensen die een baan hebben via hun partij in de politieke sector dienen een bepaald deel van hun inkomsten te storten in de kas van de SP.
  In Suriname hoef je het geen enkele politicus te vragen want je kent het antwoord al: “Ik zit in de partij om er beter van te worden en niet slechter”.

  Wiwas-geld, casino-geld, drugs-geld, gambio-geld komen in de politiek terecht. En vaak gebruikt men ook overheidsgeld om hun partij te sponseren. Politiek is het slechtste wat Suriname kan overkomen. Schaf het af!


  Maak melding
 26. PARBO:Je mag mij wel grappig vinden ( dat ik leuk ben wist ik al)maar Ik wil toch echt van je weten waar wanneer en hoelaat Nederland Goud heeft geroofd uit de Caribische delen van ons koninkrijk!!!

  Ik wacht nog steeds…..


  Maak melding
 27. ROBG: Ik ben al bezet, heb een heel goed leven, en pis niet naast de pot want ik kom niets tekort.

  Jij moet het doen met je Tukse Hamam-snolletjes,veel geluk.

  En ja de meeste vrouwen willen een man met zelfvertrouwen, en daarom snap ik als geen ander dat jij bent aangewezen op Turkse snolletjes tijdens je sexvakanties in Istanbul..

  Zoek hulp,dinsdag zijn de hulpinstanties weer open, maar je kan ook de GGZ spoedlijn bellen, of je melden op de EHBO van het dichtsbijzijnde pshychiatrisch ziekenhuis.

  Have a nice day…


  Maak melding
 28. Doordat deze zogenaamde voorganger Misikaba maar al te goed weet waar dat sponsorgeld vandaan komt, wil hij niet dat het in het openbaar komt, omdat hij maar al te goed weet dat dit geld afkomstig is van duistere praktijken zoals witwassen, onderhandse gunningen van OW waarbij het volk zwaar benadeeld wordt, en deze praktijken zijn heel normaal bij deze paarse bende, netals het aannemen van een omstreden amnestiewet voor hun moordenaar als president, maar ook deze moordenaar komt net als Videla van Argentinie aan de beurt, want ook zijn amnestie zal een keer worden teruggedraaid, en dan kan deze moordenaar zijn dood tegemoet zien in de bajes.


  Maak melding
 29. Belfor op solo aktie,..

  Minister Edward Belfort heeft de beschikking van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) per onmiddellijke ingang ingetrokken. Sasur mag niet meer opereren als bemiddelingsbureau voor muziekauteursrechten. Dit besluit is intussen per deurwaardersexploot betekend aan de stichting.

  Belfort voert aan dat er veel ruis in de samenleving is ontstaan en dat hierdoor hij genoodzaakt is in te grijpen. De veiligheid van de samenleving wordt volgens hem in gevaar gebracht. Deze veiligheid is gewaarborgd in artikel 16 en 42 van de grondwet. Sasur heeft een beschikking gekregen in 2005 van Justitie en Politie om als bemiddelingsbureau op te treden.

  Deze beschikking werd ingetrokken vorig jaar. Sasur stapte naar de rechter, die besliste dat de intrekking wordt geschorst. Er moest een bodemprocedure volgen. Belfort zegt dat dit niet is gebeurd. Sasur mocht verder gaan met de activiteiten.

  Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, om een reactie gevraagd op de intrekking, barstte in lachen uit. “Dit is echt stom van de regering, want het slaat nergens op. Ik ben de intrekking aan het bestuderen”, deelt Ramlal Starnieuws mee.


  Maak melding
 30. GMAP,

  Swa……..kijk naar je corrupte eiland voordat ons de les komt lezen……!!!

  Ik heb je al een lijst getoond van de problemen die jouw volkje heeft.

  Geen reactie gekregen en toch mij om uitleg komen vragen. Vertel over die politieke moord op je kleine eiland.


  Maak melding
 31. @Parbo

  Begin jij ons uit alles te leggen over de decembermoorden hier in Suriname!!
  Heb jij geen lijstje opgemaakt over de problemen waarmee Suriname kampt?!!
  Kijk eerst in je eigen huis hoor DJOGO!!


  Maak melding
 32. Ray,

  Wie denk jij wel niet dat je bent ……..ik jou uitleg geven over de decembermoorden.

  Als je zo een grote bek hebt moet je in je auto stappen.Aanbellen bij DDB en die vraag stellen.

  Oeps………en toen bleek dat Ray Ray alleen een grote bek heeft op het internet.

  Jij achterlijk stuk stront dat je moeder heeft uitgescheten.


  Maak melding
 33. PARBO meld je aan bij een ontwenningskliniek, het is nog niet te laat.

  Je falende hersenfunkties, en bewustzijnvernauwende middelen, en nog de Djogos eroverheen doen je geen goed.

  Doe vooral jezelf een plezier en zoek hulp…..


  Maak melding
 34. @Parbo

  Rustig blijven kereltje.
  Als jij anderen een hele waslijst aan problemen kan meegeven waarmee hun volk kampt dan moet je niet in je broek gaan schijten als jouw gevraagd wordt hetzelfde te doen die jouw land Suriname aangaat!
  En kom niet kleinzerig doen hier,ik kan evengoed aan verwensingen aan het adres van je moeder maken maar dat zal ik je onthouden aangezien mijn opvoeding heel veel beter is geweest en nog steeds is dan de jouwe!!


  Maak melding
 35. @Parbo

  Jouw ‘held’ is een ’tijger’ zonder tanden.
  Zijn Amnestie is zijn kunstgebit!!
  Oh en voor ons hebben anderen nog gedurfd aan te bellen bij je baasje en toen stuurde je baasje de beruchte KOGELBRIEF!!
  Anderen die ook durfden hun mening te geven werden uit hun bed gesleurd en op gruwelijke wijze afgeslacht!!!

  En waarom daag je ons thuis bij je baasje aan te bellen?!!
  Ben je zo zeker ervan dat we het dan niet levend eruit gaan maken misschien?!!
  Neen kereltje we schuilen niet het is je baasje die achter zijn amnestie schuilt
  Het bekende spelletje van hem van…NU ZIE JE ME,NU ZIE JE ME NIET….


  Maak melding
 36. Ray Ray,

  En daar ga je weer,mensen onterecht beschuldigen van het aanhangen van DDB en de NDP……..je bent als een plaat die blijft haken.

  Vind 1 posting van mij waar ik DDB verdedig of prijs.

  Hmmmmmmm….ik geloof dat einde discussie is.


  Maak melding
 37. beste Ray en Whos cares,
  In principe geeft die riool rat aan hoe moorddadig ddb is, hij stuurt jullie om aan te bellen, wat een gemeen stuk vreten is die addergebroed zeg.


  Maak melding
 38. @Parbo

  Gelijk wanneer men je vraagt over de dec slachtingen klap je dicht als een roos en begin jij met je verwensingen!!
  Zodra men praat over dec moorden en bouta je baasje begin jij te praten over andere landen die in dezelfde situatie zitten volgens jouw,omzodoende je baasje zijn handelingen te rechtvaardigen!!!

  Als dit alles niet het prijzen is van je baasje zou ik echt niet weten hoe het anders te noemen….!!!


  Maak melding
 39. @GMAP

  Hahahaaaaa…hem neem ik niet meer serieus ,gewoon een FATOE!!
  Parbo schrijft;

  ‘Jij achterlijk stuk stront dat je moeder heeft uitgescheten’,
  welk beschaafd mens schrijft zo iets op dat nog erbij internationaal gelezen wordt!!?
  Alleen schoften doen dat en PARBO IS EEN SCHOFT!!


  Maak melding
 40. @Parbo
  Jij schrijft,

  ‘Jij achterlijk stuk stront dat je moeder heeft uitgescheten’

  Leg me uit hoe dit getuigt van intelligentie en opleiding.


  Maak melding
 41. Ray Ray,

  Je beledigt elke dag mensen op deze site en als ze hetzelfde bij jouw doen dan kom je op een domme arrogante manier uitleg eisen.

  Dit is je al eerder verteld, maar je aangezien je geheugen zo lek is dat je niet verder dan 30 seconden in het verleden kan kijken……denk je dat mensen maar blijven herhalen.

  Voor trage mensen zoals jij zijn er speciale websites…net zoals de leraar je vroeger op je eigen tempo uitleg gaf.

  Herinner je zijn woorden nog;
  ” Het is niet erg Ray dat je het nog niet begrijpt, iedereen op zijn eigen tempo”. “Nu beginnen we opnieuw Ray….A B C D, en dan doen we morgen weer 4 letters”.

  Is niet erg hoor Ray. Ik hou ook rekening met je !!!


  Maak melding
 42. @Parbo

  Ik ook ,ik hou ook rekening met je’hoge intelligentie en opleiding’. Ben je afgestudeerd aan de universiteit van SANTO BOMA En cum laude geslaagd!!?

  Ik beledig niemand hier op een persoonlijke basis!Ik beledig niemands moeder noch vader!!
  Alsof je partijgenoten zich super netjes gedragen hier!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES