Zware verliezen kippenkweek en groenteteelt door regen

45

PARAMARIBO, 17 mei – Kippen- en groenteboeren hebben zwaar te lijden van het noodweer. Met name in Saramacca worden ware privé rampen gemeld. Op de voormalige plantage Misgunst bijvoorbeeld is de vrijwel de gehele kippenstand verloren gegaan. “Het water stroomde de kippenhokken razendsnel binnen”, zegt boer Awinash Sewtahalsing.

Hij kon nog wat dieren redden. Meer kon niet bij een waterstand van zo’n dertig centimeter. De schade wordt geschat op zo’n veertigduizend Surinaamse dollar (ongeveer tienduizend euro). “Wie gaat ons dit terug geven”, zegt Sewtahalsing tegenover de Ware Tijd. De hele omgeving wordt geplaagd door inkomend water. De Saramaccarivier en andere waterwegen kunnen de toestroom niet aan. “We hebben dit nooit eerder meegemaakt”, zegt Jane Graves.

Ook zij heeft last van het water, dat haar hele erf onder zette. Ook landbouwers hebben te lijden. Hele aanplanten zijn verregend en plantages staan blank. De vrees is nu dat er een schaarste aan groenten uitbreekt als het weer nog enkele dagen aanhoudt. Nu al tonen de groenteprijzen een fikse stijging. Bijstand van de overheid is minimaal. Die is hooguit beperkt tot het ophalen van verstopte waterwegen. Schadevergoeding of een uitkering van de verzekering zijn zo goed als taboe.

45 REACTIES

 1. Wanneer het goed gaat hoor jij niemand en men doet alsof men niet weet wat het water de afgelopen jaren gedaan heeft….niemand doet wat en dit is duidelijk………… als er is ook geen beleid voor de toekomst is………….. en dat men ook daadwerkelijk eraan werkt….nee dit noemt men als slimmerik klagen of niet.


  Maak melding

 2. Als de waterwegen volgestort worden met vuil en de bagger in het grondwater zich ophoopt, waarbij het uitbaggeren wordt uitgesteld, dan ontstaat bij zware regenval wateroverlast.

  Met als gevolg vernietiging van schaarse consumptie goederen, dat weer leidt tot prijsstijging door schaarste.

  Nu deze regering hiervan op de hoogte is, kunnen de ingenieurs van Abrahams dit euvel aanpakken, zodat dit de eerst volgende keer kan worden voorkomen.


  Maak melding

 3. De prijzen van groente en fruit en kip zullen stijgen. De consument zal hieronder lijden.
  tsja,……….

  Ik moet dit even kwijt, sorry.

  off topic:
  “Onverbindend en vrijblijvend. ‘In opdracht’ en ‘en mission’. Voor afvaardiging naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica, zijn de volgende Surinamers geselecteerd en afgevaardigd: Stanley Betterson; Jules Wijdenbosch; Nirmala Badrising; Martin Misiedjan; Jennifer van Dijk -Silos; Albert Aboikoni; Frederik Senisie en Monique Pool
  (tolk/vertaler).

  Duidelijk, dat de samenstelling van dit college maar een zaak voor ogen kan hebben.
  En dat is de ondeelbaarheid van de eenheidsstaat Suriname, verankerd in de door referendum tot stand gekomen, ‘Grondwet van de Republiek Suriname’ – (S.B. 1987 no. 116) en op enkel
  punt geamendeerd bij S.B. 1992 no. 38.

  Op geen enkel andere wijze, kan een staatsburger van de Republiek Suriname de posities van Staat –wil nadrukkelijk zeggen “land en volk”– afwijkend uitleggen of ook maar enigszins bezwaren.
  ‘Trafassi no man…, no kan de’
  bron: De West.

  Hmmmm, ik heb mijn twijfels bij bepaalde namen.


  Maak melding

 4. Weet je, als je deze dingen leest rijst de vraag of het een nieuw fenomeen betreft of iets wat jaarlijks terugkomt. Ik geef toe, dat van die kippen is nieuw. ik heb het nooit geweten en overigens nooit in Suriname meegemaakt dat kippenrennen onder water konden lopen. Maar het probleem van ondergelopen wilanden is niet nieuw. Nu wil ik het watermanagement van nederland niet ophemelen, maar in Nederland ben je verplicht om je goten en trenzen periodiek uit te graven. Anders fikse boete.


  Maak melding

 5. ja in suriname doen ze bijna niks , ze hebben 5000 autos gekocht voor wat alleen om gebruik te maken voor eigen prive.maar met dat zelfde geld konden ze al die wegen en riools maken ,ze beloven veel maar doen helemaal niks alleen maar beloven .mensen doe wat laat zien komen jullie je belofte na, alle die mensen lijden eronder .alles word steeds duurder .


  Maak melding

 6. Prof Dr Ir Drs Mr Ing Pinochio Abrahams, Minister van openbare werken en verkeer zegt dat alles goed is. Zijn familie zal binnen de kortste duur een kanaal naar de Atlantiese Oceaan graven, zes 1000 HP pompen uit China aanschaffen. Dat een beetje extra geld in de familie nv en zijn grote wapen broeder gaat kan natuurlijk geen probleem zijn.


  Maak melding

 7. Te zielig voor woorden!
  Deze mensen zijn ondernemers en doen het met de weinige middelen waarover ze beschikken en nu nog de natuurrampen waar ze mee te maken krijgen!
  Voor velen onder ons zijn landbouw en veeteelt het enige middel van bestaan!
  Maar neen hoor bouta gaat negen banen weg bouwen,de trein gaat rijden ..alleen we weten de route nog niet..is het spoorweg naar Spookstad,Niemandsland of gewoon de spoorweg naar VERDOEMENIS!!??
  En al die blabla beloften van hem..paarse beloften wel te verstaan!!
  Nee hij gaat deze kleine ondernemers niet helpen met niks. Juist gaat hij ze zeggen…wel mensen dan eet jij voortaan ook geimporteerde rundvlees en groenten!!!
  En zal hij besluiten..’.ALLES IS GOED!!’


  Maak melding

 8. @Bakbabon

  Hallo jij,
  ook bouta de moordenaar is op de hoogte van deze rampen. Maar die man leeft in zijn sprookjes wereld ,voor familie en vrienden bouwt hij ‘staatsbedrijven ‘ en de kleine ondernemer die moet het maar bekijken!!


  Maak melding

 9. Onverbindend en vrijblijvend. ‘In opdracht’ en ‘en mission’. Voor afvaardiging naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica, zijn de volgende Surinamers geselecteerd en afgevaardigd: Stanley Betterson; Jules Wijdenbosch; Nirmala Badrising; Martin Misiedjan; Jennifer
  van Dijk -Silos; Albert Aboikoni; Frederik Senisie en Monique Pool

  Wat????Is HET REIS SEIZOEN al gestart??!!!


  Maak melding

 10. Binnenkort kunnen de Surineds weer voedselpakketten sturen. Jos Steeman Shipping is back in business !
  Suriname doet er goed aan een pakketten afhaal terminal te gaan bouwen, want die zullen ze hard nodig hebben.


  Maak melding

 11. Heel Suriname straks aan de Morjon 🙂 Hup Hup Bouterse go go !! whahahahahaaaa …. onze lieve straft Suriname omdat deze megalomane massa moordenaar aan het hoofd staat. Wat zeg ik, de Surinamers hebben deze moordenaar zelf op de troon gehesen. Dit is de prijs die men daarvoor betaald en het einde is nog niet in zicht.


  Maak melding

 12. @GMAP,
  Sari tori inderdaad, maar dat had je ook jaren geleden moeten zeggen toen deze beste man ook in problemen kwam toen vele dorpen in Para onderwater liepen, Venetiaan en zijn Frontregering lieten deze mensen ook gewoon barsten, ook zijn geboortedorp Vierkinderen.


  Maak melding

 13. geld welk gereserveerd was voor het verstevigen/bouwen van dijken is verdwenen. De enige versteviging die ik kan constateren dat is het bankrekening van de wolf en consorten die goed stevig is.
  Ben nu benieuwd welke scenario oftewel excuus gebruikt wordt ….
  Zwemles zou wel een optie zijn volgens kontelikker lakei..


  Maak melding

 14. Vrijdag 17 mei 2013 om 13:43 uur, door @Esmerald; waarom twijfels hebben over deze criminele commissieleden genaamd de vervangende Bereidwillige Bekende Boeven Bende die bij omissie van de legitieme leden geruisloos van hen die functionele positie zienderogen kaapt zonder dat hun ogen weigert met knipperen, zonder enige scrupules zo ongegeneerd!


  Maak melding

 15. De kippen moeten leren vliegen (genetische manipulatie), zodat ze geen makkelijke prooi worden voor de tweevoetige kannibalen (genaamd “mensen”).


  Maak melding

 16. Schot door de roos

  Maar had bouta het dan niet daarom TRANGAFASIE en op VERRADELIJKE wijze van de heer Venetiaan overgenomen in 2015?!!
  Hij zou toch iedereen het gevoel geven dat vanaf 25mei 2010 iedereen zich in het paradijs zou voelen/wonen??!!
  Hij noemde het boutaparadijs en wij noemen het bouta hell!!
  Waarom dan die vergelijking maken tussen bouta en venetiaan?
  Alles zou toch goed komen vanaf 25 mei 2010?!!!
  Of je denkt dat alleen het zeggen van bouta en consorten’MENSEN ALLES IS GOED’ letterlijk alles goed maakt!!??


  Maak melding

 17. Dat was makkelijk. 4000 kippen = SRD 40000 verlies. Jammer toch! Maar, kan die eigenaar ook een Excel file of dergelijke publiceren en aangeven hoeveel kippen hij sinds de start van zijn zaak heeft verkocht, EN de winst, EN heeft hij al zijn belastingen (op tijd) betaald op die winsten?


  Maak melding

 18. @Kish Boedh

  Je denkt dat die kleine man miljoenen aan winsten verdiend door het kweken van kippen?!!
  Voor hoeveel wordt een kip dan verkocht?!!
  1,2,3,Miljoen misschien?!
  Heb je ook rekening gehouden met het voer die de kippen gegeven moeten worden,heb je ook nagedacht hoeveel zorg gemoeid gaat met het kweken van slachtvee?
  Het is niet zoals jij het denkt dat het gebeurd. Je laat de kuikentjes niet zomaar in de hok en je hoeft niet te verwachten dat ze morgen al slachtrijp zijn , Dat komt gebeurd niet zomaar. De kippen worden ook medicamenten gegeven,je let op ze stuk voor stuk en gaat na of eentje niet besmet is met 1 of ander virus,die moet je dan afmaken zodat de rest niet besmet raakt. Kopen van voer is ook geen kleinigheid ,het kost geld. De kippen moeten 3x daags gevoed worden, de hokken moeten op een geregelde basis schoon gemaakt worden!Mijn God hoeveel winsten denk jij dat deze kleine man maakt!!??
  Dan heb je nog de goudgravers in het binnenland!
  Hebben zij ooit belasting betaald,betalen Ingrid bouta,dino abrahams en gezin,brunsie ,dino of somo belastingen.Hebben ze ooit een belastingsslip gezien!!
  Betaald de eigenaar van de staatscassave bedrijf belastingen?!!!
  Moeten straks een peper verkoper ook belasting gaan betalen?!!
  en wie gaat van zijn belastingen genieten?!
  Juist ja bouta en bende!!!


  Maak melding

 19. ja laat de mensen maar voelen,want ze wouden toch bouta hebben.dus ga maar daar klagen.Alleen zijn anderen de dupe ervan.

  ga maar zo door suriname hiep hiep.
  zielig voor de anderen die eronder lijden.
  weg met die klote corrupte regering


  Maak melding

 20. Dat is wat men noemt de risico’s voor ondernemers.Als de zaken goed gaan,en dat is meestal het geval,verdienen de ondernemers bakken vol met geld.Niemand hoort de ondernemers klagen als het geld binnenstroomt.Maar zodra er tegenslagen worden ondervonden door het weer of een ander natuurverschijnsel en de zaken gaan minder goed,verwacht men dat de overheid bijspringt.Ondernemers moeten in tijden als de zaken goed gaan reserves opbouwen om minder goede tijden te kunnen opvangen.


  Maak melding

 21. “Wie gaat ons dit terug geven”, zegt Sewtahalsing tegenover de Ware Tijd.

  Domme vraag, dit behoort tot de zogenaamde ondernemer risico´s. Bij een tekort waardoor de prijs schrikbarend stijgt vraag je toch ook niet “wie moet ik het geld teruggeven?”


  Maak melding

 22. Men moet zo weinig mogelijk duikers plaatsen, want de waterbuffers worden zo sterk verminderd. De trensen moeten veel dieper worden uitgegraven. Een trens van een halve meter diep is niks. Ze lopen ook vaak vol met zand. De mensen moeten niet alleen op de regering wachten, maar zelf ook wat doen. Als ik bijvoorbeeld zie dat me koker is verstopt ga ik zelf proberen te ontstoppen. Het is een beetje werk, maar liever dat me huis onderloopt.

  De regering is wel verantwoordelijk voor het feit dat het te weinig eisen stelt in de waterhuishouding bij nieuwe projekten. Deze moet aan veel betere eisen voldoen dan nu. Ook omdat het zoveel regent in een tropische land moeten deze dingen veel beter geregeld zijn. Er moeten veel meer Plassen, meren, trensen, kanalen enz.enz. komen en niet alles klakkeloos laten verkavelen voor veel winst.

  Ondernemers en hard werkende mensen lopen een groter risico bij zulke rampen. Ze worden helaas niet gecompenseerd door de regering. Mensen die alles gratis krijgen zullen niet veel merken van een koopkrachtdaling men krijgt toch bijna alles gratis. Dus wat maakt die ramp nou uit voor hun.


  Maak melding

 23. zo zo ben ik blij dat ik altijd doe hamsteren nu alles duur wordt ben ik blij dat ik voor mijn zus een grote doos met levens middelen gestuurd heb voorlopig kan ze vooruit rijst groente en vis worst en van alles en nog wat want met deze regen en volgelopenstraten kan ze moeilijk het huis uit en die kleine geldbedrag wat ze krijg sari tori ik denk dat suriname regenlaarsen nodig heeft en bootjes anders ben je gekluister aan huis


  Maak melding

 24. ik wil weten wat de reactie is van onze president..

  vraag aan ronny brunswiek,waarom bezoekt hij geen andere districten dan alleen máár marowijne,waarom niet naar nickerie,saramacca,coronie..

  aan ddb,,wat zijn de maatregelen,die getroffen zullen worden na de komst uit de binnenland verplichte rust gehouden te hebben..

  wat is de uitspraak aan de andere boef die alleen zijn families allerlei projecten toe vertrouwd zijn linkerhand abrahams..

  wie wordt de volgende persoon die gereshuffeld wordt..

  hoe zit het met de vertrouwings kwestie tussen somo en amafo..

  laat het weten a.u.b


  Maak melding

 25. Voor de verandering ben ik het nu wel eens een keer met RobG eens, als je het het over 40.000 srd schade heb je het niet over een klein kippenboertje, maar over een toch wel respectabel bedrijf, die zich toch wel een redelijke verzekering tegen bedrijfsschade kunnen veroorloven, maar vaak door een verkeerd soort zuinigheid niet doen, voor de kleinere ondernemers die maar net het hoofd boven water kunnen houden ligt het natuurlijk wel wat anders. Maar om nu gelijk de regering de zwarte piet wat betreft de watergangen, toe te spelen is wel heel makkelijk, hoe vaak zie je niet dat dezelfde ondernemers hun afval in de watergangen flikkeren en zodoende verstopt raken waardoor het water niet weg kan. In die geval denk ik dat de waarheid in het midden ligt, ernstige nalatigheid van de regering EN onverschilligheid en onverantwoord gedrag van de Surinamer ten aanzien van het milieu.
  die achterlijke opmerking van Schot door de Roos over de overstromingen in Para toen Venetiaan aan het bewind was kun je gewoon niet serieus nemen, Bouterse en consorten doen het toch zo goed, waarom hebben zij dit dan niet aangepakt toen ze aan het bewind kwamen, wel veel bla bla en feesten en reizen, daar is wel geld voor, de aso’s


  Maak melding

 26. Koos,

  Je schrijft dat de overstromingen in Suriname een straf is voor het Surinaamse volk vanwege de keuze voor DDB.

  Hoe gestoord moet je wel niet zijn om dat te zeggen !!!


  Maak melding

 27. mensen maak je niet druk het is al druk genoeg in su de mensen liggen in water te dromen naar al die beloftes bouta zit op zijn jacht en telt zijn drugsbolletjes en niet vergeten zijn goud idiamin aan de macht en zijn bandieten hihihi als jullie toch van plan waren om su te steunen stuur dan opblaasboten en luchtbedden dan blijven ze nog varen niet vergeten laarsen dan hebben ze nog drogen voeten om in de rij te gaan staan voor een stuk kavel.


  Maak melding

 28. kish Boedh
  Een Surinaamse kippenboer heeft het zeer moeilijk. een van de problemen is dat de kosten voor het houden van kippen heel hoog zijn. naast deze hoge kosten is er ook diefstal en kippenziekten. Dit zorgt ervoor dat de prijs van kip intussen is gestegen tot 15 SRD een kilo. Maar het grootste probleem van de Surinaamse kippenboeren is de concurrentie van de importkippen die slechts 6 tot 8 Srd een kilo kosten. Nu krijgen ze ook te maken met de watersnood. Geloof me een Surinaamse kippenboer heeft het niet makkelijk. Toch is er hoop voor ze, mits ze bereid zijn om de zaken anders aan te pakken.


  Maak melding

 29. En toen was de voedsel schuur van bout verzopen.Straks gaan de hosselaars gelegenheid geven tot hengelen in de straten van Par’bo nu ze geen auto’s kunnen parkeren.

  @Paagal

  Ze leren het nog.
  Als er geplant moeten worden,kan dat het best op bedden.En op vlak gebied woningen bouwen,dan moeten er glooiingen en dalen aan gebracht worden in de grond.En een afwatering systeem van kanalen als vissen graat.Het gaat zeker regenen en het water moet opgevangen worden voor het de huizen overstroomt.En als ze hoog staan duurt dat even.


  Maak melding

 30. toevallig ken ik de heer en mevrouw Pereira en deze man heeft de handdoek in de ring gegooid!!
  Zijn hele bedrijf naar de kl…..
  Al die jaren hard werken zijn voor niets geweest.
  Vreemd trouwens dat er gewezen wordt op Bouterse of Venetiaan.
  Hijzelf is het slachtoffer van falend beleid van welke regering dan ook!!!
  En er moet gewoon een schadevergoeding komen voor dergelijke omstandigheden.
  In Suriname wordt toch belasting betaald? Nou dan.

  Trouwens, er is wel geld voor een nieuw onderkomen LVV.


  Maak melding

 31. @GMAP
  Broeder, de wolf heeft geen tyd als het volk verlegen zit om hulp….alle beloftes naar het volk toe…maar tja het merendeels van het volk luistert en gelooft graag in sprookjes/anansie tories. De wolf pronkt graag met andersmans veren…


  Maak melding

 32. Overstromingen zullen vanwege de klimaatsveranderingen vaker plaatsvinden. Er zullen zeker nog meer komen het is een kwestie van tijd…

  De regering die alleen maar denkt aan grond en geld stelen, moet nu echt maatregelen gaan treffen.

  Dit gaat geld kosten, maar andere landen besteden ook miljarden euro’s per jaar om hun water goed te kunnen beheersen…


  Maak melding

 33. een hele boel hier praten alleen maar stront .ze hebben geen moer te doen en lullen maar wat .wel makkelijk om de regering de schuld te geven terwijl wij in nederland op onze kont zitten .als het om paramaribo en omgeving gaat ligt het bij de mensen en het beleid van opeenstapeling van regeringen die niets hebben gedaan of te weinig doen.
  verder kan je in het binnen land niets doen dan de mensen evacueren en wachten tot het water is weg getrokken .

  zie bepaalde plaatsen in en rond paramaribo dan kom je er achter dat de mensen geen normen en waarden hebben of kennen .en het steekt mij dat deze achterlijke wezens de regering steeds de schuld geven terwijl ze zelf slordig zijn en steeds roepen i love su .

  de regering heeft zoveel vuilnis bakken in en rond paramaribo gezet maar toch dumpt men dat vuil op straat
  voorgaande regeringen hebben zelfs niet zoveel ge investeert om paramaribo leefbaar te houden .
  die mensen moeten hun mentaliteit gaan veranderen ,komt ervan als men geen goed voorbeeld geeft aan de jongeren nog op scholen .het enige wat ze doen is dansen geld feesten ,en die rommel op straat gooien .schande schande schande .als wij in europa zijn gooien wij het netjes in de vuilnisbak .waarom ook niet in su .


  Maak melding

 34. De voedselschuur is onder water gelopen, de straten en wijken staan blank, maar DDB heeft daar geen last van want hij heeft een jacht…

  Hij kan dus rustig slapen, dat doet hij ook als Paramaribo in brand zou staan.


  Maak melding

 35. pagal ik zou zeggen laten de mensen hun mentaliteit gaan ombuigen in positief en niet steeds de schuld verschuiven op de regering ,dat is tekort door de bocht of ben jij ook zo een smeerlap en in nederland dat vuil netjes gooien in een afval bak .


  Maak melding

 36. henk 1,

  Ik ben het eens met je dat mensen zeker geen rotzooi moeten gooien in de trensen en op straat, maar netjes moeten inleveren bij de vuilophaal… kwestie van mentaliteits verandering. Qua corruptie en staatsdiefstal moet er ook elders een mentaliteits verandering plaatsvinden of vind je van niet????

  Je gaat me niet zeggen dat alle overstromingen komen door vuil…

  De echte smeerlappen zitten ergens anders, die alleen maar denken aan hun eigen zakken vullen. I.p.v. dat het overtollige water op een goede en juist manier wordt weggesluisd, sluizen ze liever grond en geld weg…


  Maak melding

 37. als wij hier praten hebben wij het niet over deze regering ik praat over de regeringen .allemaal van voor tot ver na de onafhankelijkheid hebben zij het volk bedondert .het heeft echt geen zin om met de vinger te wijzen ,het zijn allemaal een pot nat maat toch zeg ik dat deze regering haar best doet wat betreft vuil ophaal trenzen schoon maken ,vuilnis bakken plaatsen in en rondom paramaribo zelfs buiten paramaribo zie je ze bezig met vuil ophalen .je mag best de negatieve kanten van de huidige regering aan kaarten maar zeg ook de positieve kanten .er valt zeker niet te ontkennen dat paars in bepaalde opzichten vaalt ,maar dat zijn de vorige regeringen ook .ik ga hier geen politiek bedrijven maar wil een eerlijke beeld scheppen toen ik in suriname was .


  Maak melding

 38. Koos luister !! kijk eerst naar je eigen dan naar anderen en jij hebt meer bloed aan je handen dan heel Su. Beter aan de marjon dan gratis bij anderen eten net als jouw soort.oooooh Neeee uit je neus eten dan is typisch Koos.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.