woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurBoek over Saramaka, de strijd om het bos

Boek over Saramaka, de strijd om het bos

-

Does Travel - naar Suriname

Zojuist is bij KIT Publishers verschenen: Saramaka. De strijd om het bos, dat het integrale vonnis bevat van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak om landrechten van de Saramaka Marrons tegen de staat Suriname. De Saramaka zijn een van de zes Marronvolken in Suriname. Zij vechten al decennialang voor het recht op de grond waar zij wonen, in het gebied van de Boven-Surinamerivier. Dit gebied wordt onder andere bedreigd door commerciële houtkap. Hun strijd resulteerde in een bindend vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. De Surinaamse overheid moet de landrechten van de Saramaka respecteren.

Deze zogenaamde Saramaka-zaak is een mijlpaal voor inheemse en tribale volken in Suriname, en omdat ook andere landen met dezelfde kwesties te maken hebben strekt dit belang zich uit over het hele Amerikaanse continent. De zaak gaat om de strijd van een tribaal volk, in dit geval de Saramakaanse Marrons, om hun thuisland, gelegen in de bossen van Suriname, te beschermen en hiermee het welzijn van de huidige en toekomstige generaties te verzekeren. ‘Ons hele leven draait om het bos,’ verklaarde een van de Saramakaanse leiders tegenover het Hof. Een bos dat niet alleen voor de Saramaka belangrijk is, maar voor alle volkeren, door de rol van bossen als ‘longen van de wereld’. Het Verenigde Naties Permanent Forum inzake Inheemse Aangelegenheden erkende dit belang bij de bekendmaking van het vonnis.

Met dit boek willen de Saramaka het vonnis bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht brengen, in Suriname en Nederland. Naast de integrale Nederlandse vertaling van het vonnis bevat het boek achtergronden en uitleg bij het oordeel van het Hof, en getuigenverklaringen van twee Saramaka. Het voorwoord is van hoofdkapitein Wanze Eduards.

Goldman Environmental Prize 2009
In april 2009 kregen twee vertegenwoordigers van het Saramaka volk de prestigieuze Goldman Environmental-prijs voor hun juridische strijd ter bescherming van hun tribale landrechten. OxfamNovib heeft via haar partnerorganisatie Forest Peoples Programme de lange juridische strijd van de Saramaka financieel ondersteund. De uitspraak heeft grote betekenis voor andere inheemse en tribale volkeren in Amerika.

Boekgegevens
Saramaka. De strijd om het bos
Fergus MacKay (red.)
ISBN 978 90 6832 512 3
€ 17,50
Verkrijgbaar in boekhandel, of bij de uitgever KIT Publishers

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Volgens mij wordt heel Suriname door de Marrons geclaimd. Marowijne, het hele binnenland met al zijn concessies. Zelfs in de bewoonde wereld is het occuperen van andermans grond een hele gewone zaak geworden.

  Voor de overige 400.000 bewoners rest er alleen nog maar de kuststrook van Suriname. Daar moeten we het maar mee doen, maar zelfs daar heb je nog geen garantie. Dit komt door de struisvogel politiek die momenteel in Suriname heerst.


  Maak melding
 2. Niet erg toch , net als hoe de Hindustanen bijna alle percelen van Wanica,Nickerie en Saramacca bezitten,
  De Marrons zijn tenminste langer in Suriname , en hebben ook hun leven geofferd voor deze gebieden ..


  Maak melding
 3. Als je zie hoeveel grond Marrons claimen is het nieteens 5 procent aan wat hindoestanen aan perceel bezitten. Deze hebben ze trouwens gekocht en niet gratis gekregen door te occuperen. Dit is ook een waarheid. Hoe groot is de kuststrook nou vergeleken met het hele binnenland.

  Het wordt tijd dat de Surinaamse regering bevestigd en zegt dat heel Suriname voor alle Surinamers is. Maar dit zie ik niet gebeuren. Waardoor mensen gebruikte land als eigendom gaan beschouwen. Dan krijg je zulke problemen.


  Maak melding
 4. Suriname van de inheemsen.
  Dit zijn nou de items die een volk kan splijten.
  Ik vraag me binnenkort af of Suriname nog wel van Suriname blijft.
  Werk aan de winkel.


  Maak melding
 5. Ik vind dat men de marrons en inheemsen ontzettend veel leed heeft aangedaan.De binnenlanden van Suriname zijn het eigendom van de marrons en inheemsen.Deze volkereen worden verdreven uit hun oorspronkelijke gebieden en zij profiterenniet van de natuurlijke hulpbronnen van het binnenland.Ik ben blij dat de Surinaamse overheid nu geconfronteerd worden met complexe juridische vraagstukken.Dat is nu eenmaal de dynamiek van samenlevingen.Op basis van voortschrijdende inzichten is nu recht gesproken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES