Haïti krijgt hulp van Surinaamse politie, leger

10

PARAMARIBO, 19 jan – Het Korps Politie Suriname en het leger sturen hulptroepen naar Haïti. Dit meldt luitenant-kolonel Jerry Slijngaard van rampenbestrijder NCCR. Mogelijk gaan ook artsen en verpleegkundigen mee. Het is nog even afwachten.

Formeel moet nog worden afgestemd. “Zodra er groen licht is gegeven, wordt ondersteuning verleend”, zegt Slijngaard tegenover de Times of Suriname. Het contact met Port-au-Prince verloopt nogal moeizaam. Toch zitten de hulpverleners niet stil. Onder meer wordt geld ingezameld via een televisiecampagne. Ook schenken het bedrijfsleven en scholen vooral drinkwater.

De rooms-katholieke kerk heeft vijfduizend euro beschikbaar gesteld. Een groot probleem is de bestemming. Door het uitvallen van de meeste communicatielijnen is dit moeilijk te bepalen. Bovendien zit Suriname met zijn gebrekkige transportroutes naar de regio. Belangrijk is ook de motivatie van de hulpverleners die naar Haïti vertrekken. Het wordt mogelijk een lange missie onder barre omstandigheden.


10 REACTIES

 1. Het ligt er-aan onder welke leiding zij geplaats worden om iets te presteren te voordele van de veiligheid van de bevolking aldaar. Papatam heeft bewezen dat in suriname de politie leiding veiligheids-risico moeilijk kan inschatten. Bij de politie leiding is suriname geldt, als de kalf verdronken is dempt men de put. Erger nog in het verkeer kan men de put nog steeds niet dempen


  Maak melding

 2. Haïti belooft beter bestuur
  SANTO DOMINGO – De Haïtiaanse president René Préval heeft de buitenwereld een beter bestuur van zijn land beloofd. ”We hebben politieke en economische stabiliteit nodig. We moeten de democratische instellingen versterken”, zei hij maandag bij een topoverleg in de aangrenzende Dominicaanse Republiek.

  Na de aardbeving komt de geldstroom naar Haïti gestaag op gang. De EU heeft al ongeveer 422 miljoen euro toegezegd. Onder meer in de Verenigde Staten en in Nederland worden binnenkort grote benefietacties gehouden. Een internationale topconferentie in het Canadese Montréal volgende week maandag moet geld bijeenbrengen voor de toekomst van Haïti.

  De Dominicaanse president Leonel Fernandez schat dat Haïti in de komende vijf jaar minstens 10 miljard dollar (bijna 7 miljard euro) aan hulp nodig heeft. Zonder ”een centraal gezag dat de hulp in goede banen kan leiden” is het geld echter nutteloos, voegde hij eraan toe.

  Gevreesd wordt dat de corruptie en het zwakke centrale bestuur in Haïti ertoe zullen leiden dat maar heel weinig geld aankomt waar het het hardst nodig is. (ANP)
  Ray


  Maak melding

 3. De politie kan alvast wat ervaringen opdoen hoe te handelen wanneer er geroofd en geplunderd wordt. Schijnt nu erg veel te gebeuren in Haiti.

  Ik hoop niet dat Suriname al zijn manschappen stuurt want er zijn berichten dat er nog meer uitbarstingen komen in het binnenland.


  Maak melding

 4. Beroemdheden bij ‘Hope for Haiti’

  Christina Aquilera, aanwezig bij ‘Hope for Haiti’
  LOS ANGELES – Tal van vooral Amerikaanse beroemdheden treden 22 januari in Los Angeles op om geld in te zamelen voor Haïti, dat op 12 januari door een aardbeving zwaar werd getroffen. De mede door de Amerikaanse acteur George Clooney georganiseerde liefdadigheidshow heet ‘Hope For Haiti’. Clooney presenteert naar eigen zeggen de show vanuit Los Angeles, berichtten Amerikaanse media maandag. In New York is tegelijkertijd de in Haïti geboren zanger Wyclef Jean als presentator in de show actief en in Haïti CNN-presentator Anderson Cooper.

  Naar schatting veertig bekende artisten leveren een bijdrage aan het programma, dat zonder tv-reclames wordt uitgezonden. Onder de artiesten die optreden, zijn Christina Aquilera, Bono, Alicia Keys en Justin Timberlake. Clooney zei zondagavond dat de liedjes van deze optredens tegen betaling beschikbaar worden gemaakt via iTunes. Al het ingezamelde geld gaat naar onder meer het Rode Kruis, Unicef, Oxfam America, Partners in Health en een hulpfonds van Jean, de Yele Haiti Foundation. (ANP)

  Ray


  Maak melding

 5. DE VN heet al om meer politie en soldaten gevraagt dus als suriname contact neemt met de VN hoofdd kwatier kunnen de troepen zo snel mogelijk over gevlogen worden met een hercules transsport vliegtuig van de koninklijke landmacht van uit aruba of cura , dus hoeft men niet te wachten tot het kalf verdronken is . onze soldaten hebben al ervaring wat betreft dat een jaar of zes geleden waren ze ook onder VN mandaat in haiti.


  Maak melding

 6. Nederland massaal in actie voor Haïti

  Kinderen van een weeshuis in Port-au-Prince. FOTO ANP
  RIJSWIJK – Het aantal Nederlandse initiatieven om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Haïti groeit met het uur, zo bleek dinsdag. Topkok Jonnie Boer gaat soep verkopen voor het goede doel en de gemeenteraad van Roermond roept alle Limburgse gemeenten op om een euro per inwoner naar gironummer 555 over te maken.

  Het aantal Nederlandse vermisten in Haïti is dinsdag gedaald van twintig tot elf. Acht Antillianen en een Arubaan die maandag nog werden vermist, zijn inmiddels terecht, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Volgens schattingen zijn zeker 70.000, maar misschien zelfs 200.000 mensen om het leven gekomen door de aardbeving die vorige week het Zuid-Amerikaanse land trof. Onder hen zijn mogelijk twee Nederlandse echtparen met hun drie adoptiekinderen en vier Antilliaanse mannen.

  Vier Nederlandse reddingsteams voeren sinds eind vorige week bergingswerk uit in Haïti. Nederlandse mariniers, die maandag in Haïti aanmeerden, gaan de reddingswerkers begeleiden. Ook helpen ze bij de evacuatie van honderd Haïtiaanse weeskinderen en zullen ze hulpgoederen afleveren bij het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

  De weeskinderen worden geadopteerd door Nederlandse ouders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een vliegtuig gecharterd, dat de kinderen woensdagavond moet ophalen in Port-au-Prince. Wanneer de kinderen op het vliegveld van Eindhoven aankomen, is nog niet bekend.

  De ouders die vorige week te horen kregen dat de adoptieprocedure van hun kind versneld is, kunnen rekenen op steun. De stichting Adoptievoorzieningen uit Utrecht inventariseert dinsdag op een informatieavond van de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) in Amsterdam welke hulp en steun zij voor de aanstaande ouders moet organiseren.

  De adoptiekinderen uit Haïti zijn volgens een woordvoerster van Adoptievoorziening tussen nul en zeven jaar oud. ,,Misschien krijg je een kind dat in Creools-Frans wil vertellen wat er is gebeurd. Versta je dat en hoe vang je misverstanden op? Hoe herken je trauma’s?” Allerlei soorten van expertise zijn onontbeerlijk, aldus de zegsvrouw.

  De Tweede Kamer herdacht dinsdag in het bijzijn van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de slachtoffers van de aardbeving. Koenders en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betuigden hun medeleven aan de nabestaanden. ,,Evenzeer leven wij mee met slachtoffers die de ramp overleefden, maar die huis en haard hebben verloren”, zei Verbeet.

  De grootste inzamelactie voor hulp aan Haïti komt van de tv-zenders Nederland 1, RTL4 en SBS6. Jeroen Pauw, Beau van Erven Dorens en Linda de Mol presenteren donderdagavond een speciale uitzending van de actie Nederland helpt Haïti. Het programma wordt op drie zenders tegelijkertijd uitgezonden en moet de 6,5 miljoen euro die al op giro 555 was binnengekomen, flink verhogen. De regering liet eerder al weten het bedrag dat op rekening 555 wordt ingezameld te verdubbelen.

  Wie een plekje op de tribune van de tv-show wil bemachtigen, kan bij opbod een stoel kopen. Overigens worden niet alle stoelen op deze manier verkocht, want ook voor de mensen die direct of indirect getuige zijn geweest van de aardbeving in Haïti is plek. (ANP/DHE)
  19/01/10 19u19
  Ray


  Maak melding

 7. laat toch niet lachen man!
  haiti heeft hulp nodig,maar nu al cirkelen er vliegtuigen rond die niet kunnen landen en utiwijken naar curacao vanwege de drukte op de vliegveld. de arme daar pinaart wel en leid honger.
  gister was was nl journaal hoeveel militairen en politie vs en nl en andere landen naar toe sturen.
  wat moet de ongeschoolde sur politie daar zoeken die er ongecoordineert naar toe gaat en nieteens eigen verkeerschaos kan oplossen.
  10 verkeersdoden in minder dan 20 dagen!
  Zet de politie die naar haiti zou gaan maar op de sur. wegen, daar redt je pas echt levens mee!


  Maak melding

 8. Mobieltjes inleveren voor Haïti

  ROTTERDAM – Je moet er maar opkomen, maar de ramp in Haïti is voor bedrijven ook een manier om -positief- in de aandacht te komen. Zo ook de actie die zonzoo.nl en tweedenummer.nl nu samen opzetten.

  Zonzoo is al negen jaar een grote hergebruiker van mobiele telefoons in Europa. Het bedrijf zamelt ze tegen betaling in en hergebruikt ze in China, India en Afrika.

  Tweedenummer.nl is begin deze maand begonnen met een campagne om op elk mobieltje, zonder extra sim-kaart, een tweede nummer aan te bieden. Een privé-nummer op je zakelijke mobiel of een extra nummer voor je nevenactiviteiten.

  Beide bedrijven bieden nu mensen die hun mobieltje voor Haïti opsturen gratis zo’n tweede nummer aan en ze schenken de opbrengst van de ingeleverde mobieltjes aan giro 555.

  ,,Oude mobiele telefoons kunnen een waarde vertegenwoordigen tot 200 euro per toestel waarmee de slachtoffers op Haïti enorm geholpen kunnen worden,” aldus Marcel Stiphout, directeur van zonzoo.nl. (PO)

  20/01/10 12u00
  Ray


  Maak melding

 9. Suriname hout leveren aan Haïti! Pak je kans. Huis van hout is tegen elke aardbeving bestand. Het is bekent dat beton (steen) niet tegen aardbeving kan. Hout is sterk en buigzaam en kan je ook hergebuiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.