Schisma Surinaamse Partij van de Arbeid scherper

4

PARAMARIBO, 17 jun – Een scheuring binnen de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA, lijkt steeds minder af te houden. Naarmate de bestuursverkiezingen naderen binnen Suriname’s enige sociaaldemocratische partij, neigen de kandidaten steeds meer naar onbehouwen gedrag jegens elkaar. Partijleider Siegfried Gilds mag het dan democratie noemen, de onderlinge omgang heeft meer weg van latente tweespalt.

Kwalificaties als “verrader” en “overloper” worden met het grootste gemak in de mond genomen en zijn bij voorbaat een belet voor samenwerken achteraf. En dat om partijgenoten aan te duiden die hun voorkeur kenbaar maken voor deze of gene. Of van mening veranderen, een toch wel democratisch fenomeen. Over democratie gesproken, hoe normaal het elders ook mag klinken, in de Surinaamse partijpolitiek zijn meerdere kandidatenlijsten haast taboe.

De voorkeur gaat traditioneel naar de zogenaamde consensuslijst als meerdere kandidaten het leiderschap durven ambiëren. Bij de SPA is die traditie nu vastgelopen. Geen van beide kandidaten, parlementariër Guno Castelen en minister Clifford Marica van Handel & Industrie, is bereid de andere voor te laten gaan. Beiden willen niets liever dan de derde voorzitter worden na Fred Derby en Siegfried Gilds.

Of het nu ambitie is of één of ander ruimer belang, het vuur blijkt fel genoeg om elkaar genadeloos hard te bejegenen. Ongekend hard naar Surinaamse begrippen en dat helemaal voor leden van dezelfde politieke partij. Een politieke partij bovendien die niet bepaald de sterkste genoemd kan worden qua achterban. Of het verbreken van één van de heiligste principes in de lokale politiek goed uitpakt voor de partij en politieke medestanders, kan alleen de toekomst uitwijzen.

4 REACTIES

 1. Hieruit blijkt maar weer dat het volk (het stemvee) een rad voor ogen wordt gedraaid. Prik eens door die luchtbalonnen heen, mensen. Er is nergens eenheid te bespeuren binnen de Surinaamse politiek. Ze hebben geen boodschap aan het volk. Ik neem even een SPA-tje.


  Maak melding

 2. Ik heb al namen voor de partijen die eventueel zullen ontstaan: SPA Blauw (Marica), SPA Rood (Castelen). Zo, dan is ook dit weer opgelost.


  Maak melding

 3. De uitkomst zal zijn dat de verliezende kant gewis zal afhaken. Kom maar gerust naar de grote club, daar is plaats genoeg.

  Na Sranan un di. Het is nooit anders gebeurd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.