5 mei comité Zuidoost eert George Maduro

0

Het 5 mei comité Amsterdam Zuidoost brengt op de Bevrijdingsdag hulde aan de Antilliaanse verzetsstrijder George Maduro. Dit doet zij door de introductie van de Maduro lezing, tijdens het ochtendprogramma van de 5 mei viering in Wooncentrum ‘De Drecht’ in Amsterdam Zuidoost.

Madurodam dankt haar naam aan George Maduro, die als de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst de onderscheiding ‘Ridder 4e klasse der Militaire Willemsorde’ is toegekend. Hij ontving deze hoge onderscheiding postuum in 1946, vanwege zijn vele verdiensten tijdens de 2e wereldoorlog, waaronder een persoonlijk geleide aanval tijdens de z.g. meidagen op een Duitse stelling bij Villa Leeuwenburg (tegenwoordig huize Dorrepaal) in Rijswijk.

De Maduro lezing is een cyclus van lezingen met onderwerpen die gerelateerd zijn aan de strijd van George Maduro. Met dit initiatief wil het 5 mei comité Zuidoost abstracte zaken inhoud geven en meer tot de verbeelding van nieuwe generaties laten spreken. Hiermee levert het een concrete bijdrage aan het levend houden van een stukje geschiedenis met een verbinding naar nieuwe mogelijkheden om het samen leven in de toekomst te bevorderen.

De première van de Madurolezing op de Bevrijdingsdag 2009 wordt verzorgd door Dr. Guno Jones. Hij is verbonden als onderzoeker aan de faculteit geesteswetenschappen van de UvA en verricht onderzoek naar het erfgoed van en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. In zijn lezing gaat hij in op de vraag hoe het ‘identiteitsdenken’ op gespannen voet kan staan met Vrijheid en een inclusieve herinnering en herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland kan verhinderen.

Ochtendprogramma 5 mei viering Amsterdam Zuidoost
5 mei 2009 – Aanv. 10.00 – Wooncentrum De Drecht – Niftrikhof 1 Amsterdam Zuidoost
Het middagprogramma, met verscheidene culturele optredens, vindt plaats in het Cultureel Centrum Vikaash, Karspelweg Amsterdam Zuidoost en wel vanaf 14.00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.