Environmental Prize 2009 voor Saramakas uit Suriname

0

Oxfam Novib feliciteert het Surinaamse Saramaka-volk met het winnen van de prestigieuze Goldman Environmental-prijs in 2009. Zij ontvangen de prijs voor hun juridische strijd tegen de Surinaamse overheid ter bescherming van hun tribale landrechten. Dit heeft geleid tot een bindend vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor de rechten van de mens. Deze uitspraak geldt niet alleen voor de bewoners van Suriname maar komt ook ten goede aan alle inheemse en tribale volkeren in de Amerikas.

De winnaars Wanze Eduards en Hugo Jabini zijn leden van het Saramaka-volk, één van de zes Marronvolken in Suriname. Deze gemeenschappen zijn gesticht door ontsnapte Afrikaanse slaven in de 18e eeuw. De Saramaka, circa 35.000 personen, wonen in het gebied van de Boven-Surinamerivier. Eduards en Jabini zijn, samen met andere leden van hun volk, met succes de strijd aangegaan tegen de houtkap in hun traditionele gebieden in Suriname.

De Saramaka vechten al tientallen jaren voor meer zeggenschap over het gebied waar zij wonen. Dit gebied wordt sinds kort bedreigd door commercile houtkap. Hun strijd heeft geresulteerd in een bindend vonnis voor de Surinaamse overheid om hun landrechten te respecteren en heeft grote betekenis voor andere inheemse en tribale volkeren in Amerika. Het vonnis is vooral van belang bij het beheersen van de exploitatie van natuurlijke grondstoffen binnen hun grondgebieden.

Oxfam Novib heeft via haar partner-organisatie Forest People Programme de lange juridische strijd van de Saramaka financieel ondersteund.

De Goldman Environmental Prize wordt sinds 1989 uitgereikt en bedraagt 150.000 USD per persoon. De winnaars ontvangen hun prijs op maandag 20 april in San Francisco en worden op 22 april, Wereld Aarde Dag, nogmaals gehuldigd in Washington D.C. De prijs is eerder aan 133 personen uitgereikt, afkomstig uit 75 landen. De prijswinnaars worden geselecteerd door een internationale jury op basis van confidentile nominaties die worden ingediend door een wereldwijd netwerk van milieuorganisaties en personen.

Eind juni 2009 verschijnt het boek De Saramaka en hun strijd om het bos. Uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, over het juridisch gevecht van de Saramaka voor het recht op de grond waar zij wonen. Met dit boek waarin de integrale vertaling van het vonnis is opgenomen willen de Saramaka het vonnis bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht brengen, in Suriname en Nederland. Het boek verschijnt bij KIT Publishers, de uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, voor meer informatie: www.kitpublishers.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.