Surinaamse staat mist miljoenen door douanefraude

20

PARAMARIBO, 20 apr – De staat is miljoenen dollars misgelopen door fraude bij de douane. Dit zegt directeur Roy May van de Belastingdienst. Tot nog toe blijken vier douaniers betrokken te zijn bij geknoei met accijnszegels. Er zijn gelijk maatregelen getroffen.

De vier hoeven voorlopig niet aan het werk te verschijnen. De zaak wordt binnenkort overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Volgens May gaat het om de accijnzen op alcohol en tabak. Sinds de invoering van deze belastingmaatregel vorig jaar is dit de eerste keer dat geknoei aan het licht komt. Of er ook handelaren worden opgepakt, is nog niet duidelijk.

Volgens May blijkt ook dat hele vrachten worden binnengehaald zonder heffing. Computers worden gekraakt om gegevens te wissen. De misstanden kwamen onlangs aan het licht na een klacht van een handelaar. Die vond het maar verdacht dat een concurrent goederen aan de man kon brengen tegen onmogelijk lage prijzen. Nederlandse experts hadden in de jaren negentig aanbevolen het douanekorps op te heffen vanwege de inherente corruptie.

20 REACTIES

 1. Allemaal oppakken, kaal plukken en opsluiten. Geef de integere en gekwalificeerde surinaamse jeugd die het beste voor hebben met land en volk de kans. Ongeacht of ze remigranten zijn. Volgens mij is het alom bekend dat heel veel douaniers corrupt zijn, waarom moest de trigger tot onderzoek van een handelaar komen. Blijkbaar is er weinig toezicht op die lui en zo ook bij andere overheidsinstanties. Niet zo lang geleden wou een zo’n gek de rekenkamer afschaffen, imagine that!


  Maak melding

 2. Ik vraag me af wie deze nederlandse experts zijn? Ik denk dat we ook in hun geval kunnen praten over weggegooid geld. De Douane opheffen is 1 ding, maar wie zal dan die taken overnemen? De politie? De MP? Een nieuwe organisatie? Wie bied me de garantie, dat er bij die organisatie(s)niet zal worden gefraudeerd? De bottleneck ligt simpel bij de controle vanuit de overheid en dat moet worden opgevoerd!


  Maak melding

 3. Dit was al lang al bekend bij de overheid dat ze mensen in dienst hebben die stelen.
  Nu wordt er ingegrepen nadat een handelaar
  zag hoe een ander het zelfde product veel
  goedkoper aan de man bracht. Er wordt dan nu zogenaamd een onderzoek ingesteld en daar ben ik blij om maar niet alleen die vier die nu op nonactief zijn moeten worden ontslagen en hun bezittingen in beslag genomen maar zeker 50-75% van deze ambtenaren die doen het. Ik hoop dat zij nu ook de namen zullen noemen van anderen en maakt niet uit of ze hun meerdere zijn of wat dan ook. Waarschijnlijk is het een heel groep die op
  zulke manier hun “werk” doen.
  Niet alleen bij deze onderdeel van het overheid maar op alle ministeries gebeurt het, en dat kan ik je het ook vertellen.

  Tang Boeng.


  Maak melding

 4. Dit zal altijd blijven gebeuren.Niets zal helpen.Lang leve Suriname of schuriname.
  Het is een corrupte land en dat zal ook zo blijven en een drugsland.

  Wanneer hoor je iets goeds over dat land????????????????????????????????????????????????????????????????


  Maak melding

 5. Pres.,vieze pres.,mini-sterren, parlementariërs, directeuren, bankiers, rechters, o.m.,geestelijken,ambtenaren,zakenmensen, allemaal zijn corrupt.

  Niets nieuws onder de surinaamse zon!!!


  Maak melding

 6. In Nederland zijn er ook vele corrupte douaniers opgepakt in het verleden, dit is heel normaal.

  Als de regering openlijk steelt en corrupt is wat moet de kleine man dan doen, die kan niet achterblijven, hij moet ook aan zijn vrouw en kinderen denken.


  Maak melding

 7. Oud Nieuws he DU. in de tijd van baas durfde niemand te rotsooien, he DU.
  goed dat je over bent gestapt naar de NDP man. ik volg je binnenkort op.
  groetjes DU.


  Maak melding

 8. vind je het gek dat ze grote huizen hebben en in duure autos rijden.dit gebuurt al jaren op haven,maar niemand doet wat,iedereen weet er van…..


  Maak melding

 9. De overheid moet om corruptie te verkomen zelfs het goeie voorbeld geven.Een oud hollands gezegde luidt:”Zo de oudjes zongen, piepen de jongen”.Alles afpakken van die handelaar.Hij moet nooit meer een vergunning krijgen om weer zaken te kunnen doen.En opsluiten uiteraard.


  Maak melding

 10. Worden er wel eens backups gemaakt? Registreerd het systeem ook wie de wijzigingen doorvoert? Is het hele ontwerp van wachtwoorden en autoristies wel op orde?

  Feit dat dit mogelijk was is reden genoeg om de gehele ICT afdeling incl de verantwoordelijke manager op staande voet te ontslaan.


  Maak melding

 11. Vorig jaar was ik met vakantie in Suriname. Toen wilde ik een aantal blikjes Parbo bier naar Nederland sturen om collegas te verrassen. Maar dat mocht niet van de douane, van de Parbo Centrale mocht dat wel. Nog steeds kan geen enkele douaneambtenaar mij vertellen waarom het niet mag. Misschien had ik ook wat onder tafel moeten geven. Maar ik doe niet mee aan corruptie.


  Maak melding

 12. Handig zou zijn als alle computers inbeslag worden genomen en versturen naar cuba, amerika of nederland om de harde schijf letterlijk uit te pluiiiizen. Direct gaan ook mee onbevlekte jonge Surinaamse agenten of aspiranten.(technische studie)voor het forensische instituut Praktijk leren).We doen niet als de rancuneuse fronters. De boeven laten wij niet links liggen anders worden hun nazaten veel erger.Ze moeten lering trekken. Alles wat onrechtmatig verkregen is, weer terug geven aan de staat. De boef krijgt staatsbemoeienis tot de dood.Zijn kinderen leren dat je maar beter kunt oppassen met benadelen van anderen bijv de staat. Maar nog een vraag is het kinderspeelgoed dat ze zonder accijns te heffen suriname ingevoerd? Of synthetische knoopjes voor de modisten en dure auto”s om via de goodkoopste weg op de plaats van bestemming te krijgen.Maar ja efoe scotoe corrupt soema na oenoe vooral dja in holland foe takie. Daarom kom met ideen niet met haaaat.


  Maak melding

 13. Alleen een positief socaal communinistisch systeem kan een mentaliteitsomslag brengen in ons geliefd Suriname.Controle, controle met bemoeienis van bondgenoten die elkaar niet bespelen maar inspelen op de positieve wereldveranderingen en geen haat. Du ik zou jou het land Suriname uitzetten vanwege het tegenhouden van vrede.Haaahaaaa


  Maak melding

 14. @ somo
  laat mijn niet lachen hoor ik zal jou een paar namen noemen. bosjes goedschalk bouterse dilip sardjoe. de meest corupte beleid in gevoerd na 1980 dat wil niet zeggen dat ik daar voorstander van ben, deze beesten die tenkosten van de sameleving zich verrijken mogen ze voor mij als haien voer gebruiken . vanaf ik de douane ken is het corupte bende,in suriname spannen ze de paarden achter de wagen. neem in een wet op dat de mensen die tjoekoe nemen strafbaar zijn en ook mensen die betalen


  Maak melding

 15. Du, als Megablok aanhanger bedank ik jou voor het idee dat ook de betaler aan tjoekoe moet betalen. Ik denk meer aan sociaal-maatschappelijke taakstraffen.We nemen het mee. Dit bedoel ik met je moet de ander in bepaalde gevallen waarderen en niet uitzichtloos blijven mopperen.Het lijkt dan echt op monddiaree.


  Maak melding

 16. dit is pas het begin er is veel dat mis gaat binnen het korps. het is niet iets nieuws van deze heren ze moeten met zn alln afgestraft worden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.