Surinaamse padieboer heeft overleven in eigen hand

5

PARAMARIBO, 20 apr – Het ligt aan de padieboeren zelf in hoeverre de industrie overeind blijft. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Klagen en de verantwoordelijkheid bij anderen leggen, legt geen zoden aan de dijk. In tegendeel, het is een levensgevaarlijke trend.

Door zich afhankelijk te stellen, ontnemen de boeren zich gouden kansen. “De boeren moeten zich beter organiseren en hun afhankelijkheid van de verwerkers verminderen”, zegt Raghoebarsing. De relatie met de verwerkers is al jaren een bron van conflict. De prijs die verwerkers aanbieden voor aangeboden padie leidt steeds weer tot ontevredenheid. En steeds weer lopen de boeren vast.

Als ze de prijs weigeren, is er geen afzet. Dan wordt bij de overheid aangeklopt voor subsidie. Volgens Raghoebarsing zit er meer in zelf de verwerking in handen nemen. Dat kan als de boeren het eigen belang inzien en elkaar niet steeds dwars zitten. “We zijn bereid te helpen als zij willen werken aan hun afhankelijkheidsrelatie. Elk seizoen is er weer twijfel over de opkoopprijs, maar dat hoeft niet.”

5 REACTIES

 1. Raghoebarsing, je hebt makkelijk l…en, steek toch je handen uit de mouw als je ze wil helpen. Elk jaar raken deze boeren dieper in de schulden. Velen hebben zelfmoord gepleegd uit wanhoop omdat ze de schulden bij de banken niet konden aflossen. Jullie in Paramaribo buitten deze boeren uit en vreten van hun goedkope rijst. Neem toch een voorbeeld van Guyana!


  Maak melding

 2. Bij iedereen is het bekend dat de minister president baviaan herstel venetiaan de rijstsector heeft laten verpauperen door zelf de prijs te bepalen voor deze rijstboeren waardoor er geen winsten meer gemaakt worden. Wereldwijd is de vraag naar rijst toegenomen. Rijstboeren van Trinidad profiteren wel van de vraag. Maar in Suriname verdienen de boeren minimaal, de schuldenlast is flink toegenomen waardoor ze geneigd zijn te stoppen met hun onderneming.
  Dit is weer een verdienste van de NPS om een bedrijf naar de klote te helpen. Zie marienburg, sml, surland, brunzeel enzzz.
  klote zooi de nps.


  Maak melding

 3. Laten jullie meneer vene (ba) herstel met rust,hij is immers kroongetuige van alle rotzooi. En nu mijn felicitaties voor de binnenland bewoners met het behalen van dit succes voor de nazaten.Hoop nu niet dat hebzucht zijn kans schoon ziet en maakt dat het geld niet goed besteed gaat worden. Wie gaat de controle uitvoeren om fromoe tegen te gaan bij het besteden van dit met trots en opgeheven hoofd verkregen inspiratie en motiatie in geldvorm.


  Maak melding

 4. In het buurland Guyana zijn de boeren en opkopers wel instaat om de sector draaiende te houden. Waarom daar wel?

  Raghoebarsing heeft groot gelijk. Als de sector niet instaat en bereid is om die gezond te houden dan kan de overheid haar geld beter aan andere doelen besteden.


  Maak melding

 5. Je kunt je beter afvragen wat er na de onafhankelijkheid wel goed is gegaan???? Mensen die dachten dat ze het veel beter konden dan de hollanders moeten opgehangen worden. Velen hiervan hebben een zooitje achtergelaten en zijn ook maar gevlucht.

  Alle grote bedrijven zijn naar de klote, het binnenland is zwaar vergiftigd door hebzucht, de criminaliteit is op zijn hoogste punt, de bedelmentaliteit is gestegen.

  Europa en amerika geven enorm veel subsidie aan landbouw, waarom Suriname niet???

  Of wacht met weer op een gift uit Nederland. Na de onafhankelijkheid is Suriname afhankelijker geworden dan ooit tevoren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.