donderdag, december 7, 2023
HomeNieuws uit NederlandDebat over uitbreiding hindoebasisscholen

Debat over uitbreiding hindoebasisscholen

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op woensdag 15 april organiseert het SBO van 17-20 uur een debat in het Sarnamihuis te Den Haag tussen de Haagse wethouder Sander Dekker en onderzoeker Dr. Chan Choenni over hindoesbasischolen. Het debat wordt geleid door Tanja Jadnansing(NOS) en NRC columnist Anil Ramdas sluit de bijeenkomst af met een spoken column. Deelname is gratis op volgorde van aanmelding via www.onderwijsarbeidsmarkt.nl/15april.

Hindoebasisscholen halen goede resultaten bij de jaarlijkse CITO toets. Volgens het promotieonderzoek van Roelsma-Somer presteren de hindoescholen zelfs opmerkelijk goed. Wethouder Sander Dekker vindt dat in het onderwijs segregatie moet worden voorkomen en is geen voorstander van meer hindoescholen in de stad Den Haag. De hindoescholen willen uitbreiden met een vestiging in de nieuwbouwwijk Leidscheveen-Ypenburg. In Almere werd de wethouder terug gefloten door haar gemeenteraad toen zij tegen de komst van een hindoebasisschool was.

Bron: www.hindustani.nl.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

35 REACTIES
 1. Wethouder Sander Dekker vindt dat in het onderwijs segregatie dient te worden voorkomen.
  Deze wethouder is niet goed wijs. Er zijn ook christelijke scholen, joodse scholen, moslimscholen. De prestatie van de laatst genoemde scholen is negatief, dus dat bij die scholen geen uitbreiding plaats zal vinden is te begrijpen.

  Wethouder Sander Dekker motiveer maar waarom er geen uitbreiding van de hinduscholen mag plaatsvinden? De prestatie van de hinduscholen is immers opmerkelijk goed te noemen.

  Het noemen van segregatie is geen motivatie.
  In dat geval dan ook geen uitbreiding van de andere soorten van scholen.

  Maak dan maar van alle scholen openbare scholen.

  Weer zo’n blanke die er de ballen van niet snapt.


  Maak melding

 2. laten wij hindostanen er niet omheen draaien, opkomend debat of niet.
  het oprichten van aparte basisscholen in Nederland met een hindoe inslag is inderdaad een rare gewaarwording, synoniem voor segregatie.


  Maak melding

 3. Hinduschool is alleen de naam.
  Er wordt les gegeven in het nederlands.
  er mogen kinderen van allerlei afkomst inschrijven op deze scholen.
  Alleen krijg je ook hindiles (dat is gewoon een taal net als frans engels duits etc..
  ook krijg je les in geloofsovertuiging.
  dan leer je tenminste mensen van andere geloof ook te respecteren.

  Er is niks mee.
  gewoon doen.

  als het kan nog meer in andere steden.

  zolang de school het goed doet is er geen vuiltje aan de lucht.

  van ons surinamers kunnen ze tenminste leren hoe het hoort.

  Eenheid in verscheidenheid.

  Papo


  Maak melding

 4. Er bestaat toch een vrijheid tot religie of niet waarom zou dan geen Hindoestaanse scholen bestaan tenzij deze scholen voldoen aan de normen die door de staat gesteld worden.Mijn ervaringen over deze scholen is dat ze zeer ambitieus kunnen zijn en op bepaald dingen achter kunnen zijn.


  Maak melding

 5. Volgens mij heeft de Haagse wethouder Sander Dekker over hindoeschool en geen hinduschool

  Alweer van die Babylonische spraakverwarring
  Wat moet het eigenlijk zijn a.u.b.
  Hindoeschool of Hinduschool.


  Maak melding

 6. Brantimaka,

  Zelf kies ik voor de u i.p.v. de oe.
  De oe wordt in het Sarnami gebruikt, de u in het Hindi.
  Het Sarnami-hindi is ontstaan in Suriname en dus eigenlijk een dialect van het Hindi buiten India.

  De betekenis is hetzelfde.


  Maak melding

 7. Wethouder Sander Dekker zijn de Montessorischolen en de vrije scholen dan geen scholen die aan segregatie doen evenals de door mij al eerder genoemde scholen?


  Maak melding

 8. Wethouder Sander Dekker vindt dat in het onderwijs segregatie/afscheiding moet worden voorkomen en is geen voorstander van meer hindoescholen in de stad Den Haag.

  Nederland heeft een grote fout begaan om aan allochtonen de toestemming te geven om met eigen scholen te beginnen.Ik hoop dat men ook aan NAKS een vergunning verleent om met een eigen Surinaamse school te beginnen.


  Maak melding

 9. hoe veel hindoe scholen hebben ze in Suriname daar hoor ik niemand er over weetje waarom sommigen daar behoefte aan een hindoe school hebben, het geld, sommige hindoe zitten op hun luie reed en denk hoe zij aan geld moeten komen het maakt niet uit hoe als het maar geld is dan liegen ze en noemen alles. sommige hindoe en moslims zijn bereid voor geld allles te doen kijk naar India. hindoes en moslims helpen nooit en nooit armen. het tegen overgestelde doen zij wel heel vaak zo als altijd het geval was en is en blijft.ben een ex hindoe. ik haat mijn volk niet maar ik raad ze aan om te herstellen. verlaat die rimboe god die armoe zaait. ik zeg vandaag op 08-04-09 schrijf het op. hindoe en moslim gelovigen komen nooit voor uit. ze zijn te eigen wijs. in India blijft de aarmoe hoog na vijftig jaar nog en in moslim landen blijft het nog oorlog… schrijf het op.


  Maak melding

 10. die blanken stelen maar ze delen wel met hun eigen landgenoten dat is een ding die zeker is kijk zelf maar. leer die goede dingens van goede mensen uit eindelijk zijn wij allemaal een familie. weg met die aarmoe zaaiers. weg met de mooie woorden cultuur die geen echte weg wijs maar alleen zoet praat maar zuur geeft.


  Maak melding

 11. @12: uit je woorden kan ik concluderen dat je zelf een grote rampgeval bent. en dat je ooit iets met het hindoecultuur te maken hebt gehad betwijfel ik enorm. jo wannabee hindustaan. wat zijn hindustanen toch ontzettend belangrijke figuren mang!!


  Maak melding

 12. Holland,
  Ba suku, bafini, batjari.

  Als jij willens en wetens ervoor kiest om in Holland te willen wonen dan dien jij je gewoon in alle opzichten aan te passen aan die Hollandse samenleving/maatschappij/zeden en gewoonten of anders weer verkassen naar je eiland van origine.

  De nazaten van Glimmerveen zijn “onder de weg”!

  Zo simpel is- en ligt dat!

  Wie gaat er nou een nieuwe Porshe-Carera kopen bij een Trabant-dealer?


  Maak melding

 13. “De naam Hindoestaan slaat niet op religie maar op ras. Dus Hindoestaan is de correcte benaming”.

  Een Creool vertelt dat Hindu(oe)staan de correcte benaming is voor een bepaalde ras.
  (Deze Creool is ook nog eens onbeschoft, hij geeft geen antwoord op de hem aan gestelde vraag. Hij kon niet eens fatsoenlijk dank je wel zeggen op de door hem gestelde vraag die is beantwoord).
  Schoenmaker blijf bij je leest.

  De correcte benaming is Hindostaan.
  Iemand die het Hinduïsme als religie heeft is een Hindu en die persoon hoeft niet persé een Hindostaan te zijn.


  Maak melding

 14. Hindostaan is een non woord en absoluut niet correct. Toen de mensen naar Suriname kwamen noemden ze hun land nog gewoon ‘Hindustan’ en geen India. Toen ze in Suriname aankwamen waren ze dus Hindustanen, logisch ze kwamen uit Hindustan. Aangezien je in het Nederlands ‘u’ vaak vervangt door ‘oe’ is het Hindoestanen geworden. Dat mensen allerlei dingen gaan verzinnen met Hindo en Hindostanen doet afbreuk aan de geschiedenis. Die is namelijk niet te veranderen. Ik ben een Hindoestaan, mijn vader is Moslim en m’n moeder Christen.


  Maak melding

 15. Zoek op Anda de bevolking van Suriname op.
  Het verhaal over de Hindostanen is in 5 delen te lezen.
  In 1 van de delen wordt uitgelged waarom men ervoor kiest om over Hindostanen te praten en niet over Hindu(oe)stanen.


  Maak melding

 16. Deze mevrouw is helemaal in de waar,en verteld een heleboel koeterwaals.ze verteld net wat zij zelf heeft mee gemaakt in de praktijk.Maar de theorie geeft ons een heel andere beeld.

  Ze haal dingen uit hun context en verdraait en speculeert ook nog.Dit is een zeer onbeleefd gedrag

  Om u een gek voorbeeld te noemen,hoe worden Hindoestanen in het engels genoemd en hoe worden deze hun religie genoemd.

  Wie geen respect kan opbrengen voor zijn/haar verleden is ook het leven niet waart.
  Dus respect is en blijft een schone zaak.


  Maak melding

 17. @, Raj,
  ik doe niet mee met aarmoe zaaiers mee.
  dankzij deze karakter eeuwen lang zijn wij gezakt tot de bodem en proberen te vluchten naar Nederland of Engeleand want in India is er niks. helemaaaaal niks. mischien wel koeien poep.


  Maak melding

 18. @20: 100% gelijk.

  @18: als ik me niet vergis is NL nog steeds een democratisch land waar een ieder het recht heeft om zijn of haar geloofsovertuiging vrij en blij te belijden, met de daarbij behorende cultuurgewoontes. was dat niet zo geweest, dan zouden de hindoes nooit toestemming van de blanke man gekregen hebben om zo een school op te zetten. en trouwens, naar mijn mening, en naar de mening van vele anderen, komt zo een hindoeschool niet in gedrang met het “niet willen aanpassen” gedachte (lees stammenmentaliteit) van de witte man. het is nergens en nooit bewezen dat zo een hindoeschool de aanpassingsgedachte verstoort. integendeel, hindoestanen zijn 1 van de weinige succesvolle minderheden in NL. dus omdat bv hindi een extra vak is, betekent dat dat je je niet aanpast aan de zogenaamde nederlandse waarden en normen? alsof er ook geen nederlands op school wordt gebezigd.. over de universele vrijheden gesproken..?


  Maak melding

 19. Een advies aan de premier Balkenende, “verander alle Nederlandse basis- scholen in hindoebasisscholen”.

  Hoe naief kunnen mensen nog meer zijn.

  Nederland is veel groter dan den Haag alleen!

  Yu kisi wang finga, now yu wani wang heri anu. Kom maar naar Suriname of India. Daar mag je net zoveel neerzetten als jou beurs maar kan verdragen!


  Maak melding

 20. Weg met nog meer aparte scholen. Jaren Subsidie geven t.b.v.aparte scholen heeft geen moer gedaan aan de integratie in mijn ook zo geliefde Holland.Ik als Croeool ken Fatima en Mila nog niet hoooooooooor. Ze houden zich hoe je het draait of keert toch apart. Heeft dat met de huiskamerpolitiek te maken? We doen met wat we hebben en niets meer erbij.Het hart van velen (geld)= naar de hartbewaking en misschien gaat hij dood.Dus niets meer vragen om apartheid nog steviger in het zadel te helpen.


  Maak melding

 21. Begin in de buitenlucht,de maatschappij, uit te dragen wat je geleerd hebt van jou religie/geloof. Bijvoorbeeld bid voor de ongelovigen maar sluit hen niet uit.Heb je medemens lief niet alleen je familie, maak je familie niet bang voor andere rassen en noem maar op.


  Maak melding

 22. @, Raj.
  stel je voor dat er in Nederlan alleen hindoestaan zouden wonen dan zeg ik, de armen zouden dood stikken of verhongeren. en ze zouden ook buiten slapen net als dieren.


  Maak melding

 23. @27: Je bedoelt dat je graag met een fatima of mila tussen de lakens wilt belanden en je minderwaardige genen wilt gaan lopen “muteren” om zo een ooglijker nageslacht te krijgen. Ik snap dat volkomen hoor 😉


  Maak melding

 24. Prema,
  Hoe noem je een hindoestaan, die van gezindte moslim is?

  Een jongen voortgekomen uit een hondoestaanse vader en indiaanse moeder(hindiaan?).

  Een meisje voortgekomen uit een chinese vader en een braziliaanse moeder?

  Het zijn allemaal, juist ja “Sranangmans”! Het zou anders inhouden dat ook ik geen vlag zu hebben.


  Maak melding

 25. Pinto,

  Gaat dit artikel over nationaliteit. NEEN.

  Het gaat over Hinduscholen. Er is behoefte onder de hindu’s hun religie en hun cultuur uit te dragen. De school kan daaraan bijdragen. Waarom zijn er dan Christelijke en ook Joodse scholen in Nederland? Om dezelfde reden.

  Daarnaast zijn er ook nog Montessori en Vrije scholen. Als je niet weet waar die scholen voor staan, ga maar googlen.

  In Suriname zijn er naast openbare scholen ook christelijke, ebg, hinduscholen.

  Bovendien wordt er onderwijs gegeven in Nederlands. Haast alle hinduscholen voldoen aan de eisen gesteld door het Ministerie van Onderwijs. Leerlingen die op een hinduschool zitten leveren goede prestaties.

  Cultuur en religie heeft niets met nationaliteit te maken.
  Voor de zoveelste keer: begrijpend lezen, ga daar wat aan doen.

  “Hoe noem je een hindoestaan, die van gezindte moslim is”?

  Dit is ook de reden dat men het liever over Hindostanen heeft, omdat Hindostanen naast hindu, ook moslim, christen, jain, budhist, sikh enz. kunnen zijn.

  Het woord hindustaan verwijst teveel het Hinduïsme.

  Brantimaka,

  Leer eerst jezelf te respecteren, dan pas kun je anderen respecteren.
  Bovendien wie ben jij om over mij te oordelen dat ik mijn geschiedenis niet ken.
  Me dunkt dat je zelf in de war bent.

  Sammy,

  Ga maar eens met vakantie naar India.
  Je zult je ogen uit je kop kijken, hoe modern dat land aan worden is.

  Haast in elke café, zelfs in dorpen hebben internet. Dat kent Suriname niet eens.

  Ik kom al vanaf de jaren 80 om de 2 jaar in India en ik zie dat land veranderen.
  Dat er nog steeds armoede voorkomt is een feit, maar komt armoede ook niet in Nederland voor?

  Hou op je intense haat over de Hindostanen en India hier te spuien.

  Maar wat een reacties hier op de hinduscholen.
  Zouden Creolen hun eigen school hebben dan zouden ze anders piepen.

  Een eigen omroep kunnen ze niet eens gerealiseerd krijgen, laatstaan eigen scholen.


  Maak melding

 26. Prema,
  Misschien heb je het nog niet door,maar het gebruld van jou maakt het alleen maar storend en ingewikkeld.Of zullen we voortaan geen Hindoestaan/Hindustaan/Hindostaan meer bezigen maar gewoon Koelie/Quli/Kuli mischien klinkt dit beter in de oren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES