Ruw korps

18

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Vooroverleunend tegen de balustrade keek ik neer op de begane grond van een hoofdbureau van het KPS, in Paramaribo, in afwachting van mijn interview met een commissaris. Wat me opviel was de wijze waarop mannelijke agenten vrouwelijke collega’s benaderden en bejegenden. Ik kon niet horen wat ze zeiden, maar hun lichaamstaal en ‘collegiale’ handtastelijkheden spraken boekdelen. Het leek wel of ik keek naar het terrein van een middelbare school waar hanige jongens voortdurend bezig waren meisjes te versieren. Terwijl ik het tafereel gadesloeg, trok ik de conclusie: binnen deze bedrijfscultuur hebben vrouwen weinig carrièrekansen bij de Surinaamse politie.

Ik wist dat Suriname een machocultuur had, maar het was verbijsterend om te zien dat die zich zo openlijk en onverminderd manifesteerde op een werkvloer. Nota bena die van de politie. Mijn redenering is: wanneer mannelijke collega’s – onder wie je meerderen – je vooral zien als een snoesje, poppetje, schatteboutje of aaipoesje dan is er weinig kans dat je als volwaardig wordt gewogen bij een vacature voor een hogere functie. Hoe kordaat je optredens buiten ook zijn. Overigens kwam ik als journalist over menige Surinaamse werkvloer en op basis van dezelfde bevindingen durf ik gerust te stellen dat vrouwen in Suriname in het algemeen weinig loopbaankansen hebben. Tenzij… je vult het maar in.

De Nederlandse politie blijkt geen haar beter dan de Surinaamse. Kort geleden kopte het Parool: Amsterdamse politie ‘ruw korps’. Vanwege ‘ruwe omgangsvormen’ – lees: seksisme en racisme – is het voor vrouwen en allochtonen ‘lastig carrière maken’ binnen dit korps. Na meer dan tien jaar Suriname, ben ik best wel geschrokken van hoe wit het Amsterdamse politiekorps nog is. Dat zou niet mogen in een multiculturele ‘wereldstad’ in dit nieuwe millennium. Vooral bij het Kwakoe-festival is het contrast schrijnend: overwegend zwart publiek onder wakend oog van witte dienders. Het roept bij mij onaangename associaties op met het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. In de Achterhoek, het hoge noorden en het diepe zuiden kan het me niet schelen, maar in de bonte Randstad volstrekt ongewenst.

Dergelijke scheefgroei werkt klassenjustitie in de hand vanwege culturele vooringenomenheid binnen zo’n korps. Als taxichauffeur valt het mij op hoe onevenredig vaker Marokkaanse jongemannen staande worden gehouden met hun scooters of opgepimpte VW-Golfs. En dan heb ik het ook over onschuldige jongelui waarvan geen enkele dreiging uitgaat. Ook in Amsterdam-Zuidoost is een donkere bestuurder in een peperdure auto nog steeds in Oom Agents ogen eerder pooier of dealer dan succesvolle ondernemer. Het overkwam vorig jaar de toch niet onbekende advocaat Gerald Roethof in zijn BMW 7-serie. Hij werd in de boeien geslagen en kreeg pepperspray in zijn gezicht. De eerste vraag aan hem was: “Is deze auto van u?”

Het is ongetwijfeld deze hardnekkige vooringenomenheid die ook allochtone en vrouwelijke collega’s binnen het korps parten speelt. Er ontstond veel ophef over het onlangs (even) blokkeren van de benoeming van weer een witte man als korpschef door minister Guusje ter Horst. Hoewel van de twintig korpschefs slechts drie vrouwelijk zijn, schreeuwde ‘de krant van wakker Nederland’ over ‘discriminatie van de witte man’. Kwaliteit telt, was de teneur. Als dat zo is, waarom blijven de Nederlandse korpsen dan zo kleurloos? Reken maar dat je afgeserveerd wordt als je zogenaamd niet past binnen de ‘bedrijfscultuur’.

Al eerder stelde ik dat Nederlandse agenten vooral financiële klappen uitdelen, elke pietluttigheid aangrijpend. Laatst werd ik beboet vanwege een volstrekt onduidelijke verkeerssituatie. “U bent toch een professionele chauffeur?” sneerde de agent. “U bent toch ook een professionele agent?” was mijn tegenvraag. Toen de agent het met “ja” beaamde, zei ik: “En u treedt altijd feilloos op?” Even keek hij schaakmat en zei: “Ik ga met u de discussie niet aan.” Beleefd maar beslist zei ik: “Vroeger stond de Nederlandse politie bij mij in hoog aanzien, maar nu krijg ik gewoon de kriebels van jullie.” Toegegeven: in Paramaribo werd ik voor minder mondigheid letterlijk in de kraag gevat en – na een trap onder mijn hol – een paar uur in de cel gesmeten. Maar de kop in het Parool is een verontrustende verklaring voor mijn kriebels.

Iwan Brave


18 REACTIES

 1. sexisme binnen het nederlandse politie korps is nog ssteeds gemeengoed  in nederland hoor! vergis je niet, en klasse justitie komt ook steeds meer voor1 grt, kriolomama


  Maak melding

 2. Racisme voert de boventoon in alle functies te maken die politie en of politie taken in zich herbergen, ik werk op de nationale luchthaven en ik weet dat elke donkere man verdacht is waar hij zich ook bevindt op lucht haven terrein, ik maak het mee als werknemer en gekleurd persoon en wat ik zie van anderen.

  Iemand kan gewoon op z’n trein wachten, hij wordt dan al verdacht. Iemand zit gewoon op z’n vliegtuig te wachten in de vertrekhal en loopt af en toe naar buiten voor een sigaretje voor dat hij de lounge in gaat omdat je binnen vrijwel niet meer mag roken, honderden witte mensen doen precies hetzelfde maar hij de (gekleurde) wordt verdacht. Ik kan zo wel een tijd door blijven gaan.

  Kmar, (geheime)- politie, etc. zijn gewoon in en in racistisch en seksistisch, vooral als je kleur hebt en dat zal nooit veranderen.
  Tangboeng!


  Maak melding

 3. ik ben zelf politieagent in nederland.ik heb menige hollandse agente flink te pakken genomen,de surinaamse dames in dienst,die staan klaar voor de hollandse collega’s.
  dat weet een ieder..


  Maak melding

 4. Het sexisme is inderdaad een groot probleem zowel in Nederland als in Suriname.
  Je kan je afvragen als de wetsdienaren zo handelen en redeneren, hoe kunnen ze dan de wet handhaven?


  Maak melding

 5. Ik zal het wel weer horen, maar Suriname is niet equipt of heeft de infrastruktuur niet om vrouwen te accommoderen bij de politie, brandweer of leger.

  Bij of na hun eerste algemene opleiding (E.A.O) zie je de vrouwen de meest stoere staaltjes uithalen waar sommige mannen niet eens durven dromen om vervolgens achter de coulissen te verdwijnen.

  Waar is die flinke dame gebleven, die boven in de brandladder haar vrouwtje stond?

  De acceptatie van het onbetamelijk gedrag van mannelijke collegae is ongehoord en derhalve pure stoerdoenerij van de dames om er bij te willen horen.

  Als het er op aan komt is het toch een Jhonjhonny, die de levensgevaarlijke acties moet plegen!


  Maak melding

 6. Klopt Iwan,maarals de vrouwelijke-agenten niet instemmen is er niets aan de hand,eerlijk toegegeven zijn het gros van de diensters al te graag gevleid als een mannelijke colega zijn avances maakt.Maw het ligt aan de vrouwen er gebeurt niets als je niet wil.En er zijn ook zat dames die de mannelijke collega`s schijnen,als ze er niet in trappen,komen ze met leugens over itimidatie`s,denk aan het geval op 1 of andere marineschip de dame in kwestie was zo lelijkkkk,niemand die oog had voor die lelijkerd, dat ze de mannen in haar hut probeerde te krijgen,toen dat niet lukte ging ze over op haar verkrachtingsleugens.
  Dus wat ik wil zeggen niet alleen de mannen de schuld geven,want die vrouwen weten er ook wat van.
  Natuurlijk zijn er uitzonderingen,veel vrouwen gaan in dienst om een roeping,het over grote deel gaat opzoek naar een vent.


  Maak melding

 7. Ja je hebt gelijk, maar het is niets nieuws. What’s going on? De vrouw alleen kan dit veranderen. als je uitstraalt, don’t touch dan is mijn ervaring ook dat je gerespecteerd wordt. En geloof mij het is pijnlijker te ervaren dat jr zwarte broeder nog steeds de vrouw als lustobject ziet. Enne, onze witte maatjes gun ikzelf niet de eer dat zij mij discrmineren. gewoon negeren en belachelijk maken om hun kleingeestigheid en je zal zien dat ze nog zo goed zijn om hun plek te kennen. We moeten de discussie, vrouw, zwart,(hoewel reeel) niet voeden. Keihard laten zien dat je niet van gediend bent, helpt. Tja ik besef wel ook dat niet iedereen zo assertief is, zucht…………zou mooi zijn.


  Maak melding

 8. @ nummer 11
  waneer begin jij bij jou zelf ???
  ik verheerlijk geen moord en mensenrechten schending, ik neem het niet op voor een massa moordenaar en drugs crimineel.ik adoreer geen landverrader,ik maak mensen niet belachelijk hier op deze forum die hun geliefde vaders en zonen en man iedere jaar op 8 december herdenken omdat de man die jij adoreerd ze heeft afgeslacht.en jij durf mee te praten over onrecht, en anderen daarop aan te spreken jij ben advocaat van de duivel pinto. je moet niet te snel happen mi boi zo maak jij jou zelf belachelijk.


  Maak melding

 9. DUivel,
  Ik wens evenmin te dealen met gasten als DU, die een vuile oorlog in gang hebben gezet met een veelvoud van 15 aan doden, dientengevolge.

  Kijk maar hoe bevlekt jou tentakels zijn met bloed.

  Denk jij werkelijk dat dat deel uit onze geschiedenis, hoegenaamd onbesproken zal blijven.

  Wacht maar tot de rapen gaar zijn. Time will tell!

  Waar praat deze huichelaar over?????


  Maak melding

 10. hahahaaha, ik ben het eens met jou nummer 14. pinto je ben dom en je kan geen normale discussie voeren.
  zwakte noem ik dat lees mijn reaktie op 12, en lees hoe jij reageerd op nummer 13 totaal losgeslagen en dom zonder enige inhoud. begin eerst die coup tegen het een wettelijk gekozen regering te veroordelen dan kan je verder praten stelletje nsb-ers landveraders.ik heb jou eerder gevraag hoeveel van die militairen door zonnesteek zijn gedood en hoeveel door de doodeskader van bouterse, militairen die drugs transporten moesten bewaken. daar geeft je geen antwoord op het moment dat jou vragen worden gesteld waar je inhoudelijk op moet reageren dan ben jij niet thuis jij verschuild jou achter leugens en bedrog .


  Maak melding

 11. Landverrader?

  Sinds wanneer beschikt een ordinaire balling over land? Waarom blijf je in het luchtledige doorspartelen?

  Waarom ga je niet naar het land dat DU zo na aan het hart ligt. Dat ook weer niet he?

  Het stoken gaat jou beter af. Als er wordt geschoten ben jij van achter de schappen Albert Heyn schotvrij.


  Maak melding

 12. Wanneer gaat de beheerder van deze site reaktie’s van DU,nou eens verwijderen,hij is weer als enige die Bouterse weer ter sprake brengt in een artikel die niets en dan ook niets met Bouterse te maken heeft.
  Degene die nog dachten dat DU een ietsje intelect bezit/zat komt er nu bedrogen uit.
  Deze kwal kan geen gezonde discussie voeren,op elk artikel ,die niet over de revolutie tijd gaat presteerd hij/zij het om daarover zijn stomzinnige mening daaromtrent te geven,deze individu laat keer op keer blijken dat zijn hersenen niet verder gaan dan de jaren 80.
  Ik stel voor,dat de beheerrder aub zijn reakties verwijdert.
  Iwan Brave probeert een collum te typen ,om mensen aan het denken te zetten en daarop te reageren,toch?
  Dus DU,ga aub lekker fietsen of zo als je niet op dit artikel kan reageren ,blijkbaar is dit niveau te hoog voor jou.
  Jij wil laten doen voorkomen alsof jij een normale discussie kan voeren waatover dan?Over de periode 1980?Zelfs dat kan je niet opbrengen want die CD van je blijft zitten alleen in de revoperiode,verder gaat je know how niet,jij UILSKUIKEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.