Verklaring Surinaams staatshoofd bevestigt slechte communicatie

26

PARAMARIBO, 19 mei – Het kan niet anders dan slecht gesteld zijn met de communicatie binnen het regeerteam. Dat het niet best is, bevestigt een verklaring die uitgegeven is door het kabinet van de president. Minister Alice Amafo kreeg onnodig de wind van voren.

En een politieke bolwassing, op afstand. President Desiré Bouterse blijkt onnodig hard kritiek te hebben geleverd op de manier van uitbetalen van de algemene kinderbijslag. Na de persconferentie van Amafo en de verklaring van het kabinet, is de vraag terecht of het niet anders had gekund. Bouterse is volgens zijn eigen verklaring tot andere inzichten gebracht na een gesprek met de minister.

“De minister heeft op basis van cijfers laten zien dat vijf en tachtig procent van de kinderbijslaguitbetalingen, ook in het binnenland, met name in het Boven Suriname gebied, reeds heeft plaatsgevonden”, staat in de verklaring. Konden het gesprek en deze bevinding niet zonder dat zo publiekelijk is uitgehaald naar een lid van het team? Amafo houdt zich waardig en zegt: “Mensen gooien geen stokken naar een boom die geen vrachten draagt.”


26 REACTIES

 1. Hij lijkt wel een viswijf die zomaar dingen loopt te roepen op een podium ,alleen maar om stemmen te winnen. Volks misleider nummer 1.


  Maak melding

 2. De Universele boodschappen voor Bewustwording……Waarheid en Rechtvaardigheid worden uitgedragen…..en gaan zich vanzelf leiden…tot Inzicht en Zuivering.

  Message from the Spirit of Light!


  Maak melding

 3. Het gebral is omgekeerd evenredig met het intellect. Hoe harder het gebral hoe minder de denkcapaciteit/denkvermogen. Helaas kan je geen denkvermogen kopen. Ook niet met geroofd geld. Moet je zelf eraan gaan werken. Bloed, zweet en tranen. Het kost kracht.


  Maak melding

 4. Wanneer een minister van de Bokito vals wordt beschuldigd is het de plicht van de leider om voor zijn minister op te komen.Waarom doet hij dat niet? Heeft hijteveel boter op zijn hoofd? Is hij gesommeerd zijn mond te houden? Het is erg stil rondom Bokito!


  Maak melding

 5. Alle mensen kunnen zich vergissen en fouten maken daar is niks fout aan. Wanneer je je fouten niet kan of wil herstellen dan is er geen sprake meer van neks no fout. Onder normale intermenselijke omstandigheden zou Bouterse zonder meer sorry gezegd hebben tegen Amafo, maar Bouterse is geen normaal mens.
  Dominee Misiekaba zal ons straks komen vertellen dat Bouterse, omdat er meer mensen op hem gestemd hebben dan op Amafo, een goddelijk wezen geworden is, hij hoeft daarom, al noemt hij zichzelf Pikin Ingi Boi, geen sorry tegen Amafo, het Dyuka prinsesje, te zeggen, wie denkt ze wel dat ze is? En niet omdat zij een universitaire opleiding achter de rug heeft en Bouterse een LBGO opleiding, zou hij zichzelf als goddelijk wezen (gado pikin) moeten verlagen om sorry tegen haar te zeggen, wanneer hij een fout gemaakt heeft en haar naam nodeloos door het slijk gehaald heeft. Mensen als Misiekaba zullen van Amafo eisen dat zij zich, vanwege haar betere opleiding, netjes moet blijven gedragen ten opzichte van Zijne Excellentie, maar hij mag zich als een schoft/wakkaman/ploert blijven opstellen, volgens dominee Misiekaba heeft God hem al vergeven, hij weet immers, door zijn geringe scholing, niet wat hij doet.


  Maak melding

 6. Amafo houdt zich waardig en zegt: “Mensen gooien geen stokken naar een boom die geen vrachten draagt.”

  Inderdaad mevrouw Amafo,

  Ik zou ook geen stok naar een boom gooien die geen vrachten draag maar vruchten!!!! Overigens is uw groep bekend met vrachten vervoeren, vraag het maar aan brunswijk?

  Kunt u zich herinneren dat toen u in Nederland was, u op een vroege zondagmorgen bij de burgemeester van Tilburg bent gaan aanbellen!!! Deze burgervader wist natuurlijk geen raad met u, het is gebruikelijk dat u via een brief, email of telefonisch contact zoekt met een burgervader maar thuis bij die persoon aanbellen is niet gebruikelijk, ook al bent minister of wat dan ook. Maar enfin om verder te gaan met mijn verhaal, de burgervader had die zondag afspraken om lintjes te knippen door het land en dat heeft hij aan u overgelaten om u toch een nuttige dag te bezorgen.


  Maak melding

 7. SYATU: Bestuurlijke incompetentie
  19/05/2015: Theo Para

  Bestuurlijke bruya! Een president moet de staatsrechtelijke weg bewandelen om problemen binnen zijn regering op te lossen.
  Hij (of zij) is verantwoordelijk voor de eenheid van bestuur.
  Een president spreekt dan ook niet in het openbaar kwaad over een minister, zeker niet zonder deugdelijk onderzoek.


  Maak melding

 8. Baas!????Een hond heeft een baas.

  Op 1 juli 18973 werd de slavernij afgeschaft voor de afstammelingen van de Afrikanen die als slaaf naar Suriname en de Nederlandse Antillen kwamen.

  Op 25 februari 1980 vond er een staatsgreep plaats door 16 sergeanten, oa DDB. Sindsdien verkeerde het land in een soort dictatuur, soort kolonialisme. Wie geld had vertrok naar het buitenland om zijn vege lijf te redden.

  Anno 2025 zie je dat vele van de personen die daar achtergebleven zijn en geboren zijn DDB baas noemen. Baas!!!!???
  Een hond heeft een baas. Als DDB hun baas is geven deze paarse arme sloebers aan dat ze gewoon paarse straathonden zijn, goed voor linzensoep, koek en sopie en arm willen blijven. Deze mensen hebben geen trots, geen zelfvertrouwen, zijn ongeschoold, dom, geen respect voor zich zelf, kunnen niet lezen schrijven, rekenen en denken. Hoe is het gekomen dat deze mensen slaven willen zijn? Hoe komt het anno 2015 en deze paarse paupers ( = iemand die in een arm gezin geboren is en die er nooit in zal slagen enige welstand te bereiken/enige geld/goederen zal hebben) willen slaven van hun baas DDB zijn.

  Waarom willen de paarse paupers een baas hebben? Een hond heeft een baas. Vreselijk dat deze paarse paupers een baas willen. Ik snap er niets van.

  Vraag Ramon Abraham hoe hij zoveel geld heeft voor miljoenen amerikaanse dollars aan obligaties bij Staatsolie te kopen?
  Vraag Ramon Abraham wat er gebeurd is met meer dan 110 miljoen us-dollars op het ministerie van OW
  Vraag DDB en Jules Wijdenbosch hoe ze aan 30 miljoen smeergelden van de bruggen over de Surinamerivier en Coppenamerivier hebben ontvangen.
  enz, enz, enz.

  Zien jullie niet dat deze mensen gewoon boeven zijn.
  Vraag deze personen als ze eens in Suriname gewerkt hebben. DDB, Ramon Abraham, Eddy Jozeszoon, andere adviseurs hebben nooit gewerkt, maar hebben veel geld. Sommige van deze gasten zijn multimiljonair ( us-dollars die ze bezitten) en u stemt op de NDP en DDB. Ben ik nu zo slim of bent u zo dom?

  Surinamers moeten niet in slavernij willen leven. Een hond heeft een baas. Waarom willen de arme afstammelingen van DDB een baas hebben? Hebben deze mensen dan geen respect voor zich zelf, weten deze mensen wat vrijheid is en betekent? Zijn deze mensen wel naar school geweest, weten ze wat mensenrechten zijn, grondrechten. eerbied voor jezelf hebben en ook voor een andere. DDB is een Indiaan. De voorouders van deze paarse paupers waren in de koloniale tijd slaven van de blanken en in 2015 willen de afstammelingen van deze slaven slaven zijn van een indiaan DDB. Waarom? Waarom willen jullie niet je vrijheid hebben.
  Zie Venezuela, Cuba, Noord-Korea, Equatoriaal Guinee, Zimbabwe, Moslimlanden enz, Landen met dictators aan het hoofd en waar het volk straatarm is en de dictators en hun familie stinkend rijk is. Telkens als DDB en de gangsters aan de touwtjes trekken is sranan skeer, heeft DDB, familie en vrienden wel heel veel geld en het volk is straat arm. Waarom willen jullie dat?

  Het volk hoeft niet in armoede te leven. Stemt u daarom op V7
  Time4Change!,
  Chan4Pres!

  Time4Change
  Stemt u op V7
  Chan4Pres!
  Stemt u V7
  V7 voor een beter leven
  V7 e kon, dje wan boen libie

  YesWeCan, YesWeCan!
  Chan4Pres!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede!

  God Zij Met Ons Suriname.


  Maak melding

 9. @ Blaka Djoeka,

  Ik wil zakelijk en privé in dit geval even gescheiden houden, maar waarom was Brunswijk ook bij dat gesprek?

  a. Amafo is partijlid van de ABOP en de o zo broze coalitie met de NDP.
  b. Brunswijk is beleidsadviseur van het ministerie van Sociale Zaken.
  c. Als Bouterse het in zijn hoofd had gehaald Amafo ook te “reshuffelen” zo vlak voor de verkiezingen, dan zou een tweede Binnenlandse Oorlog niet ondenkbeeldig zijn geweest.. Bouta en Bigi Bravo zijn allang geen vriendjes meer.
  d. Het moge nu wel duidelijk zijn dat deze regering en de daaraan gekoppelde departementen uitblinken in onkunde. Er wordt niet gecommuniceerd. Bouterse moet eens leren zijn braaksel in te slikken en zijn excuses aanbieden. Maar ja, je kan een oude aap geen kunstjes meer leren.


  Maak melding

 10. En met deze lamlul zou je nog 5 jaar opgescheept moeten zitten? dan kun je beter vertrekken, dan iedere dag met zo,n labiel figuur opgescheept te moeten zitten.


  Maak melding

 11. @Blaka Bakra
  Alle bronnen geven aan dat Brunswijk aanwezig was bij het zo verhelderende gesprek.

  Pet af voor de reactie van Amafo. Jammer dat Brunswijk zich niet laat horen. Het laatste zegt genoeg over de sfeer van het gesprek.

  De president zal heel duidelijk geweest zijn: “Als jullie mijn blunder uit nutten krijg je er van langs”


  Maak melding

 12. Als hij niet laf is.moet hij persoonlijk zijn verontschuldigingen in het opebaar aan Amafo bieden.Ik denk echter dat hij niet mans genoeg is om dat te doen.


  Maak melding

 13. Je kan niet zeggen dat Boutje niet sociaal is. Een paar gezinnen hebben geen kinderbijslag gehad en hij neemt het zwaar voor hen op. Een minister krijgt ervan langs.
  Heel de nacht heeft Boutje wakker gelegen over de nood waarin die gezinnen kwamen te verkeren. Aai, hij zag steeds dat beeld van die huilende kinderen voor hem. Waarom was hen dat aangedaan? Wie was schuldig hieraan? De schuldige moet zich verantwoorden en wel onmiddellijk. Intussen hebben die kinderen nog steeds hun geld niet gekregen. Wel mochten ze even hun pijn vergeten door naar een poppenkast te kijken.


  Maak melding

 14. A fosi pesi brong!!!!!
  Houdt dat vast!

  blaka bakra
  @ Blaka Djoeka,

  Ik wil zakelijk en privé in dit geval even gescheiden houden, maar waarom was Brunswijk ook bij dat gesprek?

  a. Amafo is partijlid van de ABOP en de o zo broze coalitie met de NDP.
  b. Brunswijk is beleidsadviseur van het ministerie van Sociale Zaken.
  c. Als Bouterse het in zijn hoofd had gehaald Amafo ook te “reshuffelen” zo vlak voor de verkiezingen, dan zou een tweede Binnenlandse Oorlog niet ondenkbeeldig zijn geweest.. Bouta en Bigi Bravo zijn allang geen vriendjes meer.
  d. Het moge nu wel duidelijk zijn dat deze regering en de daaraan gekoppelde departementen uitblinken in onkunde. Er wordt niet gecommuniceerd. Bouterse moet eens leren zijn braaksel in te slikken en zijn excuses aanbieden. Maar ja, je kan een oude aap geen kunstjes meer leren.


  Maak melding

 15. De president van de Republiek Suriname heeft het Surinaamse volk in hoogst eigen persoon verslag gedaan van de economische toestand van Suriname. Het is onze plicht om ons volk de ware toedracht van de economische ontwikkelingen voor te schotelen vandaar de navolgende reactie.

  1.De president classificeert de 20% devaluatie en de verhoging van de government-take in 2010, als “dwingende maatregelen”.
  Deze ingrijpende maatregelen waren volstrekt overbodig maar eenmaal gedaan, zouden ze voldoende fiscale ruimte moeten bieden om orde op zaken te stellen. Echter kon de regering de verleiding niet weerstaan om de vrijgekomen middelen te verspillen. Door het verkwistend en ongekend corruptief beleid bleek prudent beleid onhaalbaar. De waarheid is dat de president vanwege zijn persoonlijke tekortkomingen nimmer grip heeft gehad op zijn kabinet. Iedereen doet wat hij wil, plundert er op los en pas als de gemeenschap in beweging komt, laat de president een quasi boze reactie zien en ontslaat functionarissen.s. De werkelijkheid is dat alle, wegens wanbeleid ontheven functionarissen er uiteindelijk toch financieel beter van af zijn gekomen. Ze zijn beloond en niet bestraft.
  2.De resultaten van zijn overbodige devaluatie noemt de president een ongekend succes. Dat de inflatie daarmee naar 23% is geschoten ontgaat hem helemaal. Terwijl wordt gesproken over een fiscaal evenwicht worden dienstverleners reeds jaren niet betaald, scholen hebben weer geen hulpmiddelen en de bodem van de schatkist is duidelijk zichtbaar. Is de president ervan op de hoogte dat het financieel tekort in december 2014 op bijna SRD 1 miljard stond en dat dit tekort voor de eerste drie maanden in 2015 reeds naar SRD 330 mln is geschoten? Als de president dat typeert als gezond financieel beleid dan moet de definitie van gezond beleid grondig herzien worden.
  3.De economische groei tussen de 4-5% die de president zo aanprijst is alleen mogelijk geweest vanwege het gezonde herstelbeleid van de Frontregeringen. Het is het na-traject van de groei die reeds voor 2008 in ingezet als resultaat van gezond en duurzaam herstelde stabiliteit. Wat de president wellicht niet inziet is dat deze groei allang niet meer zo gezond en duurzaam is vanwege de door hem geïnstitutionaliseerde corruptie, de verhoogde schulden en de verspilling van de monetaire reserve. Hoe gezond is een groei die leunt op grondstoffen waarvan de prijzen nu een dalende trend hebben ingezet. Waarom is niet gewerkt aan het stabilisatiefonds en waarom kon de groei niet worden ingezet om de monetaire stabiliteit te consolideren en belangrijke instituten te versterken?
  4.De president bewijst zijn onkunde door groeiperspectieven te onderbouwen met historische groeicijfers. Groeiperspectieven worden niet bepaald door historische groei. Die worden bepaald door een verbeterd investeringsklimaat waar transparantie de boventoon voert en waar sprake is van sterke instituten. Alleen dan mogen we verwachten dat de groei zal aanhouden. De groeiende corrupte en de structurele afbraak van instituten is er de oorzaak van dat Suriname onder dit bewind nimmer kan spreken van duurzame groeiperspectieven. De inborst van de NDP-regering is er één van stoerdoenerij en een onophoudelijke drang om daadkracht te tonen ten koste van transparantie en duurzaamheid. Maar daadkracht kan nimmer hetzelfde zijn als onverantwoordelijke beleidsvoering. Elke regering heeft de plicht om de middelen van het volk op een verantwoorde en transparante wijze te besteden aan de meest noodzakelijke projecten.
  5.De president meent een toename van vertrouwen te meten aan de hand van het stijgende per capita inkomen. Hoe onze president aan deze conclusie komt is niet duidelijk. Wij adviseren de president eens goed te kijken naar de steeds toenemende dollarisatie en de kapitaalvlucht.
  6.De aangekondigde sociale maatregelen zijn welkom en resulteren op korte termijn ongetwijfeld in een verademing voor de lagere inkomensgroepen. Het koopkrachtverlies door de devaluatie van 2010 wordt hiermee gedeeltelijk goedgemaakt. De president heeft echter het recht niet om te stellen dat er sprake is van een herverdeling van het inkomen. De arme mensen hebben hiervoor reeds betaald toen hij overnam en de munt devalueerde. De vraag is echter hoe lang deze sociale programma’s vol te houden zijn en in welke mate ze worden overheerst door corruptieve motieven. Het zou goed zijn als de President ons volk zou vertellen welk deel van de naschoolse opvang verdwijnt in de zakken van zijn coalitiegenoten.
  7.Het is bekend dat sinds het aantreden van de regering Ameerali-Bouterse, het inflatiecijfer wordt beïnvloed. Het kunstmatig laag houden van prijzen van die specifieke goederen die horen tot het pakket om de inflatie te berekenen, is een van de oneerbare praktijken van deze regering. Hier geldt echter het spreekwoord: “yu kan kibri yu granmama, ma yu no mang kibri eng kosokoso”. Hoe dan ook, de bevolking voelt de prijsstijgingen en geen enkele instantie of cijfer kan die ervaring veranderen.
  8.Wanneer de president de schuld van de economische malaise schuift in de schoenen van de dalende grondstofprijzen moet het volgende worden opgemerkt. Beleid maken en uitvoeren is een vaardigheid die niet toevertrouwd kan worden aan populistische avonturiers. De effecten van wanbeleid afschuiven op een dalende wereldmarktprijs voor grondstoffen is ronduit goedkoop. De verwachting dat deze prijzen zouden dalen is reeds lang uitgesproken door de Governor. Goede bestuurders spelen hierop in door zorgvuldiger uit te geven. In plaats van het advies van deskundigen op te volgen, heeft de president enorme hoeveelheden geld verspild aan projecten zonder toegevoegde waarde. Het Carifestafeest is daar een goed voorbeeld van.
  9.De president probeert de toename van de staatsschuld goed te praten door te wijzen op het feit dat Suriname nog onder het wettelijk toegestane niveau ligt. Het feit dat de wet een plafond voorschrijft ontslaat ons echter niet van de plicht om te lenen naar ons vermogen tot terugbetalen. Bovendien dient hij erop toe te zien dat de middelen optimaal besteed worden. Maar hij heeft nimmer inzicht gegeven in de besteding van de meer dan U$500 mln. die hij in de afgelopen periode heeft geleend. Deze middelen zijn besteed aan valuta interventies en niet om de verdiencapaciteit te verhogen. Ook het argument dat de buitenlandse leningen van vooral de multilaterale banken een langer aflossingsperiode hebben, snijdt geen hout. Onze jeugd zal de schuld eens moeten betalen. Wat blijft over van zijn liefdesverklaring naar de jeugd toe.
  10.De president geeft triomfantelijk toe dat de monetaire reserves zijn gebruikt om de waarde van de munt in stand te houden. De monetaire reserves van Suriname staan per maart 2015 op U$ 495 mln. Dit was amper genoeg voor 2.75 maanden import. Daarna schreef de Bank voor april in alle haast bijkans U$100 mln bij om de indruk te wekken dat de staat dit bedrag heeft verdiend. De gemeenschap moet weten dat dit bedrag is opgebouwd uit gelden waar de Centrale Bank geen enkele controle over heeft. De middelen zijn afkomstig van de zogenaamde swap met China. Met andere woorden gelden die bestemd zijn om importen uit China veilig te stellen. Overigens zijn deskundigen het over eens zijn dat ons land pas buiten de gevarenzone van een monetaire explosie zit indien we over zes maanden import dekking beschikken. Drie maanden import dekking is volstrekt onvoldoende.
  11.De NPS heeft in haar bestaansgeschiedenis bewezen de cultuur en kennis in huis te hebben om de economie van Suriname op het spoor te kunnen brengen en behouden. Dit is wat NPS opnieuw biedt aan ons volk omdat wij kiezen voor dit land en steeds weer bereid zullen zijn om te bouwen aan een beter Suriname. Ons volk en vooral onze jongeren moeten beseffen dat een land niet opgebouwd kan worden door stoere leiders die onvermogend zijn om een land te leiden. Venezuela is daar een goed voorbeeld van. Met uw stem op 25 mei maakt u een keus tussen stoerdoenerij met afbraak tot gevolg en gedegen leiderschap met duurzame ontwikkeling in het vooruitzicht.


  Maak melding

 16. al is sme onder water,bouta slaapt als een roos in zijn bed..

  hij heeft ka te maken met het land / volk,die ‘ooh zo dom is..

  zelf met zijn vrouwen kinderen heeft hij schijt aan..

  als hij maar van de gevangenis ver afblijft..

  en daar zorgt jij ja jij voor..

  joe ka joe..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.