Reportage over expositie Joden in de Cariben

3

In het Joods Historisch museum in Amsterdam is momenteel de expositie: Joden in de Cariben te zien. Vier eeuwen geschiedenis van de joodse gemeenschappen in Suriname en Curaçao, geschikt voor oud en jong.

In de expositie zie je de reis die de, toen Portugese joden, vanuit Nederland naar Suriname en Curaçao hebben gemaakt en dat is inmiddels 400 jaar geleden. Ook zie je het leven van de joodse gemeenschap in de tropen over een periode van vier eeuwen.

Rondom dit thema worden verschillende workshops georganiseerd waaronder de bekende pindakoeken S koeken maken. De pindakoeken worden S koeken genoemd, omdat ze uit de Sefardisch Joodse keuken komen.

De expositie Joden in de Cariben is nog tot en met 14 juni te zien. Bekijk de reportage van NPO Spirit:


3 REACTIES

  1. Zullen we, naast al die lekkere hapjes die in de Cariben de nalatenschap vormen van de Joodse heren en meesters, ook een paar Joodse slavenzweepjes gaan maken? Met al dat gesmikkel en gesmak zouden we bijna vergeten dat de Joden uiteindelijk ook gewoon kolonisten waren die veeleer uit waren op winst dan op het verspreiden van hun kookkunsten.


    Maak melding

  2. In 1694 telde de gemeenschap te Jodensavanne ongeveer 570 zielen die meer dan 40 plantages hadden en ongeveer 9.000 slaven die op deze plantages werkten. Wanneer gaan de slaafse Surinaamse ogen eens open en zien ze hoe het uitverkoren volk hun voorouders behandelde.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.