Beerput publieke bedrijven Suriname langzaam open

27

PARAMARIBO, 27 aug – De beerput van corruptie bij publieke bedrijven wordt langzaam maar zeker opengerukt. Energiebedrijf EBS en Staatsolie lijken de eerste in het rijtje. Maar ook van andere ‘staatsbedrijven’ wordt gezegd dat het er niet koosjer is.

Geen zuivere koffie bij de heiligste van Suriname’s heilige huisjes. Want als er iets is waar de Surinaamse politiek, revolutionair, reactionair of anderszins, de vingers niet aan brandt, is het wel het staatsbedrijf. De afgelopen twintig tot dertig jaar is keer op keer in het parlement de discussie opgelaaid. Maar publiek als deze bedrijven heten te zijn, mogen zij geen publieke verantwoording afleggen.

Tenminste, dat is de lezing die regering na regering verkocht. De vraag blijft hoe gezond het financieel beleid is in deze gekweekt duisternis. Bij EBS en ook nu Staatsolie blijkt dat gedurende zekere tijd geknoeid kan worden. Het toeval, ‘geluk’ voor Suriname is dat deze bedrijven nu onder de verantwoordelijkheid vallen van een minister die bij Staatsolie heeft gewerkt. Het zij hem gegund de Augiasstal op te ruimen.


27 REACTIES

 1. Ik denk dat zodra onderzoeken D Bouterse en andere rovers in het vizier krijgen die onderzoeken abrupt zullen worden gestopt.
  Zolang de vloek Bouterse in het centrum van de macht is bereik je niks met die onderzoeken dat is een feit.


  Maak melding

 2. Goede zaak natuurlijk, maar what about de ministeries en andere overheidsdiensten zoals de douane en de brandweer ?
  Wordt die beerput niet geopend en opgeruimd?
  Als dat niet gebeurt dan meet deze regering met twee maten. Hypocriet dus.

  Caldeira heeft bevestigd dat bij OW van alles mis was met vrijwel alle aanbestedingen. Daar is verder niets mee gebeurt alleen Abrahams moest aftreden en alles bleef bij het oude. Deze zaken zijn niet verder onderzocht en doorgestuurd naar de pg.

  Het aanpakken van corruptie bij de staatsbedrijven is een eerste goede stap.
  Ik geloof pas in de goede bedoelingen van deze regering als ook de corruptie bij alle overheidsonderdelen, dus ook bij de ministeries en het kabinet van de president wordt aangepakt.


  Maak melding

 3. We moeten een wet hebben die klokkenluiders beschermt.Tal van ambtenaren zijn bang om met de waarheid naar buiten te komen,daar zij na een Clad/politioneel onderzoek overgeleverd zijn aan de grillen van de sjoemelende bazen.
  Volgens mij heeft men het deksel van de beerput slechts aangeraakt.Wie weet wat er allemaal in de beerput zal zitten.
  Het probleem is dat zowel de Clad als de politie tegen blinde muren aanlopen.Dan wordt van “hogerhand” opdracht gegeven om het onderzoek te staken.


  Maak melding

 4. Waar er rook is, is er vuur dit weet zelfs een koe van zondag. De beschuldiging aan het adres van een bepaalde politieke partij heeft dus geen zin. Wie gestolen heeft moet gewoon de bak in. Doet er niet toe wat voor politieke kleur je uithangt, de PG zal uitmaken wie wel of wie niet vrij gesproken worden van corruptie.

  Maar een begin is gemaakt, men had altijd hun mond vol om anderen te beschuldigen nu is het de tijd om dit te bewijzen. DE TIJD VAN DE WAARHEID IS AANGEBROKEN. en gewoon afwachten. Als men vindt dat Bouterse gestolen en mensen hebben vermoordt die tijd komt nog en zal ook niet lang meer op zich laten wachten.

  Medewerking of geen medewerking en de vele bevooroordeling
  van de nabestaanden met hun juridische adviseurs zal blijken of dit alles op waarheid berust. Maar nee men wil coût que coût
  die man laten opsluiten. Hoe is onze rechtelijk macht samengesteld zijn deze onafhankelijk of afhankelijk? Een man als Bouterse kan jij onmogelijk als dokter koso of als somohardjo gaan behandelen.

  NIKS KOMT VOOR Z`N TIJD


  Maak melding

 5. Abracadabra wie gaat er praten ?? Uuuh we weten allemaal wie het geld heeft gejat.

  Van een klokkenluiders regeling hebben ze nooit gehoord. Over 6 mnd is deze issue begraven neks no fout..


  Maak melding

 6. Zodra men in de beerput begint te roeren komt de stront naar boven. Neem van me aan er gaan koppen rollen. Je gelooft het misschien wel of niet maar als de stront naar boven komt drijven zal blijken dat het allemaal stront zal zijn van de VHP, NPS, PL en ABOP.Al deze kopstukken zijn op de posities terecht gekomen ten tijde van de Nieuwfront regeringen. President Bouterse heeft nooit een bijltjesdag georganiseerd zoals we die kennen van Venetiaan. Bouterse had ooit gezegd dat vele ambtenaren en zelfs ex-ministers uit het Nieuwfront de gevangenis ingesmeten moeten worden.Gelukkig maar dat de NDP ministers en ambtenaren schone handen hebben. Zij zitten zich in voor het volk, en denken niet zoals de NieuwFront figuren aan persoonlijk,eigen, familie en vrienden belangen.


  Maak melding

 7. het is nog maar het begin ,wij gaan spannende tijden tegemoet .het uur van de waarheid komt aan het licht en daarom zeg ik pero ,regering bouterse twee doe je werk ,wij weten dat wij jou hebben gekozen als president van dit land,voorgaande presidenten heb ik nooit vertrouwd , de enige die ik nog een beetje krediet gaf was vene ,ondanks zijn zwakheid voor somo en slappe optreden . mocht blijken dat als duiker de staat heeft benadeeld het recht zal zegevieren ,en dan gaat het niet alleen om de ebs maar hopelijk ook andere bedrijven die in staats handen zijn .wij kunnen niet gaan bezuinigen en anderen maar op grote voet leven of hebben geleefd ten koste van ons als kleine man .ondanks deze tegen slagen staan wij achter jou als president van dit land ,u treed tenminste op tegen dit soort figuren en u hebben wij nodig een sterke arm om dit land te regeren .
  bouta so so lobie


  Maak melding

 8. Het worden bijltjesdagen de komende periode en vind ik dit prima.
  Ze moeten uitgerookt worden al die corruptelingen !

  De VHP’ers moeten nu extra gaan uitkijken want ook voor hen volgt er een kristallnacht !

  Mi bari ju !


  Maak melding

 9. De put wordt/is niet langzaam geopend. Welnee een put was zo vol gelopen na 5 jaar dat het overliep.
  En aangezien de stank niet harden was moest men starten de rommel op te ruimen.
  Helaas blijkt zoals altijd dat de echte put veel dieper is en de echte boeven nog steeds op hun post zitten en zich nog steeds op schandelijke wijze verrijken.
  Ook blijkt dat sommige die de afgelopen jaren genoeg hebben gejat, via ontheffing uit functie, plaats maken voor nieuwelingen, die op hun beurt ook zichzelf mogen verrijken.

  En de president, die hoor je niet, die zie je niet, leeft die man nog???


  Maak melding

 10. @Dre,

  Alle ambtenaren die eruit getrapt zijn of die van hun functie zijn ontheven waren saboteurs van het beleid van de nieuwe regering. Deze sluipmoordenaars van het NieuwFront dwarsboomden het beleid van de nieuwe regering. Als ze meewerkten met de nieuwe gezagdragers op de ministeries was er geen vuiltje aan de lucht.

  Deze figuren wilden een chaos creëren om de regering in diskrediet te brengen. Suriname heeft geen behoefte aan mensen die vervloekt zijn met een wraak-cultuur. Deze typen moeten de nederlaag van hun politieke partijen, in dit geval het Nieuwfront/V7 accepteren.


  Maak melding

 11. Bijltjes dag is al gaande. Hoeveel directeuren en ministers zijn er verplaatst, ontheven in de laatste tijd. Het salaris wordt gewoon door betaald, ze worden ter beschikking van de minister gesteld.

  RobG beweert dat alleen de NDP ministers schone handen hebben. Het lijkt wel of hij ze persoonlijk wast. In de praktijk is het dat zij met de schoonste handen de grootste dieven blijken te zijn.

  Duijker kon pas door de minister van NH ontlast worden na dat er boven zijn hoofd overlegd was. Overleg betekend altijd dat er maatregelen en afspraken gemaakt zijn boven het hoofd van de minister. Normaal is dat de RvC bij het bekend worden van een onderzoek of de noodzaak van een onderzoek maatregelen neemt . Bij een bedrijf met enige ethische standaarden treed de betrokken manager al dan niet in overleg , gedurende het onderzoek terug.

  Niets van dat alles in Suriname. Men blijft met dekking van de baas gewoon gedurende zwaarwegende onderzoeken zitten. RvC treed niet op, aandeelhouder/minister treed niet op. Hoe verrot moet een regering niet zijn om dit te tolereren.

  Hoe corrupt is men bij staatsolie onder president commissaris Boerenveen. De staat heeft het als kassa gezien (aandeel in Surgold, voorschot op dividend en winstbelasting terwijl er al geen winst meer was). Helaas is door het plunderen van Staatsolie door de Staat Staatsolie in een deplorabele staat terecht gekomen nu de olie prijzen extreem laag geworden zijn.

  1) Schulden tweemaal hoger dan gepland.
  2) Enorme afname van de inkomsten waardoor voor 2015 het realiseren van Winst onmogelijk geworden is.
  3) Een raffinaderij uitbreiding en upgrade die in december 2014 feestelijk in gebruik genomen is en die in maart zou gaan produceren die onder tussen nog steeds niet echt produceert. wel kosten geen echte baten.

  Het was reeds in december voorspelt dat de president weer bezig was met droomdenken en handen wassen. Ondertussen vliegt bij Staatsolie het geld de deur uit en nu ook de eerste medewerkers.


  Maak melding

 12. @Pero, Milton en RobG

  Maar jullie reppen met geen woord over de corrupte Ramon Abrahams. Ooh wacht dat is er één uit jullie eigen gelederen …
  Begin eerst jullie eigen bevuilde nest op te ruimen zou ik zeggen. Ik kan jullie verzekeren dat Bouterse zijn revo maatje ongemoeid laat.


  Maak melding

 13. Paarse Paupers als RobG, Pero en Interpol komen nu massaal onder hun steen vandaan. De slager keurt zijn eigen vlees en de Paarse Teefjes staan te juichen.

  Wat een zielige bedoeling.


  Maak melding

 14. zoals Jogi(VHP) aangaf moet de minister niet bij de kruimels blijven maar door pakken.
  Wat bijzonder belangrijk is te weten het belang van Dilip Sardjoe in dit geheel.
  Heeft hij geen belang in EBS dan wel staatsolie. Wanneer wij over uitpakken praten direct ook de top waaronder deze persoon dicht bij Baas.
  Zal Baas dat wel aandurven???


  Maak melding

 15. Op alle foto’s van dit staatsbedrijf prijken twee personen.
  Baas en Dilip
  hier zal er zeker een njang gemaakt zijn. De vraag zal Baas het aandurven om zijn mattie te slachtofferen


  Maak melding

 16. op alle foto,s van dit staats bedrijf, Staatsolie, prijken twee personen Baas en Dhilip.
  De vraag zal Baas het aandurven om zijn mattie te slachtofferen
  Wat is het belang van Dhilip in het geheel.
  Wie heeft de kast van NDP gefinancierd.
  Hoeveel aandeel heeft Dhilip in EBS/ Staatsolie/ het bouwen van ziekenhuis in wanica enz…
  Hoe ver gaat de minister om ook deze grote vis te vangen.
  Krijg hij de ruimte om dat te doen.


  Maak melding

 17. Las net dat Soeresh Algoe, van LVV is op zoek naar geld voor een ananasfabriek, 150 plantenkassen, een groenteverwerkingsbedrijf en een “cassavefabriek” in Saramacca.
  Pres D, jaag hem weg voordat hij graait.
  De “cassave fabriek” in Para kan de vraag niet aan dus kijken we uit naar nog zo’n “cassave fabriek”.
  De ex minister van Buza is nu aan het rentenieren nu zijn “cassave fabriek” in Para op volle toeren draait dus wil deze clown ook het zelfde doen.


  Maak melding

 18. Toff
  Djilp kan geen aandeel hebben in staatsbedrijven. Hij kan ze met zijn ondernemingen met de steun van Baas wel plunderen.

  Voor het overige Djilp is de kasbeheerder van Baas. Via zijn rekeningen in Hong Kong en zijn partnerschap met Ballast Nedam werden/ worden de smeergelden verrekend en ergens gestald als het beroemde appeltje voor de dorst.


  Maak melding

 19. Is die ene adviseur en ex minister nog niet rijp voor ontheffing en vervolging? Ze moeten serieus op zoek gaan naar al die verdwenen miljoenen en geen sier lopen maken met politieke danspasjes.


  Maak melding

 20. @jojo, men moet niet met achterklap en roddel smijten over NDP ministers, maar men moet met concrete feiten komen. Ik ga ervan uit dat de NDP ministers zich niet schuldig hebben gemaakt aan corruptie.Maar mocht het toch blijken dat een of enkelen zich hierna schuldig hebben gemaakt dan is het ook exit en vervolging voor hen. ZO IS HET EN NIET ANDERS.


  Maak melding

 21. Los van alle ontheffingen vind ik het heel erg dat dezelfde personen ter beschikking staan van de overheid en hun salaris blijven ontvangen, dit terwijl ze zichzelf al lang heel goed hebben verrijkt.
  Ontsla ze en vervolg ze en ontneem ze datgene wat niet van hen is geweest.


  Maak melding

 22. @jojo, het moet duidelijk voor je zijn dat president Bouterse altijd zegt dat je ongeacht je politieke partij je inzetbaar moet zijn voor het land. Er zijn nooit mensen uit hun functies ontheven alleen maar om het feit dat ze een oranje of groene blouse aantrokken. Maar de valse typen uit het oranje en groene kamp die het werk saboteerden werd de wacht aangezegd en ze werden uit hun functies ontheven.Deze figuren saboteerden het werk om de regering in diskrediet te brengen. Dit soort typen zijn gevaarlijk voor een minister omdat ze een puinhoop willen creëren.


  Maak melding

 23. RobG
  ik smijt niet met roddel en achterklap maar op basis van eigen ervaringen.
  Wat ik in mijn laatste post schreef is gewoon nieuws dat door iedereen gelezen kon worden in de media en nooit door de regering ontkracht is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.