TV: Verwoesting Surinaamse jungle door corruptie

19

Schrijver van het allereerste Nederlands-Surinaamse woordenboek, Vinije Haabo, gaat in deze aflevering van LLiNK Warzone naar het hart van de jungle in Suriname. Hij gaat terug naar zijn geboortedorp Pikinslee, een jungledorpje dat ernstig wordt bedreigd door de grote verwoesting van de jungle. Buitenlandse multinationals jagen met bulldozers, kettingzagen en giftige chemicaliën op goud en hout door het oerwoud en laten een allesvernietigend spoor achter. Deze schokkende beelden zijn te zien in LLiNK Warzone Suriname, dinsdag 9 december 23:20 uur op Nederland 2.

De grote ontbossing van Suriname begon in het begin van de jaren negentig, toen het economisch zwakke land onder druk van het Internationaal Monetair Fonds z’n grenzen moest openstellen voor houtkapmultinationals, die tegen een schijntje aan vergoeding enorme concessies kregen. Zonder doordachte wetgeving konden de houtkapbedrijven ongelimiteerd hun gang gaan, zo lang ze af en toe maar wat penningen toestaken aan invloedrijke politici. En tot op de dag van vandaag lijkt dat nog altijd niet veel anders.

Maanlandschappen
Op veel plekken in de jungle zijn kale afgegraven kraters, maanlandschappen en gifbassins te vinden. Dit is onder andere het visitekaartje van het Canadese bedrijf I am Gold. Zij gebruiken grote hoeveelheden cyanide om goud te winnen. Dit heeft in buurland Guyana een grote milieuramp veroorzaak. Hier barstte de dam van een cyanidebassin met dodelijke gevolgen voor de omringende natuur.

Verdwijnen voedselbronnen
De bosnegers die zich in de 17e en 18e eeuw aan de slavernij ontworstelden, trokken zich in het oerwoud terug om in vrijheid en harmonie met de natuur te leven. Maar nu verkeren zij weer in groot gevaar doordat de bossen, hun medicijnkast, voedselbron en veilige haven, nu op het verlanglijstje staat van de goud- en houtmultinationals. Ze leggen wegen aan, diep de jungle in, zelfs door natuurreservaten en slokken oerwouddorpjes op. Ook het grote Brokopondomeer is ernstig vervuild met kwik dat afkomstig is van de goudzoekers. Bijna niemand durft nog op de markt in Paramaribo vissen uit het meer te kopen. Kinderen in Surinaamse jungledorpen hebben soms 33x meer kwik in hun lichaam, dan de internationaal aanvaarde veiligheidsnorm.

LLiNK Warzone Suriname, dinsdag 9 december 23:20 uur Ned 2


19 REACTIES

 1. Su moet zich meer gaan bekomeren om zijn burgers en hier kijhard tegen op treden dat canadese bedrijf moet of zijn biezen pakken of genationilseerd worden want waar zij mee bezig zijn is absoluut niet goed voor de surinaamse gemeemnschap.het feit dat dit als sinds de jaren 90 aan de gang is en tot op het heden nog niet is aangepakt door de surinaamse overheid is gewoon diep triest.


  Maak melding

 2. Nu we dit weten wat doen we eraan? Is onze overheid niet in staat hier wat aan te doen?
  Zitten ze weer mooi weer te spelen en elkaar te beschuldigen van corruptie? Wat een ellende! Hoelang lopen de contracten met IamGold nog? Worden ze verlengd of wordt er tegen dit bedrijf opgetreden? Wat zijn de verplichtingen van IamGold die in het contract zijn opgenomen? Wie controleert dit?
  Wie helpt de bevolking in die gebieden? Wie komt er voor ze op? Treurige zaak overheid.
  Dit kunnen jullie in geen 100 jaar meer goed maken. De verantwoordelijke minister zal moeten vertrekken en als dit waar is, ook de gehele regering.

  Das


  Maak melding

 3. meneer de schrijver
  u kunt zoveel schrijven,maar het sme volk bepaald wat er gaat gebeuren.
  zij moeten een goede politieke partij kiezen.
  niet eentje als in holland de pvda .
  die kiezers bedrog doet.
  beloven dat de oorlog zal onderzoecht worden.
  en als ze eenmal in de politi zit dan hoeft het niet meer.
  het sme volk heeft het erg moeilijk.
  ze blijven produkten importeren uit landen die ze hun nek omdraaien.
  hoe kan ik zo;n volk steunen? impossible..
  ik heb ook mijn hulp aan de sme stop gezet.
  holland is ook beeindigd met geld geven .
  het sme volk geeft dit geld gemakkelijk weer uit aan die landen …,dus blijft er voor het volk niets meer over.
  eerst moet het volk zijn eigen produkten waarderen. en gebruiken.
  dan pas kan je zo’n volk helpen.
  dus ik zou zeggen dag sme…
  ga je eigen boontjes maar doppen.
  vene was vorige eeuw in holland toen vroeg hij van elk sme 10 gulden…
  wat heeft dit sme volk met dit geld gedaan?
  hebben zij heb geinvesteerd?
  nee…
  ze heben het uitgegeven aan die landen…
  dus nu hebben zij geen geld…
  ze moeten zelf leren om met minder te leven.
  en meer te doen.
  minder uitgaan en minder seks.
  ze hebben heel veel aids…
  wat doe je met zo; n volk?
  dag sme


  Maak melding

 4. ons o zo mooie suriname gaat ten onder aan het gevolg van gebrek aan gevoel voor nationaal belang,en het bouterse symdroom.belangerijke milieuproblemen en het op gepaste wijze verwerken van de natuurlijkehulpbronnen , die aandacht verdienen worden bewust al jarenlang ondergeschikt gemaakt aan en ook andere belangerijke vraagstukken, worden naar achter verdrongen ,door onder andere de rol die het 8 dec mega proces speelt in de politiek ,dit bezorgt suriname veel kapitaal verlies en politieke onstabiliteit ,en een hoge tol die het zogenaamd o zo geliefd suriname moet betalen de tol is veels te hoog die het land moet betalen en zie daar dreigt de ondergang.tot slot rijst bij mij de vraag nog ;heiligd de door middel van op deze wijze [door vernietiging van het milieu,en het weg geven van concessies en rijkdommen aan derden], verkregen economische groei van suriname, die men de laatste jaren zegt bereikt te hebben zijn doel? en is het de economische groei wel waard? nee ik vindt dit typisch een geval van dweilen met de kraan open!

  greeting
  passaat


  Maak melding

 5. We kunnen hier hard schreeuwen de multinationals roven het het land multinationals dit en dat.
  Maar wie heeft ze vergunningen gegeven?
  Venetiaan heeft Iamgold vergunning verstrekt.
  95 procent voor iamgold en 5 procent voor suriname dit is toch de grootste kolder om dit te accepteren.

  We hebben al die tijd de hollanders voor alles uitgemaakt maar WIE buit suriname nu uit?

  Goh ik kon die man niet uitstaan op rayman is laat hij komt ook niet uit zijn woorden aaaah aaah aaaah ahhhh in elk geval aaah aaaah aaaah aaah goh wat een oerlelijk profiel heeft deze man is eigenlijk een afbreuk aan mijn nieuwe lcd scherm. Landverader bavenetiaan.


  Maak melding

 6. Elk volk krijgt de leiders die ze verdienen.Niet om keihard over te komen maar al generaties lang kiest dit volk steevast leiders die zeer nonchalant omgaan met belangen van het volk.die zich niet of nauwelijks bekommeren over het lot van grote delen van de bevolking,die geheel geen gewetenswroeging kennen wanneer ze bezig zijn ons land en z’n bevolking te verkwanselen aan Multi-nationals e.d.Het is al vele malen gezegd DE GROOTSTE RAMP DIE SURINAME TREFT IS DE POLITIEK.Dit volk zal zich bewust moeten worden van de kracht en de macht die ze daadwerkelijk bezitten en kritischer moeten worden tegenover diegenen die zich opwerpen als onze leiders en vertegenwoordigers.Aan de andere kant moet ook gezegd worden dat,wat zich aandient als onze leiders en vertegenwoordigers zo armoedig als het gaat om visie en daadkracht waardoor er nauwelijks iets zinnigs is om erop te stemmen,dit maakt dat je heel raar stemgedrag krijgt en daardoor de meest rare(corrupte)figuren de kans krijgen om hun slag te slaan ten koste van de burgers van dit land met allerlei negatieve zaken als gevolg.Het is om er moedeloos van te worden als je kijkt wat voor perspectieven dit volk heeft als het gaat om LEIDERS en VERTEGENWOORDIGERS uit te kiezen om hun belangen te behartigen.


  Maak melding

 7. het is heel jammer maar waar.
  suriname is door deze kabinet totaal verwoest.
  het is allemaal zelf verrijking en niets anders. de surinamers geven de hollanders de schuld dat zij suriname hebben leeg geroofd.
  maar dat is echt surinaams. ze wijzen met een vinger naar een ander en realiseren niet dat er 3 terug wijzen. en ik neem aan dat een gemiddelde surinamer het niet eens kan schelen wat er allemaal gebeurt.
  met geld kan je alles kopen en dat bewijst zich weer eens.
  suriname is niet meer wat het was, het mooiste tijd is geweest. dat was toen de hollanders de macht hadden. na de onafhankelijkheid kun je zien dat de dieven aan de haal zijn gegaan, tot de dag vandaag.
  maar er is goed nieuws we gaan straks lekker de onafhankelijkheidsdag vieren en vergeten toch…….

  pengel


  Maak melding

 8. En deze figuren willen een geintegreerde bauxiet industrie opzetten en Billiton overnemen!!
  Je moet ze wel een ding nageven: Je kan wel met ze lachen!!!


  Maak melding

 9. http://video.google.com/videoplay?docid=-821187010
  1094990125&ei=R7MhScHuKqf22gKj1LX8Bg&q=Kwik+in+Sur

  Milieudelicten op grove schaal in Suriname, zie link.

  Milieudelicten zijn economische delicten, WED. Er staan hier zware sancties op. Gevangenisstraffen en zeer grote geldboetes, wegens het op grote schaal, in gevaar brengen van de volksgezondheid, en dood door schuld!

  Hoe komt het dat de Surinaamse overheid niet weet wat er in (kwik) en uit (goud) Suriname gaat? Nooit gehoord van ONDERZOEKSPLICHT?

  Ze moeten bovenstaande filmpje op de Surinaamse Tv uitzenden. De Surinaamse overheid is dit VERPLICHT naar het volk toe, INFORMATIEPLICHT!

  De overheid moet het volk altijd beschermen en mag nooit zwijgen over zulke ernstige zaken. Daarvoor zitten ze daar!


  Maak melding

 10. Je bent nogsteeds in de war. het blijkt, want je zeurt stom uit je nek. mag ik van je weten hoe je het anders zou doen.Val de man aan op wat hij niet goed doet.Geen enkele president van Suriname is ooit goed geweest voor Suriname.Maar op een bepaald moment moet je wel achter de president staan het maakt dan niet uit hoe hij eruit ziet. Misschien moet je daarom juist achter de man staan reaktie 9.


  Maak melding

 11. nou dan zeg ik in alle oprechtheid ;een ieder is verandwoordelijk voor zijn daden .
  wij hoeven niet te vertellen hoe wij het zouden aanpakken als wij de president waren. de president hoort capabel genoeg te zijn toch?en bovendien als je reeds zolang , en zelfs de langs zittende president bent, en al zolang in de politiek rond loop ,en desondanks moeten wij je vertellen hoe wij het zouden doen ,ja dan kan ik het me best wel voorstellen dat men je gezicht wel bue is geworden en laten we eens eerlijk zijn het oog wil ook wat.laten we dan vooruitkijken naar de eerste president die het goed gaat doen in de toekomst en niet een negatief zelfbeeld oproepen door te redeneren dat geen enkele president het goed heeft gedaan in sur.we moeten niet verplicht worden achter de president te gaan staan omdat hij president is van sur maar omdat wij echt trots mogen zijn om zijn functionaliteit als president. een vraag aan nr 15@ du ;zou jij op een bepaald moment ook achter Desi bouterse staan? kijk eens goed uit je ogen en als je hersenen niet zijn aangetast, dan zul je begrijpen waarom het mes aan twee kanten snijdt

  greeting
  passaat


  Maak melding

 12. Passaat

  Je zal onder alle omstandigheden achter de president van je land moeten staan.Zo kan ook de buitenwereld rekenimg met hem houden
  of hij nu mooi of lelijk is.
  Wat hoor je van fotomodellen. ze zijn mooie meiden maar er wordt toch gezegd dat ze hippe domme kippe(n) zijn.
  Ik vraag me af als er ooit wel een prisident in Suriname is geweest die door wie dan ook goed is bevonden nee nooit.
  Die scheve mond van Obama is nog niemand opgevallen.De amerikaan ziet dat als een leuke smile.. een brede glimlach.De amerekanen zijn niet trots op bush omdat hij zo dom is maar omdat hij de president van amerika is zie maar het begin van de oorlog tegen het zg.terrorisme. Ze stonden blind achter hem.Het oog moet ook wat……….Heb je de bijna president van Zimbabwe de oppositie leider Tsangirai gezien nou dan mag hij geen president worden wat als je hem ziet vallen de ogen meteen dicht Heb je de voormalige premier van Belgie gekend De heanen genaamd en Guy von hoofstat ook een belg houd dan op met het oog moet ook wat.zo kun je nog doorgaan zag je de presidentskandidaat Le Pen van Frankrijk volgens mij hoefje geen mooie kop te hebben maar wel een stel hersenen(want dat heeft de huidige president van Suriname) dat kan niemand ontkennen als je van hem houdt of niet en niemand is volmaakt.De belgen en fransen zijn niet trots op deze mensen omdat ze niet zo ooglijk zijn maar omdat zij de presidenten zijn van hun land.
  Ik wil toch wel weten wat je aan een mooie president hebt die zich nergens ter wereld kan begeven zie Kadhaffi toen. Hij was in vele landen niet welcome.Hij heeft heel diep moeten buigen om zich te kunnen bewegen in de wereld en je zal hoedan ook zaken moeten doen met de wereld met of zonder een mooie kop.En in Suriname zal dat oog van vele surinamers het toch maar met deze president moeten doen.jammer voor oogje en oog
  Glenny


  Maak melding

 13. Voor he gemak wordt maar weer vergeten dat:
  – heel veel houtconsessies in handen zijn van SME. Vaak gelieerd aan Bruns of DDB!!??
  – de grootste kwik vervuiling afkomsting is van illegale goudzoekers en SME die illegalen in dienst nemen.
  – de overheid een controlerende taak heeft en bv het bezit op kwik met een eenvoudige wetgeving volledig kan verbeiden. Kwik is niet nodig.
  – de overheid verantwoord bosbeheer moet en kan afdwingen. Maar ja dan moeten de leden van de DNA eindelijk eens gaan (samen)werken.
  – de overheid de consessies uitgeeft en de voorwaarden steld.


  Maak melding

 14. dat van het oogje is slechts bijzaak want daar koop je niks voor.en daar hoef ik echt niet zoveel uitgebreide uitleg over,zo verleg je het accent.het gaat om het totale plaatje en de schokkende beelden van warzone. het is de president die ons karretje voortrekt. ik sta daar niet achter ik kan het simpel weg niet want bovenal ben ik een voorstander en liefhebber van een schoon en gezond milieu waar dan ook ter wereld.
  wanneer de president om welk reden dan ook, een fout besluit neemt, sta ik daar eenvoudig weg niet achter dus niet achter de president, wie het ook mag wezen, you name it.bovendien een stel goede hersenen bieden geen garantie op succes.belangerijker zijn de keuzes die de man maakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.