Politiek Suriname moet van emancipatie naar groei

14

PARAMARIBO, 16 nov – Politieke partijen in Suriname moeten hun emancipatorische rol afzetten en definitief kiezen voor ontwikkeling. Dit zegt universiteitsdocent en politiek analist Hans Breeveld. De dagen van opkomen voor deze of gene etnische groep zijn voorbij. Mensen willen nu veel meer.

De politieke elite doet er goed aan dat gegeven mee te rekenen. “De uitdaging voor politieke partijen is hun jarenlange oriëntatie op etniciteit ombuigen en zich richten op nationale en internationale ontwikkelingen”, zegt Breeveld. In de praktijk schijnt dat moeilijk te vallen. De meeste politieke partijen zijn gestoeld op het “lijken op de voorzitter.” Daar wordt doorgaans ook niet stiekem over gedaan.

Toch wordt steeds vaker gepleit voor meer ideologie en maatschappijoriëntatie in de politiek. De razendsnelle veranderingen in de wereld laten weinig ruimte voor verstarring. “Het verkiezingsprogramma moet ook centraal staan binnen de politiekvoering. Er moet een omslag komen van emancipatie naar duurzame ontwikkeling”, aldus Breeveld.


14 REACTIES

 1. A no dat dang. Een waarheid als een grote koe.
  Maar hoe breng je senor Serrjoe, elpene, oom tjekre en loni dit gegeven aan het verstand dan?

  Wat de boer niet kent eet ie nou eenmaal niet.


  Maak melding

 2. Ik geef de heer Hans Breeveld gelijk Suriname moet geheel van de etniciteit af stappen en meer
  ideologisch te werk gaan. Ik zeg het steeds ga maar naar Port of Spain en zie hoe zij het land
  besturen.De partijen van Suriname hebben en ouderwetse visie met uitzondering van enige.


  Maak melding

 3. ik denk dat binnen front nog partijen zijn die denken in termen van “Op mij lijken”
  Surinaamse volk het is nogmaals gebleken dat wanneer u overweegt om 2010 te gaan stemmen u er goed aan doet voor u zelfs na te gaan welke combinatie het beste voor suriname is.
  Ik zeg het nogmaals”Front maakt alleen een kans als twee figuren uit de coalitie gezet worden.Daar zit geen niveau in alleen maar”op mij lijken”


  Maak melding

 4. Je zal kunnen beginnen met het oprichten van een politieke partij die zich duidelijk distancieerd van voortrekking van welke etnische groepering danook. In de samenstelling van het partijbestuur moet dit ook duidelijk herkenbaar zijn, een multi etnische groep die maar een ding voor ogen heeft: vooruitgang van land en volk.
  Wie niet kan inzien dat de wereld om ons heen aan het veranderen is en dat de huidige politiekvoering in SME is achterhaald, is in denkwijze stil blijven staan.
  De waarheid als een koe, zegt Pinto. Pak die koe/stier dan bij de horens en wie begint zo’n partij?
  Met onze huidige, op etniciteit gerichte politieke partijen zullen we altijd op zoek gaan naar zondebokken. Stop daarmee!
  Zoals Breeveld zegt zal het partijprogramma moeten prevalleren boven “we zijn van dezelfde kerk” politiek.
  We moeten met z’n allen opkomen voor de belangen van alle Surinamers en ons land niet verdeeld houden in groepjes.

  Das


  Maak melding

 5. Helaas als wij kijken naar de ontwikkelingen in Suriname, hebben de politieke partijen, met name de oude leiders die reeds 30 tot 40 jaar in de leiding van de politieke partijen zitten, dat helaas niet begrepen. Zij blijven, maar focussen op hun enge eigen belang, het belang van familie en vrienden. Ook zien wij andere partijen,die nu in de coalitie zitten, blijk geven het ook niet beter te kunnen, wanneer blijkt dat delen van de A – combinatie duidelijk alleen maar opkomen voor het belang van delen van de binnenland bewoners. En daar grote delen van het volk zitten te verpauperen, zal de rekening hun vroeg of laat zeker worden gepresenteerd.


  Maak melding

 6. De gedachte die de heer H. Breeveld heeft gelanceerd, geeft aan dat niet begrepen wordt, dat in een multi raciale samenleveing als Suriname, het bestaansrecht in al haar facetten van
  de versdchillende volksgroepen een ondeelbaar recht op eigen identiciteit is. Dit houdt in dat zij recht hebben
  op eigen toekomstvisie en ontwikkeling.
  Niemand zal daar aan kuinnen veranderen.
  De Surinaamse Regering als opvolgwer
  van de kolonialisten hadden moeten en
  kunnen weten dat één Land en één Volk
  gedachet een onzinnige uitgangspunt is.
  Dat Suriname oindanks de 3 miljard gul-
  dens niet veel verder is genoemen, is
  te danken aan deze dwaze politiek.
  Wie de gdachte van de heert Breeveld
  wil aanhangen, is zijn zaak. De ont-
  wikkeling van Suriname zal anders uit-
  zien dan de kolonialisten en nationa-
  listwen dat graag zouden willen hebben.
  De kracht van een volk is veel gro-
  ter dan wat men in Paramaribo wil doen
  geloven.
  Suriname zal een Federale Staat moeten
  worden met een representatieve Indiaanse
  President. Suriname is een Indiaans land. Dit houdt in dat alle de drie
  Guyana’s tot één Land moet worden ge-
  smeed. Wat de kolonialisten nagelaten
  hebben is hun failliete erfenis.


  Maak melding

 7. Een land dat bestaat uit entniciteiten zal altijd moeilijk te besturen zijn, kijk maar wereldwijd, gelukkig is het in suriname nooit tot een clash gekomen tussen de bevolkingsgroepen omdat we allemaal import zijn behalve de inheemsen.

  Bepaalde politici in het verleden wilde overgaan tot een dwangmatige assimilatie om zodoende een natie op te bouwen gelukkig zijn deze politici met hun barbaarse ideeen van de aardbodem verdwenen.

  Is toch te gek voor woorden dat wij van verre continenten zijn geronseld/dwangmatig in suriname zijn gedumpt om daar het moederland te verrijken. De onafhankelijk is afgekocht door een stelletje idioten en het interesseerde het moederland geen fuck of de verschillende bevolkingsgroepen mekaar zouden afslachten. En dat noemt men een democratische beschavingsland holland.

  Kijk maar wat in guyana is gebeurd de onafhankelijk was letterlijk in hun strot geduwd door engeland met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 8. “Politiek Suriname moet van emancipatie naar groei”

  Misschien dat je ook kan vertellen hoe dit te verwezelijken als we met bejaarde Frontleiders van doen hebben die gevormd en gelouterd zijn tijdens het koloniale tijdperk. Neem bijvoorbeeld een rodgers die man zit in het parlement/assemblee al sinds de zestiger jaren. Ik heb de hoop opgegeven ik wacht nu op de natuur, because you can’t learn old dogs new tricks.


  Maak melding

 9. deze meneer heeft het goed gezien maar hij vergeet een aantal belangrijke dingens wij zij een kleine samen leving in ontwikkeling als je 30 terug je met het iedee kwam van samen werking tussen VHP en NPS had men jou voor gek verklaard zie nu de ontwikkeling dit soort partijen zullen in de komende 20 a 30 verdwijnen en mss eerder nog we kunnen hier wel kritiek hebben op de oude leiders maar die waren en zijn echte democraten. dat kan je niet zeggen van de mensen die onder het mom van een revolutie verandering hadden belooft coruptie bestrijding wat is het geworden puinhoop en achteruitgang, en tegen de gene die de front beschuldigen van alles wat nu fout gaat in suriname wil ik dit zeggen kijk waar bouterse mee bezig is met de zelfde oude politiek gaat hij nu samenwerken die hij met wapens naar huis heeft geschoten. mensen die ook tig jaren in surinaamse politiek hebben gezeten en geen moer voor land en volk hebben gedaan alleen hun zelf verrijkt als je moet kiezen tussen twee kwaden kies dat het minst slechte en dat is niet de mammoet blok andere alternatief hebben wij niet in suriname , ik heb wel een alternatief zal mijn niet in dank worden genomen maar daar heb ik maling mijn alternatief is nederland een soort controlle geven over suriname.


  Maak melding

 10. Vaak wordt van Hindostanen beweerd dat zij de Surinamers zijn, die het etnisch doen en denken in stand houden.
  Ze zouden overwegend op de VHP stemmen.

  Volgens een peiling van het Idos blijkt dat juist de Creolen en de Marrons etnisch stemmen.

  DBS heeft vandaag een artikel over dit gegeven gepubliceerd.

  Suriname telt nog geen ½ miljoen mensen, maar heeft wel veel politieke partijen.

  Deze splinter-politieke partijen zorgen er juist voor dat er geen nationaal gevoel kan ontstaan onder de Surinamers.
  Het is een politieke doolhof en warboel.

  De oude politici houden vast aan hun ideeën, die niet meer passen in deze moderne tijd.

  Zelf ben ik een voorstander van 2 politieke partijen, waardoor iedere Surinamer een beter overzicht krijgt van hetgeen de partijen beogen voor het volk.
  Het wordt voor de bevolking makkelijker een keuze te maken op wie hij/zij wil stemmen.

  2 Politieke partijen in Suriname zal ervoor zorgen dat er niet meer etnisch gestemd kan worden.
  Je bent of voor de ene of voor de andere partij en niet meer voor een partij die op etniciteit is geschoeid.

  Maar de vraag is, wanneer de Surinamers een omslag kunnen en willen maken teneinde te komen tot een politieke voering op basis van gelijkheid en niet op basis van afkomst.


  Maak melding

 11. Prema (9),
  Misschien denk je dat we verschillende zaken nastreven maar volgens mij willen we allebei hetzelfde. Wat jij hierboven in je posting voorstelt, staat in grote lijnen in mijn posting 76 van 12 september 2008 bij het onderwerp: Bouters noemt Surinaamse minister laf.
  Twee politieke partijen geven de kiezer duidelijkheid en pas dan, kan een partij programma zijn werk doen.

  Er wordt door alle partijen in Suriname etnisch gestemd. De een meer dan de ander. Er leven nog veel mensen in SME die geholpen moeten worden met hun stemgedrag. Die mensen zijn onze grootouders die niet anders wisten en het is ze niet altijd gemakkelijk genmaakt.
  We zullen helaas moeten wachten tot een bepaalde generatie er niet meer is (hoe erg we dat ook vinden) om op een van de twee partijen te kunnen stemmen in Suriname.

  Das


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.