dinsdag, februari 27, 2024
HomeColumnsZeldzaam

Zeldzaam

-

Does Travel & Cadushi Tours

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Gaat deze uitdrukking ook op voor de verkiezing van Barack Obama tot eerste Afro-Amerikaanse president van de VS? Wat mij betreft niet. In Amerika is wel degelijk sprake van substantiële maatschappelijke invloed van Afro-Amerikanen. Ik zal niet zeggen dat het om een zwerm zwaluwen gaat, maar er is sprake van zomerse taferelen. Het land kent al jaar en dag zwarte burgemeesters, gouverneurs en senators. Daarnaast wijs ik ook op de invloedrijke NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) en prominenten als Colin Powell, Condoleezza Rice en Oprah Winfrey. Toen Winfrey zich eenmaal officieel schaarde achter Obama als presidentskandidaat, was dat over de breedte van grote invloed op het Amerikaanse electoraat!

Vanuit verschillende kampen in de wereld wordt gedweept met Obama. Neem bijvoorbeeld Wouter Bos, politiek leider van de PvdA. “Hier zeuren we als een Marokkaan burgemeester van Rotterdam wordt terwijl Amerika een zwarte man als president heeft gekozen”, zei hij raak. Maar het is dezelfde Bos die Ella Vogelaar als minister van Integratie uit het ‘socialistisch’ nest stoot omdat haar toon in het integratiedebat ‘te soft’ is. Het mag in zijn oren flink Wildersiaanser. En wie wordt haar opvolger? Een ‘goede debater’, aldus Bos. Als je ook de elitaire achtergrond van Eberhard van der Laan meeneemt, dan moeten we niet veel soeps verwachten van hem als minister van ‘integratie’. Wat weet hij van het leven in volkswijken? En met het terugtreden van Aboutaleb (straks) als staatssecretaris blijft Albayrak de enige zeldzame zwaluw van het Nederlandse kabinet. Wat dat betreft is nog volop sprake van winterse taferelen in vergelijking tot de Amerikaanse politiek.

Ook in Suriname wordt Obama aangrepen als bron van inspiratie. Paul Somohardjo meent zelfs het presidentschap te kunnen bemachtigen. Volgens hem is het slechts een kwestie van ‘yes we can!’ Maar Somohardjo gaat geheel voorbij aan het feit dat woorden pas daadwerkelijke magische kracht hebben als ze voortvloeien uit het hart. Maar inderdaad stelt Jiwan Sital terecht dat Surinaamse politici kunnen leren van Obama. Toch kunnen ze dichter bij huis blijven om lering te trekken. Zo is Haïti letterlijk het schoolvoorbeeld van: glij niet zo ver af! Terwijl de wereld nog volop nagenoot van de hoopvolle overwinning van Obama, stortte in het armste land van het westelijk halfrond een schoolgebouw in, waarbij tientallen jongeren – de toekomst van morgen – gesmoord werden in de bloei van hun leven. Hoeveel dieper kan Haïti nog afglijden? Ik kan mij hiervoor geen wranger symbool voorstellen dan een ingestort schoolgebouw, met als oorzaak het niet zo nauw nemen met bouwvoorschriften, veiligheid en fundamentele rechten van burgers.

Vorige week kwam in het nieuws dat Prem Radhakishun en zijn gezin zijn bedreigd. Prem is ook zo’n zeldzame zwarte zwaluw in het witte en winterse Nederlandse televisielandschap. Prem zorgt voor spraakmakende programma’s waarbij hij graag shockeert. Bedreigd of geïntimideerd worden is het minst aangename wat een journalist kan overkomen, zeker als het om doodsbedreigingen gaat. In dat licht heb ik begrip voor de emotionele reactie van Prem. Wel is het jammer dat hij als zeldzame zwaluw nu ineens begrip heeft voor Wilders en diens PVV. Prem breekt een lans voor de vrijheid van meningsuiting. En om dat kracht bij te zetten, schreef hij in zijn Paroolcolumn: “Als we bange wezels worden, dan laten we de onderdrukkende klootzakken, of ze nu opportunistische CDA’Iers, hypocriete Christen Uniers of varkens verkrachtende moslims zijn, winnen.”

Volledig mee eens Prem. Alleen vraag ik me af: waarom kies je bij de CDA’ers en CU’ers voor fatsoenlijke bijvoeglijk naamwoorden maar rep je van ‘varkens verkrachtende’ moslims? Daarmee krenk je toch onnodig grote delen van de moslimsgemeenschap – waaronder vele Surinamers – die net als jij fatsoen hoog in het vaandel hebben? Prem, ook jij dweept met Obama. Maar ik weet zeker dat Obama ten aan zien van jouw woordkeuze voor ‘varkens verkrachtende’ moslims zou zeggen: “That is not where I stand for.” Hij heeft namelijk de presidentsticket bemachtigd vanwege zijn boodschap van respect en fatsoen. Daarom Prem, als het om de doodsbedreigingen gaat, sta ik pal achter jou. Maar als ook jij als zeldzame zwaluw kiest voor geitenneukende kwalificaties voor moslims, dan overschaduwt dat het toch al flinterdunne vooruitzicht op een spoedige zomer binnen het Nederlandse integratiedebat. En Ella heeft gelijk: ‘aan spierballentaal hebben we niets’.

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

7 REACTIES
 1. Beste Ivan
  Ik wil mij niet in de Nederlandse politiek in mengen,maar wil je graag corrigeren over het
  geen je daar schrijft over Obama dat hij de eerste zwarte president van de V S wordt daar
  over ben je niet alleen de hele westerse media
  doet het. Ik heb me af gevraagd als het klopt en ben het na gegaan.Je hebt en regel in de V S “one drop to be the color black”.Uit deze
  regel,kun je twee presidenten uit halen.voor verdere informaties lees de volgende boeken:
  Sex and Race volume 2 van J A Rogers
  One drop: to be the color black van Xennia Gittoes-Singh
  Triangular Pegs:A story of an AfricanAmerican
  family and the “one-drop”rule van Heyward Inabinett. Uit het boek Sex and Race kom je en deel over Suriname te lezen.


  Maak melding
 2. Deze man Iwan, je wordt steeds beter… Je columns zijn zeer lezenswaardig en opinierend, met mooie metaforen en treffende analogie.

  Intrigerende vraag is, is Wouter Bos zelf wel klaar voor een Nederlandse Obama? Waarom koos hij destijds niet voor Aboutaleb als minister? Was diens populariteit te bedreigend voor hem? En waarom vraagt hij John Leerdam nu niet als opvolger van Aboutaleb?


  Maak melding
 3. Aan het stuk van dhr. Brave valt niets aan aftedingen!!Ik ben het ook helemaal eens met wat hij over Prem Schrijft.
  Zelf vind ik Prim een Bla Bla figuur, die met zijn kinderachtige presentatie een makkelijk slachtoffer is om goed in de zeik te nemen.
  Je kan de schuld wel bij die hollanders leggen dat er haast geen zwarte zwaluwen zijn; maar zeg nou zelf welke surinamer heeft een goed verhaal??!!
  Van de creolen die het in het verleden hebben geprobeerd waren binnen de korste keren als een voetzoeker afgebrand!
  Een persoon hier heeft het zelf over John Leerdam wat in mijn ogen de grootste lapzwans is!
  Surinamers in Nederland snappen niet hoe de politiek hier werkt!!
  Ze kunnen alleen politiek bedrijven in Suriname, want dat is toch een bakba wingkri steil van de lamme leidt de blinde!!
  Waar ik mij gedurende het hele Obama gedoe aan heb geergerd is dat iedereen het maar heeft over zijn Afro zijn.
  HIJ HEEFT EEN BLANKE MOEDER!! en is als een blanke opgevoed!
  Hij heeft alleen de kleur van een afro, maar als je naar zijn gezicht kijkt zijn z’n gelaatstrekken fijner dan van een afro wat erop wijst dat hij een mix is.
  Zo te zien hebben hele volksstammen nog nooit van erfelijkheidsleer gehoor!
  Een Bounty heeft ook een kern van witte kokos, terwijl je alleen de chocola ziet.
  Trouwens hij heeft ook dankzij Latino kiezers gewonnen, want de negers vormen een minderheid in Amerika dus hij had het nooit alleen bereikt met hun stemmen zelfs als ze allemaal op hem hadden gestemd!
  Dus alle figuren die het tot president verkiezen van Obama tot een afro ding maken zijn een stelletje zielepieten!!


  Maak melding
 4. Maar die Pres van US…is toch een mix van zwart en wit hoe kan hij dan nog Afro zijn.
  Hebben hij/zij/wij het zo geleerd en van wie.

  Ik zie gewoon een mens hoor, ik hoef niet eens te weten waar hij vandaan komt.

  Daarom als jij wil feesten omdat jij het zo wil dat hij Afro is, mij best…maar ik kijk met een andere bril hoor.

  Obama…proficiat en top succes.. hoor mi boi.


  Maak melding
 5. Onbegrijpelijk dat de schrijver van dit artikel nog steeds spreekt van afro amerikaan
  is het hem dan nog steeds niet opgevallen en of bekend dat de zwarte amerikaan zich al langer als 10 jaar aanduid en laat aanduiden
  als de Amerikaan van Afrikaanse origine.
  Ik hoop dat hij zich niet laat meeslepen
  door de ned. media die ook steevast en mis-
  doelbewust dezelfde term gebruikt.

  Zelf vind ik dat ik een nakomeling ben van mijn groot of bed-overgrootvader,die toen hij
  onder dwang ingescheept werd naar de west een
  trotse Afrikaan was zoals alle andere met hem

  Ik ben dus absoluut geen neger,geen creool en ook geen afro maar een trotse Sur. van afrikaanse origine.


  Maak melding
 6. @nr4,

  Ook Amerikanen van Aziatische afkomst hebben op Barack Obama gestemd.

  Jörgen Rayman heb ik al een paar keer op tv horen zeggen dat zonder de stemmen van de “witte” Amerikanen Obama de verkiezingen niet zou hebben gewonnen.

  De “zwarte” mens heeft nu een motief gevonden zich te verheugen op Obama als eerste “zwarte” president van de VS.
  Het is van harte te hopen dat de “zwarte” mens nu ook het motief vindt, zich te ontwikkelen en het slavenverleden, zonder het te vergeten, achter zich kan laten.


  Maak melding
 7. motieven zoals hierboven bedoelt hebben we niet echt nodig; duik de geschiedenis in en je komt er van zelf achter wat de rol van de van de afrikaanse mens is geweest in deze wereld.
  Over het slavernij verleden zullen wij dan ook zeker heen stappen mits aan alle voorwaarden is voldaan om dit te doen;
  aan ons zal het zeker niet liggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES