dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenSportAnthony Nesty wederom uitgeroepen tot SEC Coach of the Year

Anthony Nesty wederom uitgeroepen tot SEC Coach of the Year

-

Does Travel - naar Suriname

Surinames Golden Boy is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Coach of the Year bij de mannen als vrouwen zwemselecties in de Southeastern Conference (SEC) in de Verenigde Staten.

Anthony Nesty werd voor het zesde seizoen op rij Men’s Coach of the Year en schreef daarmee ook geschiedenis.

De succesvolle coach schreef op woensdag 21 september 1988 geschiedenis door als eerste zwarte mannelijke zwemmer een Olympische gouden medaille te winnen. Hij won dat jaar goud voor Suriname tijdens de spelen in Seoel, waar hij de Amerikaan Matt Biondi versloeg.

De zwemlegende schreef 35 jaar later opnieuw geschiedenis. Op donderdag 21 september 2023 werd bekendgemaakt dat hij door USA Swimming is gekozen om het zwemteam van de VS op de Olympische Spelen in 2024 in Parijs te leiden. Hij wordt hiermee de eerste zwarte hoofdcoach ooit, voor de Powerhouse American Squad op de Olympische Spelen.

Nesty, die een imposante carrière kent, werd op 25 november 1967 te Port of Spain (Trinidad) geboren. Hij was een baby van slechts negen maanden toen hij 1968 met zijn ouders mee naar Suriname ging. In de tachtiger jaren drukte hij zijn stempel op de Surinaamse zwemsport door tientallen records op verscheidene zwemonderdelen te vestigen.

Na zijn olympisch debuut in 1984 besloten hij en zijn toenmalige coach Kenneth McDonald dat het verstandiger was voortaan in Amerika te trainen. Nesty verliet zijn club De Dolfijn in Paramaribo, en sloot zich aan bij het zwemteam van de Bolles Prep School in Jacksonville (Florida).

In Florida zette hij zijn carrière voort en dat heeft hem geen windeieren gelegd. In 2021 werd hij door het Southeastern Conference voor het derde jaar op rij gekozen tot Coach van het Jaar. In 2022 riep ook de American Swimming Coaches Association (ASCA) hem uit tot Coach van het Jaar.

Uit dankbaarheid voor zijn welverdiend Olympisch goud in 1988 en zijn onbaatzuchtige inzet voor de ontwikkeling van de zwemsport in Suriname, werd Nesty in 2018 geëerd met een bronzen kop op ‘De Dolfijn’, zijn thuiszwemclub. In 2020 verscheen een boek over de oud-zwemmer van sportjournalisten Iwan Tseng en Stan Herewood.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Hoe kan het ook anders?!?…….niet geboren in Surimaribo maar geboren te Port of Spain (Trinidad)……ondertussen pronken de Surie´s zoals het hun betaamt vanaf 1988, met grote regelmaat met “ANDERMANS VEREN”.


    Maak melding
  2. Xavier, Wat is in dit opzicht dan het verschil Suriname en b.v. Nederland of Frankrijk? De helft van de nationale voetbalselectie van deze topvoetbal.la den is niet in Nederland of Frankrijk.geboren. Daar hoor ik je nooit over zeggen dat deze landen pronken.met Surinaamse of Afrikaanse veren. Bijna alle landen (zelfs Japan) hebben tegenwoordig mensen.in.hun nationale ploegen zitten.die niet in dat land geboren.zijn, of ze hebben wanneer ze toch in dat land geboren zijn buitenlandse roots, alleen Suriname zou dat volgens jou, met je bekrompen geest, niet mogen doen. Anthonie Nesty, had de Surinaamse nationaliteit toen hij goud won.op de Olympische spelen, toen werd de Surinaamse vlag gehezen en het Surinaamse volkslied gespeeld en niet die van Trinidad. Wie ben.jij dan.om voor ons te komen bepalen dat Anthony geen.Surinamer is?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES