Anthony Nesty geëerd met een bronzen kop bij ‘De Dolfijn’

16
Anthony Nesty geëerd met een bronzen kop bij 'De Dolfijn'

PARAMARIBO, 25 nov – Uit dankbaarheid voor zijn welverdiend Olympisch goud in 1988 en zijn onbaatzuchtige inzet voor de ontwikkeling van de zwemsport in Suriname, is Anthony Nesty vrijdag geëerd met een bronzen kop op ‘De Dolfijn’, zijn thuiszwemclub.

Dertig jaar na zijn gouden medaille met de Vlinderslag is Nesty nog steeds een inspirator voor veel sporters. De Golden Boy, zoals zijn bijnaam luidt, kreeg veel felicitaties van teamgenoten en anderen die hij als coach onder zijn hoede heeft gehad op de University of Florida, VS.

Bekijk ook de reportage van Apintie TV:


16 REACTIES

 1. Hartelijk dank Voor het respect en de waardering voor deze grote sportman.

  Zou men meer moeten doen voor mensen die een bijzondere prestatie voor het de Republiek Suriname hebben geleverd.

  en nu het standbeel van Letitia Vriesde


  Maak melding

 2. Heb nooit zo een trots gevoel gekend om surinamer te zijn als de dag toen Anthony Nesty goud won voor Suriname.Hij verdient een standbeeld en is een voorbeeld voor vooral de jeugd.Voor mij een grote Surinamer
  die heel bescheiden mens is,die liever op de achtergrond blijft.


  Maak melding

 3. Ik kan mij de dag nog zeer goed herinneren toen deze overwinning van A. Nesty op de Ned tv (Studio Sport) bekend werd gemaakt. Als ik het goed heb was ’t Tom Egberts die dit bekend maakte. Een ieder was er toen van overtuigd dat Matt Biondi (de grootste ster aan het firmament) de gouden plak al op zak had.

  Maar toen begon Anthony aan z’n race en hij bleef knokken tot het bittere end. De verslaggever noemde eerst de namen van de zwemmers die op nr. 3 en 2 waren geëindigd, en zei daarna vol ongeloof; ‘maar de nummer 1 is’, toen stopte hij en zei hierna: kijkt u zelf maar !!!

  In Ned had men het voor onmogelijk en onkan gehouden dat een Surinamer een gouden plak zou halen tijdens een Olympisch toernooi, vandaar het ongeloof in de stem van de verslaggever toen.

  Great job Anthony !


  Maak melding

 4. Anthony Conrad Nesty ging voor Suriname het goud halen bij de Olympische Spelen in Seoel Zuid-Korea 1988 op het onderdeel vlinderslag. In die moeilijke periode van Suriname liet hij toch het licht schijnen in de duisternis en maakte Surinamers overal in de wereld heel blij.

  Een groot sportman die Suriname op de wereldsportkaart heeft gezet en op dat moment de vlag van Suriname ook te top mocht zijn, het Volkslied van Suriname niet alleen in Seoel gezongen, gespeeld en gehoord werd, maar overal in de wereld.

  Gowtoe Man! Respect voor hem, Wij Surinamers mogen heel trots op hem zijn, ook omdat hij het juiste voorbeeld geeft aan de Surinamers. Ere Wie Ere Toekomt.

  Leve Anthony Conrad Nesty
  -Hoera, Hoera, Hoera!

  Een straat in Paramaribo naar hem vernoemen zou ook mooi zijn. Hij moet meer in het zonnetje worden gezet, dat verdient hij.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 5. Inderdaad een groot sportman die Suriname ineens op de wereldkaart zette.
  Uit een gedeelte van het interview wat destijds verslaggever Iwan Tol optekende blijkt de dankbaarheid van het Suriname waar hij zo voor gestreden had:

  “Eindelijk hadden de mensen weer een reden om trots te zijn op Suriname.’

  Beloftes

  In de euforie van het moment werd hem van alles beloofd. Een stuk grond, een huis, een maandelijkse toelage, een vliegtuig, een sporthal, zelfs zijn afbeelding op een bankbiljet. Maar toen de opwinding voorbij was en Suriname weer met de harde realiteit werd geconfronteerd, was iedereen plots de beloftes vergeten.

  Je hebt veel voor Suriname betekend. Wat heeft het land voor jou betekend?

  Nesty slaat zijn ogen neer. Moeilijk onderwerp. ‘Er zijn zo veel dingen niet nagekomen’, zegt hij zachtjes.

  Dat begon al toen hij als tiener, op aandringen van Desi Bouterse, naar Florida vertrok om zich daar verder te ontwikkelen als zwemmer. De toegezegde betalingen bleven uit, waardoor vader Ron Nesty zelfs zijn levensverzekering moest verzilveren. Dat was geen incident, zo bleek na 1988. Geen enkele toezegging werd uiteindelijk nagekomen. Het stuk grond lag jarenlang braak, de toelage is nooit betaald, het huis nooit gebouwd, de sporthal wordt vooral gebruikt voor politieke bijeenkomsten en het SLM-vliegtuig met zijn naam crashte in de jungle omdat het door geldgebrek met touw en plakband aan elkaar had gehangen. Het resultaat: 176 doden. ”

  Hij heeft deze “bronzen kop” méér dan verdiend. Bravo Anthony.


  Maak melding

 6. @ Chorwa

  “Ook een staandbeeld voor de Grote Sportinstructeur?”

  zou kunnen; maar dan moet het in Nederland geplaatst worden en hij moet naar Nederland gaan om het te onthullen want daar heeft hij sportactiviteiten ontwikkled en onderwezen.

  In Suriname heeft hij niets geprestseerd op dit gebied en alleen maar shit over de bevolking gestort.


  Maak melding

 7. Welverdiend!!!!

  Alleen erg jammer van de loze beloftes van de regering!
  Onze echte helden die werden nooit echt vereerd,waarom opeens na zoveel jaar!

  Anthony proficiat …we zijn oprecht trots op je en van mij verdiende je veel meer.

  Voor mij ben je een echte held!!!


  Maak melding

 8. Mijn god stelletje klootzakken…kunnen we niet 1 keer niet klagen en stilstaan bij een mooie prestatie geleverd door een sportman.
  Alles bij jullie is negatief…


  Maak melding

 9. Liever te laat dan nooit. Deze man heeft in 1987 Suriname op een zeer positieve wijze op de wereld kaart gezet. Ik studeeerde in de VS en kan mij het commentaar nog heel goed herinneren van de verslaggever.
  Die vroeg zich af hoe zo een klein land met slechts een 50 meter zwembad (Parima) dit kon presteren.
  Dan voel je je als Surinamer in het buitenland super trots. Jammer dat deze medaille niet inspirerend heeft gewerkt op de sport in het algemeen professioneel aan te pakken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.