zaterdag, april 27, 2024
HomeNieuws uit NederlandWerken in het onderwijs zonder lerarendiploma

Werken in het onderwijs zonder lerarendiploma

-

Does Travel - naar Suriname

Heb je ooit overwogen om in het onderwijs te werken, maar had je nooit zin om weer een lange opleiding te volgen? Goed nieuws! Er is een alternatieve route genaamd zij-instroomtraject, waarmee je kunt starten in een carrière waar normaal gesproken een uitgebreide vooropleiding vereist is. Of je nu vanuit een andere sector het onderwijs in wilt stappen of andersom, dit traject biedt je de mogelijkheid om direct betaald aan de slag te gaan. Laten we eens kijken naar wat dit traject inhoudt en waarom het op dit moment een bijzonder gunstige tijd is om deze stap te zetten.

Wat is een zij-instroomtraject?
Een zij instroom onderwijs traject opent de deur naar het onderwijs zonder de traditionele langdurige vooropleiding. Of je nu een carrièreswitch overweegt of vanuit een andere sector komt, dit traject biedt een snelle toegang tot het leraarschap. Het zij-instroomtraject bestaat overigens niet alleen in het onderwijs, maar ook in andere sectoren waar normaal gesproken een lange vooropleiding vereist is.

Nu is een goede tijd
Momenteel is er een tekort aan onderwijspersoneel, wat voor jou als zij-instromer gunstig is. Dit tekort zorgt namelijk voor veel openstaande vacatures, wat in jouw voordeel is. Je hebt daardoor niet alleen meer keuze, maar kun je ook de arbeidsvoorwaarden beter naar jouw wensen aanpassen. Scholen staan te popelen om mensen aan te nemen, waardoor je een sterke onderhandelingspositie hebt. Als een school je meer uren wil laten werken dan je eigenlijk zou willen, dan is dit vaak bespreekbaar.

Bedenk of je er geschikt voor bent
Voordat je de stap zet, is het belangrijk om te bedenken of je geschikt bent voor het zij-instroomtraject. Denk na over je huidige kwalificaties en of je de tijd hebt die nodig is voor dit traject. Het betekent niet alleen drie tot vier dagen per week voor de klas staan, maar ook één dag per week besteden aan theorie. Bovendien moet je jezelf afvragen of je de juiste persoon bent om voor de klas te staan. Het onderwijs vraagt namelijk niet alleen om vakkennis, maar ook om passie en empathie.

Aan de slag!
Ben je overtuigd en klaar om de stap te zetten? Op verschillende vacaturewebsites kun je zij-instroomtrajecten in het onderwijs vinden. Zodra je je aanmeldt, wordt er gecontroleerd of je aan de vereisten voldoet. Een geschiktheidsonderzoek bepaalt vooraf of je direct voor de klas kunt staan en welke scholing en begeleiding je nog nodig hebt. Al met al is het een mooie manier om bijna direct als docent aan de slag te kunnen gaan. Dat is echt een uitkomst met de huidige tekorten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. was het niet Helings die docent op ADEK wilde worden, of was het op het A dek, dat is het dek op het schip dat kokosnoten vervoerdt
    Da waarom zou je voor lager gaan dan Helings?


    Maak melding
  2. @Kolonel Oemdede 7 februari 2024 Bij 16:07
    “…Ik heb namelijk belangstelling om les te komen geven. Ik ben zeer gekwalificeerd.

    Hoogachtend
    Kolonel Oemdede

    Geachte Kolonel Oemdede,
    Als u mijn toekomstige leraar zou zijn en kennis met u zou maken, zou ik toch – op z’n zachts gezegd – een heel onrustig gevoel krijgen. Ik zou het gevoel hebben, dat ik mijn leven niet zeker ben. ;-(( ((-;

    Met vriendelijke groet


    Maak melding
  3. Gaat het artikel over Suriname? Serieus? Wie verzint deze onzin? De leerkrachten die een lange, uitgebreide vooropleiding hebben genoten, bakken niets van het onderwijs (het kleine percentage dat het werk met liefde doet, niet te na gesproken). Ze zijn liever lui dan moe en vragen zich elke dag af wanneer er weer een staking wordt afgekondigd of tellen de dagen tot de volgende vrije dag en gaan elke dag naar de automaat om te kijken of er gestort is. M.a.w. bigi gô boeloe en die paar ‘domme’ mensen die elke dag rotzooi schrijven op wtk kunnen ook solliciteren? Als het klopt wat er in het artikel staat, is Suriname reddeloos verloren.


    Maak melding
  4. Ik hoor dat vaker, maar dat zachte gevoel zal gauw verdwijnen
    Even voor alle duidelijkheid, ik ben niet van dat vriendelijke groet gedoe. dat soort dingen leer ik mijn studenten snel af
    IK heb al mijn soldaten in de rimboe discipliene aangeleert.
    Nu ga ik een stap verder en wil ik alleen nog de meisjes deze discipliene bijbrengen

    we zullen zien wat er gebeurt als ik uitgenodigt wordt voor een gesprek of je les van mij zal krijgen

    Hoogachtend
    Kolonel Oemdede


    Maak melding
  5. Niets mis mee. Schijnt in Nederland ook toegepast te worden.
    Het is natuurlijk niet zo dat men meteen aan de slag kan, want er vindt – over het algemeen – een zorgvuldige toetsing plaats. De meesten vallen heel snel door de mand. Aan de hand van het taalgebruik, schriftelijke vaardigheden en omgangsvormen ken men vrij snel tot een conclusie komen. De meeste mensen op dit forum zouden ‘glansloos bakken!’ Kan ik nu al, met een aan-zekerheid-grenzende waarschijnlijkheid vaststellen. Zelfoverschatting is in deze, meer een last dan een lust. No offence!

    Tan bun


    Maak melding
  6. @Kolonel Oemdede 7 februari 2024 Bij 16:38
    ,,…we zullen zien wat er gebeurt als ik uitgenodigt wordt voor een gesprek of je les van mij zal krijgen…”

    Geachte Kolonel Oemdede,

    In overleg met mijn oom Fusayde, die sergeant is op de Drilcollege aan de begravenstraat, is besloten dat ik niet zal deelnemen aan uw ‘lesprogramma’, omdat ook mijn tante Hillegonda Opèsodan vraagtekens zet bij uw discutabele bedoelingen, die haar beslist niet koud laten! Mijn oom Fusayde, die nogal kort van stof is, zei luidkeels: “over mijn lijk!’ En met een kordate vermaning, in de trant van: “uitgerukt!” werd ons de deur gewezen en hij wilde er verder niet niet al te veel woorden aan vuil maken en eindigde met: “zo, en nu, zand erover!”

    In de wankele hoop u voldoende te hebben geïnfomeerd, verblijven wij.

    Met gedisciplineerde vriendelijke groet,

    Toessie Asamusde


    Maak melding
  7. @ hertenspoor 8 februari 2024 Bij 12:32
    Filia 7 februari 2024 Bij 16:32
    “Gaat het artikel over Suriname?”

    “nee, de links in het artikel verwijzen naar een nl website.”

    “Een kat in het nauw, maakt rare sprongen.”


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES