‘Sinterklaasviering die voor alle kinderen in Nederland een feest is’

5
'Sinterklaasviering die voor alle kinderen in Nederland een feest is'

Vrijdag publiceerde Feest Voor Alle Kinderen (FvaK) een statement voor een inclusief Sinterklaasfeest met ondertekening van onder andere LUSH, Tony’s Chocolonely, Meta (Facebook en Instagram), WPP, Omroep Zwart en Top Notch & Noah’s Ark. Met het statement en de ondertekenaars laten wij zien hoeveel brede steun er is voor een Sinterklaasviering die voor alle kinderen in Nederland een feest is.

Ze vragen andere bedrijven en organisaties in Nederland het statement ook te ondertekenen om samen met ons de positieve ontwikkeling voort te zetten. Het is belangrijk dat naast gemeenten, scholen en burgers ook bedrijven en organisaties zich uitspreken voor een inclusief Sinterklaasfeest.

Ook lanceerden zij het langverwachte gratis lespakket ‘De Geschiedenis van Sint & Piet’ en werd gestart met het verspreiden van onze Sinterklaaspakketten. Met het platform Feest Voor Alle Kinderen laat Stichting Nederland Wordt Beter aan scholen, bedrijven en gezinnen zien waar de positieve verandering al plaatsvindt en hoe gemakkelijk en leuk het is om mee te doen.

Publicatie statement inclusief Sinterklaasfeest
Steeds meer Nederlanders zijn het ermee eens dat de Sinterklaasviering een feest voor alle kinderen moet zijn. Ook een aantal grote bedrijven, zoals Bol.com, Coolblue, Facebook, Amazon, Nickelodeon, Hema en Pathé, hebben daarin de afgelopen jaren het goede voorbeeld gegeven. Omdat iedereen zich bij hen welkom moet voelen, besloten zij het gebruik van de afbeelding van zwarte Piet op hun producten, tijdens (commerciële) activiteiten en/of op hun platform niet meer toe te staan.

Om voort te bouwen op deze positieve ontwikkeling presenteren wij met trots ons Feest Voor Alle Kinderen statement voor een inclusief Sinterklaasfeest. De volgende diverse partijen hebben ons statement inmiddels ondertekend met hun logo: LUSH, Tony’s Chocolonely, Meta (moederbedrijf Facebook en Instagram), WPP, Omroep Zwart, Women.Inc, Opzij, Rose Stories, Campagnebureau BKB, Top Notch & Noah’s Ark, en steeds meer organisaties sluiten zich aan. Deze ondertekenaars vinden het belangrijk om bij te dragen aan een Feest voor alle Kinderen. Zij zullen, indien van toepassing, geen gebruik (meer) maken van zwarte Piet. Dit is één van de stappen die de organisaties/bedrijven/platforms zetten om uitsluiting en stereotypering te voorkomen binnen hun bedrijf of organisatie, aldus te lezen in het statement. Wij roepen andere bedrijven en organisaties op om dit voorbeeld te volgen!

Lanceren lespakket ‘De Geschiedenis van Sint & Piet’
Om scholen te ondersteunen lanceren wij vandaag ook ons inhoudelijk en gratis lespakket ‘De Geschiedenis van Sint & Piet’ met een docentenhandleiding en een werkboek voor bovenbouw PO en onderbouw VO. De lessen zijn een onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over het Sinterklaasfeest. In vier lessen wordt aandacht besteedt aan de legenden rondom Sinterklaas en de geschiedenis van het Sinterklaasfeest. Ook wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van zwarte Piet, karikaturen in het algemeen, en de bezwaren die er zijn tegen de figuur zwarte Piet. Het lespakket is gratis te gebruiken en te downloaden via LessonUp.nl.

Verspreiden inclusieve Sinterklaaspakketten voor gezinnen
Wij zijn heel verheugd dat wij vanaf vandaag 2500 gezinnen door heel Nederland blij kunnen maken met een inclusief Sinterklaaspakket. Je vindt in dit pakket alles wat je nodig hebt voor een feestelijke (pakjes)avond: een speciaal ontwikkeld Sinterklaas-bordspel, Feest voor alle Kinderen Tony’s Chocolonely, een cadeautje voor in de schoen, een mijter, inpakpapier, ballonnen, kleurplaten, een totebag, slingers en natuurlijk: pepernoten. Voor elk pakket dat wordt aangeschaft, doneren wij ook een pakket aan een gezin dat het goed kan gebruiken, i.s.m. de Voedselbank en onze lokale organisaties. Het pakket kan ook cadeau worden gedaan aan iemand die nog even dat zetje nodig heeft!

Feest voor alle Kinderen heeft als doel gezinnen, instellingen, bedrijven en geïnteresseerden te ondersteunen voor een inclusieve sinterklaasviering en heeft geen winstoogmerk. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van 100-150 vrijwilligers elk jaar en door donaties van betrokkenen en organisaties die het doel ondersteunen.


5 REACTIES

 1. Je bent anti zwarte piet, en tegelijkertijd bedel je om cadeautjes van die ouwe witte man met zijn grote witte baard.
  Als je echt politiek correct wil zijn vier het dan niet, want misschien is het verboden van de politiek, maar het gaat gewoon door buiten de randstad.
  Gisteravond zijn al ze begonnen met opgetuigde auto’s, keiharde muziek en vrolijke mensen.
  Zielig voor die allochtone kindjes want ze horen het lawaai, maar helaas rijd de Sint voorbij. Stoute kindjes!
  Wat een trauma, dat je wordt overgeslagen terwijl je het hele jaar lief bent geweest.
  Snif!
  gemodereerd

 2. Mensen leest goed het bericht , het Sinterklaas feest is voor alle kinderen in Nederland , ja voor alle kinderen ongeacht huidskleur een feest daar , en hier was het ook voor 2010 een hele mooie kinderdag , maar die man van 2010-2020 wilde dat niet meer , hij vervloekt Nederland , maar zijn tijd komt en dat zal geen feest zijn.
  gemodereerd

 3. Kinderen van de leeftijd tot 10/11 jaar kennen geen verschil/racisme op rijkdom/kleurtje. Dus volwassene bemoei je er niet mee en laat ze van dit unieke kinderfeest genieten, maar dat is al jaren onmogelijk. Als deze schreeuwlelijken nu eens wat kennis van zaken had was het nooit zo ver gekomen. Zwarte Piet heeft niets maar dan ook niets met racisme te maken. Sinterklaas is de Christelijke voortzetting van het Germaanse Joelfeest, waarbij Wodan op zijn witte paard Schlepnir begeleid van zijn besirkers over de wolken reed. Besirkers waren een soort Germaanse commando’s, die het liefst ’s nachts aanvielen. Dan is het handig dat je je gezicht en handen zwart maakt. Zwarte Piet is zwart, omdat hij door de schoorsteen naar binnen en buiten gaat en is geen negerslaaf, maar de hooggewaardeerde medewerker (vroeger knecht of gezel genaamd) van de Sint, die alleen net zoals vroeger mijnwerkers, ondanks al het wassen de roet niet meer uit zijn poriën kan krijgen. Maar goed ook,vwant anders zouden deze mensen met lange tenen weer beweren, dat de blanken het feest willen monopoliseren. Gun de kinderen hun plezier en stop eens met het verpesten van een kinderfeest. Je punt is nu wel gemaakt.
  gemodereerd

 4. Laten de Hollanders hun Sinterklaas feest vieren mensen. Waar maken wij ons druk om? Als er mensen zijn die elkaar met 5 December zich als idioten willen gedragen( door een aantasting van hun morele ontwikkeling) door rond te huppelen in idiote pakken e.d.- laat hen hun gang gaan.
  De hele beschaafde-en ontwikkelde wereld kijkt nog steeds naar Nederland met een houding van ” WTF is wrong with those people???
  gemodereerd

 5. Er is veel onwetendheid om het feest van Sinterklaas.
  In het begin van het ontstaan van het feest zag Siterklaas er bijna hetzefde uit als nu, maar de Zwarte Pieten toen zagen er helemaal anders uit. Ze zagen er niet zwart uit van het roet en hadden ze andere namen.

  Dit feest was van oorsprong bedacht in de 17e eeuw en bedoeld voor schoolgaande kinderen om hen iets goeds te leren, maar ook om hen bang te maken voor slecht gedrag.

  De knechten van Sinterklaas droegen destijds lange witte gewaden en shminkte hun gezicht wit om kinderen bang te maken alsof het demonen waren. Later ontstond er veel kritiek erop hoe een feest voor kinderen zoo bangmakend kon zijn en later veranderde die uiterlijk en karikatuur naar wat anders.
  Die geknecht demonen oftewel tot slaaf gemaakte demonen van de Germaanse God (Germaanse mythologie) op het paard moesten er anders uitzien.

  Nadat Nederland in tijden van Spaanse bezetting werd onderworpen aan wet- en regelgeving van Spanje werd dit kinderfeest verboden. Het duurde enige tijd voordat de Spaanse overheersing voorbij was en dit feest weer werd opgepakt.

  Daarna zagen de helpers van de Germaanse God er anders uit en moest ook die God er anders uitzien. Dit maal werd er gekozen voor iets dat liefdevol uitstraalde en die Germaanse God moest plaats nemen voor Sint Nicolaas.
  Ook die enge boze demonen werden veranderd en zagen er anders uit en moesten helemaal zwart als betekenis van negativiteit.

  Sint Nicolaas kreeg een gouden staaf en zijn geknechte helpers van de onderwereld moesten vrolijker rondlopen, om zo het gezag van Sint Nicolaas niet tekort te doen.
  Omdat het waargebeurd is dat de echte Sint Nicolaas rijk was en veel arme gezinnen hielp en kinderen redde van prostitutie door gouden munten te gooien door het raam werd dit gedachte ook geïntroduceerd in het Sinterklaasfeest.

  Daarom dat er ook voor werd gekozen dat de pieten van Sint Nicolaas cadeaus moesten uitdelen en zoetigheid in de vorm van snoepjes & pepernoten. Die pieten werden ook Struwelpeter genoemd, omdat ze met zoetigheid strooide. Kinderen werden ditmaal beloont voor goed gedrag. Zoals het ook voorkomt en gezongen word in het lied;
  ‘Wie zoet Is Krijgt Lekkers,
  Wie Stout Is De Roe,
  Ohw Lieve Sint Nicolaas,
  Kom Ook Eens Bij Mij,
  En Rij Dan Eens Stilletjes,
  Ons Huisje Voorbij.’

  Dat die zwarte pieten er zwart uitzag had niets te maken met hun huidskleur, maar om het symboliek dat het negatieve werd geknecht door een goed heiligman en er niet aan zijn gezag kan worden getwijfeld. En later pas werd het verhaal voor kinderen verzonnen dat de zwarte pieten door de schoorsteen kwamen om cadeaus achter te laten. (Dit soortgelijk verhaal komt van de elfjes van de kerstman)
  Maar later pas werd er weer veranderd aan dat zwarte piet en kreeg het een pagekostuum, rode lippen en creolen oorbellen. Dat pagekostuum komt van kindslaven van witte huiseigenaren en de creolen oorbellen werd toegepast om de gulheid van Sint Nicolaas/Sinterklaas een betekenis te geven.

  Kortom dit eeuwenoud Hollandse traditie is niet één en al racisme, maar door de eeuwen heen werd het onderhevig aan veranderingen en aanpassingen. De zwarte pieten toen zagen er heel anders uit, dan nu en juist nu weet men zelfs niet zoveel over het eigen traditie en waar de verandering goed voor was. Maar waar het misging aan de aanpassingen van zwarte piet.

  Nu dat Nederland al tientallen jaren multicultureler werd is het ook begrijpelijk dat nazaten van slaven een héél ander kijk erop hebben dan autochtonen Nederlanders. De mensen met een heel ander verleden zien een blanke man op een paard met daarachter zwarte mannen & vrouwen geote zakken sjouwen met cadeus voor kinderen.
  Het zijn anderen die een héél ander kijk erop hebben, omdat zij een verleden hebben gekent als het slavernij of teminste hun voorouders.

  Autochtonen Nederlanders hebben diezelfde kijk niet als anderen, maar dat wil nog niet zeggen dat het bedoeld is om mensem tegenover elkaar te zetten. Weliswaar is er een enorme onwetendheid over hun eigen traditie en kunnen ze het zelf niet goed uitleggen aan anderen die er een negatief beeld hieruit krijgen.

  Als er wat veranderd moeten worden aan zwarte piet, dan zijn het de pagekostuum, creolen oorbellen en rode lippen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.