Koning opent Rijksmuseum tentoonstelling Slavernij op 18 mei

23
Anoniem, Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850 Rijksmuseum, aankoop met steun van het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

Koning Willem-Alexander opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum te Amsterdam. De opening wordt live uitgezonden door de NOS om 15.55 uur via NPO1.

De tentoonstelling Slavernij beslaat de Nederlandse koloniale periode van de 17de tot en met de 19de eeuw. Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod.

Ook de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf worden belicht. Het levert een brede geografische, en tegelijk tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond

De tentoonstelling stelt tien persoonlijke verhalen centraal. Tien waargebeurde verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?

In de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties.

23 REACTIES

 1. Koning waterhoofd zal alleen het topje van de ijsberg onthullen, want hoeveel Nederland heeft verdient aan de slavernij en hoeveel levens het heeft gekost, staat niet vermeld in het museum noch in de geschiedenisboeken. Daarom kent 99% van de Nederlanders deze zwarte bladzijde van hun geschiedenis niet, want de materie is al jaren geleden uit de schoolboeken gehaald. De Piraten Piet Hein en Michiel de Ruiter zijn voor Nederland nationale helden, maar voor degene die de geschiedenis kennen, gewoon ordinaire rovers.


  Maak melding

 2. Drs Kwasi vd Kwasibita hoort ook vermeld te worden. Ook Baron Boni Jolicoeur. Verder Kaptien Broos.

  Jan Ernst Matzeliger (Plantage Twijfelachtig, Suriname, 15 september 1852 – Lynn (Massachusetts), 24 augustus 1889) was een Surinaamse uitvinder. Hij staat te boek als de uitvinder van de schoenzwikmachine.


  Maak melding

 3. Eindelijk gaat Alexander zijn excuses aanbieden aan het Surinaamse volk.
  Als hij dat niet doet dan ga ik massaal deze tentoonstelling boycotten.


  Maak melding

 4. Nu nog een tentoonstelling in Suriname over de recente slacht en moordpartijen van Bouterse (15 onschuldige landgenoten gemarteld, gefolterd, verminkt en standrechtelijk vermoord) en Brunswijk (de slager van de binnenlandse oorlog). De hypocriete Surinamers janken en jammeren liever over misstanden van 200 jaar geleden, maar de bovenstaande massamoordenaars belonen ze met politieke topfuncties. Wat een ranzige struisvogelmentaliteit.


  Maak melding

 5. De wandaden van DB en Brunswijk worden totaal niet vermeld in de geschiedenisboeken die men in het onderwijs gebruikt.Selectieve geheugenverlies daar zou men in Su in oscar voor moeten krijgen daar is men steengoed in van hoog tot laag!!!!


  Maak melding

 6. Ook de Afrikaanse slavernij vermelden in de geschiedenisboeken. Ook de slavernij uit de Bijbel vermelden aub. Ook de hedendaagse slavernij in Nigeria, Kongo en China vermelden.
  gemodereerd

 7. Heeft dit een WAARDE nu de TIJD anno 2021.
  Wat voor goedheid zal dit opbrengen.
  Voor mij is het OUDE KOEIEN UIT DE SLOOT HALEN.
  je kunt hiermee niets, ook de hele Slavernij Geschiedenis zal bij niemand
  iets voelen- prikkelen. Dit moderne tijd zijn mensen met hun eigen trots bezig.
  gemodereerd

 8. Kritiek;

  Er moest/en ook Surinaamse geschiedkundigen bij deze tentoonstelling betrokken worden, hierdoor zoude slavernij in Suriname er beter in tentoon worden gesteld.

  De toon vd slavernij in Antillen was heel duidelijk in te zien en slavernij van Suriname kwam
  er stiefmoederlijk van af.

  Suriname heeft ook genoeg deskundigen/ geschiedkundigen waarop een beroep op kon worden gedaan.

  Triest dat men er geen gebruik van heeft gemaakt.

  Verder

  De slavernij en de rol van Nederland erin was groot. De slavenhandel, maar men moet ook de contractperiode vd Chinezen, Hindoestanen, Javanen en zelf vd Indianen een plaats in geven

  Let op

  – Drs Kwasie, kwasiebita,
  – Jan Ernst Matzeliger, schoenzwikmachine,
  – Kapitein Broos

  Ook de contactperiode van: Chinezen, Hindoestanen, Javanen, Boeroes, Inheemsen hoort zichtbaar te zijn in het rijksmuseum van Suriname.

  Rijksmuseum
  Maakt u ook gebruik van Surinaamse deskundigheid.


  Maak melding

 9. @ Flyer
  Het is nog nooit onomstotelijk bewezen dat de slachtoffers waar jij aan refereert zo onschuldig waren als dat jij hier wil doen geloven. Heb jij je weleens afgevraagd waarom de Nederlandse Premier (Mark Rutte) het dossier voor 60 jaren heeft laten inkluizen die al die vragen zou moeten beantwoorden zodat Suriname echt verder kan en geneest?

  Het is een prachtig initiatief wellicht komt er excuses voor het slavernijverleden. Nog beter is geschiedvertelling vanuit de perspectief van de Surinamer. Ken je geschiedenis dan weet je waar je vandaan komt en ook heengaat. Er is deskundigheid genoeg onder de Surinaamse academisch geschoolden.


  Maak melding

 10. Het slavernij museum heeft tweekanten.
  1. Het bewijst de macht van mensen die ongestoord hun grenzen verleggen
  en weerloze zielen overheersen en hun leven en bezittingen innemen.
  2. Het bewijst de machteloosheid van mensen die niet bewust zijn van hun
  wilskracht en scheppingsvermogens en zich als makke schapen laten leiden.

  Kortom, het verschil tussen een paleis en een hut van klei.
  gemodereerd

 11. Kijk je achter het nieuws uit delen van Afrika, India of Suriname dan zie je ook wat overeenkomsten… Een paar kanttekeningen… De genoemde landen opzich liggen wereldzeeën van elkaar … Een sociale vraag, enerzijds, en de kwestie van onaf-hankelijkheid en de emancipatie van de volkeren, anderzijds…Het besef groeit dat men, het volk dus zelf de problemen zal moeten oplossen… De sociaal-economische problemen… . Tekorten aan vaccin in India zijn er omdat er zonder medeweten van de regering covid – vaccin exporten hebben plaats gevonden.. India betaalt een prijs voor…. Surinamers proberen de erfenis van regering Bouterse te boven te komen.. In de periode Bouterse is er veel geld geleend in het buitenland… Het buitenland dat nu zijn geld teruggestort wil hebben. Wat hebben Surinamers nu van geleerd denk je..Wie moet het geld terug betalen? Is President Santokhi verplicht dat te doen? Onzichtbare leningen terugvinden heeft prioriteit denken sommigen . .. Volkeren wereldwijd ontwaken uit een diepe slaap, dat hoop je in ieder geval . Men stelt nu wel vragen die voorheen niet werden gesteld…. Het is een bewonderens-waardige instinct van de volksmassa’s, die deze vragen nu stellen en om een oplossing vragen…. Onderwijs is een object om je te ontwikkelen… Dat besef voor beter onderwijs groeit wereldwijd…Ook Afrika wordt wakker.. Er is een steeds groeiende inzicht bij de Afrikaan… . De Afrikaan, de Hindoestaan en vele andere volken zijn tot het inzicht gekomen dat vrijheid slechts een leugen is zolang de meerderheid van de bevolking een miserabel bestaan leidt, zonder onderwijs, zonder werk, zonder brood en wiens lot het is om als voetenveeg te dienen voor de rijken en de machtigen.. Rijken en machtigen soms uit een buitenland … Een geweldloze sociale revolutie zoals je die nu in India ziet wordt daarom een natuurlijk en noodzakelijk uitvloeisel van de politieke revolutie…Mensen voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet…. .


  Maak melding

 12. Interessante tentoonstelling. Lijkt me supergaaf en ook super-informatief. Goed om de geschiedenis te kennen en je daarin te verdiepen.
  gemodereerd

 13. Zwarte mensen hebben voor en achter de schermen mogen meedenken om deze tentoonstelling tot stand te doen komen.Tien nazaten van tot slaafgemaakten vertellen de orale geschiedenis van hun voorouder (s).Ook niet blanke conservatoren hebben meegedacht en hebben hun bijdrage geleverd.Het Rijksmuseum heeft ruiterlijk erkend dat het ze nooit gelukt was om vanuit hun perspectief deze tentoonstelling gestalte te geven.En de kwalijke rol van Nederland en de Nederlandse slavenmeesters wordt onverbloemd belicht.


  Maak melding

 14. Waar om Ruud Gullit of Seedorf niet ? Die hebben binding met Suriname
  gemodereerd

 15. De vrouw die Alexander moest rondleiden had het over “Permurbo”.
  Mevrouw je moet je schamen. Het is
  Paramaribo. Nogmaals
  “Pa – raa – maa – ri – boo”. Nederlandse nieuwslezers op radio en tv zeggen ook nog te vaak Pe-ri-me-rie-boo of Pa-ri-ma-ru-boo. Beide uitspraken zijn ook fout. Dat ook NOS nieuwslezers Paramaribo nog steeds fout uitspreken vind ik raar.
  De NOS nieuwsdienst heeft al jaren woordenlijsten voor haar medewerkers gemaakt waarop veel voorkomende buitenlandse benamingen en woorden op staan. De uitspraak staat er ook fonetisch bij vermeld.
  NOS nieuwslezers zouden bij dergelijke woorden nooit fouten moeten maken bij het uitspreken.
  Fonetisch = schrijven zoals je het woord in de oorspronkelijke taal hoort.
  Dus de gidssende mevrouw bij de
  rijksmuseum-tentoonstelling-slavernij ga de juiste uitspraak van Paramaribo maar flink oefenen hoor gudu.
  gemodereerd

 16. De gastvrouw van die dag (Valika Smeulders?) vertelde Willem Alexander dat plantage eigenaren zelf bepaalden hoe lastige slaaf gemaakte Afrikanen werden gestraft.
  Vaak door zweepslagen of verminking (een hand, voet of been eraf).
  Vervolgens vroeg Alexander de gastvrouw “waren er geen rechters die daarover gaan”. “En de straf bepalen?”
  De gids stond even versteld. Over zoveel domheid bij het staatshoofd?
  Conclusie. Alexander had zich niet in de materie verdiept. Anders had Alexander die domme vraag niet gesteld.
  Ook tijdens de Amerikaanse slavernij periode bepaalden de slavenhouders de straffen voor gepakte weggelopen slaven. Ook in Indonesië, India, Brazilië, de Guyana’s, Antillen enzv bepaalden de blanke slavenhouders de straffen.
  Iedereen die over het slavernijverleden leest of het Googled weet dit.
  Maar Willem Alexander het staatshoofd van Nederland die tussen 1987 – 1993 in Leiden geschiedenis gestudeerd had. Weet dit niet.
  Willem had gewoon moeten weten waar en hoe je naar het slavernijverleden van Nederland moet zoeken. En welke analyses hij er op los moet laten.
  De eventuele vragen die er dan nog boven komen drijven zouden dan aangeven dat Willem zich in het onderwerp van dit bezoek had verdiept. En dat wordt altijd gewardeerd.
  Hallooo prins pils daarmee schoor je punten bij een bevolking die je niet zo lang geleden weer voor de zoveelste keer met jou Griekenland trip hebt teleurgesteld.
  Gelukkig dat je zo arrogant en niet slim genoeg bent dat je zulke dingen niet uit jezelf kunt bedenken om de mensen aan jou te binden.
  gemodereerd

 17. Mark Rutte heeft in Leiden (1984-1992) en Balkenende (in Amsterdam) ooit geschiedenis gestudeerd.
  Maar deze twee zijn toch ook geschiedenis vervalsers gebleken.
  Balkenende met zijn roep naar de terugkeer van een VOC mentaliteit die Nederland terug moet krijgen maar er niet bij vermelden dat het toen niets met eerlijke handel te maken had, maar met zeeroverij en knechting van andere volkeren. En Mark Rutte die het slavernijverleden van Nederland ontkent en als niet relevant benoemt.
  En daarom ook niet wil inzien dat zwarte piet niets met traditie van Nederland te maken heeft maar gewoon aangekweekt racisme is die Rutte met zijn misleide superioriteitsgevoel gaande wil houden.
  Volgens Rutte’s redenering zijn “vergeten zaken” ook zaken die niet gebeurd zijn. Uit diepe schaamte? Of een witte mannen kwaal?
  Misschien dat daarom Rutte’s promotie poging in 1992 (geschiedenis) faliekant mislukte. Niemand doet 8 jaar over een studie geschiedenis om daarna alleen een doctorandus titel aan over te houden.
  gemodereerd

 18. Sommige reacties zo stom triest ik ga niet reageren.,maar nazaten van slavendrijvers leven nog steeds in nl en hebben zich gemixt met zwarten en hun nazaten hebben ook maar nog steeds hebben hun een hekel aan alles wat uit suriname komt , ik ken een paar vreselijk slavendrijvers nazaten hun zijn echte kwelzielen van hun racistische voorouders hebben zijn ze ingenomen met hun rattenhol pruiken die vol zit met parasieten. Hun maken mij het leven flink zuur en denken nog steeds dat ik een slaaf ben triest maar waar in nl . Niet allemaal maar ik ken een paar waar je kippenvel van krijgt. Hun nazaten zijn dodelijk wraakzuchtige duivels zielen oude wijven zelfs. BRrrr ik vind ze echt eng die ogen van hun echte duivelse en jeangu zingt mi no broko man zoiets hun worden heet als pepers.


  Maak melding

 19. Net zo iets als wanneer een nakomeling van HH met zijn schijnheilige smoel een tentoonstelling Holocaust zou openen, terwijl hij halstarrig weigert zijn excuses aan de nakomelingen van de slachtoffers aan te bieden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.