dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisLezing over de toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname

Lezing over de toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op zondag 11 oktober is er een speciale lezing in Amsterdam, die in het teken staat van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. Het thema is ‘De toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname mede gezien in het licht van het verleden’.

De inleiding wordt verzorgd door professor dr. Jan Pronk. Ook is er een paneldiscussie met mr. dr. Hugo Fernandes Mendes, professor dr. Ruben Gowricharn en drs. Martin Winter. Het is de 7e Jagernath Lachmon lezing waarmee VHP Nederland jaarlijks de geboortedag van de gewezen VHP voorzitter wijlen mr. Jagernath Lachmon memoreert. 

De soevereine staat Suriname blaast op 25 november 2020 45 kaarsjes uit. Jong, maar niet bespaard gebleven van drama. De coups van 1980 en 1990 zijn daar maar enkele van. Veel vingers wezen en wijzen nog steeds richting Nederland als oud-moederland. “Nederland heeft een dikke vinger gehad in de coup en wilde de ontwikkeling van Suriname bepalen”, is een veelgehoorde kreet.

Jan Pronk, ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking in Nederland (1973-1978/1989-1998), heeft in zijn onlangs verschenen boek ‘Suriname: Van wingewest tot natiestaat‘ zijn visie op de ontwikkelingen in de afgelopen 45 jaren uiteengezet.

Pronk is in zijn boek voorstander van verontschuldigingen en herstelbetalingen door de door de Nederlandse staat aan Suriname in verband met het slavernijverleden. De  ontwikkelingshulp was daarvoor geen substituut. De hulp die Suriname werd geboden was heel hoog. Per hoofd van de bevolking had geen enkel land in land in de wereld zoveel hulp ontvangen.

“We waren ons in 1975 bewust van onze de schuld als voormalige kolonisator. In dat opzicht kan de toegezegde hulp worden gezien als een vorm van herstelbetaling. Echter, het leed dat de bevolking van Suriname is toegebracht ten tijde van de verovering van het gebied, toen de oorspronkelijke bevolking werd gedecimeerd. En vervolgens in de koloniale periode, ten tijde van de slavernij en daarna in de jaren na 1863 toen mensen uit India en Java werden aangetrokken om onder erbarmelijke omstandigheden te werken, dat leed is veel en veel groter. Dat kan niet gemakkelijk met geld worden gecompenseerd”, vindt Pronk.

Zondag 11 oktober van 13.00u – 18.00u, CEC Café, Bijlmerdreef Amsterdam.                  

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Nederlandse ondernemers doen gewoon zaken in Suriname, je moet je gewoon niet druk maken om de politieke rotzooi.
  Er zijn al heel veel outsourcing en callcenterbedrijven in het land.
  Dus mogelijkheden zat. Bovendien verdienen de Surinamers beter bij de bedrijven dan te werken voor Surinaamse uitbuiters. Sommigen bedrijven betalen in Euro’s ook nog erbij.

  Dus is win-win. Surinamers verdienen wat valuta en de Nederlandse bedrijven besparen op kosten. Vanuit zakelijk perspectief moet je wel gek zijn om die stap niet te ondernemen.


  Maak melding
 2. Tja wat moet ik ervan vinden, we staan op eigen benen, weliswaar met meer vallen dan opstaan. De lezing is leuk voor historici.
  Heb nu even geen tijd voor.
  Hebben zat problemen in Sranan.
  Is de first lady ook uitgenodigd, dan kan ze honneurs waarnemen👍


  Maak melding
 3. Niet alleen de know how maar ook de financiële hulp uit Nederland heeft Suriname hard nodig aangezien het land door dictator Bouterse en cs. leeggeroofd is. Toch een geweldige prestatie van dictator Bouterse om het land binnen 10 jaar failliet te laten gaan. Dit is zelfs de Nederlanders met hun 400 jarige overheersing over Suriname niet gelukt!


  Maak melding
 4. Laat NL voor zorgen dat de vlieg-en vrachttarieven van de KLM naar beneden worden bijgesteld.visumbeleid versoepelen.

  NL.had toegezegd 10 jaar na 1975 met meer financien over de brug te komen.Door militairen aan de macht is het uitgebleven.Pronk zal deze toezegging niet vergeten zijn.

  En Surinamers moeten voor zorgen dat corrupte politici in Su niet aan bod komen.


  Maak melding
 5. laten wij positief denken.
  niet halen en trekken van verleden.
  eens komt het goed met ons geliefd suriname.
  Nederland is heel positief over president santokie.
  hij is geen bakba school jongen(man) als de vorige corrupte bende.
  we go forit


  Maak melding
 6. De fanatiek protestantse Pronk heeft met opzet geprobeerd van Suriname een christelijke staat te maken. Hij heeft de Hindoestanen willen uitschakelen. Hij heeft Hindorie omgekocht/omgepraat. Hij moet dat eerlijk toegeven, nu zijn einde nadert…..


  Maak melding
 7. Suriname moet het meer hebben van de private sector. Buitenlandse ondernemers die risico’s durven nemen en aangaan.
  Dat wil niet zeggen dat de overheid geen rol hierin kan spelen, maar ze moeten het wel zakelijk en tactisch aanpakken.

  We hebben niet een heel grote bevolking. Maar op het gebied van (om)scholing en creëren van (nieuwe) banen op de Surinaamse arbeidsmarkt zie ik veel mogelijkheden. Suriname heeft veel verborgen professioneel talent en daar moeten mensen naar op zoek. Met hulp van buitenlandse bedrijven kunnen onze mensen zich in eigen land verder ontwikkelen en ontplooien tot professionals. Daar geloof ik wel in, want er zijn al heel wat (Nederlandse) bedrijven die de uitdaging met succes zijn aangegaan in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES