Nina Jurna derde gast VPRO Zomergasten 2019

10
Nina Jurna derde gast VPRO Zomergasten 2019
VPRO Zomergasten Nina-Jurna | portret (c) Anouk van Kalmthout

Janine Abbring ontvangt journalist Nina Jurna (Renkum 1969) op 11 augustus in de derde aflevering van VPRO Zomergasten. Jurna is Latijns-Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad in Rio de Janeiro, Brazilië.
Ze liep het afgelopen jaar mee met de migrantenkaravaan die van het door bendes en drugsgeweld geteisterde Midden-Amerika naar de VS trok. Ze deed verslag vanuit de gevechten rond voedsel- en medicijnentransporten naar Venezuela en sprak met Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president van het land dat in diepe crisis verkeert. Ook analyseerde ze hoe het kon dat in Brazilië de extreemrechtse ex-militair Jair Bolsonaro tot president verkozen werd.

Nina Jurna over VPRO Zomergasten: ‘Ik hoop de kijker mee te voeren naar dit voor mij zo fascinerende en kleurrijke continent. Latijns-Amerika kent grote contrasten van arm en rijk, van extreem geweld en onverbiddelijke hardheid, maar er is ook de gepassioneerde romantiek en de ontroerende warmte van de bevolking. Ik hoop de kijker deelgenoot te maken van die verschillende werelden, tegen de achtergrond van de actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen waar ik me als journalist en mens tussen beweeg.’

Nina Jurna studeerde Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Toen ze als stagiaire bij Radio Veronica verslag deed van de ontreddering na de Bijlmerramp in 1992, kwam ze erachter dat ze goed was in het vertellen van menselijke verhalen in crisissituaties. Van 1994 tot 2000 was ze verslaggever voor de Amsterdamse lokale zender AT5 en RTV Noord-Holland. In 1995 maakte ze voor het eerst een reis naar Suriname om haar roots uit te zoeken en werd door het land gegrepen.

In 1999 maakte ze samen met regisseur Frank Zichem een documentaire over haar Surinaamse oudoom Louis Doedel, een vakbondsleider die tijdens de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw in opstand kwam tegen het koloniale regime en drieënveertig jaar werd opgesloten in een psychiatrische kliniek. Een jaar later, in 2000, vertrok Jurna met wat bluf en bravoure naar Suriname om er voor RTL en later ook Het Parool aan de slag te gaan. Ze zou er tien jaar blijven. Sinds 2011 werkt Jurna vanuit Rio de Janeiro in Brazilië en sinds 2015 is ze Latijns-Amerika correspondent voorNRC Handelsblad. Ze doet daar verslag van een continent waar na jaren van schijnbaar onwankelbare socialistische leiders nu een tegenbeweging is ingezet.

Nina Jurna groeide op in het Overijsselse dorpje Paasloo, niet ver van Steenwijk, waar in de jaren ‘70 Desi Bouterse woonde toen hij als sergeant op de Johannes Postkazerne diende. Ruim dertig jaar later zou ze de omstreden Surinaamse president en ex-legerleider interviewen op zijn landgoed in het binnenland van Suriname, een zeldzaamheid voor een Nederlandse journalist. Het resulteerde uiteindelijk in het boek Desi Bouterse – Een Surinaamse realiteit (2015).

Het was zeker niet het eerste opmerkelijke nieuwsfeit in haar tijd als correspondent in Suriname: het was door haar speurwerk dat er in 2002 foto’s opdoken van de net aangetreden staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Philomena Bijlhout in het uniform van de paramilitaire volksmilitie van Bouterse, daterend van na de Decembermoorden in 1982. Bijlhout bleek niet de waarheid te hebben gesproken over haar verleden en nog voor Jurna het verhaal zelf had kunnen brengen zag de LPF-politica zich gedwongen tot aftreden.

Uitzending: Zondag 11 augustus om 20.15 uur op NPO 2

10 REACTIES

 1. Ik heb haar altijd betrapt, uitzendingen van 10min. journaal uit Suriname, welke zij uitzond, alleen gericht zijn en waren op afrikaanse kinderen, weinig tot nihil andere etnische kinderen van komaf uit Suriname, te eenzijdige uitzendingen en raciaal. Geen respect voor dit soort elementen.
  Onschuldige arme kinderen worden/werden onrecht gedaan,


  Maak melding

 2. Jammer dat Nina Jurna weg is uit Suriname. Zij behoorde tot de betere journalisten en ze bekeek de zaken altijd vanuit een bredere perspectief. Suriname heeft grote behoefte aan journalisten die zich richten op dieper onderzoek. Zelden lees ik onthullingen van journalisten over de talrijke wantoestanden in Suriname.


  Maak melding

 3. Daar heb je ze weer de betweters die nog geen deuk trappen in een pakje boter ,zelf niks kunnen maar telkens kritiek uiten op anderen die wel durven .schijtbalken zijn jullie ,die alleen vanachter een pc je mond durven open te trekken .Te laf om zelf op te staan ,wachten op anderen om je zaken op te knappen …Lafaards


  Maak melding

 4. praseri jij kunt er zelf anders ook wat van je toetsenbord, zo te zien.
  Heb je toevallig ook niet in de spiegel gekeken toen je je tekst wegtikte


  Maak melding

 5. Ik kan me nog herinneren dat zij in een verkiezingsreportage vermeldde dat zij het erg vond dat bij de VHP meetings baithak gana liedsjes werden gespeeld. Ze is een racistisch ingestelde kafanni die het liefst ziet dat in Suriname alleen kavvvries wonen.


  Maak melding

 6. Jurna was de journaliste die de Nederlandse Staatssecretaris Bijlhout binnen 24 uur te val bracht.

  Jurna is de journaliste die kort voor de verkiezingen vertelde hoe goed het met de Republiek Suriname ging op economisch en financieel gebied.
  Om vervolgens kort na de verkiezing te zwijgen als het graf toen bleek dat het heel slecht ging in het land en met de kiezers had bedrogen, misleid etc.
  Hoe zo onderzoeksjournalist?

  Ik ben benieuwd wat ze te vertellen heeft en zal dus zeker kijken.


  Maak melding

 7. Waarom altijd zo zuur jongens ????? Ze is tenminste verder gekomen dan velen die hier met azijn sproeien !!!!!! Kijk naar deze aflevering van Zomergasten en steek er wat van op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.