Surinaamse Nederlanders gezocht die op zoek willen naar hun roots

39
Surinaamse Nederlanders gezocht die op zoek willen naar hun roots
Dwight van van de Vijver (foto ©Willemjan de Bruin EO)

Tijdens de documentaireserie ‘Geboeid, terug naar de plantage’ volgt de EO Dwight van van de Vijver (35) op zijn zoektocht naar zijn Surinaamse roots. Deze liggen onder andere op de plantage ‘t Vertrouwen in Suriname. Dwight wil graag samen met andere Surinaamse Nederlanders op zoek naar hun roots en ook naar deze plantage.

“Ik heb gezien dat de eerste Van van de Vijver uit Afrika kwam”. Dat vindt Dwight het meest opvallende als hij voor de eerste keer zijn stamboom te zien krijgt. Dwight is in Nederland geboren en opgegroeid en is op zoek naar zijn Surinaamse roots. Van zijn ouders heeft hij wel wat over Suriname gehoord maar niet veel. Ook op school was er niet veel aandacht voor de koloniale periode en het slavernijverleden dat toch enkele eeuwen duurde. Daarom besloot Dwight om zelf onderzoek te doen naar zijn geschiedenis. De Evangelische Omroep pikt dat idee op en is samen met Dwight op zoek naar zijn roots die deels op de onbekende plantage ‘’t Vertrouwen’ liggen. 

Nu blijkt dat er nog meer Surinaamse Nederlanders moeten zijn van wie de voorouders als slaaf moesten werken op deze plantage. Dwight wil graag met hen in contact komen en met enkele van hen daadwerkelijk op zoek gaan in Suriname. Ook zal er in dat kader op 7 september een speciale middag worden gehouden waarvoor zoveel mogelijk nazaten van deze plantage maar ook andere geïnteresseerden worden uitgenodigd. Hier zal Dwight vertellen over zijn zoektocht en geven diverse experts tekst en uitleg over hoe jezelf op zoek kunt gaan naar je roots. 

Komt je naam voor op deze lijst of heb je familie met een van deze achternamen, of ben je gewoon geïnteresseerd in jouw familiegeschiedenis en het slavernijverleden? Stuur direct een berichtje naar de reactie van ‘Geboeid’ geboeid@eo.nl en geef je ook op voor de bijeenkomst van 7 september. Wie weet ga jij in oktober met Dwight op pad.

Ook op Keti Koti 1 juli in het Oosterpark in Amsterdam, kan je Dwight al ontmoeten. Op het grote podium in het Oosterpark vertelt hij om 15.00 uur kort iets over zijn zoektocht en later op de middag omstreeks 17.30 uur in de Boni-Tula Oso (Boni Tula tent) kunnen er ook vragen gesteld worden. Meer info hier.

Aflevering 1 van de televisie serie ‘Geboeid, terug naar de plantage’ kan je zien op maandag 1 juli om 21.10 uur op NPO 2.

39 REACTIES

 1. IK HEB IN DE BUURT GEWOOND VAN.HET VERTROUWEN. DAAR HAD JE FAM..GRASKAMP..FAM.MACROOY . IK DENK DAT ER NOG KINDEREN. VAN DE FAMILIES NOG WONEN. STAATS OLIE VAN NU WAS NIET ZO. IS VEEL.VERANDERD . DIE PDP REED NAAR PARANAM.. NA DIEN..PD LIJN BUS EN DIE STOPTE OP DE HOEK VAN STAATSOLIE DUS MOEST MEN VER NAAR BINNEN. DIJKVELD IS BEKEND


  Maak melding

 2. Hopelijk doen Brunswijk, Misiekaba Akiemboto en al de anderen die op Dwigt lijken mee. Uiteindelijk kunnen ze ervoor kiezen om naar het land van hun voorouders te verhuizen. Boeie!


  Maak melding

 3. Dit onderwerp moet meer verbreed worden.
  Afstammelingen van de roots van de plantagehouders en hun kids, echte en onechte kids. Ook zouden de roots van deze mensen ook leiden naar Europese landen en Israël, Brazilië, enz. Men zou het zelf verder kunnen trekken naar de contractanten, Chinese, Hindustanen, Javanen, et cetera, et cetera. De inheemsen moet men ook niet vergeten.

  Dit zou ook heel interessante zaken aan het licht brengen met alle gevolgen van dien. Gemengde mensen hebben meerdere moederlanden, waar hun roots vandaan komen. Deze mensen zouden ook met hun roots, familie, in Azië, Europa enz in kunnen terug vinden. Dit omdat in Europa zaken veel beter zijn geregistreerd/vastgelegd en bewaard zijn gebleven.

  Het kolonialisme , imperialisme, Christelijk Geloof, enz hebben heel veel gevolgen voor de nakomelingen van vele mensen in de wereld, de nieuwe wereld, Europa, Australië, Azië, Afrika, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Het verhaal van je roots.
  1. De verwanten van je voorouders hebben hun zonder enige vorm van proces gevangen genomen en gezet.

  2. Langs erbarmelijke omstandigheden door het oerwoud heen vervoerd.

  3. Voor een lapje stof, wat kraaltjes, want de meeste leden aan praalzucht, een beetje drank en een geweer of wat buskruit, want zoals tot nu machtsdronken, aan de Arabieren verkocht.

  4. Wat niet verkocht kon worden werd in het ergste geval doodgeslagen. In het minder ernstige geval ver van huis aan hun lot overgelaten.

  5. De Arabieren verkochten hun aan de blanken.

  6. Deze blanken lieten hun onder erbarmelijke omstandigheden werken.

  7. Sommigen probeerden te vluchten maar werden meestal door hun eigen verwanten voor de blanken weer opgepakt( soms onder het toeziend oog van hun verwanten gefolterd en gemarteld.

  8. Dank zij het verzet van blanken vanwege economische en ethische motieven, zijn ze vrijgelaten door de blanken.

  9. Vandaag zijn de nazaten o.a. in Nederland te vinden.

  10. De meeste geven de blanken de schuld voor hun situatie, zonder te kijken naar de perverte rol die hun eigen verwanten hebben gespeeld.

  11. Dat de meeste in de hangmat van slachtoffer schap zijn blijven hangen. En van schuldgevoelens van onschuldigen willen blijven profiteren. En zelf nog feesten op 1 juli dat dit alles hun overkomen is.


  Maak melding

 5. Er is helemaal geen Surinaams roots
  Ja de indianen
  Maar de rest is gewoon waar je voor voor ouders vandaan zijn gekomen
  Stelletje maloot
  Ga toch werken man imbeciel


  Maak melding

 6. De Story of de roots van Negers in Suriname is gewoon dat ze weggeroofd zijn door hun eigen rasgenoten uit hun woongebieden. Geboeid en opgezweept na een mars door het oerwoud ingeruild zijn voor wat spiegels, kraaltjes, wat alcohol en een lapje stop.

  Vervoerd naar Suriname. Hebben moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden. Vaak op de vlucht, vervolgd door hun eigen broeders ( Redi moesoes)

  Bevrijd zijn vanwege economische en ethische motieven van blanken. Niet van zwarten.

  Nu de meeste van deze nazaten doen aan geschiedvervalsing door eenzijdig hun verleden te wijten aan de blanken.

  Een stelletje blanken geld en energie steken om hun te laten in hun waan van slachtoffer zijn. Sommige blanken die leiden aan een ziekte van oneigenlijk zelfkwelling.


  Maak melding

 7. Ik zou zeggen:Surinamers moeten met meer overgave gaan zoeken waar al het verdwenen geld van suriname is!! Dat is pas interresant! Pe a monie deh!!!


  Maak melding

 8. Lijgja. Vertel me. Reageer je om het reageren of is er in Suriname ook nog een ander plaats, in de buurt van Domburg, die ook het Vertrouwen heet, Ook ik heb op Livorno gewoond en kan mij een plaats met die naam niet herinneren, Op basis van mijn reactie op het eerste artikel van deze man blijkt dat plantage het Vertrouwen in het district Commewijne ligt. PDP de afkorting van de buslijn Paramaribo Domburg Paranam ligt in het district Suriname. Een andere verklaring is dat je mijn stuk niet hebt gelezen. Mijn advies : informeer goed over een onderwerp voordat je reageert, natuurlijk ben ik geïnteresseerd in mijn roots. mijn voorouders komen van een plantage waar historisch veel spannende dingen zijn gebeurd. Spannender dan Mariënburg. en zo spannend zelfs dat ik zelfs besloten heb een boek daarover te schrijven. Welke plantage het betreft? Dat wil ik nog niet bekend maken ter voorkoming dat ik anderen op verkeerde ideën breng. Het heeft wel niets te maken met plantage het vertrouwen. Ik weet niet of ik anderen met mijn verhaal geïnteresseerd heb, maar ik zit nog steeds met gaten in mijn stamboom die ik nog moet opvullen. ik ga in ieder geval naar die bijeenkomst.

  Volledigheidshalve een kopie van een deel van mijn vorige reactie gehaald uit database Plantages in Suriname. hopelijk lees je het nu wel.

  16 juni 2019 at 20:01
  Plantages / T / ’t Vertrouwen
  (Ook wel gespeld als: Het Vertrouwen)

  Sranan Tongo Naam
  Tony of Tonée

  Locatie
  Commewijnerivier

  Grootte
  500 akkers (1770); 725 akkers (1819)

  Producten
  Suiker (1826)

  Familienamen Emancipatie 1863
  Alphen, Arco, Arend, Bas, Basel (van), Bertrand, Beurs, Beveren (van), Blanus, Boger, Bol (van der), Bolster, Boomstam, Bootsman, Boreel, Bouwland, Braaf, Brandlicht, Brauw (de), Brenoden, Briel (de), Brittenburg, Broers, Brom (de), Buis, Burg (de), Commok, Corsica, Croesan, Dokkum, Drieling, Foks, Friese, Geduld, Geluk, Gooiland, Goudenstein, Goudvink, Grimaldo, Groeneveld, Guldenhof, Gusman, Haan (de), Haar (ter), Hamel, Han (de), Hans, Hanswijk, Harenberg, Heiliger, Helbardier, Hoefel, Jansen, Jelger, Jobar, Jobson, Judels, Juro, Kammen (van), Kastelein, Kiewiet, Kohier, Kraal, Kroone, Kuisch, Kundert, Lamberg, Liffio, Lunenberg, Malie, Maltas, Malvé, Maro (de), Maston, Meer, Meerveld, Nederrhijn, Ney (van), Noms, Oostzee, Oranje, Overkerk, Piekenier, Plancet, Plas, Polsburg, Praag, Rappo, Robol, Rommy, Rompan, Rotgans, Rusland, Sadelijn, Salamanca, Schade, Scheveningen, Schoonveld, Schuring, Sloot, Snoek, Solo, Steun, Stoppel, Straalsund, Stroeve, Stroom, Talberg, Teloor, Tenpas, Teune, Trouw, Valjaen, Verdun, Verrassing, Vlaanderen, Vrij, Vroom, Vuursch (de), Waerd (de), Waterland, Wezel, Wittevrouw, Zeilenmaker en Zetterman.

  Eigenaren
  1770: Weduwe I. P. Tonnay
  1819: F. Taunay
  1863: Jan Daniel Taunay voor 1/8 aandeel; Charlotte Jacoba Taunay, echtg. van Balthazar Jan Frederik Marcus voor 1/8 aandeel; Susanna Taunay, wed. van Daniel Willem Croockewit voor 1/8 aandeel; Sara Frederica Taunay, echtg. van Johannes Bastiaans voor 1/8 aandeel; Jacoba Taunay voor 1/8 aandeel; Adriana Maria Taunay, echtg. van Louis Diederik Taunay voor 1/8 aandeel; Adriaan Taunay voor 1/8 aandeel; Frederik Taunay voor 1/8 aandeel.

  Ik heb niet uitgebreid gezocht, maar het lijkt mij een interessante plantage te zijn. Op suikerplantages vonden n.l altijd spannende dingen plaats.Ik hoop dat hij iets aan deze informatie heeft.


  Maak melding

 9. Ik vind niet dat deze moeten klagen, want laten we eerlijk zijn, ze moeten de blanken dankbaar dat ze naar Suriname zijn gebracht en beschikken ze over een computer, want anders liepen ze nog steeds rond in hun blote reet !!!!!


  Maak melding

 10. Afri Surinamers blijven jullie niet zielig doen. Jullie geschiedenis is nog veel interessanter dan jullie wel denken en weten. Zie deze koning en verdiepen jullie in deze man. Dit land: Wagadugo, de westerse kalender, waar die oorspronkelijk vandaan komt, enz. De moren en hun rol in Europa, hun beschaving, enz.

  Mansa Moussa was koning (“Mansa”) van het Koninkrijk Mali tussen 1312 en 1337
  Deze koning was de rijkste man op aarde en niemand op aardde kan tot op heden zijn rijkdom overtreffen.

  Jullie moeten niet blijven stilstaan bij de slavernij, maar kijken jullie wat daarvoor was. Afrika is een zeer interessante werelddeel, wellicht de interessantste in de wereld. Zie maar zoveel dieren en mensen die er tussen kunnen leven en wonen en zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 11. Timboektoe

  Ook deze stad en haar/zijn geschiedenis is goed om onder de loep te nemen.

  zie: koning Mansa Mousa ( zoek in google, zie op you tube), idem Timboektoe, de moren en hun beschaving in west europa/zuid europa, hun universiteiten, bouwkunde, enz, ook in de koningshuizen in europa. Zie hoe europa eruit zag voor de moren kwamen en voor dat Columbus in de nieuwe wereld aankwam. Weet ook dat voor Columbus in de nieuwe wereld aankwam, waren Afrikaanse mensen daar al vaak geweest.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. @Cees van Vlaardingen,

  Je loopt wel heel erg achter wat Afrika betreft. Raad je aan om internet te raadplegen over de ontwikkeling van Afrikaanse landen.
  Straks ga je ook beweren dat de chinezen, de javanen, de hindustanen blij mogen zijn dat ze naar Suriname zijn gebracht, anders waren ook zij arm gebleven in de landen van herkomst.
  Ik ga niet ontkennen dat er in Afrikaanse landen, Indonesië en India geen armoede wordt geleden, maar er wordt hard aan gewerkt om die armoede te bestrijden. China heeft de armoede zo goed als opgelost.
  In Suriname echter neemt de armoede hand over hand toe. Wat te denken over de stille armoede in Nederland?


  Maak melding

 13. Jiyani. dit is echt de domme gedachte van de witte. Deze opmerking had ik ook gehoord in een documentaire over de Antillen.Hij doet mij denken aan de protesten in Zuid Afrika. De zwarte betogers kwamen dansend en zingend voorbij en wat zei een witte? “Kijk hoe gelukkig die zwarten zijn, ze dansen en ze zingen” zulke domme mensen moet je niet van repliek dienen. Als ik ze zeg dat hun grootte en mooiste fout in Zuid Afrika is geweest om Mahadma Ghandi, die per ongeluk in de eerste klasse van de trein zat, uit de trein te gooien, zullen ze dat ook niet snappen. Ze horen in de domme klasse en zullen dom blijven. Voortaan niet reageren op deze onzin van een domme witte.


  Maak melding

 14. @Cees van Vlaardingen,

  Jullie mogen de Indiërs dankbaar zijn dat ze textiel naar Rome brachten, anders liep heel Europa nog in boomschorsrokjes.


  Maak melding

 15. @Cees van Vlaardingen
  Ze moeten niet klagen maar de blanken dankbaar zijn ?
  Voor het gebruiken en misbruiken van hun voorouders?
  Als hun voorouders niet tegen hun wil naar Suriname waren gebracht dan zouden hun nakomelingen ook niets van een zogenaamd “beter” leven af weten.
  Ze zouden gewoon blij zijn met het weinige dat zij dan hebben
  Cees of hoe je ook heet, geluk is een relatief begrip. Daarmee wordt bedoeld dat de één een groot huis, grote auto, twee vakanties per jaar, veel geld etc een goed leven noemen.
  Terwijl de ander met zes geiten een hutje om in te wonen en wat landbouwgrond al heel gelukkig is.
  “Cees” jij zit in de riante positie om zo’n vergelijking te maken en om ook wat van je leven te maken.
  Doe dat en toon mededogen met minder bedeelde mensen.
  Het is niet te ontkennen dat het Europa van vandaag welvarend is mede door wat er uit de voormalige koloniën is gehaald m.b.t. goedkope arbeid. Uitbuiting van “zwakkere” volkeren heeft altijd bestaan.
  Ook in Europa. Kijk de geschiedenis maar op na.


  Maak melding

 16. Cees van Vlaardingen is natuurlijk weer zo’n VHPer die Chantokie en soortgenoten aan het promoten is.
  Weer een mislukte amateuristische poging tot misleiding.


  Maak melding

 17. Heel interessant onderwerp. Deze materie houdt diverse mensen bezig. Ik ken kinderen uit gemengde huwelijken ( Hollands-Surinaams, Zweeds – Surinaams, Duits- Surinaams, Tsjechisch) die ook op zoek zijn gegaan naar hun roots. Zo kwamen zij o.a. erachter dat hun roots van vaderskant lag in Nigeria, Liberia,enz.


  Maak melding

 18. laten we eerlijk zijn en toegeven dat de blanken slimmer waren dan de Afrikanen. De blanken hebben hun eigen blanke ras niet tot slaaf gemaakt. Blijkbaar waren de Afrikanen dit wel in staat om zijn eigen volk te verkopen voor spiegel en kratjes. Wiens schuld is het dan.


  Maak melding

 19. Gewoon ziek dat 400 jaar lang mensen tot slaven zijn gemaakt en gratis hebben gewerkt. Verkracht ,verminkt, Afrikanen werden nog slechter behandelt dan beesten. We zijn geen slachtoffers wij zijn de winaars van die geschiedenis. We dragen die diepe wond in onze DNA. En blijven praten over de mooie en wrede dingen die onze voorouders hebben moeten doorstaan in de slavernij zo blijven ze in leven we mogen dat nooit vergeten.


  Maak melding

 20. Stel je niet aan Eugenie, je hoort atheisten ook niet janken hoe ze vroeger op de brandstapel gegooid werden, zwak zielig hoopje mens ben je. Get over it lil B.


  Maak melding

 21. haha eugenie..winnaars..je bent een bitch man, gewoon je bek houden want wij Blanke hebben schijt aan wat onze voorouders gedaan hebben.


  Maak melding

 22. @ Cees van Vlaardingen 27 juni 2019 at 11:01
  Ik zie in Nederland ook mensen in hun blote reet, sommige slapen onder een brug en als het koud is gaat het Leger des Heil langs!
  Hoe zou dat toch komen??

  En wat Afrika aangaat: de witte rovers de hebben deze landen en hun inwoners op dezelfde wijze behandeld als de inwoners van het land Suriname.
  Gelukkig zijn ze nu booming.

  Educate yourself!


  Maak melding

 23. Ik heb de documentaire gezien en moet er bij zeggen dat het behoorlijk indruk gemaakt heeft. Toch zet ik de nodige vraagtekens bij de feiten die aangevoerd worden. Waarom wordt het aandeel van de Afrikaanse stamoudsten onderbelicht of wordt die niet kritisch benaderd ? Het enige wat ik hoor is de rol van de VOC en hoe rijk de Nederlanders geworden zijn door de slavernij.

  @Eugenie. Terecht dat je dit ter sprake brengt alleen vraag ik mij af hoe zou het zijn voor jou als jouw voorouders niet uit Afrika weggehaald waren ? Dan zou jij nu in Afrika geboren zijn en als een economisch vluchteling 10.000 Europa’s aan mensensmokkelaars betalen om naar Europa te komen. Bekijk het ook eens van die ene andere kant.


  Maak melding

 24. op zich heel leuk en prettig in elkaar gezet. enkele minpuntjes: het duurde te eindeloos. heel veel geveinsde vriendschap cq blijheid bij radio Mart. viel mij tegen. een hand had net zo goed getuigd. teveel oude jongens krentebrood. terwijl dat helemaal niet zo is.
  dus iets korter, of meer familie erbij betrekken, lineage.
  verder gewoon uitgekeken en ik ben benieuwd naar het suriname deel. als hij bouterse gaat brasa dan geef ik spontaan op.


  Maak melding

 25. Ze werden niet alleen verkracht maar ook opgehangen, vermoord dus en mensen uit 1 gezin werden doorverkocht waardoor ongewenste seperation van familieleden plaatsvond, daarom verloopt de eenheid onder de nakomelingen van slaven zo moeizaam. Voorts werden ze van hun eigen familienaam beroofd en kregen een andere identiteit opgelegd, namelijk Europese voornamen en Europese achternamen (ook Noord-Amerikaanse voornamen en achternamen). Alles wat verwees naar hun Afrikaanse roots, werd hen ontnomen. Het verkopen van slaven door afrikanen zelf is ten dele waar. Veel Afrikaanse mensen werden gewoonweg geronseld, ontvoerd en niet eens doorverkocht door hun eigen mensen. De slavenhouders ontvoerden veel mensen uit hun habitat, zonder hen te kopen. Er is zoveel dat ik te weten ben gekomen over de periode 1600, 1700 tot 1800 en begin 19de eeuw, voor wat betreft de slavernij. Het is goed om je geschiedenis te kennen zodat je met het heden kunt dealen. Als je geen wortels hebt, kun je ook niet weten waar je vandaan komt. Ook al ben je gemengd, is het belangrijk om je roots te kennen.


  Maak melding

 26. @Bert van Marwijk ,
  Nu laat je hout uit je achter tuin weg halen door CHINEZEN en het goud door CANADEZEN wat is het verschil, nu is het zo dat de Chinees zegt op zitten pootje geven en blaffen als de baas het zegt ,overigens zijn die Chinese hack trowlers al uit de SURINAMSE wateren ,of moet ze die eerst nog leeg vissen


  Maak melding

 27. @ Bert van Marwijk ,
  Toen jullie onafhankelijk werden ,hadden jullie alles ,goed onderwijs mogelijkheid tot studeren aan de noordzee, goede gezondheid zorg, florerende agrarische sector , de hout sector was goed, wat gekapt werd is herplant, Bert kun jij mij vertellen wat er van over is.
  Hout industrie geen kloten meer van over, je maakt geen eindproducten meer ,alle meerwaarde laat je de chineze verdienen , rijst bouw fabriek verkocht aan een particulier voor een schijntje. SUIKERRIET wat is daar mee gebeurd, palmolie je geeft een paar 100 ha aan de CHINEZEN die er voor als nog geen donder mee doen, allemaal grote monden en allemaal gefaalt .
  En kom niet met h het lulverhaal het is een jongen republiek ,dan hebt je vanaf 1954 slecht opgelet .
  De munt eenheid was sfl (gulden) de waarde was behoorlijk goed 2 NFL voor1 sfl wat is er gebeurd sinds dien


  Maak melding

 28. Die man zoekt ZIJN roots met zijn geld en zijn tijd wat is jullie probleem.het is niet jullie geld,tijd of roots gaan jullie maar je eigen roots zoeken of hebben jullie geen roots dat zal het wel zijn.het is zijn volste recht om te vinden dat hij uit Afrika komt waar komen de voor ouders van de negers vandaan uit Afrika dus daar moeten ze hun roots gaan zoeken en niet in China, hoeveel hindustanen gaan met vakantie baar India hoeveel Chinezen gaan niet met vakantie naar China Somo en weet ik veel Javanen gaan naar Indonesië met vakantie hoeveel Suri-Ned gaan naar Suriname naar het land van hun roots jullie kletsen gewoonweg


  Maak melding

 29. Niet vergeten een graafmachine mee te nemen naar Afrika. Diep graven en zo kom je achter de waarheid. De overleden stamhoofden die hun leden als slaven hebben verkocht “de doden zullen spreken” enkel zo kom je achter de naakte waarheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.