TV: Reconstructie van vliegramp in Suriname in programma Andere Tijden

16
TV: Reconstructie van vliegramp in Suriname in programma Andere Tijden
Foto - Nabestaanden lezen de dodenlijsten op het SLM-kantoor te Amsterdam | Rob C. Croes-Anefo

In het TV programma Andere Tijden vanavond om 21.15u op NPO 2, een reconstructie van de gebeurtenissen rond de vliegramp in 1989 in Suriname en de nasleep ervan. Op woensdag 7 juni 1989 stort bij dichte mist een passagiersvlucht van SLM neer nabij Zanderij in Paramaribo. Het toestel vliegt te laag en raakt de boomtoppen. Het rolt om de lengteas en stort om 04.27 uur plaatselijke tijd ondersteboven neer. De ramp eist 176 levens, waaronder een groot deel van het Kleurrijk Elftal, profvoetballers van Surinaamse afkomst, op weg om in Suriname een toernooi te spelen. Elf mensen overleven het ongeluk.

Een onderzoek wordt ingesteld en er blijkt van alles mis te zijn. Twee vliegers zijn te oud, een derde heeft geen brevet. De bemanning is ingehuurd via een Amerikaans uitzendbureau voor vliegpersoneel waarvan de papieren nauwelijks gecheckt zijn. SLM-gezagvoerder Frank de Miranda stelt enkele weken voor het vliegongeluk misstanden op het gebied van veiligheidsprocedures en de technische staat van de vliegtuigen aan de kaak bij zijn werkgever. In plaats van naar hem te luisteren wordt hij geschorst. Hij is dan ook niet verbaasd over de crash.

Marlea Kogeldans verliest bij de ramp haar broer Ruben, een talentvolle voetballer. Ze weigert te schikken en procedeert tegen SLM totdat haar geld op is maar tot een veroordeling komt het niet. Voetballer Radjin de Haan overleeft het ongeluk en wil zo snel mogelijk weer op topniveau voetballen ondanks een gebroken ruggenwervel.

Andere Tijden: Een aangekondigde vliegramp – over de SLM-vlucht 1989
Uitzending: woensdag 17 april, 21.15 uur, NPO 2
Presentatie: Hans Goedkoop.

16 REACTIES

 1. @ Jacobus

  Ik heb bij deze vliegramp ook iemand verloren, het is een crew lid stewardes . Ook zij behalve haar leven is alles kwijt, in 2007 is een zwager van mij in Su ( AZ ) overleden tijdens onze vakantie in
  Su, ook is alles (Gestolen ) wat ie bij zich had !! Dat roven en stelen is er altijd geweest in Su, nu met de situatie is Su is het erger geworden. Ding sakka sakka moerskont.

  sari tori
  Jacko.


  Maak melding

 2. En dan die lijken in het az mortuarium : die werden opgestapeld als kadavers zonder enig respect. Vries accomodaties ontbraken enig hol. Een week later bezochten wij als studenten de plek des onheils , stukken menselijk blees zaten her en der nog vast aan de bosjes . Dus niet goed opgeruimd . Surinamers hebben totaal geen respect, en nog STEEDS !


  Maak melding

 3. Opmerkelijk is dat de SLM van anno 2019 exact dezelfde onregelmatigheden vertoont als kort voor deze ramp.
  Met andere woorden, men heeft niets geleerd van het verleden. Voor de goede orde zou SLM moeten stoppen met vliegen over de Atlantische oceaan het is niet aan hen besteed om een serieuze bussines als deze te voeren en te onderhouden.


  Maak melding

 4. Er is eerder een documentaire over dit vliegtuigongeluk uitgezonden.
  Daarin was te zien hoe mensen als rovers bezittingen van de omgekomen en gewonde personen hebben gestolen. Daardoor zijn er sporen voor verdere onderzoek verloren gegeaan.
  De overlevenden hebben het nog steeds moeilijk mee, hoewel ze verder gaan met hun leven.
  Van dit vliegtuigongeluk kan ik me weinig herinneren, maar van de Bijlmer vliegramp 3 jaar later, zijn de tv-beelden a.h.w. op mijn netvliezen gegrift.


  Maak melding

 5. In Su hebben ze geen respect voor de levenden laat staan voor de doden De 8 decembermoorden hebben het tijdperk van respectloosheid ingeluid.


  Maak melding

 6. Deze vliegramp heeft diep in de Harten van de NedSuries getroffen en natuurlijk ook de Surinamers zelf. We kunnen niet eromheen dat de Nederlandse regering te weinig heeft gedaan voor de slachtoffers en de nabestaanden. Bij andere vliegtuigongelukken stond de Ned regering bovenop met de afwikkeling van de schadenvergoedingen en de nazorg. Terwijl de passagiers van deze ramp ook Nederlanders waren. Het voelt voor de Surinamers nogsteeds meten met twee maten. Er is nooit tot een fatsoenlijke schadeafwikkeling gekomen met de SLM.
  De nabestaanden zijn gewoon afgescheept en SLM is blijven doorvliegen op de luchthaven van Amsterdam alsof er verder niets aan de hand was. Ik vind dat de Nederlandse regering had moeten ingrijpen door SLM onder druk te zetten. Indien gewenst om SLM te verbieden om op Ned grondgebied te landen. Maar ja KLM was toen nog gedeeltelijk in staatshanden en zou ook de KLM treffen. Vandaar dat er geen actie was van overheidswege.
  SARIE TORIE


  Maak melding

 7. Zo is de wereld nou eenmaal, wanneer je leeft hebben spullen waarde. Wanneer je dood bent kun je er niks mee. Dan wil iedereen maar graaien. Van een levende spullen afpakken is al erg, maar van een dode. Je weet nooit wat voor hebie’s je op je neemt, na yu go teki. Vooral hoe die mensen op een wrede manier zijn doodgegaan, ik zou niks aanraken of meenemen. Yu mus hab dikati tu fu go na so wan presi, soso dede. Die mensen kunnen nooit van die spullen hebben genoten die ze hebben afgepakt, a ne bestan.


  Maak melding

 8. Hetzelfde is gebeurt in de Oekraïne met de mh 17 vlucht, daar is ook van
  alles gestolen van de slachtoffers. Aan de hemelse poort is ook paspoortcontrole.


  Maak melding

 9. @@@VliegendeHollander##
  In het gebied waar het vliegtuig was neergestort, weet je hoe arm de mensen daar zijn en ook nogeens een oorlogsgebied.

  En toch petje af voor die mensen, hoe ze zijn omgegaan met de stoffelijke resten. Zij hebben zich ingespannen om zo veel als mogelijk spullen te verzamelen en over te dragen aan de onderzoekscommissie. Het traceren en markeren van lichamen en menselijke resten. Zelfs nog maanden na de crash bleven ze beenderen verzamelen en met respect. Nogsteeds heeft de bevolking daar zeer moeilijk mee en herdenken ze de slachtoffers.

  Je schrijft alles gestolen van de slachtoffers. Ik kan je vertellen dat er weinig persoonlijke waardevolle spullen waren overgebleven. De Nederlandse regering had een grote dank en waardering moeten uitspreken voor de lokale bevolking. Maar nee deze arrogante hollanders zijn zo ondankbaar……………..
  Geen greintje respect. En wat doe jij……..
  Alle documentaires die over de vliegramp zijn uitgezonden heb ik gevolgd. Had jij dat ook gedaan, dan zou je nu zeker anders redeneren.


  Maak melding

 10. @Djakkie,

  Eindbestemming Zanderij

  In 1989 stierven 168 mensen bij een crash van een SLM-vliegtuig bij Paramaribo, waaronder een groot aantal voetballers van het Kleurrijk Elftal. Wat er toen allemaal is gebeurd, is door Iwan Tol beschreven in het boek Eindbestemming Zanderij. Het is één van de beste en tegelijk meest schokkende boeken, die ik de laatste tijd heb gelezen.

  ‘Met jaloerse blikken kijken de nabestaanden naar het buitenland, waar verongelukte voetbalteams tot op de dag van vandaag worden geëerd. Il Grande Torino bijvoorbeeld, het grote AC Torino, dat in 1949 nabij Turijn in dichte mist tegen een berg vloog. Voor de spelers is een gedenksteen geplaatst bij de Basilica di Superga. Of Manchester United, de club die in 1958 acht spelers verloor toen het vliegtuig met daarin de complete selectie van de Busby Babes op de terugweg vanuit Belgrado in een sneeuwstorm raakte, vlak bij het vliegveld Riem in München. Op Old Trafford hangt nog steeds een klok die stilstaat op 15.04 uur, het moment van de ramp.’

  Deze alinea aan het einde van het boek vat goed samen hoe de SLM-ramp en nasleep is verlopen: chaotisch, ongecoördineerd, en met weinig respect voor de nabestaanden. Tot op de dag van vandaag moeten deze mensen het vooral zelf maar zien te rooien. De SLM heeft geen interesse of geld en in Nederland wordt het beschouwd als een Surinaams probleem. Dat veel slachtoffers de Nederlandse nationaliteit hebben of hadden, speelt niet mee.

  Het gebeurde allemaal op 7 juni 1989, toen een SLM-vliegtuig vlak bij de landingsplaats neerstortte. Een onwaarschijnlijk arsenaal aan fouten en blunders ging hier aan vooraf. Het personeel was ongekwalificeerd, de apparatuur verouderd en het toestel zelf aan elkaar geplakt met hulpmiddelen. En in Amsterdam begon de reis al met een enorme vertraging, waarop iedereen weer vertrok naar de stad of naar huis. Het bleek een slechte voorbode, zoals pijnlijk wordt beschreven.

  ‘Pas laat in de avond kwam een grote groep jongens terug uit de stad. Dolf Degenaar merkte meteen op dat er iets vreemds aan de hand was. Ze gedroegen zich ongewoon, net alsof ze waren veranderd in die paar uur. Sommigen waren naar de kapper geweest, hun haren waren gemillimeterd. Maar dat was het niet, het ging veel verder. Pas jaren later kon Degenaar zijn gevoel definiëren: “Op Schiphol heb ik die groep langzaam in een andere wereld zien geraken. Dat weet ik zeker. Ze leken gevangen in een net. Alsof de groep in een vacuümverpakking werd gezogen.”’

  Niet veel later lag het vliegtuig in brokstukken tussen de Surinaamse bomen. Nog steeds, dus zestien jaar later, liggen er resten! Van de lijken werden kostbaarheden gestolen door militairen, zoals de nabestaanden vermoeden. ‘Frits Goodings senior vond alleen de portemonnee van zijn zoon nog terug. Die was leeg.’

  Nauwgezet en met veel gevoel voor de omstandigheden heeft Tol een nauwgezette reconstructie gemaakt van een vergeten ramp, in ieder geval in Nederland. Bij de presentatie van dit boek vorige maand riep Freek de Jonge spontaan op om alsnog een gedenksteen in het Olympisch Stadion aan te brengen, om de voetballers van het Kleurrijk Elftal blijvend te herdenken.

  Na het lezen van ‘Eindbestemming Zanderij’ kan ik me hier alleen maar bij aansluiten, nog meer dan vorige maand. Het geeft de levens niet terug die door extreem slecht leiderschap verloren zijn gegaan, maar misschien wel wat van de herinnering aan deze mensen. Tol heeft hiertoe de beste aanzet gegeven, die mogelijk is.


  Maak melding

 11. schaamteloos waren ook de mensen die MISBRUIK hebben gemaakt van de situatie om gratis te reizen naar SU om zgn dode familie …….

  Op de plek is een monument…je ziet de resten nog van het vliegtuig die ze met zand hadden bedekt…zand is weggespoeld door de regen..


  Maak melding

 12. @Jacobus
  Verhaal klopt dat er vd doden spullen werden gejat…

  de verbrande lijken vertoonden oa ook sporen dat er ringen en kettingen waren verwijderd/gejat..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.