Nederlandse Boekhandelsprijs voor roman ‘Onder de paramariboom’ over reis naar Suriname

4
Nederlandse Boekhandelsprijs voor roman ‘Onder de paramariboom’ over reis naar Suriname

AMSTERDAM, 1 mrt – De roman Onder de paramariboom van Johan Fretz heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2019 gewonnen. Dat is deze week bekendgemaakt bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. De Boekhandelsprijs werd voor vijfde keer uitgereikt.

In Onder de paramariboom reist hoofdpersonage Johannes Fretz – Nederlander van gemengd bloed – met zijn moeder naar haar geboorteland Suriname. Daar wordt duidelijk dat het land veel meer herkenning in hem oproept dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden. Onder de paramariboom is een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, over identiteit en hoop.

Onder de paramariboom won met ruime meerderheid van stemmen. De winnaar Johan Fretz (1985) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en is schrijver en theatermaker. Daarnaast is hij columnist van Het Parool. In 2012 debuteerde hij met het spraakmakende Fretz 2025. De winnaar krijgt een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek. Uit voorgaande edities is daarnaast gebleken dat de prijs een grote stap is op weg naar vertalingen.

De Nederlandse Boekhandelsprijs is een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. Het idee is geïnspireerd op prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland, zoals de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award.


4 REACTIES

 1. Gefeliciteerd meneer Fretz met deze zeer respectabele prijs. Het boek lijkt me interessant en zal ik zeker kopen. Jammer dat er weinig comments zijn op dit positieve bericht. Surinaamse mensen lezen blijkbaar niet zoveel goede boeken, maar alleen maar sensatie-artikelen waarop ze eindeloos kunnen reageren zonder enige diepgang.


  Maak melding

 2. Smatje, volkomen gelijk, gaat het ergens anders over dan over slavernijverleden, politiek, racisme en discriminatie, o ja en niet te vergeten voetbal dan is de belangstelling voor iets anders blijkbaar over


  Maak melding

 3. Mooi, humoristisch en ook ontroerend. Zeker de moeite waard!
  Ik ben Surinaamse, heb het boek in bezit én gelezen.

  @Smatje, is het niet kortzichtig om te stellen dat Surinaamse mensen BLIJKBAAR niet zoveel goede boeken lezen? Waar BLIJKT dat uit?
  Zouden er, als uw conclusie klopt, dan ook ( verhoudingsgewijs) zoveel goed Surinaams literair werk zijn? Kent u die?
  Voor en door wie zouden die dan geschreven zijn?
  Wie niet (goed) leest, kan niet (goed) schrijven!

  Bestaat voor u “ de Surinamer” enkel alleen uit die enkelingen die op dit platform reageren?

  Toegegeven, als je GEEN kritisch lezer bent, dan zou je de conclusie kunnen trekken dat een groot deel van de vreemdsoortige reacties op dit platform, representatief is voor en afkomstig van “ Surinaamse mensen” .

  Gelukkig ben ik én Surinaams én een kritisch lezer en hopelijk u ook een kritisch lezer. 😉

  En @Hans, wellicht was uw laatste zin nog niet helemaal af?
  Bedoelde u “ op dít platform” ? 🤔

  Een vriendelijke groet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.