zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandEerste fotoboek over dagelijks leven inheemsen in Suriname

Eerste fotoboek over dagelijks leven inheemsen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM/PARAMARIBO, 22 jan – Het nieuw uit te brengen fotoboek ‘Points of Recognition’ brengt het hedendaags leven van Surinaamse inheemsen, een prachtige en nog verborgen gebleven cultuur voor velen, dichter bij de rest van de wereld. Als Milton Kam genoeg geld werft met zijn Kickstarter-campagne, wordt Points of Recognition het eerste fotoboek ooit dat het dagelijks leven van Surinaamse inheemsen in beeld brengt!

Met zijn fotoboek wil Milton Kam een raam naar de wereld openen, dat tot nu toe voor zoveel mensen gesloten is gebleven. Hij fotografeerde niet alleen de traditionele levenswijze van de Surinaamse inheemsen, maar ook hedendaagse activiteiten die zeker herkenningspunten zullen opleveren bij de lezer.

Kickstarter-campagne
Kam is gestart met zijn kickstarter-campagne, die het drukken van zijn boek over de Surinaamse inheemsen mogelijk moet maken. Iedereen die bijdraagt aan het binnenhalen van de benodigde 15.000 euro voor het drukken van de eerste 1.000 exemplaren, ontvangt een cadeau. Een gesigneerd boek, met of zonder een fotoprint, een persoonlijke ontmoeting, of een 5-daagse privé-tour door Suriname behoren tot de mogelijkheden. Het cadeau is afhankelijk van het bedrag dat wordt gedoneerd. Steun de campagne hier!

Vreedzamer
“Toen ik in 2007 na meer dan 20 jaar afwezigheid terugkeerde naar Suriname, besefte ik weer hoe uniek de multiculturele samenleving van mijn geboorteland is. Mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden leven hier vreedzamer met elkaar dan in vele andere landen.” Al gauw ontstond bij hem het idee om een fotoboek te maken over de diverse Surinaamse bevolkingsgroepen. “Eerder dat jaar filmde ik voor een kinderprogramma in de Verenigde Staten een Pow-Wow bijeenkomst in New Mexico. Daar realiseerde ik mij dat ik nog nooit een ceremonie had meegemaakt van inheemsen in mijn geboorteland. Ik wist over hen niets meer, dan de namen van de vijf stammen die ik op de lagere school had geleerd.” Daarom koos Milton Kam er uiteindelijk voor om niet alle bevolkingsgroepen van Suriname in beeld te brengen, maar zich te focussen op de Surinaamse inheemsen. Deze oorspronkelijke bewoners van Suriname vormen vandaag de dag minder dan 4% van de totale bevolking.

Herkenning
In Points of Recognition wil Milton Kam de Surinaamse inheemse cultuur zichtbaar maken voor de buitenwereld. Niet alleen voor de Surinamers zelf, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat het leven van Surinaamse inheemsen in sommige opzichten niet heel anders is dan dat van ons.

“Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met de onze. Ook zij knippen hun haren, vinden de liefde van hun leven, zorgen voor kinderen, kijken naar televisie en houden van dansen en sport. Dat is een deel van het beeld dat ik wil overbrengen naar de buitenwereld.
Aan de andere kant kennen Surinaamse inheemsen hun eigen specifieke culturen en unieke vraagstukken. Vanzelfsprekende zaken zoals het volgen van middelbaar onderwijs zijn een uitdaging voor inheemse jongeren in het binnenland. Vaak reizen ze meerdere uren per dag van en naar school, of verblijven ze op internaten in de stad. Daarnaast zijn er nog vele vraagstukken die samenhangen met grondenrechten en het milieu.” In Points of Recognition worden deze vraagstukken niet geanalyseerd of een mening over gegeven. Milton Kam laat wel met zijn foto’s zien hoe kwesties, zoals grondenrechten en het milieu, hun dagelijks leven beïnvloeden. Boven alles wil hij met zijn fotoboek het hedendaagse leven van de Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld brengen.

Voor meer informatie over de Kickstarter-campagne, bezoek: Suriname’s indigenous peoples

opening
Fernandes Express
BODO Party

14 REACTIES
 1. Een heel bijzonder initiatief.
  Jammer dat er in Suriname geen fondsen beschikbaar zijn die dit soort initiatieven ondersteunen.
  Hopelijk krijgt dit project voldoende particuliere steun.


  Maak melding
 2. Zij zijn de enigen die het recht hebben om zich als Surinamers neer te zetten en niet de profiteurs die zichzelf graag als de echte Surinamer te beschouwen.


  Maak melding
 3. Misschien ligt het aan mijn apparaat maar om de paar seconden zie ik groene strepen en blokken in de video. Is er ook iets op Youtube te vinden…

  Zag ook laatst op Koyeba tv zender oudere beelden met Inheemsen die werden gefilmd tijdens een ritueel, ze hadden toen ook blauw rood. Vroeger liepen ze nog zonder schaamte, nu met al die bezoekers van buitenaf verandert dat steeds meer…
  Er is geen ontkomen aan de invloeden van buitenaf, hoop daarom dat ze zich nog vast kunnen houden aan de fundamenten van de tradities die hun voorouders hen hebben nagelaten.


  Maak melding
 4. Zou het logisch vinden als de president uit deze bevolkingsgroep komt en dan heb ik het niet over de nep Indiaan die in werkelijkheid een nazaat is van slavendrijvers.


  Maak melding
 5. @Baba Sai,

  Van mij mag iemand, man of vrouw, uit de Inheemse samenleving in Suriname president worden, mits hij/zij wel over de capiciteiten beschikt.
  Sterker, van mij mag uit elke Surinaamse samenleving een man of vrouw, gladharig of kroesharig, president worden. Maar dan wel iemand die capabel is om het land tot ontwikkeling te brengen en niet met etnische gedonder bezig zal zijn.
  Iemand die het daadwerkelijk meent met de bevolking en niet op die stoel zit om zichzelf, zijn familie en vrienden te accomoderen. Tot nu toe is dat wel het geval, kortom iemand met hart voor de gehele Surinaamse bevolking. Maar ik denk dat zo iemand nog geboren moet worden!


  Maak melding
 6. Wat een leuk initiatief. Jammer dat het nu pas gebeurt, maar ja niets komt voor zijn tijd. Hoop dat het geld wel ten goed komt van de inheemse bevolking. Het kort filmpje ziet er al prachtig uit. Misschien ook op DVD.
  Misschien ook een kleurkaarten actie voor de scholen !!! is maar een idee !!
  Heel veel succes


  Maak melding
 7. @jiyani wat ik wil aangeven is dat deze bevolkingsgroep genegeerd wordt door de anderen. Het wordt de hoogste tijd dat de inheemsen nauw worden betrokken bij de politiek van Suriname en niet alleen je gezicht vlak voor de verkiezingen laten zien. Van alle etnische groepen in Suriname verdienen deze mensen het meeste respect. Bovendien zijn ze ontwikkeld en gedragen ze zich als beschaafde mensen. Waarom kunnen de bosnegers geen voorbeeld aan de inheemsen nemen ?


  Maak melding
 8. Hopelijk dat Milton Kam wel heel goed nagedacht over zijn doel. De voor- en nadelen en het verschil ervan.

  Hij moet geen geesten gaan oproepen waardoor er straks niets meer van de cultuur, enz van de inheemsen overblijft als deze straks overspoeld worden door derden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rz


  Maak melding
 9. Al deze oude volkoren en eenvoudige leefwijzen gaan verdwijnen. Te wijten aan de technologie die steeds meer slaven maakt.
  De blanken maakten vroeger slaaf van je met de zweep, nu doen ze dat met technologie. Alleen, die technologie maakt ook van hun kinderen slaven. Technologie discrimineert niet!


  Maak melding
 10. Echt mooi en prachtig…..maar breng dit soort zaken niet te veel onder de ogen van de blanken….want dit ras reist graag door de hele wereld om kwetsbare kinderen te misbruiken. Enkele jaren terug hebben we 2 blanken van Apoera met geweld weg geslagen die samen aan een kind van 11 zaten
  Dus wees op uw hoede.

  Zo is er een blanke dame die in verschillende landen tijdelijk woont om aldaar kids en vooral jonge jongens te misbruiken. Het is haar dit keer niet gelukt in Suriname “dan schrijft ze op haar website ‘ de jeugd is brutaal geworden door de komst van de televisie”. Ha ha idioot witte schepsel van het dierlijk niveau, NEEN het is niet meer zo gemakkelijk met je ouwe preut sex te hebben met een 14 jarige. Deze dame is inmiddels vertrokken uit Suriname en voor zover ik het weet, was ze in Gambia. Hier had ze een of meerdere kids die ze zo nu en dan wat centen stuurde voor de school. Ha ha, en deze kids worden genadeloos gebruikt en misbruikt door de zelfde steungever. De steungever noemt de kids schaamteloos “mijn adoptie kids”, vervolgens worden de kids in Gambia ….velen al vanaf hun 12 misbruikt door de zogenaamde witte adoptie ouders uit Europa. Binnenkort volgt er een rapportage over de misbruik door blanken!

  We moeten onze INHEEMSE inwoners beschermen tegen de blanke schorems overal ter wereld!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES