Inheemsen Zuid-Suriname steunen verklaring niet

13

PARAMARIBO, 26 okt – Inheemse leiders uit het Zuiden van Suriname ondersteunen de verklaring over landrechten niet. Of scherper gesteld: niet meer. “De mensen hadden op de conferentie de verklaring niet goed begrepen”, zegt woordvoerder Orlando Sabajo. Dus tekenden ze, blindelings naar achteraf bleek.

Dat de verklaring zover ging dat de conferentie abrupt beëindigd moest worden, had niemand kunnen bevroeden. “Achteraf is uitgelegd wat de verklaring eigenlijk inhoudt”, zegt Sabajo. De leiders moeten zo onder de indruk zijn geraakt dat ze president Desiré Bouterse wilden spreken. Er kwam inderdaad ook een ontmoeting. Volgens Sabajo hebben de leiders hun excuses aangeboden.

Bouterse lijtk de de deur nu op een kiertje te houden. “De president heeft de delegatie geadviseerd terug te gaan naar hun respectieve dorpen en na overleg met de bevolking aldaar de bedoelde verklaring in te trekken. Dan is er volgens Bouterse weer een goede basis voor voortgang van de gesprekken”, meldt het kabinet van de president.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Excuses voor wat ?
  Suriname is terug bij af, en word nu verdeel en heerst gezaaid onder de bevolking door de man die nooit zijn excuses heeft aangeboden aan de totale samenleving en ook niet aan de velen slachtoffers die zijn gevallen in het binnenland tijdens de oorlog.


  Maak melding

 2. Getekend door onwetendheid. Dat zei Sabajo. Mi gado, hoe kun je nu om te conferentietafel gaan zitten met analfabeten, die nog leven als in de middeleeuwen. Ook daar is het nog altijd: ieder voor zich en God voor ons allen. Ik denk dat de president in deze voet bij stuk moet houden, anders krijg je een natie binnen een natie.


  Maak melding

 3. Wie gedacht had dat wij allen idioten waren in dit land is bedrogen uitgekomen.

  De huisslaven hebben het weer eens moeten afleggen tegen elke vorm van redelijkheid en billijkheid.

  De Paranen maakten zich al op om die bauxietmijnen te claimen evenals de mensen van Saramakka de olie- en gasvoorkomens.

  De stuwdam was ook geprojekteerd voor de “eigenaren” van Brokopondo.


  Maak melding

 4. Heel Suriname is van Suri’s dus dat ding inheems of uitheems wat voor rotzooi dan ook is rommel is tja braju van boeven roversbende VN


  Maak melding

 5. Powerplay van DDB.Iedereen begreep heel goed wat bedoeld werd, waaromhet er stond, etc.

  Maar DDB was veel te blij dat hij een reden had om weg te lopen.

  Het hele gebeuren zegt dan ook heel veel over de persoon DDB, net zo’n narcist als Berlusconi. Laat hij het voorbeeld volgen en ook voor het einde van het jaar vertrekken.


  Maak melding

 6. Fijne jongens die Marrons.

  De Chinese ambassade heeft al onderzoek ingesteld.

  ” De Chinese slachtoffers begrijpen niet waarom de Marrons overgegaan zijn tot plunderingen en mishandeling. Zij hebben niks te maken met de beschieting. Een van de slachtoffers vertelt wat hij meegemaakt heeft.
  “Rond 19.00 hoorde ik wat lawaai buiten. Iemand kwam binnen en vertelde dat er kort daarvoor was geschoten en een dode was gevallen. Nog geen zes minuten daarna kwamen tientallen marrons de winkel binnenstormen. Ik probeerde de deur te sluiten, maar zij kapten die open met bijlen. Ik vluchtte via de achterdeur het bos in en zag dat na tien minuten mijn winkel in brand was gestoken. Er was achter mijn winkel een gasoline tank, die zij eerst hebben leeg geroofd. Ik heb de hele nacht in de regen in het bos doorgebracht””

  Het verslag van een hardwerkende Chinese winkeliers die werd mishandeld en geplunderd.

  Plunderen en stelen door Marrons. What is new?


  Maak melding

 7. Ik dacht juist Molenaar dat het volgens jou filosofie uitgesproken lieve jochies waren.

  Sommige van deze lieden komen in Parbo roven om zich vervolgens in de jungle te verschansen.


  Maak melding

 8. Die Lewis en VIDs proberen met de belangen van de Inheemsen een persoonlijke vete met de President uit te vechten. Niemand met een gezond verstand zal eens zijn met zo’n verklaring.

  Lewis en VIDs zijn heel erg onbeleefd en hebben die conferentie gesaboteerd, ze zouden door de Inheemsen moeten worden verbannen uit hun gebieden.

  Ik denk dat de Inheemsen en Marrons nu achter zijn gekomen wat voor spelletje VIDS achter hun rug om probeerde te spelen.

  De oprechtheid van deze President om het probleem op te lossen is ze niet ontgaan.

  Ik zou zeggen Sabajo en andere Inheemsen ga weer om de tafel en eis het haalbare, nl. dat er een bepaalde percentage van alle inkomsten uit de grondstoffen in de binnenlanden geinvesteerd moet worden en dat dit in de Grondwet opgenomen moeten worden.

  Over het juiste percentage kan onderhandeld worden, punt uit.


  Maak melding

 9. Lees onderstaande de echte reden waarom sommigen hun excuses hebben aangeboden.

  Zelfs Lewis geeft toe dat hij onoprecht heeft gehandeld.

  ——————————-

  Redactioneel commentaar De Ware Tijd.
  Motieven Grondenrechtenconferentie onzuiver

  25/10/2011

  DE GRONDENRECHTENCONFERENTIE te Colakreek op 21 en 22 oktober is faliekant mislukt. Dit is bevestigd in een verklaring van het Kabinet van de President. Uit het hele verloop van de conferentie tot aan het voorlezen van de gezamenlijke verklaring ondertekend door alle inheemse en marrongezagdragers is duidelijk geworden dat de motieven om breed te discussiëren is losgelaten. De opzet was om in werkgroepen van gedachte te wisselen, een afspraak die niet is nagekomen, omdat de verklaring tevoren was voorbereid en op zak was.
  De voortijdige indiening van de verklaring is bedoeld geweest om de discussie over het zogeheten ‘zelfbeschikkingsrecht’ uit de weg te gaan en te voorkomen dat de filosofie over eigendomsrechten gekoppeld aan de claim op alles wat in en boven de Surinaamse bodem is aan natuurlijke hulpbronnen van de tafel zou worden geveegd.

  Door deze onzinnige eis in te willigen, zal elke regering zich onsterfelijk belachelijk maken en tweedracht zaaien onder de bevolking. Suriname is ondeelbaar. Alle bodemschatten onder of boven de grond zijn bestemd voor de nationale ontwikkeling waarvan elke Surinamer, waar dan ook dient te profiteren. Deze eis kan niet serieus worden genomen. Het schept bovendien een gevaarlijk precedent wanneer segmenten van de Surinaamse samenleving waar bodemschatten liggen en natuurlijke hulpbronnen de regering confronteren met een dergelijke eis.
  Op geen enkele manier wordt aangetoond waarom die eis, gesteld door de inheemse en marrongemeenschap, gerechtvaardigd is.
  Kapitein Lewis die een nadere toelichting van de verklaring gaf op Skyradio, heeft zelf bevestigd dat het punt van de ondeelbaarheid problematisch is, maar dat er andere punten zijn die vatbaar zijn voor verdere onderhandeling. Hiermee gaf hij het onzuivere motief van de verklaring ondubbelzinnig aan.
  Vervolgens hebben degenen die de gezagdragers hebben ingefluisterd over het ‘zelfbeschikkingsrecht’ en tegelijk zich niet hebben gehouden aan de afspraak om in werkgroepen zaken verder uit te spitten zich onbetrouwbaar getoond. Onoprechtheid bij het bespreekbaar maken van het grondenrechtenvraagstuk voert de boventoon. Als niet met een open mind naar de kwestie wordt gekeken, zal het vele generaties duren alvorens het besef doordringt dat eerlijkheid en een gemeenschappelijke opstelling de basis zijn om te komen tot een oplossing van het vraagstuk.

  DAT GELDT OVERKORT voor de ordening van de goudsector waar grote persoonlijke belangen van ondernemers in de sector, die voorname functies bekleden in het politiek, maatschappelijk en economisch leven een sta-in-de-weg vormen. Door tussenkomst van de media worden deze persoonlijke belangen heftig verdedigd met terzijdestelling van de noodzaak tot ordening van de sector.
  Het is spijtig dat een dode is gevallen en gewonden zijn te betreuren in een actie van de beveiligingsdienst Mozart, die is ingehuurd door een goudondernemer. Personen die niets te zoeken hebben in Maripaston gaan er goud delven. Hierdoor ontstaan spanningen en daarmee is het proces van ordening niet gediend. De aanpak van de Commissie Ordening Goudsector is in de media breed uitgemeten. Er bestaat geen aanleiding te twijfelen aan de goede bedoelingen van de commissie.
  Als voldoende bewijzen op tafel komen, dat personen in de commissie belangen hebben in de goudsector, moeten die bewijzen hard worden gemaakt. Onnodig te concluderen dat Gerold Dompig ontheven moet worden als hij onder een hoedje speelt met deze of gene in de sector en deze bevoordeelt.
  Ronnie Brunswijk, ondernemer en politicus, mag niet langer vaag doen over de aantijgingen. Dat hij nu de kwestie trekt in een politieke sfeer is een demonstratie van powerplay. Daar heeft de samenleving niets aan. Als goudondernemer heeft hij het recht aan de bel te trekken als het ordeningsbeleid mank gaat, maar dan op een manier die hem geloofwaardig maakt. Hij beweegt zich in de sector. Van hem wordt verwacht dat hij als coalitiepartner een blauwdruk presenteert over de richting van de ordening in plaats van geesten op te roepen die vanwege de gevoeligheid van het vraagstuk moeilijk te bezweren zijn.-.


  Maak melding

 10. Als de Regering toestaat wat de inheemsen willen is het hek van de dam.deze mensen gebruikten wild en vis planten voor de voeding .wat hout cassave etc.
  Bauxiet en goud werden voorheen weinig  gedaan .
  Als  zij ook nou de delfstoffen opeisen kan straks het land verdeeld worden in vele delen voor elke etnische groep die dat eist.waar is het gezag van de centrale overheid .laten wij stoppen met moeilijk doen in dit klein landje met nauwelijks 500.000 inwoners .wij komen niet vooruit omdat we altijd moeten dwarsliggen .en de opinie van de surinamers die zich schuilhouden in nederland heeft voor ons in suriname  geen waarde . Sorry dan moet je maar terug naar suriname en hier werken . Als straks elke bevolkings groep deze eisen stelt dan hoeven wij ook geen regering meer te hebben en wordt het land in stukjes verdeeld .verenigde  staten van suriname eventueel .
  Willen   wij  dat echt .?
  .misschien moeten wij wat fantaseren  , nickerie voor de
   hindostaan (rijst) en de oostgrens ,  para voor de paraan cassave en een airport  ,      saramacca voor de javaan (staats olie) en ga zo maar verder .wie krijgt marowijne met de westgrens ??? en dan nog een visumplicht voor elkaar instellen. 
  .ha ha ha dat hou je dan van over. Niet vergeten de paspoorten voor elk distrikt.
   Suriname zo prachtig.     


  Maak melding

 11. Suriname, the land of confusion ! Eerst doen de gebroeders Brunswijk en Brunswijk hun zegje over hun criminele broeders in het binnenland en daar doet Venetiaan er nog een schepje overheen met een doem scenario over het binnenland van Suriname.

  De Indianen (Inheemsen) zijn er nu achter gekomen dat ze zijn (in)gepakt door een stel NF adviseurs en marrons die enkel chaos willen hebben in het binnenland.

  In troebel water is het trouwens goed vissen vangen dachten de gebroeders Brunswijk, alleen hebben ze er niet aan gedacht dat er ook ‘ bigi sma’s ‘ zijn binnen de Mega Combinatie.

  Ik praat graag met oudjes en ooit zei een bigi mang tegen mij van: ‘joe sabie foe joe, ma joe no sabie sang a tra mang habie’.
  Maw, kijk uit hoe en wat je doet want er is altijd iemand boven jou, onderwijl je altijd had gedacht dat jij de baas was !!

  Money & the power, power and the money !!! Dat maakt deze kerels helemaal en knetter gek !


  Maak melding

 12. Meneer de topcrimineel past weer dezelfde tactiek toe als 1982-1986, verdeel en heers.

  Suriname ontwikkelen hoort er niet bij als topcrimineel moordenaar Bouterse maar in het centrum van de macht blijft en vervolging ontloopt.
  Wat er ook gebeurt deze monster Bouterse zal ooit achter de tralies verdwijnen.

  Egypte en Libie hebben een voorbeeld gegeven.

  Suriname slaap niet kijk nu naar wat in Argentinie is gebeurd en volg dat voorbeeld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.