‘Wordt Rachid donor?’

2

Speciaal voor de Donorweek (17 tot en met 23 oktober) gaat Rachid Larouz – beter bekend als de zoon van Achmed de slager in ‘Raymann is laat!’ – op ontdekkingstocht om uit te vinden of hij donor wil worden. Rachid gaat hiervoor onder andere langs bij een Transplantatiecoördinator in het AMC en bij Vandana. Zij is Surinaamse en heeft zelf enkele jaren geleden een nieuwe lever gekregen van een overleden donor.

Benieuwd wat Rachid ontdekt? Bekijk het hier:

Het filmpje is onderdeel van een campagne van NTS-Donorvoorlichting gericht op nieuwe Nederlanders. Het gaat om de grootste groepen nationaliteiten (Duitse, Amerikaanse, Britse, Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Caribische, Poolse en Chinese) die zich het afgelopen decennium in Nederland hebben gevestigd. Doel is om mensen die zich in Nederland hebben gevestigd te informeren over orgaan- en weefseldonatie waardoor ze gemakkelijker hun keuze kunnen maken. En deze uiteraard vastleggen in het Donorregister.

Hindoeïsme en orgaandonatie
In het filmpje vertelt de Hindoestaans-Surinaamse Vandana aan Rachid over haar transplantatie en hoe haar omgeving er destijds op reageerde. Binnen het hindoeïsme bestaan er geen belemmeringen als het gaat om orgaandonatie. Sterker nog volgens Vandana is het helpen van de medemens juist een belangrijk onderdeel van haar geloof. Lees hier < http://www.donorvoorlichting.nl/index.cfm?act=structuur.tonen&pagina=241&zoekterm=geloof>meer over hindoeïsme en orgaandonatie.

Ben jij al donor?
Naast Rachid geven zeven andere nieuwe Nederlanders antwoord op de vraag ‘Ben jij al donor?’ Op prikkelende wijze dagen ze zo mensen van hun eigen gemeenschap uit om na te denken over de heersende opinies en opvattingen over orgaandonatie.
Op vrijdag 14 oktober hebben zo’n 65.000 nieuwe Nederlanders die hier minimaal 3 jaar wonen een brief van de minister van Volksgezondheid ontvangen. Bij de brief zit een folder en een donorformulier. De brief en campagne sluiten qua timing aan op de Donorweek, waarin heel Nederland tussen 17 t/m 23 oktober in het teken staat van orgaandonatie.

Post van de minister voor nieuwe Nederlanders
De meeste nieuwe Nederlanders weten niet dat ze zich direct in het Donorregister kunnen registreren als zij zich in Nederland vestigen. In elk land moet de keuze over orgaandonatie apart vastgelegd worden. Iedere nieuwe Nederlander ontvangt daarom drie jaar na aankomst een brief en donorformulier.

Bekijk de filmpjes met nieuwe Nederlanders
• Vandana vertelt: www.donorvoorlichting.nl/surinaams
• Peter vertelt: www.donorvoorlichting.nl/antilliaans
• Pei vertelt: www.donorvoorlichting.nl/chinees
• Lisa vertelt: www.donorvoorlichting.nl/engels
• Vanesssa vertelt: www.donorvoorlichting.nl/duits
• Erman vertelt: www.donorvoorlichting.nl/turks
• Alia vertelt: www.donorvoorlichting.nl/marokkaans
• Joanne vertelt: www.donorvoorlichting.nl/pools

Op deze talenpagina’s is verder veel informatie te vinden over orgaandonatie en -registratie.

Bekijk ook:


2 REACTIES

 1. Stel dat ik mijn hart, mijn bloedvaten, huid en mijn weefsel doneer. Hoe zie ik er dan uit als ik in mijn kist lig? (in suriname wordt het zeer op prijs gesteld als de kist open is als er afscheid genomen wordt).
  Als ik aan het randje van leven en dood lig en mijn hart heel erg gewild is, hoe kan ik er dan vanuit gaan dat de artsen nog steeds hun uiterste best zullen doen om mijn leven te redden ?(we kennen allemaal de gruwelijke verhalen van illegale orgaanhandel).


  Maak melding

 2. Beste Jamila,
  Voor een uitgebreid antwoord op je vrage kun je kijekn op http://www.donorvoorlichting.nl. In het kort: Je ziet er na donatie nog heel goed uit. Je kunt n een open kist worden opgebaard. Er is niks te zien aan je gezicht of je hals of handen.
  En artsen doen zeker hun best voor je. Kijk het filmpje de website!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.