Landkwestie niet beperkt tot Surinaams binnenland

7

PARAMARIBO, 21 okt – Wat doe je als bewoner van het Surinaamse kustgebied die al jaren een stukje rechtszekerheid zoekt op de grond die je bewoont? Geen aandacht van de politiek krijgen en dan horen dat het landrechtenvraagstuk in het achterland wordt aangepakt. Dit zo ongeveer de stemming die parlementariër Shailendra Girjasing bespeurt bij de ‘kustbewoner’.

Het kan er eenvoudigweg niet in dat opeenvolgende regeringen dezelfde fout begaan. “Zo kunnen vaders simpele overschrijving van grond op naam van hun kinderen, niet gedaan krijgen”, zegt Girjasing tegenover de Ware Tijd. Er zijn gevallen bij die al decennialang lopen. Het gevaar bestaat ook nog dat bij de overschrijving fouten worden begaan. Of dat er corruptie om het hoekje komt kijken.

Door de bijna absolute macht van ambtenaren, is de kans levensgroot dat je grond op naam komt te staan van een vreemde. De wetgeving biedt die ruimte nu eenmaal. Het is dus zaak dat er duidelijke en veilige wetgeving komt. “Maar niemand wil hierover praten”, aldus Gisrjasing. Het frustreert dan te weten dat er een heuse conferentie wordt gehouden. Volgens de regering krijgt elk probleem met grond aandacht.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Van dit lid verwacht ik dat hij contact heeft met het volk en weet dat bij overschrijving van percelen door de almachtige ambtenaar voor een fooitje aan anderen gegeven worden.De zoon heeft dan het nakijken.Waar eens je buren hindoestanen waren en van de tuinbouw leefden,komen er mensen die op mij lijken het grond opeisen met beschikking en een deurwaarder.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Overheid krijgt 3000 ambtenaren bij
  .allemaal ongeschoolden die hebben gestemd op ongeschoolde politici. Suriname waarheen…….op naar Afrikaanse wantoestanden en straks een lege staatskast. Back to the eigthies.


  Maak melding

 3. Opmerkelijk dat de werkelijke bewoners van dit land, de indianen het anders aanpakken en inzien, ze zijn helemaal niet afgunstig,jaloers,wantrouwig,roofzuchtig,moordadig.geweldadig,vernielzuchtig als deze geimporteerd afrikaanse afstammelingen, nee, eerder lui, maar tevreden en gelukkig met elkaar. Het verwordt nog een somalie in het binnenland met deze boeven op zoek naar goud. Zie je indianen het land,bos en natuur vernietigen op zoek naar goud, nee, ze zijn tevreden en leven in harmonie met de natuur, zij maken geen problemem zoals deze afrikaaanse afstammelingen. Overal waar ze voet aan wal zetten of krijgen is het roof,diefstal,vernieling ,noem maar op. Wat ze zien willen ze, nemen ze, zo is een djoeka. vroeger woonden ze allemaal over de brug, nu in de stad, gevolg sinds 1990, stijgende criminaliteit. Hun grote voorbeeld en leermeester..romeo bravo..hahahaha


  Maak melding

 4. Ai den tyuku full ambtenaren. klein en groot.
  respect voor degene die geen tyuku aannemen. al moet je dat echt met een flashlight zoeken.

  @Massief, welke vrouw bedoel je? Shailendra is een man, tenzij…


  Maak melding

 5. Eigendom!

  Ons land is van iedereen die in Suriname woont of is geboren. Niemand heeft recht op land dat hij niet gekocht en betaald heeft.
  De kolonisten hebben het gejat, terwijl de boslandcreolen het in bruikleen hebben gehad.
  Noch de kolonist, noch de boslandcreool heeft recht op land dat toehoort aan de oorspronkelijke bewoners, de Indianen.

  Soms denkt de stadscreool dat Suriname zijn of haar bezit is. Dat zij het recht hebben om te bepalen wat, wanneer voor wie is. Dom!
  Dat onze Aziatische medebewoners pas in 1936 aan politiek mochten deelnemen, wil niet zeggen dat ze niets te bepalen hebben.

  De Boslandcreool heeft ruim een eeuw de tijd gehad om het woongebied te ontwikkelen. Zie met eigen ogen wat er staat. Een hut met bladerdak en een half gedempte waterput. Zelfs een bankje om op te zitten onder de manjaboom was hen te veel werk. Men wil alles, maar wil er niets voor doen. Dat brengt moesje niet naar Parijs, toch?

  De regering neemt alle betwistgebieden in beslag, eigendomsbewijzen en alle erfpacht bewijzen vallen weg en de toewijzing start opnieuw. En niemand krijgt meer dan hij of zij kan bewerken aangeboden (halve Ha).
  Per jaar dient er een bedrag voor worden betaald. Wordt na een jaar de grond niet bewerkt, dan wordt die weer ingenomen door de overheid.
  Daarnaast bepaalt de overheid welke gebieden geschikt zijn voor landbouw, veeteelt en kleinschalige mijnbouw. Daar wordt dan de grootte aangepast.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.