De in de schoot geworpen blunder van Bouterse

26

PARAMARIBO, 17 jan – De oppositie krijgt ruim garen te spinnen bij het besluit van president Desiré Bouterse om de first lady op de publieke loonlijst te plaatsen. En dus niet zijn echtgenote alleen. Het is een gigantische blunder die dito kansen baart. Wie haalt het ook in zijn hoofd de “vijand” geld aan te bieden.

Want, wat voor naam je er ook aan geeft, daar komt het op neer. Het is je reinste zelfmoord. En wat is makkelijker voor die tegenstander het aanbod af te slaan en je met de billen bloot te laten staan. Ex-president Ronald Venetiaan deed precies dat. Hij toog naar het parlement en verraste de coalitie compleet door te zwaaien met het kersverse presidentieel besluit van Bouterse. Het parlement werd er met de neus op gedrukt.

De first lady werd voor het eerst in de nationale geschiedenis een schadeloosstelling toebedeeld. Het tragikomische aan dit alles is dat, op de keper beschouwd, niemand daar echt bezwaar tegen zou hebben. Als er al tegengas zou zijn, was het vroeg of laat op eigen houtje weggestorven. Maar nee. Een of ander genie moest zo nodig op het briljante idee komen ook de vrouw van Venetiaan te bedenken.

En met maar liefst hetzelfde bedrag dat Ingrid Bouterse over vijf jaar zal hebben opgestreken. Ruimer kan je het doel niet opentrekken, zouden ze bij voetbal zeggen. Of hadden de genieën niet kunnen voorzien dat het politieke rendement soms harder trekt dan het financiële? En dat ook de president een beetje bescherming kan gebruiken. Nu maar uitzien naar wat de andere partij er van bakt.

26 REACTIES

 1. Gaarne zou ik deze discussie naar een ander niveau tillen. Het lijkt me een goede stap in de richting van de vrouwen emancipatie in suriname. Jammer dat mevrouw Bouterse het niet stampvoetend heeft afgedwongen.vrouwen groepen grijp de kans en zet je zaak weer op de agenda. Mevrouw Vandenburg heeft heel hard gewerkt als first lady ze verdient het wat mij betreft accepteert zij haar achterstallig loon en stopt het in een foundation die arme kinderen helpt, Liesbeth Vanenburg Foundation klinkt goed.


  Maak melding

 2. In dit land denken wij te veel in termen van prasi-oso’s. Als Bosje niet een fatsoenlijke conferentezaal had gebouwd zat de president nog steeds opgescheept met dat hokje nabij de Palmentuin.

  Als die bruggen over de Coppename- en Suriname rivier er niet waren zaten wij anno 2011 nog steeds opgescheept met twee tijdrovende- en brandgevaarlijke veerboten.

  Forward ever, backward never.

  Bouta doet zaken en Vene speelt nog steeds huisje.


  Maak melding

 3. Ja ja we begrijpen het.

  Surinamers laten zich liever op een primitieve front manier besturen en begrijpen dus niet wat hun probleem precies is.

  Iedereen die tegen dit besluit is, heeft dus liever de front corrupte, onetische, en nepotistische manier van besturen.

  Wel wennen jullie maar aan, alles wordt transparant ook de vergoeding van de FL, haar onkosten worden niet meegenomen onder presidentiele kosten waardoor niemand meer weet wat en hoeveel de FL precies verdiend of heeft uitgegeven. Ook haar functieomschrijving is nieuw in Suriname.

  Dit is geen front die regeerd, Suriname was onder front verworden tot een banana republiek er is dus werk aan de winkel om alles recht te trekken. De vijand heeft liever dat alles bij het oude blijft want dan konden ze lekker blijven rommelen.


  Maak melding

 4. Te stellen dat president Bouterse de ex president Venetiaan en diens vrouw als vijand beschouwt is ondenkbaar.Volgens van Dale netekent een vijand: een persoon die een ander haat en dat door woord en daad toont of tracht te tonen, die opzettelijk een ander tracht te benadelen. Waarom moeten we als Surinamers zo negatief blijven denken? Kun je iemand niet rechtvaardig en terecht behandelen, omdat die persoon jou hekelt? Is oog om oog tand om tand verplicht? Zelfs Jezus beschouwde Judas niet als zijn vijand. Hij had liefde voor de mens. En wat doen wij Surinamers? We willen vergeven worden, maar we leven met haat. Waarom kunnen we niet proberen om het positieve ook uit zaken te halen? Daar zit immers zoveel kracht in. Srananmang, un denk a tori.


  Maak melding

 5. Tempoh op 4

  “Liesbeth Venetiaan = NOT FOR SALE !!!!!”

  Weet je wat, ze is ook maar een gewone neger die geen enkele verstand van geld heeft.

  De hindustaan had het wel genomen en desnoods een paar koeien mee gekocht zodat de achter kleinkinderen nogsteeds melk van kunnen drinken.

  De chinees had het waarschijnlijk geinvesteerd in zijn winkel.

  De Javaan had het ook geinvesteerd in zijn warung.

  De blakaman Vene schreeuwt “mi no wani a moni”.

  Dit is die hele denkwijze vandaar dat de nps achterban tot de armste behoort in Suriname. Dankzij Vene ‘mi no wani a moni’ terwijl de rest om zich heen zich aan het verrijken is.


  Maak melding

 6. Suriname is als een klein dorp er is wat gebeurd en men houdt er een hele week over het zelfde te praten.Waarom praat men niet over de armoede in Suriname hoe men die kan bestrijden en de werkloosheid onder de jongeren dat zijn thema`s die vele mensen wat zeggen, verder kan men meer rijst exporteren om sterke valuta`s te verdienen?De ex-president heeft een heel goed salaris zijn vrouw kan het geld dat ze zou ontvangen met twk storten op conto`s van verschillende weeshuizen dan heeft ze met dat een goede daad gedaan.Als Bouterse zijn vrouw vind dat ze ook haar salaris kwijt wil dan ze ook het zelfde doen.


  Maak melding

 7. natuurlijk gaat ze het geld niet aan nemen , want haar man heeft al voor de volgende 50 jaar genoeg dollars weten te vergaren , en toch heeft hij nog het lef om SRD 270.000 aan te nemen als vacantie geld .
  hij is laf en harteloos , kijk maar wat hij heeft na gelaten voor surinaamers 0,0 .
  en hij is niet de enige , de voltallige front regering moet aanpraakelijk gesteld worden voor deze wandaden .


  Maak melding

 8. Vijand of geen vijand, President Bouterse heeft de plank volledig misgeslagen met dit besluit.

  Het getuigt van heel veel lef en hoogmoed om in deze tijd, waarin er gesproken wordt over SAP 2 (SVP), te komen met maatregelen als deze.

  Het is te dom voor woorden dat dit gebeurt. Waarom moet dit nu, waarom moet dit met TWK, waarom dan niet vanaf 1975? Etc etc. Te dom voor woorden en het zijn “misstanden” als deze, die de oppositie natuurlijk haar bestaansrecht geeft.

  Wie is de politiek adviseur van deze President eigenlijk?


  Maak melding

 9. Het kernpunt is hier:”Moet de vrouw van de president ook loon -lees compensatie – krijgen en is zij als vrouw van de president ook niet deels bepalend voor de toekomstige wandel en handel van die president?

  Ik vind dat een ‘gendereuse’ benadering, op grond van een modern maatschappelijk denken, van de rol en het recht van de vrouw binnnen het gezin of organisatie en dat hier terecht de First Lady recht op heeft.

  De hoogte van het bedrag laat ik in het midden.
  Srika


  Maak melding

 10. Flo,
  Wie zou ook weer wie met wortel & tak uitroeien, maar ondertussen niet het lid van die ketel op z’n snuffert zien?

  Ronald is een rigide mens, ja zelfs ook al barst het.


  Maak melding

 11. @Flo
  Ben je zo onnozel en denk je dat iedereen in SME net zo onnozel is als jouw?

  @Rajin
  Vreemd maar DDB zegt dat hij iets in de grondwet moet corrigeren, je weet wel die grondwet die Boisje zo geweldig gemaakt heeft. 😆

  @Pinto
  Bosje wie is dat? We zien of horen niet meer van hem. Vroeger hoorde je wel eens wat van hem. Over zijn diefstallen, zijn corruptie, de doorgeschoven rekeningen, die niet geregistreerde leningen, etc.

  @a.h
  Helemaal met je eens. Een instituut als F.L. is gewoon heel sexistisch, als of vrouwen niets anders kunnen dan lindjes door knippen. Ze hebben gewoon recht op een eigen carriere. Liesbeth moest haar carriere opgeven, gelukkig koste het haa niet har inkomen over die periode maar haar goede carriere was wel mooi naar de kl.ten.
  En deze vrouw ook. Nu heeft ze eindelijk de kans om dankzij het inkomen van haar man iets anders te doen dan achter het aanrecht en in bed haar man te behagen. Ze zou bv eindelijk eens iets aan haar ontwikkeling kunnen doen. Maar nee hoor, ze wordt nu terug gestuurd naar de kleuterklas: lintjes knippen en vouwblaadjes vouwen. Schandalig toch. Ze kunnen haar beter een studietoelage voor de moeder mavo geven zodat ze op het zelfde niveau als haar man komt. 😆


  Maak melding

 12. Ik stel me t volgende voor hoe t gesprek met de adviseur ging.
  Na dat t plan was ontvouwd is t volgende beeld dat ik voor ogen krijg:

  Drop the bomb, en daarna om t gesteund te krijgen achter de hand naar Venetiaan toe, op fluistertoon ,we betrekken mrs. Venetiaan er ook bij ,geven haar ook wat, zodat de oppositie ons niets kan maken.

  Zo gezegd, zo gedaan, daarbij buiten de waard te rekenen.
  Want mrs.Venetiaan met principes bedankte, en toen , ja toen stond t hele plan voor a-sociale aap.


  Maak melding

 13. Nosok@,
  Ik kan niet ter verantwoording worden geroepen voor vermeendheden van Bosje.

  Belangrijk is dat hij mede zijn zegen heeft gegeven aan de tot standkoming van significante zaken in- en voor dit land.

  Ik kan nu wel op elk willekeurig moment van de dag of nacht over de weg afreizen naar Nw Nickerie of Albina visa versa.

  Hij-/zij die zonder ballast is werpe de eerste steen.


  Maak melding

 14. neus,

  Ja ik ken die grondwet, waar front 15 jaar mee heeft geregeerd en waar zij steeds aangaven dat er hiaten zijn maar nooit hebben aangedurfd die aan te passen enkel omdat het ze goed uitkwam. Je weet wel die troebel water en vissen, vraag maar aan jullie front jurisdische adviseur kruisland wanneer hij voor het laatst heeft voorgesteld de grondwet te aan te passen.


  Maak melding

 15. De in de schoot geworpen blunder van Bouterse
  Geplaatst op Monday, January 17th, 2011 om 2:38 am in Politiek, Redactioneel…IK WEET ZEKER……dit is geschreven door een iemand zonder verder denken in zijn bovenkamer.

  Wij leven in 2011…moet alles nog steeds gratis….als die 5% winst van I’AMGOLD zie daar alvast die domheid…vooral NPS….geef die vrouw gewoon haar eigen hap.
  In de toekomst komt een lady the first nooit meer op 8000 maar op 80.000…noem maar op jaja p/m.

  Dus men moest zeker 10 jaar geleden Su, afhouden van een first lady……maar de ezels deden weer niks en willen nu gratis FIRST LADY…..niemand kan die vrouw verplichten FIRST te spelen…dus dan zeg ik BETALEN…al is het haar lot…BETALEN.

  LATEN DIE MANNEN JULLIE VERTELLEN HOEVEEL FIRST LADY’S ZATEN OP O.W…laten zij jullie vertellen…..en deze dames mochten op kosten (ow) onder een hoop frommel schrijven gewoon studeren minimaal 4500.Srd in de maand…jullie moeten als NPS meer weten maar jullie zijn gewoon te dom voor….VHP is gewoon sluwer….NPS DOM DOM DOM.


  Maak melding

 16. Wie is er blijer met deze z.g. blunder dan de auteur van dit artikel? Het druipt er vanaf: eindelijk kan ik Bouterse een hak zetten. Dom en getuigend van een inkt zwarte inborst! Wel, zo ziet transparantie van beleid eruit, als je dat niet snapt ben je zieliger dan ik voor mogelijk hield. Kijk eens rond in de wereld (daarmee bedoel ik voorbij Nickerie en Albina) en zie wat er gebruikelijk is.


  Maak melding

 17. Bye the way, ik had Lisbeth Venetiaan hoger ingeschat dan dat ze zou meegaan in die achterhaalde pras’oso, panginengre mentaliteit van de NPSleider.


  Maak melding

 18. Als je even googled zou je dit ook weten:

  Even though the first lady of the United States (FLOTUS) isn’t a salaried position, she is given a budget to carry out her work. (Her husband, by contrast, makes $400,000 — an amount signed into legislation by President Bill Clinton in September 1999. You can read more about the president’s salary in “How much does the U.S. president get paid?”) But she didn’t always have a budget to work with: Until the 20th century, the president and first lady paid for entertaining costs themselves [source: Watson]. If the first lady needed funds for an event or required the assistance of a secretary, she had to suffice with small sums rationed from the federal budget and temporary aides sent from other departments around Washington. Some first ladies even asked their family members and the wives of other White House officials to lend a hand during the “social season” that lasted from November to April [source: National First Ladies Library]. But all that changed on Nov. 2, 1978, when President Jimmy Carter approved public law 95-570, which provided for the first lady’s budget and staff [source: The American Presidency Project].

  Mw Bouterse krijgt een tegemoetkoming, een budget om mee te werken. Mw Venetiaan heeft dat al die tijd uit eigen of s’mans middelen gedaan en dat krijgt ze nu vergoed, alleen snapt haar man dat niet. En omdat hij het e.e.a. heeft geroepen zonder met haar daarover te overleggen wil ze hem niet nog meer voor schut zetten als hij zichzelf al die jaren al heeft gedaan.


  Maak melding

 19. Beste Rajin, n.a.v. 16/ Maak je niet al te druk met die gasten. Deze discussie lijkt volstrekt zinloos. Het zelfde als bij de bouw van de brug toen over de Suriname rivier. Maar ook toen Suriname het besluit nam om Anthony Nesty naar de Olympische spelen in Seoul te sturen. En toen hij terug kwam met goud, was iedereen weer stil. Dus hoe vaak moeten wij dit ‘gedram’ van sommigen in ons midden nog blijven aanschouwen.

  Sommigen kunnen weinig toevoegen, ze doen gewoon mee omdat ze zich achter een bijnaam kunnen verschuilen. Meer niet.

  http://nos.nl/video/49756-1988-goud-suriname.html


  Maak melding

 20. uit de opmerkingen van sommigen kan je meteen opmerken dat ze tegenstanders zijn dus elk rationeel denken is bij hun uitgeschakeld.
  Deze maatregel van President Bouterse is terecht en verdient een pluimpje.

  Ik denk juist dat Venetiaan de plank misslaat en dacht iets in handen te hebben om deze regering een hak te zetten.
  ,maar laat gewoon weer zien hoe achterhaald zijn denkwijze is.

  We zien nu hoe slim Surinamers zijn om deze mensen opzij te zetten en kiezen voor mensen die in elk geval rationeel denken.


  Maak melding

 21. Beste Blakaboy (reactie #9),

  Je stelt retorisch de vraag; “waarom dit nu moet, waarom dit met TWK, waarom dan niet vanaf 1975? Etc etc”. Verder: “Te dom voor woorden en het zijn “misstanden” als deze, die de oppositie natuurlijk haar bestaansrecht geeft”.

  Wanneer je de moeite zou hebben genomen ietjes verder na te denken, dan zou ook jij deze vragen zelf kunnen beantwoorden. Want alvorens je op besluiten komt, zul je eerst zaken zou moeten signaleren en kijken wat je ermee kunt in ‘Nationaal Belang’. Wat men noemt ‘Innovatief Denken’.

  De wijze hoe de betaling aan mevr. Liesbeth Venetiaan voorheen liep, waren juridisch WEL correct, maar praktisch (organisatorisch) ONVOLDOENDE transparant en zelfs omslachtig, ten aanzien van de ’intenties’ die daarachter schuilgingen. En opgrond van die intenties is naar ons idee dit ‘verfrissend’ besluit genomen, om de positie van de First Lady te institutionaliseren. En let op, dat bijvoorbeeld binnen de Caricom en elders, deze aanpak gekopieerd zal worden. Ala ogri e tya wan bun.

  http://www.youtube.com/watch?v=L91pAl3XYC8&feature=related

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya hebben ons tot in de late uurtjes ook over dit besluit van het Kabinet van de President gebogen. En komen tot de volgende conclusie, dat het besluit slechtst geboren is uit een eerdere organisatorisch ‘incorrecte situatie’, die de huidige regering is komen aantreffen t.a.v. de vorige First Lady mevr. Liesbeth Venetiaan m.b.t. haar eerdere positie als First Lady.

  Slechts de ‘intentie’ van de vorige regering was juist, maar de wijze hoe daar organisatorisch nogmaals invulling aan de idee gegeven was, bleekt ‘juridisch’ volstrekt amateuristisch en NIET getuigen van voldoende respect voor haar positie. En aan dat amateurisme heeft het huidig Kabinet van de President nu een eind aan gemaakt. En tevens rechtgezet voor alle toekomstige First Lady’s. Zonder weer het wiel te hoeven uitvinden.

  http://www.youtube.com/watch?v=HEGGUQ3yiCg&NR=1

  Maar wat nu – en nu komt het – als een oppositionele politieke partij in Suriname binnen haar politieke organisatie, in het diepste geheim ‘speciaal’ voor haar hoger kader een ‘medische instituut’ geïnstalleerd heeft. Onder leiding van in Europa en de Verenigde Staten van Amerika afgestudeerde medici. Met de dringende ‘eis’ dat al haar hoger kader binnen de kortste tijd volgens een vastgestelde eigen financiële bijdrage, zich hoort te Skin-Bleachen (het op onnatuurlijke wijze doen bleken van de donkere huidskleur tot blank). Pas dan vragen wij onszelf af, wie hier de politieke adviseurs van zulks een absurd idee geweest zijn. En met welke intenties. Maar vooral wat in ‘werkelijkheid’ achter zulks een vernederend partij besluit schuilgaat.

  De First Lady van een Land hoort een model vrouw te zijn met een eigen budget naast haar normale gezinsverantwoordelijkheden. In het bijzonder jegens haar man en kinderen. En het moment dat zij First Lady wordt, de hoogste positie die ook een vrouw in de politieke hiërarchie van een land kan bekleden, dan hoor je haar ook met alle egard te behandelen. Omdat zo’n presidentsvrouw in principe NIET meer gewoon is, maar tevens horende tot één van de belangrijkste symbolen van een natie. Zowel naar binnen als naar buiten toe.

  En als sommigen politici NIET die competentie of bewustzijn hebben, om het belang van haar positie binnen de staat naar de juiste waarde te schatten – een misvatting die tegenwoordig ook in vele hedendaagse gebroken gezinnen merkbaar is – dan wil dat nog niet zeggen, dat ook anderen dat voorbeeld horen te volgen. “Ini wan man e bosi en wefi na en fa”.

  http://www.youtube.com/watch?v=rPBH57BWhpE

  En als een racistische oppositionele Surinaamse politieke partij haar donker gekleurd hoog opgeleid kader onder druk zet, om d.m.v. een zalfje hun huidskleur tot lichtkleurig of zelfs blank te veranderen, op voorwaarde van toekomstig politiek succes. Bijvoorbeeld accommodatie in een hoge maatschappelijke positie of ambtelijke functie, dan is dàt juridisch naar ons idee incorrect, maar vooral ethisch volstrekt krankzinnig.

  En waar wij het hebben over ‘Nationaal Belang’ en bestaansrecht, kun je jezelf beslist na dit gelezen te hebben nu de vraag stellen, wie in de toekomst dàt belang het beste zal weten te dienen en volgens welk soort ‘recht’. Zonder jegens zichzelf, zijn naasten en zijn omgeving, bij voorbaat al afschuwelijk verraad te hebben gepleegd.

  http://www.youtube.com/watch?v=q8jxALtWGVQ&feature=related


  Maak melding

 22. If some one desires expert view regarding blogging and site-building afterward i recommend him/her to visit this web site, Keep up the nice work.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.