Dubbele nationaliteit Surinamers blijft boeien

34

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 17 jan – De dubbele nationaliteit voor Surinamers buiten Suriname blijft intrigeren. Dit bleek onlangs weer tijdens een bijeenkomst van coalitiepartner Abop in Nederland. Minister Falisi Pinas van Transport Communicatie & Toerisme wierp een balletje op.

Volgens een verslag van de Ware Tijd was het een voorzichtig balletje. Begrijpelijk overigens. “Laten we gezamenlijk erover nadenken en de goede kanten overnemen en tot een besluit komen”, zei Pinas. Een uitspraak waar je alle kanten mee uitkan. Zoals een goed politicus betaamt. Pinas gelooft wel dat de dubbele nationaliteit voor Nederlanders van Surinaamse komaf wat op te leveren heeft.

Vooral op economisch gebied zou Suriname er wel bij kunnen varen. Nederland heeft meer toegang tot en ervaring met de internationale zakenwereld. Surinamers in Nederland zitten dichtbij het vuur en kunnen zogezegd een link trekken naar hun roots. Het onderwerp ligt nogal gevoelig in de Surinaamse politiek. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Vooral het deelnemen aan verkiezingen knelt.

34 REACTIES

 1. Het onderwerp ligt nogal gevoelig in de Surinaamse politiek. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Vooral het deelnemen aan verkiezingen knelt.

  Mochten de personen met een dubbele paspoort die deel willen nemen aan de verkiezingen in het land en zij ingeschreven staan in hun Kies District in Suriname dan zou het volgens mij geen probleem hoeven zijn.


  Maak melding

 2. Het zou mooi zijn als de mogelijkheid bekeken werd dat Surinamers in Sur.die ook het Nederlanderschap prefereren die ook te krijgen,naast hun Sur. nationaliteit?Er zijn niet veel Suri’s die dat willen.Dan is het wel mogelijk om die wel willen in de gelegenheid te stellen…

  Cobie.


  Maak melding

 3. moeten gewoon kiezen en niet van twee walletjes eten,of nederlander en suri paspoort inleveren of surinaams en dan met de eerstvolgende boot terug.


  Maak melding

 4. Ik vermoed dat een groot deel van de politici in suriname ( zowel in het parlement als in de regering )alsmede vele hoge ambtenaren, met name lieden van de ‘oude’politiek beschikken over een dubbele nationaliteit. Hier zou m.i. eerst openheid van zaken in gegeven moeten worden. Iets voor de pers in suriname?
  We benne benieuwd.
  PS: Ik zou dat ook graag als Surned willen hebben hoor.

  Bob


  Maak melding

 5. Boeiend!

  Voor wat hoort wat. Als suri gebruik wil maken van de expertise van de suri-neds, dan maar een dubbel paspoort. De suri-neds zijn immers weggejaagd uit hun land.

  Minister, doe als enige, een keer iets voor je kondre mangs in den koude! En als de suri-neds kiesrecht krijgen, dan mag U blijven 🙂 (enne in de regering bedoel ik)

  Pinto praat met die man, je weet waarom!


  Maak melding

 6. In gesprekken met politici en top ambtenaren is Suriname (wel een kleine groep vrienden) blijkt, dat geen van hen open is voor het geven van een dubbele nationaliteit aan geboren Surinamers, buiten Suriname.Ook de Toescheidingsovereenkomst is voor hen onbespreekbaar.

  Hun argument:”Die Surinamers hebben bewust gekozen geen Surinamer meer te zijn en moeten ons in Suriname straks niet komen vertellen hoe wij ons land moeten besturen. Wij hebben al die jaren armoede geleden en zij zaten in het buitenland te genieten van welvaart.”

  Wel, zij blijven mijn vrienden!!

  Toch adviseer ik Surineds om voorstellen te doen hoe zij denken invulling te willen geven aan die mogelijke dubbele nationaliteit.

  Surineds, jullie zijn aan zet.
  Srika


  Maak melding

 7. Ik persoonlijk vind dat het niet kan,omdat dan de surneds worden bevoorrecht.De meeste surneds willen helemaal geen Surinaams nationaliteit maar behouden liever de Nederlandse.
  Ik denk dat de wederzijdse voordelen ook helemaal nihil zijn,het zal alleen maar de vlucht van Surinamers naar Nederland bemoedigen.

  En mensen denk je echt dat een surned voetballer tijdens WK zal willen uitkomen voor Suriname en riskeren nooit meer voor Nederland te kunnen uitkomen.

  Ik vind dat er genoeg andere mogelijkheden zijn voor surneds om ons land in zijn ontwikkeling te steunen,want bij mij gaat het uiteindelijk om Suriname,die moet vooruit,zodat mijn kind en kinds kinderen niet de economische vlucht hoeven te maken richting buitenland.


  Maak melding

 8. Het zou zeker goed zijn, dubbele nationaliteit die oud VP van Frond regering Ramsarjoe was tegen hij keken naar naar zijn eigen belang
  in lands belang zou het heel verstandig zijn. ik ga zeker voor dubbele nationaliteit.

  Alle tegenstanders van D.B die in Nederland zijn zal op NDP gaan stemmen.

  Goed idee.sabimang


  Maak melding

 9. Het zou zeker goed zijn, dubbele nationaliteit die oud VP van Frond regering Ramsarjoe was tegen hij keken naar naar zijn eigen belang
  in lands belang zou het heel verstandig zijn. ik ga zeker voor dubbele nationaliteit.

  Alle tegenstanders van D.B die in Nederland zijn zal op NDP gaan stemmen.

  Goed idee.sabimang


  Maak melding

 10. Meneer Pinas leeft werkelijk in een droomwereld. Een in Nederland gevestigde Surinaamse ondernemer zal internationaal zaken doen met partners waarmee hij een commercieel aantrekkelijke relatie kan opbouwen. Of deze partner in Suriname is gevestigd of in welk ander land zal geen of nauwelijks een rol spelen. De naïeve “Link naar de roots” zoals Pinas zegt, getuigt van weinig inzicht en gevoel van zaken doen. Droom lekker verder Pinas.


  Maak melding

 11. Jacobus
  Dan loopt Suriname wederom leeg. Nu al wonen er meer Surinamers in het buitenland dan in Suriname.
  DE brain drain zal tot onnoemelijke hoogte stijgen en alleen de profiteurs als de welbekenden, namen hoef ik niet te noemen, zullen achterblijven


  Maak melding

 12. Waarom worden Surinamers met een ander paspoort die een bijdrage willen leveren aan de opbouw van hun land steeds weer tegengewerkt??? Hoe willen wij dit land vooruit brengen???? Minister Lackin is een man met een GESPLETEN TONG, erger dan een slang. Een hypocriet van het hoogste nivo, want tijdens de verkiezingen was hij degene die het hardst schreeuwde dat het visum afgeschaft zou worden en nu….???? Geef ons ook een Surinaams paspoort en schaf het visum af!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. Ach dit is een discussie van niets.

  De vraag is hoeveel SurNeds willen graag de Surinaamse nationaliteit erbij?

  En zo ja waarom? Is het om gratis domeingronden aan te vragen en kiesrecht.

  Ik heb een paar mensen horen zeggen kiesrecht en hoe willen jullie stemmen, lekker vanuit Amsterdam bij de consulaat gaan stemmen. MAW Surneds willen vanuit Nederland medebepalen wie in Suriname het land mogen besturen.

  Ik zie het al voor me, Esmerald is al 20 jaar niet in Suriname geweest maar gaat trouw om de 5 jaar stemmen omdat ze vind dat die en die partijen het land moeten besturen, mensen kom nou.

  Dit hoort voor de huidige regering geen enkele prioriteit te hebben. Wie Surinamer wil worden kan en mag, ga naar Suriname en zeg je Nederlandse nationaliteit op en vraag de Surinaamse nationaliteit aan.

  En als je dat niet wil, hou lekker je Nederlandse nationaliteit aan, geen enkele stemrecht vanuit Nederland of gratis grond aanvraag. Dit zou niet eerlijk zijn tegenover de Surinamer in Suriname.


  Maak melding

 14. Esmerald je klets zo dom op 8.

  Speak for yourselve, dat jij uit Suriname bent weggejaagd betekend niet dat elke SurNed uit Suriname is weggejaagd.

  de minister hoeft niets voor zijn kondremang in den koude te doen, zijn prioriteit hoort iets te doen voor zijn kondremang in Suriname.


  Maak melding

 15. Wij Suri’s reageren emotioneel,maar wordt het geen tijd dat we rationeel handelen? We zijn ook jaloers en vinden dat we de pinarie jaren hier in ons land hebben doorgebracht,terwijl de”anderen” lekker in Holland zaten.Hoe kunnen wij Suri’s toestaan dat die anderen evenveel rechten krijgen als wij “de echte Suri’s” ,maar zijn ze niet beter dan de velen die hier zitten en niets uitvoeren? Zij willen hier terugkomen om hoer te investeren en zo het land vooruit te brengen.Suri’s denki en denki boeng!


  Maak melding

 16. Hun argument:”Die Surinamers hebben bewust gekozen geen Surinamer meer te zijn en moeten ons in Suriname straks niet komen vertellen hoe wij ons land moeten besturen. Wij hebben al die jaren armoede geleden en zij zaten in het buitenland te genieten van welvaart.”
  Wel, zij blijven mijn vrienden!!
  Toch adviseer ik Surineds om voorstellen te doen hoe zij denken invulling te willen geven aan die mogelijke dubbele nationaliteit.
  Surineds, jullie zijn aan zet.

  Srika
  Een Surinamer ben je in hart en nieren en daar doet een paspoort niets bij toe. Een paspoort is een bewijs dat jouw toegang geeft tot een land tot tijdelijke of permanente verblijf in dat desbetreffende land.
  Aan een paspoort zijn er rechten en plichten aan verbonden die in elk land verschillend kunnen zijn afhankelijk van de wetgeving van het desbetreffende land.
  Wel kan ik het begrijpen dat Surinamers met een dubbele paspoort (Nederlandse en Surinaamse) die woonachtig en ingeschreven staan in de bevolkingsregister van hun district in Suriname, tijdens de verkiezingen ook graag hun stem zouden willen uitbrengen op hun partij die volgens hen het beste instaat is om het land de komende 5 jaren te kunnen leiden.
  De Surinamers die in Nederland of elders in de wereld woonachtig zijn met een dubbele paspoort zouden misschien ook graag hun stem willen uitbrengen tijdens de landelijke verkiezingen die gehouden worden in Suriname. Om die staats burgers met een dubbele paspoort te kunnen benaderen kan er bijvoorbeeld via de Ambassade of het Consulaat van Suriname in het desbetreffende het land de mogelijkheid gegeven worden om ter plaatse daar hun stem uit te brengen.
  Wel zou in de wetgeving hier duidelijk in moeten worden vast gelegd in hoe zwaar de uitgebrachte stemmen in het Buitenland meewegen in het aantal zetels die verdeeld worden over de verschillende partijen van de gekozen District Raden en de gekozen parlementsleden van het Nationaal Assemblee van Suriname.


  Maak melding

 17. Mensen mensen is dit niet heel hypocriet.
  Dubbele nationaliteit,if i lob a ocro im lob a sirie toe.
  Een ieder die in Nederland woont en zo verschrikkelijk veel van Suriname houd,kom dan terug we hebben jully hard nodig en doe alsjeblieft als de chinezen en begin een bedrijf,maar bouw niet een collosaal huis om dan vervolgens te verhuren aan Surinamers om je schulden in nederland te betalen want steun je meer Nederland dan ons.Kom tussen ons wonen net als de chinezen en zorg voor banen en je mag je zo geliefde Nederlandse nationaliteit behouden.


  Maak melding

 18. Ik vind de dubble nationaliteit helemaal niets,maar
  Ik zou er voorstander van zijn voor een dubbele nationalitet met minder rechten,men zou bijvoorbeeld als Surned minstens 3jaar onafgebroken in Suriname moeten wonen en belasting hebben betaalt om te mogen stemmen.

  Een voorwaarde moet ook zijn dat de Surinaamse nationaliteit niet secundair mag zijn maar als de eigenlijke nationaliteit van persoon moet worden gezien en dat dit vermeld moet staan in het Surinaams paspoort.

  Het moet zo zijn dat niet iedereen in aanmerking komt voor de dubbele nationaliteit maar dat er voorwaarden zijn en dat de personen die in aanmerking komen een zekere economische binding moeten hebben met Suriname.

  Een ander idee is dat het alleen wordt gegeven aan personen die voor Suriname economisch belangrijk zijn of ons land een bepaalde dienst hebben bewezen.


  Maak melding

 19. Pinas gelooft wel dat de dubbele nationaliteit voor Nederlanders van Surinaamse komaf wat op te leveren heeft.

  Vooral op economisch gebied zou Suriname er wel bij kunnen varen.

  Conclusie!!! het is een bedelaarsland en daar zal het ook blijven!! Overal proberen een graantje mee te pikken op een Hyena’s manier! ongelooflijk.

  Deze smiechten zijn geboren voor en duppie. De kwartje is een droom die niet uitkomt.

  Minister Falisi Pinas van Transport Communicatie & Toerisme wierp een balletje op. Deze bedel minister krijg zelfs geen dagoebal!!

  Parmissar, de rechterhand van Bouta: wat kreeg hij met zijn dubbele nationalitei?? geen ene fuk! wel de Hazepad toegewezen.


  Maak melding

 20. He Josta,je hebt helemaal gelijk.
  Er moeten voorwaarden gesteld worden,om te zorgen dat niet alle Surneds de gelegenheid krijgt voor deze luxe.
  Mensen die in aanmerking komen moeten in elk geval een bedrijfje hebben of werken in het land en minimaal 3 jaar een bijdrage hebben geleverd aan onze ontwikkeling.

  We moeten ervoor waken dat Surineds hier de lakens komen uitdelen en als het verkeert is gegaan hun schuilplaats Nederland weer opzoeken en ons hier inde ellende laten

  Wij hebben Suriname met alle ups & downs en ook met kritiek van Surineds,die altijd langs de lijn alles beter wisten,Suriname gebracht waar het nu is,een vredig paradijs met groeimogelijkheden.Zelfs de blanken komen nu bij ons wonen

  Conclusie;dubbele nationaliteit mag, maar stel je eerst dienstbaar naar Suriname toe en dan geven wij je die privilege,want een privilege is het en niets anders.


  Maak melding

 21. Geen dubbele nationaliteit .wie hier woont dient zich aan een Nationaliteit te houden
  en in Suri de Suri te houden
  Bouta niet doen aub


  Maak melding

 22. Angst!

  Het is alleen maar onterechte angst voor de suri-neds dat sommigen bepaalde uitspraken doen.
  Eeuwige struisvogelpolitiek, terwijl de halve regering en bijna de meeste ondernemers een Nederlands paspoort bezitten, ask your vp.

  Maar als de “gewone” suri-ned graag een dubbel paspoort wil hebben, dan is het hypocriet.
  Nee, dat kan niet, het moet niet mogen, ze zijn profiteurs etc. etc.. toppunt van krabbenmentaliteit. Wat dat betreft kunnen ze een puntje zuigen aan de mocro’s:een eenheid.
  Het enige wat een suri de hele dag doet is hangen op hun “balustrade”, om te kijken wie wat doet, sociale controle, soooo oldschool.

  De politiek beseft terdege,dat ze worden weggevaagd van de aardbodem, mocht de suri-ned ook kiesrecht verkrijgen, hahahahaha. Over en uit met dat gezeik, en das nou het hele ei-reten, angst!!!
  Een innovatieve, creatieve, intellectuele, eerlijke suri-ned partij, max. 55jr. Geen babyboomers, die mogen adviseren op de achtergrond. Geannexeerd door je eigen kondremangs…

  Maar goed, rechtsom of linksom, doe aub niet alsof je de wijsheid in pacht hebt, want…
  Niets is wat het lijkt!
  Zelfs hij is een pion. De juiste man op de juiste plek.

  (Bad)-Business kent geen politiek. Suri heeft nog steeds 3 principes hoog in het vaandel staan, dat zal eeuwig zo blijven: 3xCeeee.
  – bring me the cash,
  – i gave you the connection
  – we call it corruption.

  Op een dag wordt je wakker en dan besef je dat de suri’s en suri-neds tegen elkaar zijn uitgespeeld, (verdeel- en heers) en dat de dec-trail maar schijn is. De belangen zijn te groot.
  De buitenkant wordt effe opgeleukt om de suri’s bezig te houden, de old-soldiers zijn van stal gehaald, net echt, maar ondertussen….
  Het is niet anders… money talks….alle regeerprogramma’s ten spijt.
  De suri-ned clan rules..
  wie heeft wat betaald de afgelopen periode met welk geld
  wie zijn de adviseurs..
  wat is de strategie, “betaal de vijand”,..
  massale brainwash
  keywords: positief denken, grote hoogten, de denderende trein in het oerwoud, messias, etc. etc.

  wake up!

  hallo raijn welcome back. Fyi stemmen op afstand, bestaat al jaren, dus kom met een andere.
  En ja, we zijn weggejaagd uit ons geboorteland. Jij niet, je bent een wereldwonder …


  Maak melding

 23. Suriname is het enige land waar deze nodeloze discussie wordt gevoerd!
  menig land hebben inwoners een dubbele nationaliteit; VS, Canada, Mexico, Brazilie, Argentinie enz enz.

  Men moet zich 2 dingen afvragen, wat heeft het Suriname tot nu toe opgeleverd de helft van haar bevolking oftewel haar zonen en dochters in den vreemde buiten te sluiten?

  antwoord; niets, het land is anno 2011 nog steeds straatarm en het meest achterlijke land van Zuid-Amerika!

  wat levert het Suriname op om wel een dubbele nationaliteit voor haar zonen en dochters in den vreemde te regelen?

  antwoord; staat reeds in het artikel, “Vooral op economisch gebied zou Suriname er wel bij kunnen varen. Nederland heeft meer toegang tot en ervaring met de internationale zakenwereld. Surinamers in Nederland zitten dichtbij het vuur en kunnen zogezegd een link trekken naar hun roots”.

  Hier dus is sprake van een win win situatie!
  ik applaudiseer daarom een dubbele nationaliteit van harte toe, liever gisteren dan morgen!!!


  Maak melding

 24. Het verhaal van dubbele nationaliteit voor Surineds is een sprookje want Nederland accepteert slechts bij hoge uitzondering een dubbele nationaliteit.


  Maak melding

 25. Hallo Jurist en Bryan,

  Dus alleen een dubbele nationaliteit voor Surineds als ze geld meebrengen???????

  Bryan: “Zelfs de blanken komen nu bij ons wonen”

  Wat moet je nu met zo’n debiele opmerking???

  Heerst er apartheid in Suriname of zo” Nie for blankes””


  Maak melding

 26. Dit is lasting tori; oud nieuws. droom maar lekker, eindelijk gaat hersen cellen actief worden, waar blijf de toescheidings wet..wat ons beloofd is, suriname wil het zelf niet invoeren, want dan verdiend men aan surneds veel minder..tjoekas,s in het parlement worden zgn intelligent…


  Maak melding

 27. Ik zie al dat een aantal van jullie reeds meedenken, hoe invulling te geven aan een eventuele dubbele nationaliteit. Ga zo door!

  Heeft Beatrix ook niet een dubbele nationaliteit? Volgens mij, de Engelse!

  En straalt het Wilhelmus niet het verlangen naar dubbele nationaliteiten uit?
  Srika


  Maak melding

 28. bravo pinas?eindelijk durft een minister over duaal nationaliteit te praten om een feit van te maken ,wat de voorgangers niet gedurft hebben.maak het waar meneer pinas?


  Maak melding

 29. Ha ha ha ha Henk Molenaar, Henk Molenaar het is goed bedoelt hoor toen ik sprak over blanken en zeker geen racisme.

  En natuurlijk moet je met geld komen wat kom je anders doen.Als wij suri’s je een exstra nationliteit bij geven, verwachten we wel wat terug.
  Een dubbele nationaliteit weet je wat voor voordelen dat met zich meebrengt voor de individu dus als we wat terug verwachten en voorwaarden stellen is meer dan goed.


  Maak melding

 30. Richt een fonds op voor die man, en koop een playstation voor hem. Voorkomt dat hij en datgene wat hij vertegenwoordigt weer belachelijk gemaakt wordt.

  Waarom moet ik als ondernemer en SuriNed gaan investeren in een land waar mijn eigen mensen me al niks gunnen. Op vakantie daar moet ik familie die daar woont dingen laten kopen,omdat ik altijd meer kwijt ben dan “originele” Suries.
  Hele dag zitten ze met hun zessen op een bankje met hun parbobier, en als ik langsloop dan krijg ik het verwijt dat ik nep ben en een deserteur.
  Ik zeg dan vervolgens dat zij te achterlijk waren om hun eigen toekomst veiig te stellen.
  Kan ik het helpen dat mijn ouders mij meenamen naar Nederland?

  Wat ik duidelijk probeer te maken is dat het klimaat om te ondernemen niet aangenaam is in mijn geliefde vaderland.
  Hier als inwoner van NL en dus ook de EG, heb je al een potentiele klantenkring van een mannetje of 60 miljoen.
  Wat heeft Suriname daar tegenover te bieden?
  Plus alles wat je in euros investeert, verdien je hier ook in euros terug.
  Ik snijd in mijn eigen vingers als ik euries investeer en SRD ervoor terug krijg.
  Nu weten jullie ook meteen waarom SLM geen business-class kent.
  Nu we het toch over vliegtuigen hebben. Is die overgeprijsde ticket ook van de belasting aftrekbaar?

  En ook niet onbelangrijk: Hoe erg zal mijn winstmarge te lijden hebben onder die overgeprijsde retourticket? Als ondernemende SuriNed, met dubbel paspoort.
  Bedenk wel voor 1 ticket retour Suriname, vlieg ik 20 keer Griekenland op en neer.

  Die knakker is toch minister van toerisme en transport? Laat hem eerst eens wat doen aan die belachelijke vliegprijzen. Een geste van zijn kant. Dan denken wij SuriNeds wel verder na over ondernemen in switi-Su.

  Dat verkoop je beter dan die nostalgische onzin over banden met het verleden.
  Wij zijn hier ontwikkeld en kapitaalkrachtig genoeg om ons zelf te bedruipen. En dit soort wartaal is verkeerde diplomatie.

  Dus zorg maar eerst dat we graag naar Su komen. Of de Surinedse jeugd zal Suriname alleen nog maar uit geschiedenisboekjes kennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.