Sorrykrediet

59

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ook hier is het allemaal kerst wat de klok slaat en is Sinterklaas alweer uitgezwaaid. ‘Hij komt, hij komt…’, schalde menigmaal door de radio. Dat Sinterklaas weer een ware opleving beleeft in Suriname, bewijst wat een collega zo mooi zegt: “Je kunt cultuur niet uit mensen slaan.” Een deel van de Surinamers tracht Sinterklaas als verwerpelijk koloniaal erfgoed van zich af te schudden, maar de tragiek of ironie wilt dat het deel van onze cultuur is.

Heerlijk zoals vorige week in politieke spotprenten het beleid van de huidige regering was vervat in de Sinterklaassfeer. Uiteraard president Bouterse als goed(schijn)heilig man, die allerlei prachtige ‘megaprojecten’ belooft als we ‘hard werken’ en een vice-president Ameerali als nukkige pieterboeboelaas die roept: “En als jullie lui zijn dan onthef ik jullie allemaal!!” Uitgerekend Bouterse, nationalist en antikolonialist bij uitstek, zo verpakt in die verwerpelijke verhouding van de ‘goede witte man’ en zijn ‘slaafse zwarte knecht’, waarbij tevens zijn koppensnellende regeringsbeleid hilarisch op de hak wordt genomen. Het is ‘cultuur’ om zo invoelend ermee te spelen.

Het geeft ook de mate van persvrijheid weer die we wederom beleven in Suriname. Hoever kunnen we gaan onder deze voormalige dictator als president? Waar ligt de man zijn tolerantiegrens en hoe ver is hij in staat die te verleggen, tegen wil en dank. Want laten we over één ding eerlijk zijn: Bouterse ís geen democraat. Hoezeer hij ook zijn best doet en zijn mooiste glimlach opzet. Tegelijkertijd lijkt hij inderdaad die sterke leider die het land zo broodnodig heeft.

Alleen al het feit dat Somohardjo, opportunist eersteklas, nog nauwelijks hoog van de toren blaast. Zelfs Brunswijk is nog niet in staat het chantagemodel toe te passen. Neem nou bijvoorbeeld hoe hij alsnog morrend akkoord ging met de ontheffing van de SLM-directeur. Dat valt eigenlijk onder de competentie van een van zijn ministers. Maar baas Bouterse heeft gewoon beschikt en zegt tactisch zalvend achteraf: “Sorry. Inderdaad hadden we moeten overleggen maar door drukte is het erbij ingeschoten.” En onze voormalig-bikkel rebellenleider slikt het gedwee als een lammetje o zo zoetjes.

Geloof me: dit wordt structureel de wijze van regeren door Bouterse. Op cruciale momenten doen zonder overleg en ‘sorry’ achteraf als doekje voor het bloeden. De vraag is hoeveel sorrykrediet hij (nog) heeft bij de coalitiegenoten. Bouterse gokt natuurlijk op hun (partij)politieke hebzucht naar meevreten uit de nyanpatu. Maar die eveneens geslepen vossen weten dat je de boel pas moet opblazen als Bouterse zijn sorrykrediet bij het volk heeft verspeeld.

Die echte natiehelende sorry krijgt hij maar niet over z’n lippen. Evenmin weet hij zich presidentieel op te stellen ten aan zien wat hij donderdag neerbuigend wegzette als ‘dat 8 decemberding’. “Zeg me dan wat ik ervan moet zeggen”, klonk het theatraal. Nou, wat dacht u van: “Het lijk mij niet verstandig om als president een uitspraak te doen over deze gevoelige kwestie die nu bij de rechter ligt. Al was het maar om elke schijn van de beïnvloeding van het beloop van het recht te voorkomen.” Maar Bouterse verkiest de toch al zo gekwetste en ontroostbare nabestaanden na te trappen: “Ik ben met grote dingen van het land bezig.” Zijn politieke en geestelijke adviseurs zijn kennelijk niet in staat zijn te grote en narcistische ego tot grootsheid te bewegen.

Bouterse noemt als ‘trotse vader’ zijn strafrechtelijk zwaar veroordeelde zoon Dino “de allerbeste” om leiding te geven aan de zwaarbewapende ‘Counter Terror Unit’, die ook hem als president bewaakt. Wellicht bedoelt hij dat als zijn sorrykrediet op is, zijn zoon de allerbeste is op wie hij kan rekenen op basis van ‘befehl ist befehl’. Vooralsnog schalt feestelijk en hoopvol op merengue-noten uit de radio: ‘Santa Claus is coming to town …!

Iwan Brave

59 REACTIES

 1. Ik heb wat deze regering betreft een structureel andere mening dan Iwan Brave, maar ik geniet elke keer met volle teugen van zijn vlijmscherpe artikelen.
  !!!!!!!!!CHAPEUA!!!!!!!!!!!
  Ik hoop dat hij altijd zo zal blijven schrijven,aangezien dit niveau de huidige regering scherp houdt.
  Dit is een wezenlijk verschil dan de artikelen uit Dagblad Suriname, die alleen opruiend en achterbaks bezig zijn of uit De West die alleen met persoonlijke aanvallen bezig zijn.
  Gaat zo door Iwan en hoewel we niet hetzelfde denken, waardeer ik je ontzettend.


  Maak melding

 2. Hallo Iwan,

  Perfecte column weer. Met het oprichten van de “Counter Terror Unit” heeft Bouterse zijn ware gezicht laten zien. Zonder enig overleg met en zonder toestemming van enig politieke instantie heeft Bouterse nu zijn ‘privé terreur eenheid’waarvan alleen al het bestaand een verlammende werking heeft op politieke tegenstander en onafhankelijke journalisten. Het gaat niet lang meer duren voordat Dino aan de deur aanklopt bij politieke tegenstander en de rest laat zich raden. Ik denk dat zelfs Ronny Brunswijk nu zet dat hij door zijn hebzucht naar macht zijn hand heeft overspeeld en zich nu stil zal houden. Dino, de man die nog nooit enige normale baan in zijn criminele loopbaan heeft gehad,loopt nu zwaarbewapend met zijn maatjes door Paramaribo. Een angstaanjagend vooruitzicht voor 2011


  Maak melding

 3. Iwan,

  heb je nu je hoop gevestigd op de chatage van coalitiegenoten als Somohardjo en Brunswijk?

  Is dat waar je graag naar uitkijkt?

  Ik begrijp jouw loyaliteit niet. Aan wie ben je loyaal?

  In elk geval niet aan Suriname, want als het jouw betreft zakken we nog dieper het moeras in.

  Is dit de manier waarop je probeert de democratie een dienst te bewijzen?


  Maak melding

 4. Venetiaan bezorgd om nationale veiligheid

  Ex-president Ronald Venetiaan denkt, dat Desiré Bouterse wil laten zien, dat hij lak heeft aan wat de rechterlijke macht produceert en eveneens lak aan de waardigheid van het volk van Suriname. “Iemand bij goed verstand doet niet wat Bouterse gisteren tijdens zijn persconferentie heeft gepresteerd”, zegt het voormalige staatshoofd, doelende op de loftuitingen van Bouterse aan het adres van zijn zoon Dino. “Elke vader kan in een omstandigheid komen te verkeren, dat hij zegt ‘mijn zoon is mijn zoon’, maar als die zoon multipele veroordelingen op zijn naam heeft en aan de bevolking wordt gepresenteerd als een figuur, waar een voorbeeld aan moet worden genomen, dan hebben wij een groot probleem”. Als dat ook nog vanuit de presidentiële stoel gebeurt, dan kun je het volgens Venetiaan op zijn zachtst gezegd angstaanjagend noemen. “Vooral als je je realiseert, dat de president zeer geavanceerde zware wapens ter beschikking van die zoon stelt, dan geeft dat grote zorgen voor de veiligheid. Meer zelfs dan die, welke er reeds waren ten aanzien van criminelen, die berovingen plegen. “Wanneer personen met multipele veroordelingen thans vanwege de Staat van zware wapens worden voorzien, mogen wij ons op het ergste voorbereiden”, bena-drukt de ex-president.
  Hij vraagt zich af welke effecten de loftuitingen van Bouterse aan het adres van zijn zoon zullen hebben op de gemeenschap, in het bijzonder de jeugd.


  Maak melding

 5. Hallo blakaboy,

  Als er één is die Suriname een dienst bewijst, is het Iwan met zijn onafhankelijke en messcherpe analyses. Bouterse & Co bewijzen door hun beleid alleen maar loyaal aan zich zelf te zijn


  Maak melding

 6. Aldus sprak de imbeciel henk molenaar. Stoken is heerlijk he, dat zit in jouw bloed joe dagoe. Als een hond zal je worden vertrapt, let maar op.

  norien


  Maak melding

 7. Sorry mr Henk Molenaar,

  Iwan is vreselijk gekleurd.
  Zijn analyses zijn voorspelbaar en hij doet Suriname geen enkele dienst.

  Iwam komt meer in de buurt van een entertainer, dan in de buurt van een onderzoeksjournalist.


  Maak melding

 8. Iwan,

  Als onafhankelijke lezeres geniet ik elke keer weer van jouw columns omdat het mij tot nadenken dwingt over de huidige situatie in Suriname.
  De dingen die jij schrijft zijn altijd voor verschillende interpretaties vatbaar. En dat maakt in mijn ogen een column juist zo goed.
  Een colomn kun je namelijk exact zo interpreteren zoals die staat opgeschreven of je kunt die onderwerpen aan een diepzinnge analyse.
  Misschien doe je dat bewust of onbewust maar ik vind het geweldig.
  Jouw columns hebben altijd een diepere betekenis and i love it!

  Als columnist behoor je te weten dat een column door een ieder op zijn of haar eigen inzichten beoordeeld mag en kan worden.
  Na het lezen van jouw column ben ik tot de volgende conlusie gekomen.
  Suriname heeft nu een president met een bevlekt verleden maar wel een die durft daadkrachtige beslissingen te nemen. Iemand die zich niet laat chanteren, zelf niet door een ex-rebellenleider.
  Een president die weet dat elk woord over de
  decembergebeurtenissen een teveel is omdat hij het proces niet wil beïnvloeden.

  Ergo, in mijn optiek is jouw column een weergave dat Bouterse niet de meest perfecte president is maar dat hij wel voldoende kwaliteiten beschikt om daadkrachtig en onafhankelijk op te treden.

  Ik kijk uit naar jouw volgende diepzinnige column.


  Maak melding

 9. blakaboy your my man………..
  een citaat van Sandew Hira op Starnews over de schrijvers Woortman en Boots :

  Sommige Nederlanders en Surinamers, bij wie mental colonialism nog diep in hun geest zit, hebben last van het puf-parfum complex.
  Als de koloniaal een grote stinkende puf laat, zegt de gekoloniseerde geest: “Meester, het ruikt naar parfum.”
  Sommige Surinamers veronderstellen dat die kwaliteit sowieso aanwezig is bij alles wat uit Nederland komt. Woortman en Boots hebben met hun biografie een stinkende puf gelaten en als ik roep: “Mi Gado, het stinkt naar puf”, raken ze geëmotioneerd en roepen: “Er is iets mis met je neus!”

  De tijden zijn voorbij waarin iedere scheet uit Nederland als parfum wordt gepresenteerd. In de 21ste eeuw wordt kwaliteit niet verondersteld, maar gemeten.

  Sandew Hira

  en in dit stuk herken ik vele Nederlanders en Bounty’s op dit forum.
  Blakaboy je zal ze vast herkennen waaronder ook de Columschrijver….bij hoort.


  Maak melding

 10. Mariska,
  Yu tori tranga!

  Suriname heeft nu een president met een bevlekt verleden maar wel een die durft daadkrachtige beslissingen te nemen. Iemand die zich niet laat chanteren, zelf niet door een ex-rebellenleider.
  Een president die weet dat elk woord over de
  decembergebeurtenissen een teveel is omdat hij het proces niet wil beïnvloeden.

  Ergo, in mijn optiek is jouw column een weergave dat Bouterse niet de meest perfecte president is maar dat hij wel voldoende kwaliteiten beschikt om daadkrachtig en onafhankelijk op te treden.

  Ik kijk uit naar jouw volgende diepzinnige column.

  Mariska


  Maak melding

 11. Wat de mutaties aan de TOP betreft.
  Ga in discussie met politicoloog Nico Baakman (Maastricht) Openbaar bestuur. Ook in Nederland: partijen kapen alle mooie baantjes! Zonder partijkaart kom je er niet!

  In Nederland wordt er keurig een vacature geplaatst met een profielschets. Maar er zijn duizend en één manieren om dat te omzeilen en je partijgenoot op die plek te krijgen.


  Maak melding

 12. De meest gekleurde journalist in suriname is cliff limburg hij is nu pers chef van de man die journalisten heeft vermoord en media gebouwen in puin heeft geschoten.
  @ nummer 6, als jij loyaal wil zijn aan een moordenaar en drugscrimineel dictator moet jij zelf weten.


  Maak melding

 13. @nr 15

  Ik ben loyaal aan Suriname en beoordeel zaken op zijn merites, en kijk niet eerst of het voorstel vanuit een bepaalde hoek/partij komt.

  @Noltie

  Grappig dat je met dhr Sandew Hira op de proppen komt.
  Toen ik al gepost had hier, dacht ik bij mezelf wie ik een goede collumnist/journalist vind. Ik was eerst in de hoek van Julian Assange aan het denken, maar kwam al snel tot de conclusie dat Iwan Brave in de verste vertie niet kan tippen aan zulke gasten.

  En toen dacht ik aan Sandew Hira, iemand die vrij ongekleurd zaken rationeel probeert te bekijken. Terwijl hij alle redenen heeft om gekleurd te zijn. Toch doet hijd at niet.

  Iwan Brave is zo gekleurd, maar probeert wel onafhankelijk over te komen. En daar kan ik niet tegen. Geef gewoon aan dat je bevoordeeld bent en doe geen poging dat te verdoezelen want alle zaken die Iwan aanhaalt zijn zo gekleurd, dat ik het vanaf een afstand al zie aankomen.


  Maak melding

 14. Begrijpend lezen,schijnt voor sommigen
  een hels karwei te zijn.
  Ga zo door Iwan.Laat het ondemocratische deel van de surinamers zien,wat openheid transparantie,onafhankelijk,eerlijkheid, betekent tenminste,als hij/zij in staat zijn het te onderkennen.


  Maak melding

 15. He,Pinto,als dino-saurus je hier ontdekt,ga je weer onder de wapenen.Wacht lopen op jouw leeftijd?Of weereens schieten op je eigen landgenoten?Neem die blakaboi ook mee.Erg geschikt voor.

  Cobie.


  Maak melding

 16. Henk Molenaar ,is jou niet opgevallen dat de aanhangers van de massamoordenaar niet tegen kritiek en de waarheid kunnen want daar zijn ze bang voor,net als de moordennaar want dan vallen ze door de mand . En over de massamoordenaar die doet net als saddam hussein ,ik zie nu onze lieve Suriname richting 2 de Irak aan het worden is door die hufters. en domme aanhang ,En daar maak ik me zorgen over .


  Maak melding

 17. Mariska,

  Zonder enige waarde oordeel te willen geven over de column van Iwan Brave vind ik jouw benadering van die column absoluut geweldig.

  Sommige mensen vinden zichzelf zo geweldig dat ze bereid zijn bij voorbaat iemand te veroordelen. Deze mensen hebben kennelijk hun roeping als rechter misgelopen.
  Mensen die verdacht zijn van een feit worden
  berecht door een rechter en niet door een massa die denkt het beter te weten dan die rechter zelf.
  Het is ons allen en mij ook bekend wat Bouterse heeft uitgevreten maar laat die veroordeling alsjeblieft over aan de rechter die hiervoor heeft gestudeerd.
  Wanneer Bouterse schuldig bevonden wordt door de rechter kunnen we hem daarna insmeren met pek en veren en hem vervolgens
  verbannen naar een onbewoond eiland.

  Ik heb het overigens niet over Iwan Brave
  want hij geeft alleen maar een opinie.
  Zijn column kan ik wel waarderen want het houdt de mens scherp.


  Maak melding

 18. LESS CAN BE MORE

  Dear Iwan,

  Your article is at best confusing. You depart from ‘Sinterklaas’ , a seemingly indispensible chunk of our colonial heritage which continues to divide our views as a nation and which still prominently features in the Suriname Political Arena.

  Then you move onto highlighting how this phenomenon is embraced by today’s politicians including our president Desire Bouterse (the least likely man to adapt this given his anti-colonial stands)

  You then proceed with respectively attempting a connection with press freedom under a former dictator and questioning the sustainability of this freedom under the given circumstances. This brings us to the point where you are insinuating that the president is using his political ‘string’ to make his former opponents seemingly mouth-dead while at the same time suggesting that the latter politicians adapt this role conveniently most likely out of greed. Etc.etc.

  Your article takes me as a reader from ‘anywhere to nowhere’ while admittedly you are utilizing potentially fascinating routes. As a reader I would prefer more in-depth segegrated analyses of the various items you’ve only lightly touched upon rather than the maze that eventually says little or nothing about substance of profound interest. Believe me, there is fascinating potential reading waiting to be unlocked. I am prepared to believe that you will be able to access the key to this.

  Thanks for the effort anyway.
  Ruud


  Maak melding

 19. Interessant om te lezen dat men elkaar hier ook gewoon bedreigd, beledigd en van dubbele agendas beschuldigd.

  Die haat en afgunst richting Nederland en Suri’s die in Nederland wonen blijft mij toch verbazen.

  Volgens mij gaat het hier maar over één ding: Suriname. En iedereen wil dat Suriname zo snel mogelijk een zo goed mogelijk land wordt. Dat bereik je alleen door kritisch alle ontwikkelingen in het land te volgen. Met het vertrappen van honden en bounties uitschelden komt Suriname geen centimeter verder!


  Maak melding

 20. December 13th, 2010 at 5:48 pm
  He,Pinto,als dino-saurus je hier ontdekt,ga je weer onder de wapenen.Wacht lopen op jouw leeftijd?Of weereens schieten op je eigen landgenoten?Neem die blakaboi ook mee.Erg geschikt voor.

  Cobie.

  Jacobus

  Krijg het heen en weer, meer heb ik niet voor zulke over.


  Maak melding

 21. Ik geniet van de collumns van Iwan. Ze zijn vlijmscherp. Ook geniet ik van de reacties. Sommige reacties maken duidelijk dat enkele lezers niet doen aan Begrijpend Lezen. Als je niet begrijpend kunt lezen, zul je nooit de collumns van Iwam begrijpen.


  Maak melding

 22. Mariska,Pinto
  Yu tori tranga!

  “Suriname heeft nu een president met een bevlekt verleden maar wel een die durft daadkrachtige beslissingen te nemen”

  Dat durfden Hitler, Stalin en Saddam Hoessein ook. Daadkrachtige beslissingen nemen.

  En Pinto en Mariska: “Your point is? “


  Maak melding

 23. Waaro denkt et dat er afgunst heerst onder Suri`s?Neen dat is het zeker niet want ook in Suriname is er dagelijks nieuws over Nederland,die Surinamers weten heel goed dat Nederland geen paradijs meer is,waarvoor moeten ze afgunstig zijn?Over de misdaad onder Surneds of over de steuntrekkers of drugsdealers,sommige Surnds,denken dat ze als normaal worden aangezien door de Nederlanders woeiiiiiiiiiiiii,nr24 is daar een perfecte voorbeeld van.

  Iwan heeft nooit over de falende Front regering geschreven,maar heeft sinds 4 maanden steeds maar kritiek op de nieuwe regering,over objectiviteit gesproken,een goede journalist die zou ook de falende Front aan zijn rommelige,rovende en het miskennen van het volk regeerperiode kunnen schrijven.Dus ik neem Brave niet serieus,daar wil hij de zg journalist uithangen ,maar hier in Nederland was hij een ordinaire taxichaffeur,zou het zijn ,verborgen,frustraties die hij te tij en ontij op deze regering botviert???????


  Maak melding

 24. Ik wil Iwan Brave wel de credits geven die hij verdient, nl dat hij op een humoristische wijze zijn kritiek probeert te geven. Als grote entertainer misstaat Iwan ook niet naast de andere grote showman, die nu President is.

  Iwan mi boi, ga lekker door met de luchtig geschreven zaakjes en laat serieuze beschouwingen aan anderen over, want die capaciteiten heb je jammer genoeg niet.


  Maak melding

 25. Iwan Brave heeft weer eens zijn beoogde doel
  bereikt, namelijk een discussie aanwakkeren over actuele zaken.
  Een column is een stukje proza met een bepaalde diepgang en vaak voor allerlei
  uitleg vatbaar.
  Wat dat betreft heeft Mariska (11) het goed verwoord.
  Overigens ook mijn complimenten voor Iwan Brave.

  Wanneer je die column hebt gelezen zou de conclusie kunnen zijn dat de column zeer
  anti Bouterse is. Maar als je tussen de regels doorleest en de onderliggende boodschap kan doorgronden dan is deze column zeer interessant en enorm evenwichtig.
  Mijn conclusie is dat deze column het volgende uitstraalt;
  Bouterse heeft foute dingen gedaan in het verleden, hij neemt controversiële beslisingen en laat zich makkelijk omringen door loyalisten. Maar bovenal is Bouterse een daadkrachtige leider die durft beslissingen te nemen en niet met zich laat sollen.
  Iwan Brave schrijft letterlijk het volgende hierover; ‘Tegelijkertijd lijkt hij (Bouterse)inderdaad die sterke leider die het land zo broodnodig heeft.’

  Ik wil persoonlijk daar een nuance inbrengen.
  Bouterse heeft in het verleden dingen gedaan die absoluut niet door de beugel kunnen.
  Daarmee heeft Bouterse een zware last voor zichzelf gecreëerd die hij met zich mee moet sollen. Het verleden van Bouterse keur ik resulaat af. Maar ben ik degene die die Bouterse moet veroordelen? nee. ik ben geen rechter noch God. Als Bouterse niet nu zijn straf krijgt zal hij die zeker krijgen in het hiernamaals.

  Ik wil die man beoordelen op zijn handelen van nu. Ik ben het volledig met Iwan Brave eens dat Bouterse de potentie heeft om een sterke leider te worden. Maar hij zal moeten groeien in die rol.
  Tot nu toe heeft hij goeie beslisingen genomen maar ook wel minder goeie.
  Het is nu te kort dag om over deze beslisingen te oordelen. Over een jaar zal moeten blijken wat de effecten zijn voor Suriname.

  Wat mij betreft zal de eerste beoordeling dus na een jaar komen.
  Tenslotte wil ik afsluiten (nogmaals) met de woorden van Iwan Brave; ‘ Tegelijkertijd lijkt hij inderdaad die sterke leider die het land zo broodnodig heeft’.


  Maak melding

 26. Nr29:Zo is het,

  Dus zo is het niet,je speelt het graag op de man he?,Iwan had tenminste een baan jij bent typisch de surinamer die een ander niets gunt.Ter informatie,Nederland is nooit een
  paradijs geweest,onwetende luie Surinamers als jij dachten dat.En je schijnt aan een
  minderwaardigheids complex te lijden,zoek hulp.


  Maak melding

 27. December 14th, 2010 at 9:09 am
  Hallo Simpel.

  Ik ben bang dat je gelijk hebt. Het zijn de bekende holle vaten……….

  Henk Molenaar

  Precies op deze denigrerende wijze waren zij ook bezig met die domme soldaten in het fort toen de vlam letterlijk in de pan sloeg.

  Never take the man by the look!!!

  Nota bene, dit is geen bedreiging. Dit herkennen we, ik bedoel maar. Over quasi wetenschappers gesproken.


  Maak melding

 28. Iwan is inhoudelijk sterk en relateert aan de actuele orde van de dag. De ezels die hierop boos reageren en boze uitlatingen en verwensingen doen, hebben het niet begrepen, begrijpen uberhaupt niets van wat er daadwerkelijk in de wereld gebeurt en zullen het derhalve nooit begrijpen, ook al willen ze het. Mensen die gelijk dreigen en schelden op een columnist tonen dat zij een schromelijk gebrek hebben aan relativeringsvermogen hebben en kunnen de rest van de samenleving een groot plezier doen door geen reacties te schrijven. Wij overige lezers willen stukken lezen die ons stemmen tot nadenken, reflectie en of inspiratie. Wij willen geen stukken lezen van onnadenkende malloten, waar ik gelijk jeuk in mn handen van krijg. Schrijf a.u.b. niks meer, want met zo een mentaliteit zullen jullie nooit iets bereiken in dit leven dan uitkering te trekken. Doe jezelf een lol en post je reacties bij mamjo of zo…


  Maak melding

 29. @Mariska #11
  Jouw posting is een voorbeeld van de ophaal techniek. Eerst ophemelen en dan een volstrekt ander verhaal presenteren als of dat de inhoud was. Zoals boven merkbaar is tuinen veel simpele zielen er in.
  Veel succes met je carriere als broodschrijver, als je geluk hebt maak je in de komende 2 maanden voldoende indruk om ook in het Post-DDB tijdperk een goed chinees puntje te verdienen.

  @Henky
  Maar in NL worden ze niet allemaal ontslagen en door incompetente stromannen met veelal een groot strafblad vervangen.

  @blakaboy
  Als je altijd een roze bril opzet wanneer je naar DDB lijkt en een extra donker voor anderen kun je moeilijk over kleuren praten.


  Maak melding

 30. Sinterklaas een deel van de Surinaamse cultuur??Whoewhahaha, lees ik het goed Iwan B.?? Nou,als het ondoordacht gemeend is dan is het dit wat men pas noemt een onvervalst “tragikomische constatering/uitspraak”! eh,natuurlijk met nadruk op het woordje “tragisch”! 😆


  Maak melding

 31. @Neus

  Ik ben geen zogenaamde “objectieve” journalist. Dus richt je pijlen maar op die entertainer die dit stukje proza heeft opgeleverd.

  Ht enige wat ik zeg, is dat er altijd ook de keerzijde van een medaille moet worden bekeken.

  Echter is dat een kwaliteit die zowel Iwan Brave als jij niet toebedeeld hebben gekregen. En dat is best jammer.


  Maak melding

 32. Zo iis het wel,”dokter” woiiii,Soul.
  Ik weet waarover ik typ,schorum zoals jezelf zagen Nederland als het paradijs,handjes ophouden he.Zo is het en niet anders.
  Hij had een baan ja en waarom,hield hij die zg baan hier niet?Zoals het een creool eigen is gaat ie naar Surinae om de grote zg journalist uit te hangen achter ander mans rug,hij moet wel,want die boeven van Front hebben hem zeker lekker onderhouden om hun eigen dirty zaken niet te publiceren.En ja ZO IS HET.Woiiiiiiii ter jouwer attentie, ben ik hier geboren en neen mijn ouders zaten gelukkig net onder de toestroom van die profiteurs zoals jij,ze zijn beiden glansrijk afgestudeerden uit eigen zak betaald.En ja ik werk keihard voor mijn poen,alleen iemand die zelf lui is zal een ander voor luiaard uitmaken denkende dat iedereen zo lui is als jezelf “dokter”woiii soul.


  Maak melding

 33. Sooo Sorry…

  ” I believe that he was really sorry that people would not believe, he was sorry that he was not more sorry.”
  Butler

  #36 perfecte analyse op #11.
  dus dat!

  Iwan,
  Well done!!!


  Maak melding

 34. Sorry Iwan, maar Sinterklaas is absoluut geen deel van onze cultuur. En, je kunt zeker niet de koloniale conditionering uit mensen slaan. Ook uit Iwan niet!


  Maak melding

 35. Surinamers moeten zich dood schamen dat ze sinterklaas vieren. Deze feest is gewoon een belediging aan het adres van onze voorouders uit afrika en aan het zwarte ras . Afro Surinamers wordt wakker en wordt zwart bewust. Stop die Sinterklaas viering.


  Maak melding

 36. @ 36 neus.

  Een column is een stukje proza om actuele gebeurtenissen bespreekbaar te maken. Iwan Brave is daar een kei in. Maar het staat een ieder vrij om aan die column een eigen invulling te geven. je mag er mee eens zijn of niet. Op die column heb ik mijn eigen zienswijze.
  Kennelijk heb jij een andere visie dan ik. Maar dat mag. Daar is absoluut niks mee.
  Ik respecteer dat ook.
  Bedankt voor het meedenken en voor jouw tip. Met jou goedvinden zal ik maar niet ingaan op die tip van jou. Ik heb Bouterse niet nodig om een goeie brood te verdienen.
  Ik heb gelukkig doorgestudeerd en daar pluk ik momenteel met volle teugen de vruchten van (niet als schrijver overigens).

  Overigens kunnen ook simpele zielen een eigen mening hebben. Waarschijnlijk voel jij je verheven boven deze simpele zielen (jouw reactie bewijst eigenlijk het tegendeel) maar jouw reactie zegt meer over jezelf dan over de simpele zielen. Enige bescheidenheid zou jou beter sieren. Denk daar maar over na.


  Maak melding

 37. @ 28 Henk Molenaar.

  Ik heb de column van Iwan gelezen en op basis daarvan heb een diepere analyse gemaakt van zijn stuk.
  Ik heb dus niets meer gedaan dan een weergave gegeven van wat ik denk wat de diepliggende gedachte van de column van Iwan Brave is.

  Misschien kom jij tot een andere conclusie
  na het lezen van die column. Maar dat is nou juist de charme van een column. De inhoud is naar eigen inzicht te interpreteren.
  Jij haalt er wat anders uit dan ik. Is dat verboden? nee.
  Ik denk dat het ook de opzet is van Iwan met het schrijven van een column.

  Dus de vraag wat mijn punt is kan je liever aan Iwan Brave stellen. Want ik heb alleen een analyse gegeven van zijn column.

  groetjes


  Maak melding

 38. Niet alles wat lijkt, blijkt……
  zo te zijn.

  “ Tegelijkertijd lijkt hij inderdaad die sterke leider die het land zo broodnodig heeft.”
  Ik heb ook een zinnetje uit de tekst gepikt.
  Here we go…

  Het lijkt erop alsof ik op 1-1-2011 miljonair wordt.
  Het lijkt erop, omdat ik een staatslot heb gekocht.
  Het lijkt erop, omdat ik een staatslot met jackpot heb gekocht.
  Het lijkt erop, omdat ik een staatslot met mijn gelukseindcijfer heb gekocht.
  Het lijkt erop, dat ik de uitverkorene ben uit die 16 miljoen inwoners.
  Het lijkt erop ja.
  Het lijkt….

  Wat een naar woord “lijkt”.
  Dus..
  Het ziet er naar uit, dat ik op 1-1-2011 Miljonair wordt!

  Iwan ciao!


  Maak melding

 39. @ esmerald nr 47,

  ik zal jouw lijstje verder afmaken..

  -het lijkt erop alsof jij een onzettend slimme vrouw bent..
  -het lijkt erop alsof jouw reactie de meest intellectuele reactie is…
  -het lijkt erop alsof je verder kan denken dan je neus lang is…
  -het lijkt erop alsof jouw visie over suriname zeer constructief en evenwichtig is..
  -het lijkt erop alsof je suriname een warm hart toedraagt…
  -het lijkt erop alsof je een echte surinaamse bent…
  -het lijkt erop alsof je de ware essentie van de column van Iwan doorhebt..
  -het lijkt alsof je weet wat de achterliggende gedachte van een column is…

  niet alles wat lijkt, blijkt zo te zijn…


  Maak melding

 40. @ 47

  Esmerald, het kopen van een lot is een kansberekening. De kans dat je kan winnen is klein maar wel realistisch.

  Voor de verkiezing in suriname was de kans dat Bouterse president van Suriname zou worden zeer klein maar wel realistisch.
  Wat voor de verkiezing dus ‘leek te zijn’
  bleek na de verkiezing de waarheid te zijn.
  Bouterse werd president van Suriname. juist ja.

  Het enige wat jij met jouw reactie eigenlijk
  bewijst (het kopen van een lot)is dat op basis van de kansberekening de kans dat je miljoenair wordt wel degelijk realistisch is en de waarheid kan worden.
  Wat jij dus beoogd met jouw reactie is dus niet geheel duidelijk.


  Maak melding

 41. ik snap die reactie van nr 47 niet.

  Als je een lot koopt heb je toch kans om die miljoen te winnen??? Het hoeft niet maar de kans bestaat wel.
  Waarom koop je anders een lot wanneer je van te voren weet dat jouw kans 0,0 is?
  ??????


  Maak melding

 42. Esmerald op 47

  Een dommer bericht heb ik niet eerder gelezen.

  Wat wilde je precies zeggen.

  Ter informatie
  Als je een LOT KOOPT, maak je kans …….

  Het lijkt er niet op……

  Jullie hoeven echt niet op alles te reageren als je niets te zeggen hebt, we dji sma sjeng djaso.


  Maak melding

 43. Mariska,

  Henk Molenaar en Neus zijn ook maar gewoon twee simpele zielen, die niets anders te doen hebben dan negatief reageren op alles wat Suriname betreft.

  Constructief en positief denken kan ook niet iedereen hoor, ik ontkom er niet aan dat deze lieden gewoon front broodschrijvers zijn..

  Ach die arme zielige Esmerald, ik denk dat d laremse #49 haar best wel aardig heeft beschreven, ze lijkt inderdaad……


  Maak melding

 44. Als je iets niet begrijpt, dan is iemand gelijk “dom” en “zielig”!
  Dat zegt meer over kadibax en nubier dan iets over mij dus…

  Normaal reageren is uit den boze, beetje teveel gevraagd he!
  Over schande gesproken!!!!
  De moderator vind het best, dus wie zijn jullie????

  “Een vat geleerdheid is nog geen druppel wijsheid waard”
  Pythagoras


  Maak melding

 45. @Nubier

  Helemaal met je eens dat iedereen uiteindelijk gewoon een boerenl.l is. Maar deze boerenl.l is wel content met zijn eigen situatie. Met 1000-de € die in veleden van Kluwer ontvangen zijn, met de potentiele werkgevers die op de stoep staan om ondanks met niet misselijke salaris/tarief mijn diensten in te roepen, met CIO’s en CEO’s waarmee prettig en amicaal samen gewerkt kan worden.

  Ach het is helemaal niet zo slecht om een simpele boerenl.l te zijn, zelfs de aandelenkoersen kun je dan om lachen. 😆


  Maak melding

 46. Ach neus op 56.

  Ja ja, anoniem kan iedere boerenl.l voor CEOtje spelen.

  Feit is dat ik jouw niet eens zou inhuren om mijn koeien te laten grazen, in de wetenschap dat jij al het gras voor hun poten zou opeten.

  Droom maar lekker van die eurotjes die je met jouw uitkering nooit zal hebben.

  Ga een baan zoeken waardoor je hier minder stom hoeft te kletsen, dit zou je al uit je isolatie halen.


  Maak melding

 47. Aldus de DOMSTE jongen van de klas op nummer 13 pinto.

  8 dec 1982

  Ik voel mij enorm gesterkt omdat het idioten zijn, die dit soort verwensingen doen. Er zijn gelukkig ook medestaanders.


  Maak melding

 48. Een reaktie van een bakra:)
  Ik heb de colum met veel plezier gelezen en vraag mijzelf eigenlijk af waarom er zo veel heftige reakties zijn
  Jullie hebben gekozen voor een boef als ministerpresident,die kiest voor boeven in zijn nabijheid
  Natuurlijk heeft hij persoonlijkheid maar zo ook alle tirannen en despoten in de geschiedenis
  Ik persoonlijk zou voor dat lot uit de loterij gaan ,want de kans dat je dat miljoen wint is vele malen groter dan dat er een kans is dat bouterse een democratisch president wordt
  Natuurlijk hoeft niemand boos te worden om deze opmerking want wat weet ik er nu van:)
  Ik ben geen surinamer,geen bounty en zelfs geen man
  Gewoon een vrouw en moeder die met hopelijk gezond verstand de gang van zaken een beetje volg
  Wat ik mij wel afvraag is waarom surinamers andere surinamers aanvallen?
  Het lijkt mij dat een front vormen meer resultaat heeft naar al die anderen die oordelen over jullie.

  zomaar een berichtje:)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.