Spel

32

Iwan BraveDoor Iwan Brave – “Broeder, u hebt iets tegen die man hè?” vroeg een medekerkganger mij. Eigenlijk raakte ik al direct geïrriteerd van die vraag, maar vroeg quasi-lankmoedig: “Broeder, welke man bedoelt u?” Ik wist natuurlijk meteen op wie hij doelde, maar ik ben beducht voor valkuilen van fervente Bouta-aanhangers. Ze stellen een vraag, maar eigenlijk doen ze een mededeling. “President Bouterse”, antwoordde de broeder. “Nee hoor, waarom denkt u dat?” ging ik schijnheilig voort. “Nou, ik heb dat artikel van u gelezen.”

Een tweede golf van gedrukte irritatie kwam opzetten. Een dergelijke conclusie trekken op basis van één artikel. Weer gaf ik die quasi-lankmoedigheid in mij voorrang en zei: “Nee hoor. Hij is de president en ik ben journalist.” Maar kennelijk onvoldoende zachtmoedig van toon, want die broeder nam de houding aan voor een oeverloze discussie. Ach, dacht ik, hij meent het goed en als Bouterse als president kritiek moet dulden dan moet ik dat ook als journalist. Ik zette mijn irritatie opzij en zei nu oprecht vriendelijk: “Broeder, we gaan er een volgende keer over praten.” De angel was eruit. Hij keek opgewekt en zei: “Oké”. We drukten elkaar de hand. “Godszegen.”

Nee, politiek en religie kan je maar beter gescheiden houden. En ik kan me voorstellen dat mensen denken dat ik een ‘hekel’ heb aan Bouterse. Maar dat heb ik geheel niet. Het is onderdeel van het democratische spel: wil je het land besturen dan is een voorwaarde dat je kritische oppositie en journalistiek hebt te accepteren. Je hebt immers een volmacht voor de komende tijd, maar dat wil niet zeggen een vrijbrief. Tuurlijk, je mag alle kritiek naast je neerzetten; dat is je goed recht. Aan het eind van de termijn zal ‘het volk’ zich uitspreken.

Als journalist tracht ik altijd oprecht, redelijk en integer te zijn. Geen kritiek om de kritiek of afkraken om het afkraken. Ook ten aan zien van Bouterse pas ik dit principe naar eer en geweten toe. Het zal wel aan deze politicus en zijn clubje liggen, maar ze doen dingen waarbij je je toch geprikkeld voelt geregeld hierover in de pen te klimmen. Ik zou ze mijn kippen niet toevertrouwen om er op te letten. Ze hebben de mond vol van eigen waarde, nationale trots en ‘samen doen’, maar in veel wat ze doen en vooral roepen, beproef je juist minachting naar hun ‘eigen mensen’.

Neem nou dat gezever over Bouterses immuniteit als president; of hij al dan niet gearresteerd kan worden of vrijelijk mag reizen. Bouterse maakte kortgeleden zijn maidentripje naar Guyana. Onder aanvoering van minister Lackin van Buitenlandse Zaken was er alleen maar geschetter over mislukte pogingen van Nederland de president ‘zwart’ te willen maken. Ook via de ‘internationale pers’. Dan voel ik me toch wel in mijn intelligentie aangetast. Ook nu vanuit New York – vanwege de 65ste VN-vergadering – weet Lackin weer vooral te melden dat er niets te merken is van ‘internationale isolatie’. Bouterse wordt integendeel overal “hartelijk welkom” geheten, ontvangt “warm applaus” en krijgt zelfs “brasa’s”.

Wat vooral stoort aan deze non-issue, is dat daarmee handig wordt ingespeeld op de beperkte wereldscoop van de gemiddelde Surinaamse burger. Internationaal is allang beklonken dat een staatshoofd kan gaan en staan waar hij wil. Niks nieuws, want genoeg omstreden figuren die Bouterse voor zijn geweest. Ik zeg liever: kijk onze president genieten van universele rechten die hij ooit als dictator heeft vertrapt. Moge hij hierop diep bezinnen ten faveure van het Surinaamse volk.

Bouterse wordt nu door eigen parochie gewiekst geëtaleerd als sympathieke triomfator op het internationale podium. Maar voor Suriname geldt nu meer dan ooit: ‘Money talks, bullshit walks’. Van het eerste zien we vooralsnog weinig en met het laatste worden we nu al des te meer overstelpt. Het zij slechts opgemerkt als een bijdrage aan het democratische spel. Maar om nou te zeggen: ‘hekel’ aan. Nee, niet bepaald.


32 REACTIES

 1. Ga maar lekker door beste Iwan met het stichten van onminnelijke toestanden in het land. Wanneer het ijzer heet is zul jij zoels doen gebruikelijk weer via de achterdeur vluchten naar het hoge noorden.

  Spijkers op laagwater zoeken kunnen we allemaal wel.


  Maak melding

 2. Ik vind je zeker schijnheilig, Iwan.

  Geef gewoon toe dat je het een grote uitdaging voor je is om President Bouterse aan te pakken. De man die zelfs de Nederlanders niet klein konden krijgen, die lekker proberen te irriteren onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”

  Want wat mij stoort aan de vele eenzijdige verhalen van je…is dat ik geen enkele wanklank hoor over misdaden tijdens de regering die jou wel goed gezind is.

  Neem bijvoorbeeld de corruptie op het ministerie van OW. Hoe komt het, dat de grote journalist Iwan Brave, daar nooit en te nimmer over heeft geschreven…..??

  Maar bij elke scheet van Bouterse en cs, klim je wel in de pen.

  Schijnheilig ben je.


  Maak melding

 3. Iwan je hebt geen gelijk. Dat Lackin steeds aangeeft dat DDB overal kan gaan en dat er niets aan de hand is komt omdat steeds tegen beter weten in gesteld is geworden dat DDB het land niet uit zou kunnen als hij president wordt en dat sme in een isoloment zou raken. Waarom heb je toen niet geschreven wat je nu schrijft dat het een non issieu is en niet kan omdat hij als president immuniteit geniet en dat de verkondigers van die onzin het volk toen voor de gek hielden.


  Maak melding

 4. Pinto en Blakaboy: Begrijpend lezen is moeilijk, he? En gevoel voor humor hebben jullie al helemaal niet. Ik vind het een prima verhaal, waarin ook enig cynisme te bespeuren valt. Maar ja, als iemand in Suriname een wind laat, stinkt het blijkbaar in Nederland.


  Maak melding

 5. Blaka bakra,
  en jij bent…….?

  Houd je aub bezig met commentaar geven op zaken waar je verstand van hebt. Laat andere zaken voor mensen die weten waar ze over praten.

  Gr
  Blakaboy


  Maak melding

 6. Zie hier weer de onvolwassenheid van deze regering. “Zie je wel ik heb je toch gezegd attitude”. Volgens mij zijn er veel belangrijkere dingen. Bijv. de ongenuanceerde beloften waarmaken. en tenminste stoppen met nieuwe beloften maken.

  pirka


  Maak melding

 7. Klakakra,
  Doodt hem, niet wachten tot morgen of Doodt hem niet, wachten tot morgen.

  Het is maar net waar jij die komma’s plaatst wanneer je de stukken van dit heerschap leest.

  Als ik zijn poster zie zoals op pagina A2 van DWT van 270910, lees ik al niet meer.

  Het barst allemaal van de sarcasme zoals zelfs een bakra het niet zou doen tegenover zijn/haar eigen land of landgenoot.

  Wij willen altijd roomser zijn dan de paus.


  Maak melding

 8. Iwan je hebt een goed verhaal geschreven.
  Al dat woordenmorsen waqt DDB en Lackin doen is alleen maar een rookgordijn ophangen voor de Surinaamse bevolking en vooral voor het eigen kamp.
  Als men wil beweren dat DDB niet als een paria wordt behandeld, moet je wel erg veel boter op je hoofd hebben.

  En Pinto jij schreef: Wanneer het ijzer heet is zul jij zoels doen gebruikelijk weer via de achterdeur vluchten naar het hoge noorden.

  Spijkers op laagwater zoeken kunnen we allemaal wel.

  Pinto wil jij nu hier suggereren dat die toestanden in de jaren 80 weer terugkomen?
  Zodat Iwan moet vluchten?
  Als dat zo is, licht onze aardige Iwan graag tijdig in, want wij zien hem graag in Nederland hoor, hier hebben we nog vrijheid van meningsuiting, maar in Suriname begrijp ik is dat een heikel punt.


  Maak melding

 9. Mooi aan deze column zijn de mensen waar het omgaat. ze melden hun zelf leuk om dat te zien. de grootste uilskuiken hier op dit net reageert als eerste hij heeft het niet door dat deze spiegel ook voor hem bedoeld is. ik ben het helemaal eens met bravo zijn column van A tot Z klopt.


  Maak melding

 10. Tja, de Bouterse kliek en hun gezever. Iwan, je slaat de spijker op de kop. En begrijpend lezen is voor veel reaguurders op dit forum een probleem. Wanneer het over hun Messias Bouterse gaat wijzen ze meteen met hun vieze vingers in een andere richting. Net kleine kinderen. Ja, maar die anderen doen het ook, hoor ik ze telkens klagen. Hoe kan het zijn dat een couppleger, moordenaar en drugsbaron, door zulke lieden wordt bejubeld? Hosanna, schreeuwen ze als Bouterse danst en zingt. Kruisig hem schreeuwen ze`naar elke man of vrouw die nog nooit een vlieg kwaad heeft gedaan? Oh volk van Suriname, blind zijt gij voor het kwaad. Blind zijt gij voor de duivel. Bier drinken, veelwijverij, eenouder gezinnen waarin de vaders ontbreken, etc. Is dat een volk naar Gods wil. Ik dacht het niet. Geen wonder dat ze het kwaad van de duivel niet herkennen. Moet er eerst een grote ramp gebeuren zoals de laatste aardbeving in Haïtie voordat men gaat leven naaar Gods plan en de weg van de duivel verlaat? Iwan, ga door alsjeblieft? Schrijf zodat niemand later kan zeggen: ik wist het niet. Niemand is machtiger dan God en met Hem ben je nooit te laat.


  Maak melding

 11. @7 Pinto,

  Moet ik dit zien als een bedreiging aan Iwan Brave? Ik had niet anders verwacht van een lafaard als jou. Gelukkig weten we hier in Nederland hoe je snel kunt achterhalen vanaf welke computer je postings worden verstuurd. Even horen hoe hard je daarna piept als er aangifte tegen je wordt gedaan.


  Maak melding

 12. Bifa, jullie voelen je altijd als hoertjes bedreigd. Wie heeft wie hier op dit forum bedreigd?

  Zo zit ik echt niet inelkaar. Ik hak al langer met het Surinaams bijltje. Ik ben geen lafaard, die op een afstand van 8000km staat te bleren als een mager varken. Kom ook je jatten in de modder steken dan heb je een keer recht van spreken.


  Maak melding

 13. Top column!

  Heb enorm veel respect voor deze dappere Iwan Brave.

  Ik hoop nog veel van hem te mogen lezen/leren, zijn realistische/kritische kijk op de gang van zaken is bijzonder aangenaam.

  Lang leve de vrijheid van menigsuiting!

  Maar als kritische blanke in het “veilige” NL vraag ik mij wel af… voor hoe lang nog?

  Wereldreiziger.


  Maak melding

 14. Iwan,jij bent absoluut niet oprecht,kritisch en objectief als journalist.
  Waarom was je dan nooit zo kritisch ten opzichte van de regering Venetiaan?Er zijn heel veel dingen gebeurd tijdens die regering,de criminaliteit steeg ,de corruptie,het met staatsgeld vieren van de verjaardag van Amofo,de kwestie Gilds,Balesar,Jong Kiem Fa op OW&V,en zo kan ik eindeloos doorgaan.Maar sinds Bouterse aan de macht is beweer je kritisch,objectief en oprecht te zijn,hoe dat zo,leg uit waarom je je tegenover de regering Venetiaan mild heel mild was.
  Soms vraag ik me af,waarom je je zg journalistische kwaliteiten niet hier in Nederland hebt gebruikt om zooooo kritisch over Wilders te schrijven,je verkoos om je roeping om te toveren als taxichauffeur.
  Sorry hoor,maar jouw colummen laten duidelijk blijken dat je anti puur anti deze regering bent.


  Maak melding

 15. @ Pinto,

  Je bent waarschijnlijk beter op de hoogte van hoertjes sinds je ze zo graag bezoekt en daar je smerige kwakkie en je geld achterlaat. En spreek niet over God als je Hem niet kent en Zijn regels niet naleeft.
  Aan de kantlijn staan gillen dat Hij er is voor alle mensen is maar een deel van de waarheid hoor zielepoot. Dan misbruik je Zijn naam zoals Bouterse doet.

  God accepteert iedereen, maar gedragingen die tegen Zijn wil en plan ingaan accepteert Hij absoluut niet. Iemand die aan veelwijverij doet, liegt, bedriegt, moordt etc. of iemand volgen die daar nooit een probleem van heeft gemaakt en geen verantwoording daarover aflegt, is tegen God’s wil en plan. Je moet zelf wel erg naief zijn om te denken dat Hij je wel in Zijn koninkrijk accepteert.

  En wat die bedreiging aan Iwan Brave betreft: gebruik vooral nog een keer de woorden doodt hem in je reactie. Ontken daarna dat je iemand bedreigt. Dan noem ik je opnieuw een lafaard en bedreiger en doe ik opnieuw aangifte bij justitie en politie. Lieden zoals jou met gevaarlijke retoriek heeft Iwan Brave in de afgelopen 13 jaar in Suriname al genoeg meegemaakt


  Maak melding

 16. @ pinto de domste jongen van de klas,
  Jou president is een moordenaar drugsdealer genocyde pleger en zo iemand verdedigd jij hier als of het om jou leven gaat en iemand die duidelijk zijn leven heeft verbeterd en duidelijk heeft geleerd van zijn foute verleden die trap jij weer de stront in .
  Pinto je ben in mij ogen een gemeen, dom emotionele ezel.


  Maak melding

 17. Heer Iwan,

  Ja, ja, dat heb je vandaag driedubbel verdiend!
  Goed stuk, keep the good work going on.
  Zoals ik al eerder aangaf, het is beloofd, kritiek geven mag.

  aplauso!


  Maak melding

 18. De Brave heer Iwan.

  U doet uw naam eer aan.
  Uw columns zijn rede genoeg om hoop te blijven koesteren.
  Vrijheid van meningsuiting, vrije en onafhankelijke pers, hoorde ik Bouterse zeggen in zijn VN speech.

  Het lijkt me dat niet iedereen snapt wat u bedoelt. Blijf hen onderwijzen en ons informeren.

  Heb genoten van deze column.

  Blijf vooral voor ons allen schrijven.

  Prima gedaan !


  Maak melding

 19. Iwan Brave zoals de meeste van de journalisten in Suriname, zijn jammergenoeg van een heel laag niveau, dat ze het predikaat journalist niet waardig zijn.

  Iwan vind het dus gek, dat een broeder hem zo’n vraag heeft gesteld. Iwan zou zichzelf de vraag moeten stellen hoe het komt dat die Broeder die vraag kon stellen.

  Deze Iwan heeft tijdens de vorige regeringsperiode niet een (1 ) kritisch stuk geschreven over de regering, de vorige President of een minister, zelfs niet een opbouwende kritieke stuk.

  Met het bovenstaande is het duidelijk dat deze Iwan niet objectief, integer en eerlijk is. De vraag die je jezelf dus nu moet stellen is, wat de bedoeling precies is van Iwan. Wat wil hij met deze stukjes bereiken, wat is zijn doel. Er zullen meer mensen zijn die Iwan zullen vragen, “als hij niet van die Man houd”, een andere reden kunnen ze zich niet kunnen bedenken.

  Met onderstaande laat die Iwan dus zien, wat zijn bedoeling is als journalist/columnist of wat dan ook. Zijn oprechtheid en integerheid is dus ver te zoeken.

  —————————————
  “Neem nou dat gezever over Bouterses immuniteit als president; of hij al dan niet gearresteerd kan worden of vrijelijk mag reizen. Bouterse maakte kortgeleden zijn maidentripje naar Guyana. Onder aanvoering van minister Lackin van Buitenlandse Zaken was er alleen maar geschetter over mislukte pogingen van Nederland de president ‘zwart’ te willen maken. Ook via de ‘internationale pers’. Dan voel ik me toch wel in mijn intelligentie aangetast. Ook nu vanuit New York – vanwege de 65ste VN-vergadering – weet Lackin weer vooral te melden dat er niets te merken is van ‘internationale isolatie’. Bouterse wordt integendeel overal “hartelijk welkom” geheten, ontvangt “warm applaus” en krijgt zelfs “brasa’s”.

  Wat vooral stoort aan deze non-issue, is dat daarmee handig wordt ingespeeld op de beperkte wereldscoop van de gemiddelde Surinaamse burger. Internationaal is allang beklonken dat een staatshoofd kan gaan en staan waar hij wil. Niks nieuws, want genoeg omstreden figuren die Bouterse voor zijn geweest.”

  ——————————————-

  Het gezever zoals Iwan die noemt, is jarenlang, maandenlang of wekenlang gebruikt en misbruikt door front.

  De laatste weken vooral na zijn verkiezing als President had je de ene zgn juridische deskundige in Suriname die het tegenovergestelde beweerden. Zelfs Kruisland de Juridische adviseur van de frontregeringen sprak zichzelf twee weken geleden zo schandelijk tegen. Jessurun afgelopen zondag nog tijdens NPS viring, herhaalde het weer, Bouterse kon niet via via vliegen want anders wordt hij gearresteerd. De brieven die Hoost zou sturen voor Bouterse arrestatie waren groot nieuws in Suriname.

  Bovenstaande non-issue werd dus misbruikt in Suriname door Bouterse politieke tegenstanders omdat de gemiddelde Surinamer een beperkte wereldscoop heeft.

  Deze zgn journalist wist natuurlijk dat het bull was wat men vertelde.

  Deze journalist heeft nooit een column geschreven om de de gemiddelde Surinamer met zijn beperkte wereldscoop te vertellen dat het helemaal niet waar is, wat men allemaal verteld over arrestaties en dergelijke van de President.

  Niets hebben we vernomen, hij liet het lekker toe dat men de gemiddelde Surinamer voorloog, manipuleerde.

  Hoe durf je jezelf als journalist/columnist oprecht en integer te noemen.

  Iwan, zoals je merkt heb je ook hier een groep die schreeuwt ” kloppe in de handjes blij blij blij” want je bent onder het mom van journalistiek zgn kritisch naar de Regering/President toe.

  Alles en iedereen zal deze groep aangrijpen die Suriname, Surinamers en zijn President belachelijk probeerd te maken, ze zullen niet schromen om zelfs met witte racisten te heulen.

  Je zal een andere groep hebben, die jou doofheeft en jou dus die vraag gaan blijven stellen, ie no lobi a mang he, dat zal je ook niet moeten verbazen.

  Ik heb je in ieder geval al door, mij hou je niet voor de gek, je deugd voor geen cent.


  Maak melding

 20. Dat noemen ze met een zeer hoog woord “polemiceren” en daar heb ik effe geen zin in. Het is vandaag bijzonder warm, weet je wat, we starten de airco op.


  Maak melding

 21. Bifa # 17

  Weet jij wel inhoudelijk te lezen als het tenminste gaat om mijn bijdrage #7.

  Als jij in mijn omgeving een mede burger ook maar een haar krenkt geef ik je resoluut aan.

  Overigens bekruipt mij wel het gevoel dat jij te intelligent bent om voor de duivel te dansen.


  Maak melding

 22. Kritiek moet er zijn!

  Laat het dan komen uit de koker van iemand die nooit heeft beweerd, zelf onderdoor te zijn gegaan aan de drugs.

  Hoe serieus zal deze Surinaamse samenleving nog naar je kijken, behoudens a very few?


  Maak melding

 23. Pinto en sosoboto zijn geindoctrineerd,
  ze hebben allemaal kritiek op brave maar toen clifton limburg zij leugens en bedrog dagelijks de eter in gooide werd zijn station niet in brandgeschoten hij werd ook niet bedreigd door de toenmalige regering nu is limbo beloond voor voor zijn werk hij is nu pers chef van de grootste massamoordenaar van de afgelopen 30 jaren in suriname limbo heeft met zijn daad de jounalistieke ethiek zwaar geschonden om de kant te kiezen van een Beest die de persvrijheid in suriname met zijn militaire laarzen heeft vertrapt media en kranten gebouwen zijn in brand geschoten door bouterse journalisten vermoord.Suriname is nu een land met norm verval


  Maak melding

 24. Het zal wel aan mij liggen, maar volgens mij is de eerste reactie een ordinaire bedreiging a la jaren tachtig richting een journalist..

  Regressie?


  Maak melding

 25. Jenke denk je aan je pilletjes?
  Ik zie geen enkele aanleiding om de man ook maar 1 haar te krenken. Hij komt zichzelf vanzelf wel tegen zoals regelmatig op dit forum..


  Maak melding

 26. Kleine Pinda
  Neen natuurlijk zul je de journalist zelf geen haar krenken, dat laat je naar goed dictatoriaal beleid liever aan andere over…lafaard spelen is ook een hobby..

  Elke reactie van je uit zich in persoonlijk gescheld volgens het OCER recept..
  Met zulke aanhangers heeft DDB geen vijanden meer nodig


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.