Werkgevers: ‘Surinamers goed geïntegreerd’

31

Dat discriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt voorkomt, was al eerder vastgesteld. Niet-westerse allochtonen zijn vaker werkloos en hebben minder kans op een vaste baan dan allochtonen ook als zij dezelfde opleiding, werkervaring en leeftijd hebben. Onderzoekers hebben nu gezocht naar antwoord op de vraag waarom werkgevers vaker kiezen voor een autochtoon.

Werkgevers geven bij sollicitanten die even geschikt zijn de voorkeur aan een autochtoon, omdat ze dit ‘de veiligste keuze’ vinden. Allochtonen associëren ze vaak met ‘gedoe’. Dit blijkt uit de Discriminatiemonitor niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt 2010, die het Sociaal en Cultureel Planbureau(SCP) vandaag publiceert.

Turken en Surinamers komen er volgens het SCP beter van af dan Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders. Surinamers worden gezien als goed geïntegreerd en Turken als harde werkers. Bij Marokkanen en Antillianen hebben werkgevers overwegend negatieve associaties. Dat komt voor een deel door negatieve berichtgeving in de media. Maar ook slechte ervaringen met werknemers uit deze laatste twee groepen spelen een rol.


31 REACTIES

 1. Whawhawhawha ,let maar op hoe verheugd sommige Surneds op dit bericht zullen reageren.Nu gaan ze er zeker vanuit dat ze NOOIT gediscrimineerd worden,ze zijn altijd zo blij met een dooie mus.
  Klopt Surinamers zijn goed geintegeerd,ze praten graag de blanken na, natuurlijk uitzonderingen daar gelaten,maar het zij zo de Turken zijn de harde WERKERS.Dus niet de Surinamers,knoop het goed in jullie oren zij die zo blij zijn met deze dooie mus.
  Tjeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhh Potiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeee.


  Maak melding

 2. #1 Tjeh potie, Indeed !

  Wat zit jij toch vreemd in mekaar. Las ik net een strak stukje van je (voor het gemak maar voor je gekopieerd) en nu laat je jouw andere kant zien. Lees maar zelf.

  Je eigen citaat….
  Het probleem is dat er reageerders zijn die helemaal verblind zijn door haat,dat ze alleen de kop van een artikel hoeven te lezen en huppeteee ze verzinnen van alles en nog wat ,neem …?.. ,neen die dwaas wil zijn eigen verziekte mening aan anderen opdringen en hij maar roepen dat hij niet voor zijn mening mag uitkomen hoe dwaas kan een dwaas wel zijn.

  Kortom Tjeh Potie, het is wel eenzijdig he, als die schoen ook jou blijkt te passen?

  Ik ga hier geen betoog houden over dat wij niet gediscrimineerd worden, want hier op dit net ben je nu flink bezig. Het is algemeen bekend dat discriminatie gebaseerd is op onzekerheid en angst voor het vreemde. In dit geval zijn wij Surineds, vreemden voor jou, he, tjeh potie? Je vlucht weg van het onderwerp en speelt op de man i.p.v. de bal. Zeer onsportief, Tjeh Potie !


  Maak melding

 3. Nee ik ben er niet blij mee ik laat mij niet blij maken met een dode mus.Dit is de strategie die de witteman weer gebruikt als men het verschil maakt tussen buitenlanders .Dit hoor je vaak uit hun gesprekken maar jij bent niet zo .Keer jij je om dan ben je het wel .je bent en blijf een buitenlander (allochtoon)Dan verwijs ik alleen maar naar een sollicitatie al heeft die witte nederlander geen ervaring dan gaat die voorkeur toch naar jan of annie niet naar de buitenlander.Dus die vlieger gaat bij mij niet op .Ik ben geen papegaai en praat geen enkel witteman na.MI NO E TROWE MI NEGRE OSO BANGIE GIE WITTIMAN STOEROE


  Maak melding

 4. @ tjeh potie

  Wat een zielig bericht!

  Mijn vriendin woont sinds haar 18e in NL en heb het woord discriminatie nog NOOIT gehoord! En ook niet van haar surinaamse vrienden.

  Misschien denk je zelf wel meer in zwart-wit dan de gemiddlede nederlander?


  Maak melding

 5. # 1

  Je doet je naam eer aan.

  Ik woon en werk in Nederland. Ik ben wel drie keer per jaar in Suriname, als mijn werk het toelaat.

  Hoezo dooie mus? Krijg aan elk eind van de maand mijn salaris voor ” (goed) verrichte diensten”. En boi,ik ben steeds hartstikke blij want nanga a monie dati mie e fier’switi na mi kondre!!!!!!!

  ME BAR YU


  Maak melding

 6. Beste “tjeh potie”

  In eerdere postings geef je aan dat suri-neds continu hun landgenoten neerhalen etc etc.
  Volgens mij doe je nu hetzelfde hoor…

  Turken zijn “harde werkers” klopt. Wij suri-neds hoeven helemaal niet te ploeteren en te zwoegen, kennis is macht. Hoe hoger geschoold hoe minder “zware arbeid” dus…

  vwb de discriminatie, door wie?
  Door de managers die ons in dienst hebben genomen ipv een autochtoon?
  Door onze ned. schoonfamilie?
  of door onze halfbloedjes van nichtjes en neefjes?
  of door onze buren die blij zijn dat we er wonen ipv …
  of door de veelal suri-neds bij de overheidsinstanties die ons graag helpen?
  of door de Ned, die graag vertoeven in Suri?
  of etc etc..

  of bedoel je de jaloerse blikken van de autochtonen bij de bushalte als je langsrijd.
  of het pvv-plebs, die vanwege ongeschooldheid nog steeds vertoeven in de getto’s.
  of bedoel je de jaloerse collega’s omdat we o.a minimaal 6 weken met vakantie naar suri gaan?
  De rest zal me jeuken hoor…
  door wie… tell me?


  Maak melding

 7. Liever 1 dooie Mus dan 10 Tjepotie-plus!

  Hoe blij kan Tjepotie zijn met dit bericht?
  Dit is al veel langer bekend dan de leeftijd van Tjepotie. En wat maakt het eigenlijk uit?
  Er zijn altijd uitzonderingen en daar dient men bij elk onderzoek rekening mee te houden.

  Dit is dus een zeer onzinnig onderzoek, bericht en de reactie van Tjepotie ook.


  Maak melding

 8. Laten we ons geen zand in de ogen strooien door dit soort berichtgevingen!!
  Volgend jaar wordt het weer anders als de Surneds weer negatief komen in het nieuws.
  Dus laat je niet blij maken door een dooie muts!!!


  Maak melding

 9. we lul altijd, discriminatie is niet uit te roeien bestaat al sinds de mensheid.
  Jullie lullen in de ruimte bestaat discriminatie niet in suriname?
  Zie je in de huidige surinaamse regering een balance of races me mars noh?

  In welk land heb je geen discriminatie?
  Doe gewoon je ding hier, hou je met je werk bezig en nodig die bakra’s niet uit thuis noooooit. Hou werk en privé gescheiden.
  Zeg alleen maar goede morgen of goede middag of prettig weekend en basta. Laat je kinderen studeren en nog eens studeren.
  En wacht totdat je gepensioneerd bent en geniet indien natuurlijk de gezondheid je geen parten speelt.

  Let goed op mijn betoog opoh yu eye no kantie dong.


  Maak melding

 10. Esmerald,

  Helemaal met je eens!!!!Je slaat spijkers met koppen.

  Ik zit toevallig nog in mijn heerlijke geboorteland en dat voor de duur van 5 weken.Dat mocht van die bakra’s die ik zodanig naar de mond heb gepraat dat ik zoveel weken vrij kreeg. Ik geniet en zeg echt geen tjeh potie….

  By the way, er is zelden negatieve berichtgeving over Surinamers (althans Surineds).
  Was er een tijd geleden geen bericht op Waterkant dat vooral(onder de allochtonen) de Surinaamse vrouw het goed doet op de arbeidsmarkt????????

  @ tjeh potie
  mi firi sari gi yu jere tjeh potie. Kun je overigens uitleggen wat jou ertoe bewogen heeft voor “Tjeh potie” te kiezen als nickname? Jij vormt namelijk zelf de weerspiegeling van dat woord


  Maak melding

 11. Hoop geklets en niemand leest het rapport.
  Dit staat er. LUMMELS 🙂

  De meeste respondenten hebben echter goede – of in ieder geval geen slechte – ervaringen
  met de omgang tussen autochtone Nederlanders en niet-westerse migranten op de
  werkvloer. Daarentegen spreken meerdere respondenten van discriminatie of onenigheid
  tussen groepen niet-westerse migranten onderling. De volgende twee medewerkers
  bij een intermediaire organisatie zeggen hierover het volgende:
  R1: Als je naar het bedrijf [naam bedrijf] kijkt, die heeft dus een heel grote concentratie van
  Turken, Surinamers, Marokkanen en Antillianen. Maar een Surinaamse voorman kan niet
  de Antilliaanse mensen die bijvoorbeeld aan de band werken aansturen. Dat is gewoon
  godsonmogelijk.
  R2: Ja, de integratie van deze groepen onderling is nog veel moeilijker dan de integratie met de
  autochtone Nederlanders.

  Surinamers doen het goed. Ze spreken goed de taal en schrijven vaak beter Nederlands.
  Het rapport is 139 bladzijde groot.
  Ik heb het gelezen en het geeft een heel ander beeld dan dit flut artikel.


  Maak melding

 12. whawhawhawhaa je vriendin heeft nooit wat van discriminatie gehoord?? aii bajaa wat te doen als Suri in Nederland om nog meer Nederlander te lijken whawhawhawhaa.
  En ja ik ben een Surinamer hier geboren en opgegroeid.Aan me uiterlijk zal men niet weten dat ik een Surinamer ben,want alles wat zwart ziet is Surinamer.Ik ben een rasechte boeroe van Surinaamse orgine,allebei mijn ouders zijn boeroe`s die in Suriname geboren zijn,let wel geen moxi sani.
  Ik weet wat er allemaal over de Surinamers wordt gezegd,vooral de zwarten,als ze in een BMW of mercedes rijden wordt er gauw geroepen ,dat het boeven of drugsdealres zullen zijn.
  Is dat geen discriminatie?
  Ook Turken en Marokkanen hebben hoogopgeleide banen,zie Albayrak en Abutaleb.
  Veel Turken en Marokkanen zitten bij de politie,Heineken,Shell enz. en ja ook hoogopgeleid.Weer zo een opschepperij,dat Suri`s hoogopgeleid zijn als Allochtoon,duhhhhhhhhh.
  Aan zulke reaktie`s van sommigen zeg ik jaaaaa sommige SurNeds zijn Tjehhhhhhh Potieeeeeeeeeee,zieliggggg zieliggg,ze doen er alles aan om beter te zijn dan andere allochtonen,vandaar dat er op ze wordt neergekeken,met de gedachte ,Sommige Surneds doen alsof ze gelijk zijn als de blanken,whawhawhawha ,klopt zeg ik dan heb medelij met ze ze hebben last van een erge vorm van INDENTITEITSCRISIS.


  Maak melding

 13. #1

  Ai baja Tjeh Poti, je geniet noh?

  Waarin zie jij de dooie mus? Hierboven staat een zeer beknopt artikel over een onderzoek van ’t SCP. Een vluchtige opmerking over de diverse groepen. Niets aan de hand. Zoveel heeft dit ook weer niet om het lijf. Behalve dat Surinamers hier geintegreerd zijn, en dat klopt ook. Je weet toch wel wat de term integratie inhoudt?

  Daarom snap ik jouw opmerkingen niet zo goed. Discriminatie heb je overal ter wereld, ook in ons geliefd Suriname. Je mag gerust stellen dat het daar schering en inslag is. Lastig, maar waar. Aan Bouta de taak om er een eenheid van te maken. Je mag hem helpen.

  Daarom Tjeh Potie, je opmerking komt wel heel erg zieluug over. Maar zo heb je dan ook een beetje aandacht van ons gehad.


  Maak melding

 14. Ik hoef geen aandacht van het stuk schorum dat hier reageert.
  Jullie hier hebben het steeds maar over dat jullie beter denken te zijn dan andere allochtonen,jullie schelden net zo makkelijk op ze als de Nederlanders,terwijl,jullie geen haar beter zijn dan andere allochtonen 1 ding hebben jullie vóór,de taal and that`s it,maar jullie worden net zo in de tang genomen als de Marokkaan,Turk,Afrikaanenz.enz. straks komen de Polen bij.
  Waar ik me dood aan erger is : Sommige Surneds doen alsof ze beter zijn dan de Surinamers in Suriname,ze willen het liefs dat Suriname net zo als Nederland wordt.
  En ja als er een iet wat positieve nieuws over Surneds gezegd wordt ,zijn ze heel erggggg in hun nopjessssss idd ze maken zich blijk met een dooie mus,want morgen komen ze weer in het negatievespiraal.
  Laatst nog was er een onderzoek naar werkeloze jongeren,de Surinaamse jongeren stonden op de eerste plaatst.
  Tjeh potie is gericht naar de zieligeeee wanna be Surneds,ze willen zo graag tot de Nederlanders behoren en zijn bereid de Nederlanders naar de bek te praten alleen maar om als Nederlanders aangesproken te worden.
  Dus ja ze zijn zieligggggggggggggg


  Maak melding

 15. Ps
  Let wel ik heb het NIET over de overgrote meerderheid der GOEDE SurNeds.
  Juist zij die zich aangesproken voelen reageren en dat bedoel ik als ik typ :SOMMIGE SurNeds,de zielige gevallen dus.


  Maak melding

 16. Sinds 5 jaar werk ik bij de Amsterdamse vestiging van een groot internationaal bedrijf. Hier zit ik tussen de Japanners,
  Arabieren, Spanjaarden, Pakistani, 9 Surinamers en een Ghanese mevrouw. Het merendeel van de werknemers is Nederlands, het hogere kader is niet-Nederlands (inclusief een van de Surinamers).
  Nooit, maar dan ook absoluut nooit komt bij ons op het werk het onderwerp buitenlander of allochtoon ter sprake door de bedrijfsleiding of door de collega´s op de werkvloer. Onze directie heeft maar één doelstelling en dat is dat het bedrijf zo goed mogelijk loopt en dat de omzet wordt verhoogd. En of het succes nu wordt gebracht door een kaaskop, een Surinamer, een Chinees of een Amazone-Indiaan, dat interesseert de leiding van onze onderneming helemaal niets. Ik hoop dat de van huis uit klagende en zich altijd gediscrimineerd voelende Suri´s onder ons (lees goed: ik zeg hier niet dat alle Suri´s zich gediscrimineerd voelen!) eens in de gaten krijgen dat de arbeidsverhoudingen in West-Europa gewoon behoorlijk geregeld zijn en dat wie capaciteiten heeft en goed presteert (de Surinamers hebben een hoog opleidingsniveau en kennen hun zaakjes) helemaal niets te vrezen heeft. Dit is geen goedheid van bakra basie zoals jullie zo graag zegen, maar zo werkt het kapitalisme nu eenmaal.
  Leuke bijkomstigheid is dat vrouwelijke employee´s bij de goede Nederlandse bedrijven ook niet bang hoeven te zijn dat ze ´s avonds nog eens moeten overwerken voor de baas die dan toevallig helemaal alleen aanwezig is, zoals bij Surinaamse instellingen en het bedrijfsleven maar al te vaak voorkomt.
  Zet dat eindeloze geklaag overboord en ga gewoon eens aan het werk!


  Maak melding

 17. Vorige week zit ik in de auto te wachten op een vriend die ff een pakje sigaretten halen is in een cafetaria. Op gegeven moment ontstond er blijkbaar door drukte een opstopping, zelf ondervond ik er zelf geen last van want stond daar goed en veilig geparkeerd. Iig, er klonk getoeter en gescheld tussen mensen die in de straat woonden en 1 van de tuuterende atoumobilisten. Kortom het werd ruzie, een enorme scheldpartij. Opeens hoor ik: “rotneger, rot op! wat doe je hier, dit is onze straat en bla bla bla..opeens hoorde ik de neger in kwestie ook terug schelden, toen dacht ik ff kijken wat er aan de hand is jonge.. Ik dacht bij mezelf, hou je koest man, straks krijg je de hele bunch aso hollanders op je nek. Maar nee, de man schreeuwde;”als Surinamer heb ik alle recht om me in nederland te bevinden”, iig iets dergelijks. En dát had hij liever niet moeten zeggen, want toen begonnen ze hem pas goed uit te schelden, rotneger, wat Suriname, wie denk je wel dat je bent, waarom sodemieter je niet op naar Suriname en nog veel meer van die uitspraken.

  Het was een andere Surinaamse automobilist die er tussen moest komen, m.n. door hard te schreeuwen met surinaams accent;”man, laten we in vrede leven met elkaar”. Toen ging hij verder in het Surinaams om die aangevallen Surinamer te kalmeren. Maar ik snap die gast niet, ik had gewoon ff stil gebleven tot die opstopping voorbij was, het was trouwens binnen 5 min. opgelost, die opstopping dus. Ik weet niet wat er zich precies voorgevallen was tussen die Surinamer en de buurtbewoners dat het zo uit de hand moest lopen.

  Overigens beschouw ik dit bericht over de “zeer goed geintegreerde Surinamers” als niks anders dan oud gebruik. Gewoon de gebruikelijke methode die politiek den haag al sinds jaar en dag, n.l. sinds de koloniale tijd gehanteerd heeft. Ze kennen de Surinamers namelijk veel beter dan de Surinamers zich zelf kennen. De nederlandse antropologen, psychologen e.a. onderzoekers hebben de Surinaamse aard al vanaf het begin bestudeerd en onderzocht. Trouwens ook de Antilliaanse aard, maar met de Antillianen komen ze maar niet klaar en ze zullen ook niet klaar komen met ons, tot grote ergernis van de NL politiek! 😆

  Voor de Surinamers hebben ze een volledig geprepareerde pakket.Ze weten precies hoe en wanner ze de Surinamers het idee moeten geven om zich beter dan andere autochtonen te voelen. En dat doen ze door de Surinamers af en toe met een aai over hun bolleke te trakteren. En dit is gewoon echt waar. Ik weet dat veel Surinamers het niet willen weten, ook weet ik dat sommige Surinamers er weldegelijk kennis van hebben. Hoe dachten jullie dan dat een koloniale macht de onderdanen van hun koloniale rijk konden controleren? Suriname had nooit een grote bevolking, de Antillen nog minder, dus het was makkelijk voor al die onderzoekers, vooral antropologen en pshychologen, om de kleine bevolkingen te bestuderen!

  Jullie zouden verbaast zijn als je eens wist hoeveel onderzoek er naar de bevolkingsgroepen van Suriname en ook de bevolking van de Antillen gedaan is. Heb zelf enkele van die boeken gelezen. Ongelooflik dat deze mensen precies beschrijven, en in detail, hoe de Surinamer en ook de Antilliaan is. Wat hun zwakheden zijn, enz. enz. En ze weten precies hoe ze de Surinamers moeten paaien. En de Surinamers trappen er altijd massaal in. Treurig man, ook op de Antillen zie hoe sommige Curaçaoenaars er in trappen. En niet om wat hoor, maar de meeste Antillianen die er in trappen hebben een Surinaamse vader of moeder, of opa. Kijk maar naar een idioot als John Leerdam, hij heeft een Surinaamse vader. binnenkort ex-minister, lerares papiamentse taal en dominee Omayra Leeflang, ook een surinaamse vader of moeder. En volgens mij is het geen toeval.

  Vergeet niet dat de creoolse Surinamer bijna niets van zichzelf heeft, zelfs de taal is hem na de slavernij opgedrongen, zo erg dat Surinamers hun eigen creoolse taal haten. En dan heb ik het hier over de creoolse Surinamer, want de Surinaamse hindoestaan heeft wél veel van zichzelf behouden, zij hebben een eigen identiteit, eigen cultuur eigen godsdienst eigen taal. En dat houden ze in ere! Dat moet ik zeggen. Maar dat heeft de Surinaamse creool niet! Ook de Surinaamse bosnegers hebben veel meer hun eigen indentiteit dan de zogenaamde Surinaamse stadsnegers! Niet leuk dit soort dingen, maar wel net zo waar als een koe!

  Een Surinaamse creool vindt het prachtig en begint spontaan te glimmen wanneer de hollnder hem vertelt dat hij idd wel een neger is maar dat Surinaamse negers en creolen wel de intelligenste en beschaafste negers zijn die er bestaan op de wereld. Een onderzoeker hoeft alleen maar de Surinaamse fora te lezen en te volgen om de Surinaamse aard door te hebben. En daar maken ze af en toe gebruik van, de bekende aai over het Surinaams bolletje. 😉 Heb eens een rapportage van Belgische onderzoekers gelezen, o.m. een Antropoloog en een psycholoog, een niet zo lang geleden gedane onderzoek, waar ze beschrijven dat de Surinaamse creool, de stadscreolen het liefst blank en blond zouden willen zijn, d.w.z., dat was heel lang tot voor de 2e wereldoorlog het geval. Het werd natuurlijk niet zo uitgesproken gebracht, maar was wel een der doelen van de Surinaamse creool.

  M.a.w., De surinaamse creool heeft zichzelf altijd minderwaardig gevonden en gevoeld t.o.v. de blanke hollander. En het ís ook zo. Maar de huidige Surinamers in Suriname hebben dat soort minderwaardigheidsgevoelens al bijna van zich afgeworpen. Zij zijn veranderd, maar de Surinaamse creolen in Nederland zijn hetzelfde gebleven, niet aandenkend dat de achtergebleven Surinamers in Suriname wel eens zouden kunnen veranderen. Het is bijna een natuurwet, volkeren veranderen, degenen die geëmigreerd zijn gaan na jaren terug en botsen met hun landgenoten in het moederland. Overigens telt dit niet alleen voor de Surinamers maar voor de meeste volkeren. Vandaar ook het wanbegrip tussen degenen die zich Surineds noemen en de Surinamers in Suriname!

  Tis net zoiets als de moslims die heel lang in nederland wonen en nog conservatief zijn in de leer terwijl in marokko en turkije de mensen veranderd zijn en vaak moderner denken en zich ook gedragen dan de moslims die al lang in NL werken en wonen.

  Inderdaad, een dooie mus om de in zelfmedelijden zwelgende creoolse Surinamers in nederland te sussen na al het geweld van de media na de inauguratie van President Bouterse. Ik heb reacties van Surinamers gelezen in de dagbladen die door elke psycholoog vertaalt kon worden als idd, zielig! Zoiets als, idd, tje poti, kom maar bij mama holland op schoot dan krijg je een aaitje over het kroeze Surinaams bolleke.. 😆

  Jullie mindset is aan volledige revisie cq. autoinspectie toe, dat om in vrede met jezelf te leven, zolang je je eigen aard en geschiedenis niet kent, of weigert het te erkennen en te aanvaarden, of je schaamt om je afkomst of om wie je bent heb je geen innerlijke vrede en zal je altijd onzeker van je zelve blijven. Dat lijkt het lot van de Surineds in NL te zijn. Persoonlijk vind ik het gewoon een tragedie! Inderdaad, de koloniale geschiedenis overziend was het eigenlijk een misdaad van de eerste orde, die nog steeds doorwerkt in de minds!


  Maak melding

 18. Ik denk dat tjeh potie een complex heeft omdat hij ooit in zijn leven erachter is gekomen dat hij een boeroe is i.p.v. een echte Hollander. En nadat hij voor de eerste keer door een Hollander gediscrimeerd was, was ook het cirkeltje rond. Die ervaringen achtervolgen hem nog steeds. Teleurstelling en frustratie. Ik zou anders niet weten waar zo’n reactie vandaan komt. Tjeh potie 🙁


  Maak melding

 19. Whawhawhaahah AHE,ik heb nergens geen last van integendeel,,ik kom er recht vooruit dat ik Surinamer ben,moet je de Hollanders hun porum zien als ik het kenbaar maak.
  Ik ben apetrots op mijn afkomst jereh,kan men niet zeggen van sommige Surned,ook jij voelt je aangesproken zo te lezen,dus ja ik heb gelijk ook gij bent een zielige geval.
  Jouw soort haat zichzelf?
  Jij lijkt wel een gefrusteerde,want je zal wel overal gediscrimineerd worden?
  Ook voor jou dus,tjehhhhhhhhh potieeeeeeeeeeee.


  Maak melding

 20. Ik hoef het niet op alle fronten met Remi eens te zijn, maar hij is in ieder geval constructief bezig, en dat kan ik niet van iedereen zeggen.

  @Remi,
  Ik ken ook genoeg Antilianen die hun zaken, maatschappelijk gezien goed op orde hebben hoor. 😉

  En een aaitje van een Surinamer over het “gladde” bolletje van een Hollander op de werkvloer doet ook wonderen. Die gaat ook wat harder lopen. Kortom: what’s wrong my man.
  Het aaitje zal ergens goed voor zijn, en dan? Er zijn genoeg Surinamers die de antropologische verhaaltjes leuk vinden voor de “biologische database” maar verder hun leven leiden, en er echt niet bij stil staan. Niet omdat ze dat niet belangrijk vinden, maar omdat ze daar geen tijd voor hebben. Andere prioriteiten, studie, cariere, drive, hogere positie etc. Dat geldt voor zowel de mannen als de vrouwen. Je hoeft het resultaat van het onderzoek ook niet serieus te nemen, hoewel het feiten zijn. Maar kijk gewoon om je heen.

  Dus, wel een dooie mus voor een heleboel allochtonen die het op deze manier willen interpreteren, maar een goede motivatie voor een heleboel anderen om iets te bereiken.
  Niet aardig van je Remi!
  Succes.


  Maak melding

 21. Mi taki, watcher, pure, sitke, en nu tjeh potie. Je valt zo door de mand met dat bekende geouwehoer van je zie #1. De rest van jouw postings beschouw ik als het uiten van jouw frustratie, dus verder te verwaarlozen.

  Je moet zelf weten of je om de haverklap van nickname wijzigt om die onzin te verkondigen. Maar ik vind het belachelijk.


  Maak melding

 22. Een aantal jaren geleden ging ik naar Praag voor mijn werk.
  Ik zat gerievelijk business class met mijn krantje in de aanslag te wachten op de start, keek om me heen, en dacht dat ik wel de enige “bruine” zou zijn.
  Verrek, daar kwam een andere “bruine” binnenstappen. Bij aankomst op de luchthaven nog even vijf minuutjes gesproken, omdat we onze afspraak moesten halen.
  Relaxte man, strak in het pak (en ik ook want kleren maken de man!), woonde in één of ander dorpje.

  En waarom was het op dat moment een in Suriname geboren Nederlander, en geen Antilliaan of een andere allochtoon? Nou volgens de negatievelingen zal dat wel puur toeval zijn geweest, en zelfs dan, so what?

  Volgens mij ging het artikel over goed geïntegreerde werknemers van Surinaamse afkomst en niet over Surinamers die blank willen zijn en andere prietpraat die de bezoekers van het plaatselijke cafe wel zou boeien.

  Surinamers hebben hun portie in het verleden al gehad, worden op dit moment ook geconfronteerd met een omstandigheid in hun geboorteland die niet altijd representatief voor ze is. Oke het zij zo, maar ze kunnen niet alles verkeerd doen toch? Mogen er ook goede dingen gezegd worden, weliswaar voor de zoveelste keer? 🙂

  Er zijn ook mensen die nooit reageren, behalve op het moment dat er weer een positief bericht over Surinamers is. Dan hebben ze steeds dezelfde reactie en wordt alles weer negatief vertaald.

  Calimero gedrag om op deze manier te proberen de tekortkomingen en negatieve berichten van hun soort te verbloemen.

  Jaloezie ten overvloede hier op de site, maar o zo doorzichtig!


  Maak melding

 23. @Remi, je draaft door in het verleden.

  1. Ook ik wordt met mijn blanke kop gediscrimineerd op Curacao en zelfs in Suriname door de politie.
  2.Ook in Suriname wordt er onderling stevig gediscrimineerd. Waarom hebben veel politieke partijen een etnische achtergrond?
  3. Geen van mijn Surinaamse vrienden in NL hoor ik klagen over discriminatie, hebben goede banen, en zetten zich vanuit NL in voor familie en stichtingen in Suriname.
  4. OOk een hollander vindt het prettig op de werkvloer een aai over de bol te krijgen, als waardering. ( Wat moet die er achter zoeken?)
  5.Iedereen heeft natuurlijk de mogelijkheid zijn eigen verleden te bestuderen en meer over eigen geschiedenis te weten te komen…Gewoon zelf doen.

  Het klopt dat NL erg is veranderd. Ongeveer 50% ( 50% !!!) van de Amsterdamers ie niet van NL komaf. Ik woon dus in de leukste wijk van NL: De Bijlmer.

  Hoe zou het in Paramaribo eraan toe gaan als de stad voor 50% (50%!!) uit Braziliaanse immigranten bestaat?


  Maak melding

 24. Wat een onzin allemaal. Zo lang ik (een zogenaamde stadsneger met een Ned.universitaire graad, intussen gepensioneerd/afgeschreven, lekker wonend in Suriname)mezelf ken heb ik me nooit meer of minder dan een ander gevoeld. Hebben de mensen die discrimineren of zij die gediscrimineerd worden niet door dat wanneer wij mensen schijten het bij iedereen stinkt? (als je het niet geloofd, vraag aan Trix of Bouta of je eens mag komen ruiken). Je mag wel denken dat je meer of minder bent dan een ander, maar NIEMAND is meer of minder dan een ander. Punt uit!


  Maak melding

 25. *Remy,
  ik weet niet als je echt Surinamer bent maar ik ben wel eentje en ook wat jij een zogenaamde “stadsneger”noemt.Ik voel me in elk geval geen neger maar dat is een ander verhaal. wij van de stad hebben wel degelijk een cultuur en achtergrond die wij hoog houden heb je gehoor van kawina,Kaseco , wintie,bonoe enz te veel om op te noemen word door mij hoog gehouden.Dus je betoog is nonsense.


  Maak melding

 26. Remi,

  ik ben reuze benieuwd naar jouw bronnen. De antropologische verhalen kennen we allemaal. Bij een onderzoek is het altijd belangrijk om na te gaan welke methode een onderzoeker hanteert. Daarbij is het ook belangrijk de doelgroep te definieren. Je noemt de Creoolse Sur. en wijdt daar behoorlijk over uit. Je geeft geen demagogische gegevens over deze groep. Een goede onderzoeker zal niet zomaar generaliseren, hij kan het hooguit hebben over de groep die hij onderzocht heeft en onder welke condities hij dit gedaan heeft.

  De Creoolse groep is systematisch door onderzoekers op een negatieve manier neergezet. Ik voel mij totaal niet aangesproken omdat ik mij niet kan vinden in die resultaten. Misschien omdat ik als onderzoeker zelf weet hoe je resultaten moet interpreteren. Ik heb genoeg creoolse vrienden die dezelfde mening zijn toegedaan. Bovendien hoor je als onderzoeker ook rekening te houden met zoiets als Culture-bias. In dat opzicht kun je concluderen dat het onderzoek de plank misslaat.

  De Creoolse groep heeft volgens jou geen echte identiteit, dit in vergelijking met de Hindostaanse? Waar heb je het over? Cultuur is dynamisch! Een simpel voorbeeld: jouw Sranangtongo verschilt hemelsbreed van dat in Sur. . We hoeven hier toch geen geschiedenislessen te geven, over hoe de Afrikaanse taal niet gesproken mocht worden ten tijde van de Slavernij? Als iets niet mag, verwatert het om op den duur te verdwijnen. De Hindostanen hadden dat probleem niet. Ter vergelijking, in alle landen waar de slavernij met Afrikaanse slaven werd toegepast, heeft geen enkele Zwarte de taal nog als voertaal. Maar troost je er sijpelt nog wel een Afrikaans woord door het Sranangtongo. “Pikin” is bijv. zo’n woord. Taal is vooral communicatie tussen groepen.

  Dit onderzoek is vooral ter informatie. Zie daarvoor ook de reactie van nr. 13 – Reageerder.
  Opvallend vind ik het “scheld en schopgedrag” van Tjeh Potie. Daar zou ik wel eens een onderzoek aan willen wijden. Want dat iemand hier een “dooie mus” presenteert is nogal verrassend. Wij andersdenkenden hangen onze identiteit daar niet aan op.


  Maak melding

 27. Hoi Remi,

  Off Topic,
  Grote complimenten voor je kondre. Zo zeg, Curacao bloeit. Moest het effe kwijt.
  Ben na jaren terug geweest.
  Business reis btw, voordat men vind dat ik weer bluf.
  De politiek is ook hier spannend. (Onafhankelijkheid)
  En ook heel leuk ze leven met ons mee.
  Dus als je nu niet naar Suri wil, mensen Cur, is aan te bevelen, heerlijk…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.