Suriname en Guyana klaar voor brug

19

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 7 sep -Suriname en Guyana kunnen beginnen aan een brug over de Corantijn. Tenminste, de wederzijdse presidenten willen ‘een lang gekoesterde droom’ waarmaken. In naam van de integratie van het Westelijk halfrond. “Het is een kwestie van de juiste manier van financieren vinden”, zegt president Bharat Jagdeo van Guyana.

Dat wordt de eerstvolgende hobbel na de overeenstemming in Georgetown. “We moeten nu een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. En dan is het kijken naar de financiering, bilateraal of met andere partners”, zegt Jagdeo. Hij sprak tijdens een gezamenlijke persconferentie aan het eind van het staatsbezoek van president Desi Bouterse. Beiden vinden de brug een belangrijke stap voorwaarts in de relaties.

De uitwerking kan nog een hele uitdaging blijken. De Corantijn is over de volle breedte Surinaams bezit. Juridisch bezien zou een brug over dezelfde rivier dat ook zijn. Op het deel aan Guyanese zijde na misschien. Anders is het aan de grens met Frans Guyana. Daar is de Marowijne de grensrivier, een deel Surinaams en een deel Frans. Guyana wil ook samenwerken op het gebied van gezondheidszorg, ICT en mijnbouw.


19 REACTIES

 1. Als president moet je preioriteiten stellen.. en als de brug over de CORANTYN rivier.. de eerst preioriteit van de heer BOUTERSE is Noem ik dit in bescheiden bewoordingen.. De VERKEERDE AFSLAG OP DE ROTONDE DES LEVEN Heer BOUTERSE..

  Ik hoop dat het bij een voornemen blijft en dat het geen besluit is.. Ik ben benieuw naar de mening van andere.. die vaak op deze site zijn..Ik ben van mening dat rijken surinamers heel veel geld in de N D P verkiezing campange hebben gepompt met als achterliggende als de N D P mocht winnen dat er een brug over de corantyn komt als een soort van tegemoet koming. opzeker ben ik daar van overtuigt.. Ik ben benieuwd naar de mening van andere omtrent deze tavreel..


  Maak melding

 2. Hallo W. L. , # 1.

  De feasibility-studie die Guyana voorstelt moet nog gedaan worden. De soep wordt echt niet zo heet gegeten hoor. Er komt nog onnoemelijk veel bij kijken. Bovendien lijkt het mij dringender de kuststrook van degelijke dijken te voorzien. Tel daarbij de afwatering van de diverse rivieren en kreken op en Sur. zit tot over z’n oren in het werk, zodat wat die brug betreft het allemaal een nare droom blijft.

  Wie bekend is met de situatie in grensdistrict Nickerie, weet dat die brug wel het laatste is waar men op zit te wachten. Hoeveel illegale Guyanezen wonen er in Nickerie. Teveel om op te noemen. Illegaal in Sur. zijn betekent gewoon geen papieren en dus geen inkomsten. Je bestaat a.h.w. niet, en bent gedoemd tot hosselen, wat weer leidt tot prostitutie, druggebruik en alcoholisme. Deze vergeten groep moet echt niet groter worden, want Sur. heeft al te kampen met haar eigen bevolking die ook haar eigen problemen heeft. Als die brug er komt, wordt het probleem geheid groter en diverser.

  Of de brug voordelen heeft? Ja, maar dan alleen voor de Guyanese partij, niet voor Suriname. Dus, DDB, richt je vizier maar op ons land, Jacdeo kan wachten…


  Maak melding

 3. De samenwerking met de buurlanden is noodzakkelijk voor SME. De infrastructuur dat nodig is voor die samenwerking moet er dan ook worden aangelegd. Neem een voorbeeld aan NL/DE/BE. dan ziet u dat er goede verbindingen zijn. Die weg moet SME zeker volgen met SME/BR/F.GUY/B.GUY. voor haar snelle ontwikkeling.

  Voor de critici geldt geen kritiek om het kritiek , het raakt niemand en is vooral onzin


  Maak melding

 4. Leuk voornemen, maar feit is dat zo’n brug op korte termijn geen zinvolle zaak is gezien de geringe economische activiteiten,de omvang v/h dagelijks personen verkeer etc. etc. tussen de 2 landen.

  Ik vermoed dat zowel SME als Guyana nu intern hogere prioriteiten dienen te verlenen aan andere zaken.

  Eeen brug komt er ooit wel.
  Als er al een brug mocht komen,dan kan die eerder aan de zijde van Frans Guyana worden gestart dan in het westen.

  ** SURINAME VOORWAARTS **


  Maak melding

 5. Als die brug op Surinaams grondgebied ligt moet deze uiteraard door Suriname worden gefinancieerd of heeft Bouterse nu plotseling een andere mening? Overigens moet Desi nu zorgen dat de ambassadeur van Suriname snel terug is in Den Haag; wie gaat anders die brug bouwen?

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 6. @Limburg
  Bouterse moest naar guyana gaan om zijn dankbaarheid te tonen. Als je vergeten bent het is jagdeo geweest die de Caricom op hun plaats hebben gezet toen er stemmen opgingen binnen deze organisatie om Suriname te boycotten.
  En met betrekking tot de brug het zijn dezelfde argumenten die gebruikt werden Tegen het opzetten van de brug over de Suriname rivier. We moeten ophouden met het neerkijken op guyana dat land maakt tegenwoordig grote stappen de goede richting op.


  Maak melding

 7. Borgoe!

  Borgoe is een Surinaams produkt dat je met wat bruiscola en een schijfje citroen kan innemen, waarna je hoofd gaat tollen.

  Deze Borgoe-Brug van Midden en West Guyana kan er komen mits er financieerders zijn. Dus het eerste wat Desi gaat doen is LENEN.

  Prioriteiten stellen is een gave die grote DROMERS niet bezitten. Een daad van dikke grootheidswaanzin moet je deze Borgoe-Brug noemen. Andere zaken dienen voorrang te krijgen.

  Een brug op Surinaams grondgebied bouwen om daarna over een grensgeschil te gaan praten verzwakt je positie bij de onderhandelingen.
  Guyana zal dreigen met opblazen van je dure Borgoe-Brug als je alleen maar ZEGT dat je Tigri wil veroveren. Dan hou je verder je mond omdat je bang bent voor je Borgoe-Brug.
  Of je gaat oorlog voeren met het gevolg dat je brug en Tigri kwijt bent en je bevolking met een nare, langdurige oorlog hebt opgezadeld.

  Regeren is vooruit zien maar vooral vooruit denken. En dat ontbreekt er bij heel veel Surinamers.

  Het economisch belang van deze brug is nog niet op tafel verschenen dus van weinig of geen belang. Anders dan een brug over de Marowijne waar de economische en toeristische
  mogelijkheden er ver boven uit schieten.

  Leen (Borgoe) eerst voor een brug en bouw het over de Marowijne. Met de TOL opbrengst van deze brug en de eco- en toeristische winsten kan je dan de brug over de Corantijn financieren. Simpeler kan niet. Frankrijk en Frans Guyana betalen minstens de helft mee aan de bouw van de brug over de Marowijne.

  De Borgoe-Brug over de Corantijn is alleen maar bedoeld als “klaarkomgevoel”. Zo van: “lekker! Zie je wel dat ik het kan? Ik heb het jullie toch gezegd!”


  Maak melding

 8. Het is ten minste een staaltje van durf en beleid. Brug inderdaad in belang van financierders, werkgelegenheid, handel en toerisme, import en export van criminalisme. De balans is toch positief.
  Jammer dat het Kabaleboproject niet ter discussie is gesteld. Guyana had via internatioanele organisaties het plan gedwarsboomd. Misschien bij tegenbezoek Guyanese president(wie weet Bharat jagdeo)


  Maak melding

 9. Ze kunnen ook een brug van bamboehout bouwen voor licht verkeer. Denk aan voetgangers of fietsers of brommers. Zwaar verkeer mag nog steeds met de boot over . Dus is er een begin gemaakt met de voorzichtige toenadering tot mekaar.

  En zo’n brug is makkelijk te financieren daar er bamboehout aan weerzijde van de corantijnrivier te vinden is.

  En men hoeft geen ballast nedam of wat voor dam in te huren zelf die brug bouwen. Overal in suriname zie grote borden met tekst vertrouw in eigen kunnen.


  Maak melding

 10. waarom is Guyana opeens zo belangrijk. Wat heeft het land Suriname te beiden. Als dit het zo geroemde buitenlandse beleid ven de nieuwe regering is, hou ik me hart vast. Bouterse had zijn eerste bezoek aan Brazilie moeten afleggen. In diplomatiek verkeer laat je daarbij zien. welk land je het meest op waarde schat in je betrekkingen. Dat hij Guyana daarvoor heeft, uitgekozen. Een land dat sinds de 60er jaren een stukje Suriname bezet houdt en niet over nadenkt die terug te geven. Een arm land waar de wegen amper geasfalteerd zijn en de huizen in de hoofdstad veeal op instorten staat. Mi gado het wordt de lamme leid de blinde.


  Maak melding

 11. DAS, dit heb je heel goed gezien. Eerst Tigri-probleem oplossen en dan brug bouwen. Als de Guyanezen gaan dreigen met het opblazen van de brug is Su vleugellam.


  Maak melding

 12. Bouw je een brug of je bouwt geen brug, het is ook nooit goed in de ogen van gelukkig een handje vol zwartgallige betweters.

  Het is dat soort welke wel wil profiteren maar geen offers brengen.

  Wat moet je met zulke lieden?


  Maak melding

 13. Pinto met de mening van zulke gasten wordt getoont dat die gewoon nergens in geloven. .n, ziekte opgelopen uit de frustratie tijd van de vorige regeerders!!
  zie die woorden als gras en LOOP er OVER HEEN!!


  Maak melding

 14. Gambier,

  Het is net wat je zegt eerst denken dan doen.
  Eerst problemen oplossen en dan pas bouwen.

  Pinto,

  We willen allemaal een brug. Maar een brug met voordelen en geen nadelen. Hier ben ik positief over.
  Zie maar hoe belangrijk de Bosje-brug nu al is. Niet te vergeten de Saramacca en ook de Coppename-brug. Een open Suriname met enorme voordelen voor de distriktsbewoners die hun koopwaar zo snel mogelijk op de markt hebben.
  Dat zijn zeer belangrijke bruggen voor ons land.

  Maar zeg het zelf; wat zijn de belangen bij een brug van Nickerie naar Guyana? Noem ze op dan denk ik met je mee.
  Als men naar Frans Guyana een brug bouwt kom ik helpen.


  Maak melding

 15. pinto,
  ben jij vergeten hoe jij de goede ontwikkelingen van vene en het front die zichbaar zijn hier met de grond gelijk maakte, niets was goed van de vorige regering en nu andere terecht kritiek hebben op die prestige plannen van bouterse dan mag dat niet blijf maar lekker dromen mi boi. te yu wiki taigi mi.


  Maak melding

 16. Hij is al een keertje opgepakt in Brazilie.Geboeid en al in de cel gegooid.Daar durft hij niet meer te gaan.En in China wacht hem de vuurpeleton.Daar maakt men geen grappen met verkopers.

  Augie.


  Maak melding

 17. “Brug te ver of bridge over troebelwater”het maakt niet uit.Ik en vele andere genieten ervan,nog steed>Vroeger heb je een halve dag nodig om over te steken(Meerzorg-Parbo).Nu enkele minuten ben ik al aan de overkant.Guyana Nickerie MOET een brug krijgen(economisch gezien)Frans Guyana item dito.Goed voor de economie en goed voor onze beurs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.