Computersystemen voor Marronstudenten Suriname

10

Op 17, 18 en 19 juni vult stichting Teeifuka uit Harderwijk, een 40 ft container met hulpgoederen voor Suriname. Dit is hun tiende hulpgoederenzending vanaf ze in 2004 daarmee zijn begonnen. De vereniging van Christelijke scholen(VCO) in Harderwijk heeft voor deze zending 250 complete gebruikte computersystemen aan Teeifuka geschonken. De computers zullen vooral aan MBO, VWO, HBO en universiteitsstudenten van Marron komaf in Paramaribo beschikbaar worden gesteld, omdat zij uit het binnenland van Suriname naar Paramaribo gaan voor studie en vaak niet in staat zijn om zelf een (nieuwe)computer te kopen.

Hun ouders die in het binnenland achterblijven hebben ook vaak geen werk en zijn niet in staat om een computer voor hun kinderen te kopen, terwijl deze kinderen voor hun studie wel een computer nodig hebben . Omdat bij de Marrons de familieband heel hecht is, betekent het dat als een student via deze stichting een computer krijgt, zijn/haar nichten, neven, broers en zusters ook gebruik hiervan kunnen en mogen maken. Met een computer helpt Teeifuka dus vele studenten binnen een familie. Er gaan ongeveer 30 laptops en 220 desktops met de zending mee.

De zending bestaat verder uit fietsen voor studenten in Paramaribo, rollators voor een bejaarde tehuis in Paramaribo, stoelen en tafels die van een Hotel/Restaurant is ontvangen voor de toeristische sector in het boven Suriname gebied en andere gebruikelijke hulpgoederen. Stichting Teeifuka werkt samen met Diny en Gert Loedeman uit Ermelo. Familie Loedeman verzamelt ook al 19 jaren lang hulpgoederen voor Suriname en met hun stichting “Zending Suriname” werken ze samen met Zuster Virginia Hiwat, van het Leger des Heils, in Pontbuiten. Dit Met deze 66 kuub bruikbare hulpgoederen hoopt stichting Teeifuka in Nederland en Suriname een deel van de Surinaamse bevolking te ondersteunen.

Stichting Teeifuka is in 2003 opgericht om vanuit Nederland en de VSA, initiatieven van de mensen in het boven Suriname gebied voor welzijn en welvaartsverbetering te ondersteunen. Teeifuka wil hierbij een betrouwbare en gelijkwaardige partner voor deze mensen zijn, die meehelpt aan het vertalen van hun behoeften en wensen in duurzame, herkenbare en toekomstgerichte ontwikkelingprojecten die daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd.


10 REACTIES

 1. ‘Armoede derde wereld daalt door ondernemers’

  18 juni 2010, 12:00 uur | FD.nl
  Door: Petri Benschop

  De bedrijvigheid van Nederlandse ondernemingen in ontwikkelingslanden heeft een positief effect op ruim 8,2 miljoen mensen in die landen.

  Er leven minder mensen onder de armoedegrens, meer kinderen gaan naar school en ook de kindersterfte is teruggedrongen.

  Dat is althans de conclusie van het gisteren gepresenteerde onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie NCDO in samenwerking met onderzoeksbureau Sustainalytics.

  Het onderzoek werd gehouden onder twintig, met name in Nederland gevestigde bedrijven die actief zijn in ontwikkelingslanden. Hierbij maakten de onderzoekers gebruik van de zogenoemde MDG-scan, een methode waarmee kan worden bekeken hoeveel mensen er hebben geprofiteerd van de activiteiten van een onderneming.

  De millenniumdoelen, acht beloften die de internationale gemeenschap in 2000 deed om tegen 2015 de armoede te halveren, vormden hierbij de leidraad.

  ‘Het onderzoek maakt duidelijk dat bedrijven die zakelijk opereren en winst maken, toch mensen kunnen helpen’, zegt Ronald Lubberts van Sustainalytics. ‘Als een een fabriek wordt geopend levert dat namelijk een hoop directe en indirecte werkgelegenheid op, waardoor de welvaart in de hele regio stijgt.’

  De bijdrage van de Nederlandse bedrijven aan het behalen van millenniumdoelen lijkt dan ook vooral een neveneffect te zijn van hun commerciële activiteiten in dergelijke regio’s. Filantropische overwegingen spelen een ondergeschikte rol.

  Lubberts beseft dat op de onderzoeksmethode het nodige kan worden afgedongen. ‘Het rapport is daarom vooral bedoeld om andere bedrijven te enthousiasmeren.


  Maak melding

 2. Krijgen niet marron studenten ook wat?
  Zou leuker zijn als er voor surinaamse studenten die minder bedeelde ouders hebben werd ingezameld.
  Wan pipel toch? Ga je niet onderscheiden van anderen bij zo een goed initiatief.
  Ik vraag mij in gemoede af, waaarom er zo een scheiding van rassen in zo een prachtig land is.


  Maak melding

 3. Muyer, ik raad je aan om het artikel nog eens te lezen en dan in gedachten te houden dat deze kinderen een enorme achterstand hebben t.o.v. kansarme stadskinderen. Ik zou zeggen, zet zelf een project op voor de kansarme stadskinderen. Ik weet zeker dat ze het heel erg zullen waarderen.


  Maak melding

 4. Wij zijn allemaal Surinaamse studenten.Niet alleen deze studenten hebben het moeilijk.Ditis rasistisch denken. Dat Nederlandse organisaties en hun stroomannnen zich lenen voor dit hokjes gedoe schandalig.


  Maak melding

 5. Heerlijk zeg!! zo zie je maar! hoe met twee maten gemeten wordt!! Noem je dat eerlijk??

  Hoe zit het met de andere bevolkingsgroepen?? Die zijn zeker kapitalisten.

  De hele regeringsbende bestaat uit verschillende groeperingen! waarom dan niet samen eerlijk delen?? Het oneerlijke is een van de redenen waarom SME nooit vooruit zal gaan!!

  SME wilde toch niets met NL te maken hebben??
  Nu nog loeren op de 50 miljard € in de slavernij etc. kwestie. Wat een bloedzuigers en egoist zijn toch jullie.


  Maak melding

 6. Jarenlang zet ik al projecten op voor de Marronbevolking aan de Boven-Suriname en zamel ik hulpgoederen in, die ik vervolgens persoonlijk naar de dorpen vervoer.
  Daarvoor ontving ik de Gaanman Gazon Matodja Award in 2002.
  Ik heb ook voor tehuizen in Paramaribo goederen en boeken opgestuurd.
  Ik ben tot de conclusie gekomen dat je beter geld kunt inzamelen en in Suriname nieuwe goederen kunt kopen dan gebruikte spullen opsturen.
  Iedere student heeft recht op een nieuwe laptop of computer,
  elk kind heeft recht op nieuw speelgoed of nieuwe kleren.
  Boeken zijn een uitzondering, een gebruikt boek is nog goed leesbaar. maar stuur vooral geld en koop daar nieuwe spullen, voor alle Surinaamse studenten, die het niet zelf kunnen betalen, alstjeblieft.


  Maak melding

 7. Zelf schonken Buffett en Gates al eerder het grootste deel van hun miljarden aan goede doelen. In 2006 kondigde Buffett aan dat hij 85 % van de $ 44 mrd die hij op dat moment bezat zou onderbrengen bij de Bill and Melinda Gates Foundation, een stichting die zich richt op gezondheidszorg en onderwijs.

  Bill Gates heeft het grootste deel van zijn fortuin, dat door Forbes wordt geschat op $ 53 mrd, ondergebracht in de stichting die hij samen met zijn vrouw heeft opgezet. Eerder dit jaar kondigde het paar aan om $ 10 mrd beschikbaar te stellen voor vaccinatie.


  Maak melding

 8. @4 Het enige dat ik kwijt wil, is dat ik heel veel voor Surname doe, zonder onderscheids des persoon. Hoef ook niet aan de grote klok gehangen te worden. Is ook niet nodig toch? Elk initiatief is er een. Armoe = armoe. en niet elke student van marron afkomst is arm. En hoe arm een student ook is , het gaat om de kansen die ze krijgen en hoe ze die willen benutten.ik laat het hierbij, want ik weet waar ik over praat en de marrongemeenschap (gelukkig)ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.