Getraumatiseerde militair gaat heel Suriname aan

12

PARAMARIBO, 18 jun – Problemen waar getraumatiseerde ex-militairen mee kampen gaan de hele samenleving aan. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Het is dan ook niet zonder meer dat Defensie hun resocialisatie ter hand neemt. Er speelt een zekere mate van betrokkenheid.

Door de jaren heen is weinig aandacht besteed aan de ex-militairen. Daar is radicaal mee gekapt. De nazorg is stevig opgepakt. “De afgelopen vijf jaar is veel meer gedaan dan meerdere regeringen bij elkaar”, zegt Fernald. Zo zijn ruim honderd voormalige militairen aan een baan geholpen. Waar nodig zijn beroepstrainingen aangeboden. Ook krijgt de groep zonder werk een uitkering.

Het deel dat getraumatiseerd is door onder meer oorlog krijgt begeleiding. “Waar het vooral om gaat is dat mensen die jarenlang in een afhankelijke positie verkeerden, terug worden gebracht naar de samenleving. Je helpt ze waar mogelijk aan een baan, zodat ze met opgeheven hoofd verder kunnen”, aldus Fernald. Hij hoopt dat de volgende regering doorgaat.


12 REACTIES

 1. Deze mensen deze mensen wat denken zij….als de boel haast stond om te escaleren heeft hij wat moeten doen…nu komt hij uit zijn kaak blazen…wat een leven, wat voor soort van mensen mi boi…..jammer laat die man ophoepelen hoor…… verkopen doet men onder de markt.
  Hij kon zeggen ik heb mijn best gedaan ai tin mi sjie a sani bo tik faja.


  Maak melding

 2. Het betekent nog niet dat Suriname ook afziet van het jarenoude standpunt.Steevast wordt Japan ondersteund in het streven naar behoud van de walvisvangst.

  Door de jaren heen is weinig aandacht besteed aan de ex-militairen. Daar is radicaal mee gekapt. De nazorg is stevig opgepakt. “De afgelopen vijf jaar is veel meer gedaan dan meerdere regeringen bij elkaar”, zegt Fernald. Zo zijn ruim honderd voormalige militairen aan een baan geholpen. Waar nodig zijn beroepstrainingen aangeboden. Ook krijgt de groep zonder werk een uitkering.


  Maak melding

 3. Nou meneer fernald,waarom zegt u niet erbij,hoeveel van deze militairen al zelfmoord hebben gepleegd,zware misdaden hebben begaan door de psychose die ze hebben opgelopen.Het is gewoon een vergeten groep.Vergeet niet meneer fernald er waren ,bij,die helemaal niet wouden meedoen aan dat oorlog gedoe,maar het was meedoen of….vul maar in.Velen zijn gevlucht naar,brazilie..guyana,of nederland.Wie geen familie in nederland heeft of daadkrachtig is is letterlijk aan zijn lot overgelaten.Met als gevolg misdaad,of zelfmoord.Frapant is dat degene die in feite de veroorzakers zijn nu proberen-met de scepter te mogen zwaaien in suriname.Over deze groep getraumatiseerden-hoor je zelden maar wat.


  Maak melding

 4. ik deel de mening van nummer 4.
  gisteren keek naar twee vandaag ik schaamde mij dood hoe een mooi jong zwarte vrouw zo makelijk kon praten over de meest zwarte bladzijde in de geschiedenis van onze republiek suriname iemand die goed geschoold is, mevrouw horp doet mij denken aan die jonge militairen die ook dachten dat zij voor een goede zaak vochten achteraf was het een domme drugsoorlog die alleen maar verliezers heeft gekend velen van deze jongens die nu in nederland zijn en in suriname voelen zich bedrogen door bouterse en brunswijk en juist daarom verbaast het mij dat de jongeren van tegenwoordig achter deze twee laffaard lopen.


  Maak melding

 5. Ik heb twee neven verloren tijdens de drugsoorlog tussen Brunswijk en Bouterse. Twee zuster kinderen. Beide moeders zijn van verdriet overleden. Hun is bespaard gebleven, te zien hoe de moordenaars van hun zonen, zich verenigd hebben, om hun kwaadaardige lijf te redden.


  Maak melding

 6. als wij met modder gaan smijten kan ik dat in elk geval ook doen,zo zie je maar dat men niet op positieve dingen kan reageren,de minister heeft het over resosalisatie van de getraumatiseerde militairen,en wat doen we op deze medium alles bekritiseren,mijn vraag aan deze kritikasten,wat hebben Wijdenbosch en Bouterse(ex legerleider)in hun regeer periode voor deze militairen gedaan helemaal niets,ze komen weer aan het bewind we zullen zien wat het zal worden,ik vind dat wanneer men kritiek leverd het dan ook rechtvaardig moet zijn, als je niet weet wat je te typen doe dat maar niet want je maakt jezelf alleen maar belachelijk.


  Maak melding

 7. Getraumatiseerde militairen verdienen om opgevangen te worden ,het nodige medische verzorging en de begeleiding in de maatschappij optimaliseren , goede behuizing en op zijn minst , een uitkering van zijn laatst verdiende salaris(moet geindexeerd worden)
  Het zijn onze eigen mensen en waarachtige “SURINAAMSE PATRIOTTEN”
  Wij vergeten onze helden niet , nu niet en nooit niet .
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI (jullie kameraad)

  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 8. zo dom als de aanhagers van sekte leider bouterse alias jim jones.
  @ nummer 7 en 8 unu abi leti ik deel jullie mening. de ontwikelingen in suriname zijn triest voor woorden ik zag jonge dame bij twee vandaag ik schaamde mij echt dood voor mij land en volk ik vraag mij af waar het heen moet met mijn land de domma massa heeft de macht over genomen.


  Maak melding

 9. Ik stond-/sta erbij en keek-/kijk ernaar. Die binnenlandse- of tewel vuile-oorlog is nooit op ordentelijke- militair geëigende wijze verwerkt, dat wil zeggen met alle gevechtseenheden aangetreden en het verhaal bla, bla, bla voorhouden, etc..

  Die opgelopen traumatische schade heeft sedertdien een leven geleid met alle gevolgen van dien voor betrokkenen en de Surinaamse samenleving. Heeft het, gegeven de scheefgroei nog zin om adekwaat in te grijpen?

  Nochtans is het redden wat er nog te redden valt.

  Liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.