Verdrag jungletrainingen in Suriname in wachtkamer

19

PARAMARIBO, 18 jun – Een finaal verdrag over jungletrainingen voor Nederlandse militairen in Suriname zal nog even uitblijven. Minister Ivan Fernald van Defensie laat een definitief besluit liever aan zijn opvolger over. De Mega Combinatie, MC, van Desi Bouterse vindt het nog te vroeg voor een waardeoordeel.

Dus kan nog geen standpunt worden ingenomen. Ook is niet te zeggen of er ook echt een verlenging komt. “Als het verdrag aanpassingen behoeft naar ons inzicht, gaan we dat ook kenbaar maken aan Nederland”, zegt MC-woordvoerder Winston Lackin tegenover de Ware Tijd. Het betreft de zogenaamde Status of Forces Agreement. Die moet trainingen tot 2011 mogelijk maken.

De Tweede Kamer keurde het verdrag al goed. Het parlement is nog niet zover. Nederland wil af van de kortlopende verdragen. Er ligt een voorstel voor een meerjarige loop. Dat komt nu op het bord van de nieuwe regeerders. “Als het verdrag positieve zaken heeft voor Suriname gaan we ervoor. Zo niet, dan zal er aangepast moeten worden. Maar dit geldt ook voor andere verdragen en niet alleen jungletrainingen”, aldus Lackin.


19 REACTIES

 1. Onder meer het Wereld Natuur Fonds en Conservation International zijn fel tegen. Het betekent nog niet dat Suriname ook afziet van het jarenoude standpunt.

  Steevast wordt Japan ondersteund in het streven naar behoud van de walvisvangst. “Wij hebben altijd achter een duurzame oplossing gestaan. Maar vergeet niet dat ook walvissen een natuurlijke hulpbron zijn”, zegt Jaswant Sahtoe, topfunctionaris op het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, tegenover de Ware Tijd. De groene organisaties willen een eind aan die dubbelhartigheid.

  Minister Ivan Fernald van Defensie laat een definitief besluit liever aan zijn opvolger over. De Mega Combinatie, MC, van Desi Bouterse vindt het nog te vroeg voor een waardeoordeel.


  Maak melding

 2. “Als het verdrag positieve zaken heeft voor Suriname gaan we ervoor. Zo niet, dan zal er aangepast moeten worden. Maar dit geldt ook voor andere verdragen en niet alleen jungletrainingen”, aldus Lackin.

  Hier geldt gezond verstand in plaats van kortzichtige emotie!!


  Maak melding

 3. PARAMARIBO, 17 jun – Het grootste deel van het electoraat staat niet achter Desi Bouterse. Dit zegt VHP-topper en minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi

  En dan zijn er nog de juridische kanten. Bouterse is verdachte in het strafproces rond de Decembermoorden. “We hebben het niet over een persoon maar over een presidentskandidaat.


  Maak melding

 4. Als alles volgens respect volle gedragingen gaat is MC 100% niet tegen.
  Weet dit MC wilde geen macht om anderen uittesluiten …laten met zijn alleen dit gaan begrijpen.


  Maak melding

 5. Santokhi wil alles in het werkstellen om in contact te blijven met de Mega Combinatie “en ook buiten het dagelijks bestuur van de V.H.P en als het even kan mee regeren want anders gaat de “BEERPUT” van Santokhi open voor wat betreft “DRUGSHANDEL”.


  Maak melding

 6. De koningin en haar handelsmissie komen niet, de presindent van Su is niet welkom. Nederlandse mariniers welkom in SU? Zegt u ’t maar! Een oefening op Tigri is wel te bevelen. Te gevaarlijk voor de bakras? Ik lees graag betere voorstellen of ideën.


  Maak melding

 7. Als alles volgens respect volle gedragingen loopt is MC 100% niet tegen.

  Weet dit MC ….wilde geen macht om anderen uittesluiten….laten wij met zijn allen dit goed gaan begrijpen.


  Maak melding

 8. Geen jungletrainingen in onze geliefd vaderland.
  Zij hebben toch hun eigen Ardennen .
  Laten zij hun eigen grondgebied vervuilen en omploegen
  Zij zijn toch ook bevriend met Frans Guyana , wat belet de hollanders dan ?
  Vreemde mogendheden hebben niks te zoeken in onze binnenland en het frustreert enkel de bewegingsvrijheid van onze mensen .
  Jungletrainingen hebben maar een doel voor ogen , het binnenvallen en bezetten van tropische staten .
  En de redenen ,waarom en waarvoor , dat bedenken en ontwerpen zij zelf .

  OPO KONDREMAN UN OPO
  WI MUSU SETI KONDRE BUN
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 9. Het Surinaams bos is niet voor Nederlandse militaire trainingen maar om het Surinaams volk te voorzien van medicinale planten,hout,zuurstof en andere natuurlijke hulpbronnen.Nederlandse militairen moeten maar in hun eigen bossen gaan trainen.


  Maak melding

 10. Wat een onzin schrijven sommige posters.

  Als het binnenland zo belangrijk is waarom dan geen actie tegen de kwikvervuiling? Of bedoeld Hatsjee soms zalfjes en drankjes op kwik basis?

  En weer een ander kletst over spionage!! Blijkbaar is het aantal aboma’s per km2 een staatgeheim! 😆

  Waarom proberen jullie niet eens eerst na te denken voor dat er allerlei emotionele reacties komen?


  Maak melding

 11. Waarom Suriname? Stuur ze naar Indonesie..Nederland is alt5ijd op zoek naar een zwakke partner…Gooi al die spionnen het land uit.

  John

  Valt er wat te spioneren in Su dan??hahhaha
  Oja toch wel Su heeft de kennis om Atoom/Kernbommen te maken, hahahha. Sukkel!!!! Heeft Su uberhaubt kennis?? hahahha


  Maak melding

 12. Suriname lijkt op een grote zelfbediening.

  Die jungle trainingen in hun huidige vorm zijn danig toe aan een grondige evaluatie, waarvoor in ruil een batterij aan outdated computers, oude bureau’s en bejaarde 3-tonners hier worden gedumpt.

  Wij moeten zelf een warfareschool opzetten met Surinaamse instructeurs en die know-how keihard verkopen aan welk land dan ook.

  Het is toch te gek voor woorden dat wij de mensen met skills hebben en dat dit zich anno 2010 nog zomaar kan voltrekken?


  Maak melding

 13. Is wel triest. Winston Lackin is nu al zeker dat hij straks gaat bepalen welke trainingen gehouden zal worden. hij begint de huid te verdelen voordat de beer geschoten is.
  dit noem ik toppunt van Arrogantie.

  heel bizar.
  wat een belediging van het Surinaams volk.
  Papo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.