Manifestatie over culturele nalatenschap Edgar Cairo

1

De Stichting Cimaké Foundation organiseert in 2010 een manifestatie over de Culturele Nalatenschap van de in november 2000 in Amsterdam overleden Surinaamse schrijver, dichter, schilder en performer Edgar Cairo (Paramaribo 1948 – Amsterdam 2000).

Gedurende zijn korte leven schreef Edgar Cairo zo’n veertig boeken in vrijwel alle literaire genres, waarin alle tegenstellingen samen komen die de verhouding tussen migranten en voormalige koloniën (i.c. Suriname) en gevestigde Nederlanders beheersen: huidskleur, sekse, en bovenal de onverwerkte, alsmaar doorzeurende koloniale erfenis.

Hij schreef dit werk grotendeels in een heel persoonlijke versie van het Surinaams-Nederlands, en het Sranantongo dat tot dan toe vrijwel alleen als spreektaal bestond. Bovendien schreef hij een omvangrijk poëtisch oeuvre, dat hij met een onnavolgbaar klankarsenaal wist voor te dragen en produceerde ongeveer 200 schilderijen waarin hij op geheel eigenwijze indringende thema’s wist te verbeelden.

Om Edgar Cairo uit de vergetelheid te halen worden gedurende 2010 een aantal activiteiten georganiseerd. Informatie hierover is hier te vinden.


1 REACTIE

  1. Geachte redactie,

    Onze verontschuldigingen, dat wij onze reactie op #16 Lodewijck, abusievelijk op deze item geplaats hebben.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.